Πηγαίνοντας πρωΐ πρωί στο εκλογικό κέντρο σκεπτόμουν, σπάσε πλάκα να είναι κανένας δικαστικός αντιπρόσωπος πολύ νέος, και να πρέπει να κάνω ότι μου λέει…
Μπαίνοντας στην σχολική αίθουσα, την πρόχειρα μεταλλαγμένη σε εξεταστικό κέντρο, βλέπω μια ξανθιά μπάρμπυ, μια άλλη (φυσιολογική) κοπέλα και ένα ηλικιωμένο κύριο. Οι δυό κοπέλες κάτι έκαναν και ο κύριος καθόταν. Μου μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά, βρες μπας και είναι αυτή η δικαστική αντιπρόσωπος; Πλησιάζω, σηκώνει το κεφάλι, την ρωτάω είστε η δικαστική αντιπρόσωπος; Ναι Ελένη … Με το που την βλέπω, χωρίς να το καταλάβω, μου κερδίζει τον σεβασμό, ξεχνάω όλες τις προκαταλήψεις και τα σκέψεις που είχα και μπαίνω και εγώ στο παιχνίδι.
Για τις επόμενες 14 ώρες αυτή η κουκλίστικη νεαρή κυρία με άφησε πολλές φορές άφωνο με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη εκλογική διαδικασία. Πάμπολλες φορές σκέφτηκα ότι αν την έβλεπα κάπου αλλού, με την κουκλίστικη εμφάνισή της, θα την υποτιμούσα φοβερά, και όμως πάνω στην μάχη ήταν εκπληκτική. Με καθαρό μυαλό, γρήγορες και σωστές αποφάσεις, φοβερή αντοχή, και οργανωτικό πνεύμα διεκπεραίωνε πανάξια τα καθήκοντά της, χωρίς να χάσει ούτε για λίγο το χαμόγελο και το χιούμορ της.
Η μέρα πέρασε πολύ καλύτερα από ότι φανταζόμουνα, αλλά το κλου ήταν το τέλος, στην καταμέτρηση των ψήφων. Η διαδικασία ξεκίνησε νωχελικά και είπα μέσα μου, την βάψαμε, αύριο θα τελειώσουμε. Μετά από λίγο, σταματάει κάτι λέει στην άλλη και ξαφνικά γίνεται έκρηξη. Ο ηλικιωμένος κύριος ήταν της ίδιας ηλικίας …με μένα και ήταν μηχανικός αεροσκαφών… Μέχρι τότε δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, βέβαια περάσαμε πολύ καλά μαζί.
Η Ελένη λοιπόν αλλάζει λίγο την διαδικασία και επιταχύνει, με παρασέρνει και εμένα, αλλάζω και εγώ λίγο την διαδικασία και εμπλέκεται πλήρως και ο ηλικιωμένος! Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι τρεις μας γίναμε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο που έβγαζε φωτιές! Η καταμέτρηση και η επαλήθευση των ψήφων έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Είχαμε τους περισσότερους εγγεγραμμένους και ψηφίσαντες από όλα τα άλλα τμήματα και όμως τελειώσαμε σχεδόν τρία τέταρτα πριν από αυτά!
Μετά από αυτό έφυγα βαθειά εντυπωσιασμένος… Ποτέ μην υποτιμάτε μια …ξανθιά!
Μετά έμαθα ότι εκλέχτηκε ο …λαού θέλοντος (αυτό για όσους αμφισβητούν τον κρυφό ρόλο της ορθόδοξης παράδοσης και στην σύγχρονη πολιτική) πρωθυπουργός! Δεν αρνούμαι ότι μου είναι συμπαθής, ακόμα κι’ αν είναι γιός του Ανδρέα Παπανδρέου.(Λέτε μετά από λίγα χρόνια να μας κυβερνά η κόρη του Μητσοτάκη;) Όσο και αν τον ειρωνεύονται εχθροί και φίλοι, ξέρω ότι είναι άνθρωπος με ιδέες και πιστεύω ότι τον ψήφισαν αρκετοί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Σαν κοινωνία πιάσαμε πάτο και έχουμε απελπιστική ανάγκη για ιδέες…
Το κακό είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί που …κουνάν πλαστικές σημαίες… Για να δούμε! Πάντως η εικόνα που απεκόμισα από τους εκλογείς που περνούσαν από μπροστά μου ήταν θετική. Δεν μπορεί θα βρούμε τον δρόμο μας, εφόσον υπάρχουν νέοι σαν τον τεχνικό και …την ξανθιά δεν μπορεί θα βρεθεί και μια ηγεσία που να τους αξιοποιήσει!
@Μεσκος Αρσένιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι κύλησε η διαδικασία και στο εκλογικό τμήμα στο οποίο είχα διοριστεί μέλος εφορευτικής επιτροπής. Όλα δουλέψαν στην εντέλεια, και αυτό γιατί είχαμε ολοι μας τη θέληση να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σωστά. Πράγμα που έγινε, και στις 9.14 είχαμε πάει σπίτια μας.
Οι μοναδικοί νεαροί της υπόθεσης είμασταν εγώ και ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Αλλα τελικά οταν υπάρχει διάθεση για καλή συνεργασία, όλα πηγαίνουν κατ ευχήν.
Δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που κουνάνε σημαίες, αλλα και αυτοι που περίτρανα δηλώναν (ως εκπροσωποι κομματων εντος του εκλογικού τμήματος) πως ότι και να γίνει, ότι κακό και να κάνει η παράταξη τους, ΠΟΤΕ δεν θα ψηφίσουν καποιον αλλόν! Και ότι έχουν μάθει όχι να ψηφίζουν, αλλα να καταψηφίζουν! Αυτο το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντιδραση μου, καθως και του δικαστικού, αλλα καταφέραμε να συγκρατήθουμε και να εκτονώσουμε την κατάσταση.
Με θλίψη αναρωτήθηκα, πως είναι δυνατόν να εκλέγουμε κυβερνήσεις όταν εχουμε τέτοια νοοτροπία..
Δεν μίλαω για τους υπολοίπους που δεν μπορούσαν να βρουν (βαση αλφαβητικής σειράς) το τμήμα στο οποίο ψηφίζουν!Στο τμήμα ψηφίζαν ονόματα απο Κο..κάτι - Μπα..κάτι, και περιμέναν στην ουρα άνθρωποι που λεγόταν Πα..κάτι! Και όταν ερχόταν η σειρά τους, τους λες: μα δεν ψηφίζετε εδω, δεν είδατε την ανάρτηση που υπάρχει στην πόρτα; Και λένε την είδα, αλλα είπα να περιμένω για να ρωτήσω κιόλας! Μεγαλείο.. Μέχρι και φακέλους πετάξαν κατα λάθος και ψάχναμε στα άκυρα ψηφοδέλτια, και απαιτούσαν να ρίξουν ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο..Σωστο παρτυ..Μονο όταν ο δικαστικός τους είπε "ειμαι αναγκασμένος να σας κρατησω στην αιθουσα μεχρι να βρείτε τον φάκελο που σας έδωσα" τους κόπηκε ο τσαμπουκάς!
Είναι όντως υπέροχο να διαπιστώνεις ότι άνθρωποι διαφορετικοί και που είναι ξένοι προς το δικό σου χώρο ή νοοτροπία είναι όντως ωραίοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι, πέρα από τις ικανότητες τους , απλά αγαπούν αυτό που κάνουν και τον εαυτό τους και γι αυτό πετυχαίνουν.Καταρρέει η νοοτροπία πως το διαφορετικό είναι και εχθρικό.Και πόσο αναγκαίο είναι αυτό στους εκκλησιαστικούς κύκλους!! Νιώθεις πως δεν ζουν χωρίς εχθρούς. Ισοφαρίζουν (αυτοί οι ωραίοι) την απογοήτευση που παίρνεις από το δικό σου χώρο, από ανθρώπους που περιμένεις να πάρεις κάτι και διαπιστώνεις ότι περί άλλων τυρβάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τις απόψεις για τον Γ.Παπανδρέου και ελπίζω κάτι να αλλάξει, αρκεί να περιορίσει τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν σ΄αυτά τα χάλια που φτάσαμε σήμερα
@Σιμούδης Δημήτριος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστο αυτό που λες, περι περιορισμού των ανθρώπων που συνέβαλαν στα χάλια του σήμερα.
Το θέμα είναι πως και ο απερχόμενος πρωθυπουργός αυτό έπρεπε να κάνει (αυτό περίμενε και ο κόσμος)και τελικά δεν το κατάφερε. Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα το καταφέρει ο καινουριος πρωθυπουργός (αλλα εύχομαι να τα καταφέρει!)
Μάλλον οι ρίζες της διαφθοράς και του "κακού" εχουν μεγαλύτερο βάθος απο αυτό που νομίζουμε .. Που θα πάει όμως, κάποτε θα τις ξεριζώσουμε.
@Γιώργος Λιάγκας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμείς είχαμε ευτράπελα επεισόδια, αλλά νομίζω ότι αυτά ήταν οι εξαιρέσεις, όπως το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κοματάνθρωποι. Πιστεύω όμως ότι πια είναι όλο και λιγότεροι, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών που θα ήταν αδιανόητο άλλες εποχές. Αυτές τις εκλογές αποδείχθηκε ότι οι Ελλάδα αποκτά πολίτες και όχι οπαδους, πολίτες που μπορούν να ψηφίσουν όποιο κόμμα τους εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν αν τους απογοητεύσει. Αυτό είναι κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία!
Όποια και να είναι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας γίνονται πολύ χειρότερα όταν έχουμε ανίκανη ηγεσία, και ο αποβιώσας αρχηγός δεν είχε λάθος ιδέες, ήταν απλά ανίκανος...
Για τον νέο ο χρόνος θα δείξει.
@Δημήτρης Σιμούδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εκκλησιαστικοί έχουν πάντα ανάγκη από εχθρούς, αλλά ας τους αφήσουμε στην ταλαιπωρία τους.
Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα αν η νέα κυβέρνηση θα κάνει κάτι το όντως νέο, αν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος.
Με δεδομένο την αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά, από την άλλη η βαθιά αίσθηση αδιεξόδου μπορεί να ενεργοποιήσει κρυφά αντανακλαστικά...
Λυπάμαι που δεν θα συμμεριστώ την αισιοδοξια ορισμένων. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών φανερώνει γι'άλλη μια φορά ότι ενεργούμε με το θυμικό, ακόμη κι αν το διακύβευμα είναι η οικονομία, κάτι το εντελώς τεχνοκρατικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοώ την απογοήτευση ορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Γ. Παπανδρέου έπεισε ότι μπορεί ν'αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας καλύτερα από την απερχόμενη κυβέρνηση.
Αν έκανε κανείς τον κόπο να διαβάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και είχε μια αμυδρά ιδέα από οικονομική δεν θα βγαζε και πολλά συμπεράσματα από τα συνθήματα και τα μισόλογα, τις γενικότητες και τις αοριστίες, την επαναφορά παλαιών μέτρων που δεν απέδωσαν (ΦΜΑΠ)και τον πανταχού παρόντα κρατισμό, που έχει ρημάξει την ελληνικά οικονομία.
Το μόνο που μπορώ να δεχθώ είναι ότι ο λαός θέλησε μια αλλαγή προσώπων.
Όμως η οικονομία είναι κουκιά μετρημένα! Δεν την νοιάζουν τα πρόσωπα και ούτε βελτιώνεται με ευχολόγια του τύπου "πρώτα ο πολίτης".
Ας είναι. Ο λαός αποφάσισε. Τα ΜΜΕ χαζοχαίρονται. Και εγώ έχω μείνει να κοιτάω το Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών και αναρωτιέμαι πως διάολο θα μειωθεί το έλλειμμα.
@Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την τοποθέτηση σου. Θα προσθέσω επίσης, πως το μύνημα του νέου πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών εμοιαζε κατα 90% με αυτά που έλεγε τόσο καιρό ο πρωην πρωθυπουργός! Εν ολίγοις, τιποτε καινούριο πέρα απο "αλλαγη προσωπων" όπως πολύ σωστά είπες.(γιατί αν συμφωνούσε επι της ουσίας ως αντιπολίτευση, τοτε δεν θα είχαμε κόντρες & γκρίνιες τόσο καιρό, αλλα συνεργασία)
Τα ΜΜΕ λογικό είναι να εχουν βρει τη χαρά τους. Τοσο καιρο κόντρα με την κυβερνηση ήταν, τουλάχιστον τωρα θα ηρεμίσει το κεφάλι μας απο την τηλεοπτικη γκρίνια. Κάτι είναι κ αυτό!
Βεβαια το δυσάρεστο θα είναι (οπως πολύ λογικά αναρωτιέσαι) να μην γίνει τιποτε ουσιαστικό, και πάμε απο τον έναν ανίκανο στον άλλον!(πράγμα πολυ πιθανό, αλλά ας ελπίσουμε ότι ίσως κάτι βελτιωθεί).
@Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνώ με την απαισιοδοξία σας. Αυτά που είδα και άκουσα αυτές τις δυο μέρες είναι καινούργια και δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που έλεγε ο Καραμανλής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν περιμένω θαύματα, αλλά η ιστορία διδάσκει ότι ένας πολιτικός με νέες ιδέες μπορεί να κάνει "θαύματα". Θυμηθείτε την Ελλάδα στο διάστημα 1897 1912 για να πάρετε μια ιδέα του τι εννοώ...
Η κοινωνία έχει κάνει ένα κλικ προς τα εμπρός, μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο και έχω την εντύπωση ότι οι πολιτικοί το έχουν καταλάβει...
Κον Μέσκον
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλώ,σας ικετεύω πείτε ό,τι άλλο θέλετε, αλλά μην συγκρίνετε τον Ελ. Βενιζέλο με τον Γιωργάκη, είμαι μελαγχολικός από τα αποτελέσματα της Κυριακής, μην με αποτελειώσετε!
@Mεσκος Αρσένιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας υποβάλλω την δήλωση του κ. Παπανδρέου απο το βράδυ των εκλογών :
"Σε αυτή την πορεία, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά.
Θα είμαι πάντα ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Δεν ζητώ την ανοχή. Ζητώ τη συμμετοχή.
Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας.Και γνωρίζω καλά τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, τις δυνάμεις που πνίγονται κάτω από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και τη σπατάλη. Δυνάμεις, που μπορούμε και θα απελευθερώσουμε.
Δεσμεύομαι να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ξαναπιστέψουν όλοι οι Έλληνες ότι μπορούμε.Ότι μπορούμε να πετύχουμε.
Ότι μπορούμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν δουλεύουμε συστηματικά και συλλογικά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς προκαταλήψεις."
Τα παραπάνω (κατα τη γνώμη μου) είναι κατα 90% ίδια με αυτα που ελεγε τοσα χρόνια ο Καραμανλης.
Δεν νομιζω οτι αυτο αποτελεί απαισιοδοξία, αλλα εκπληξη! (αν δηλαδη υπάρχει τέτοια ταύτιση αποψεων προς τι η γκρίνια τοσων ετών; Μαλλον για την καρέκλα της εξουσιας!)
Η κοινωνια σιγουρα εχει προχωρησει διοτι δεν μπορει να κάνει κατι αλλο! Τα περιθώρια ανοχης είναι μηδενικά εξάλλου.Και στο μελλον θα είναι ακομη πιο ζόρικη η κατάσταση για τους πολιτικούς. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει, αλλα δεν έχει περισσότερες επιλογές απο το πολιτικό σκηνικό.
Η Ελλάδα του 1897-1912 ήταν αρκετά ασταθης πολιτικά,αλλα τελικά μεσα απο πολλά γεγονότα κοινωνικές αναταραχες, διχασμούς κ πολέμους έφτασε στη σημερινή κατάσταση. Θα μου επιτρέψετε να έχω την αίσθηση ότι πολύ δύσκολα κάποιος σημερινός πολιτικός θα μπορούσε να συγκριθεί με τις μορφές του παρελθόντος.
Ούτε η δικια μας κοινωνία έφτασε στις ακρότητες του παρελθόντος. Αν κ πιστεύω ότι είναι αρκετα κοντα!
@Όλοι πίνακες έχουν κάδρο που πολλές φορές είναι ίδιο, όμως δεν σημαίνει ότι οι πίνακες είναι ίδιοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να μπορέσετε να δείτε την διαφορά. Βέβαια όπως εύστοχα σημειώνει ο Πρετεντέρης υπάρχει "Και ένα τεράστιο ερώτημα: Πώς θα ανταποκριθεί μια απαρχαιωμένη διοικητική ιεραρχία και ένα απαξιωμένο πλήθος δημοσίων υπαλλήλων σε μια νέα κυβερνητική δομή."
Δεν πρόκειται να τα καταφέρει 100% ο Παπανδρέου, όμως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και συνιστά τεράστια πρόοδο. Και δεν είναι μόνο θεωρία. Ανοικτό υπουργικό συμβούλιο, συνήγορος του πολίτη είναι συμβολικές μεν, πράξεις δε, ανάρτηση των διορισμών στο διαδίκτυο είναι ανατροπή παρασιτικού καθεστώτος που διαρκεί αιώνες.
Τα ελάχιστα που άκουσα σε ένα μικρό πσοσοστό να επιτευχθούν θα σημάνουν νέα εποχή για την Ελλάδα. Οι βολεμένοι στην σαπίλα θα αντιδράσουν, αλλά πιστεύω ότι και η επόμενη κυβέρνηση (άλλου κόμματος) θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
@Αρσένιος Μέσκος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνω με οσα σχολιάζετε. Και ούτε είμαι της ισοπεδωτικής θέσης πως όλοι είναι το ίδιο. Ολοι μας περιμένουμε και θέλουμε να "ξεκολλήσουμε" απο το χάλι μας και να κανουμε ένα βήμα εμπρός.
Το ποσοστο επιτυχίας είναι αυτό που με ανυσηχεί(για τους λόγους που επισημαίνει ο κ Πρετεντέρης δηλαδη).Αν καταφέρει να κάνει 5-6 πραγματα η κυβέρνηση μακριά απο αναχρονιστικές μεθόδους, θα βγει κερδισμένη η χώρα αλλα και η παράταξη που κυβερναει. Και δικαίως να βγει!
Για μένα και μόνο που καταργήθηκε το Υπ. Μακεδονίας-Θρακης καθώς κ η νέα δομή των υπουργειων, δείχνει ότι υπάρχει τάση για αλλαγες. Μακάρι να αποδώσουν τα μέγιστα. Ολοι το καλό για την χώρα μας θέλουμε, και αυτό προσδωκούμε. Και νομίζω πως αν όλες οι πολιτικες δυνάμεις συνεργαστούν (και αφήσουν κατα μέρος τις μικρότητες), ο χρόνος προοδου θα είναι ακόμη συντομότερος.
Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του κ. Μέσκου. Είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα που μας δίνει ο κ.Πρωθυπουργός και εύχομαι να τα καταφέρει. Αλίμονο αν εμπλακούμε σε συζητήσεις για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Δεν είναι αυτά τα προβλήματα της χώρας αλλά στη νοοτροπία διοίκησης του κράτους και ελπίζω να τολμήσει τομές και αλλαγές όχι μόνο στα υψηλά αλλά και στα χαμηλά και εδώ είναι ευθύνη όλων μας.Π.χ ωραίες οι αλλαγές στο νέο υπουργείο μεταφορών αλλά θα φτάσει η επέμβαση μέχρι τις εξετάσεις των νέων οδηγών; ξέρετε τι εννοώ:χωρίς λάδωμα δεν παίρνεις δίπλωμα, ξέρεις δεν ξέρεις να οδηγείς,και υπάρχουν και εφορίες, πολεοδομίες, αναθέσεις δημοσίων έργων και και και...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέπτομαι, αν ρωτήσουμε κανένα παλιό παπού βασιλικό για τον Βενιζέλο, τι άραγε θα μας πει;
Η ιστορία κρίνει διαφορετικά από τους εμπλεκόμενους σε αυτήν ανθρώπους.
Τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει...