Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Οι εκλογές την Πεντηκοστή


Βρέθηκα σε μια ομήγυρη εγκρατών περί τα θεολογικά συζητητών, με αφορμή το Σοκ και Δέος. Μια όμορφη συζήτηση, όπως πρέπει να την κάνουν πολιτισμένοι άνθρωποι. Ο ένας από τους συνομιλητές διατύπωνε διάφορες θέσεις τις οποίες χαρακτήριζε ως ορθόδοξες. Οι άλλοι του έλεγαν, όχι δεν είναι ορθόδοξες, είναι προτεσταντικές. Και αυτός επέμενε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μα δεν είναι σωστά αυτά που λέω; Του απαντούσαν, μπορεί να είναι σωστά, αλλά δεν είναι ορθόδοξα. Και εγώ, ο ουδέτερος, του έλεγα: μα είναι ξεκάθαρα προτεσταντικές απόψεις. Δεν ξέρω αν πείσθηκε, γιατί επέμενε: μα αφού είναι σωστά δεν μπορεί παρά να είναι ορθόδοξα!

Ο συνομιλητής αυτός, όπως και πλήθος άλλων είναι μια ζωντανή ενσάρκωση του σημαντικότερου χαρακτηριστικού της ορθόδοξης κουλτούρας, που όμως τι ειρωνεία, τον έχει οδηγήσει μακριά από αυτήν. Γυρίστε πίσω στους αιώνες και δείτε την εξέλιξη της ορθόδοξης κουλτούρας. Υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ένα πιστεύω. Αν κάτι πάει στραβά, δεν φταίμε εμείς, είναι στραβός ο γιαλός. Εμείς είμαστε οι σωστοί, οι αληθινοί και όλοι οι άλλοι λάθος. Όσοι αμφιβάλετε για αυτά που ισχυρίζομαι, και θα είστε πολλοί, γιατί τα της ορθοδοξίας τα ξέρουν πράγματι λίγοι, ψάξτε να βρείτε αν ποτέ η Ορθόδοξη Εκκλησία ομολόγησε ότι σε κάτι, οτιδήποτε, έκανε λάθος! Δεν θα βρείτε τέτοια περίπτωση.

Το ναυάγιο ήταν βέβαιο, η ιστορία το επέβαλε στην πατρίδα μας, αλλά καλύτερα το ναυάγιο, το τούρκικο τουρμπάνι, παρά να αλλάξουμε πορεία, η μίτρα του καρδιναλίου, μια επιλογή που την επιλέγουν συνειδητά ή ασυνείδητα πλήθος συμπολιτών μας. Γιατί αυτή η κουλτούρα, ή για να είμαι πιο δίκαιος αυτό το στοιχείο από την κουλτούρα μας, γιατί η παράδοσή μας έχει και άλλα στοιχεία, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Τι είδους πολιτικούς άραγε μπορεί να ανεχθεί η και να υποστηρίξει μια τέτοια κοινωνία; Προφανώς μόνο δημαγωγούς. Πολιτικός ο οποίος θα πει, συμπολίτες κάναμε και κάνατε λάθος πρέπει να αλλάξουμε πορεία, δεν έχει καμιά τύχη στον τόπο μας. Για σκεφτείτε, ότι αλλαγή έγινε, έγινε γιατί την επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και την κάνουμε πάντα αφού εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καθυστέρησης. Για να δείξουν οι πολιτικοί μας ότι αγωνίστηκαν σκληρά για να διατηρηθεί η άνευ συζητήσεως, “σωστή” μας πορεία.

Όταν ακούω τον κ. Καραμανλή, δεν μπορώ να τον αντέξω ούτε ένα λεπτό. Δεν αντέχω το ψέμα το οποίο παρουσιάζει ως ειλικρίνεια. Είναι φυσικό που τον θεωρούν το ισχυρό χαρτί του κόμματός του. Τον κ. Παπανδρέου τον συμπαθώ κάπως περισσότερο, αλλά …είναι το αδύνατο χαρτί του κόμματός του! Μου άρεσε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μάνος γιατί έλεγαν αυτό που πίστευαν ασχέτως από το αν μου ήταν αρεστό ή όχι. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί κανείς με αυτά που λεν. Στην πολιτική οι απαντήσεις δεν είναι άσπρο μαύρο. Σημασία έχει να μπορεί να πει κάποιος, ο γιαλός είναι στην θέση του, εμείς πάμε λάθος…

Λέτε το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει; Δεν πιστεύω…



93 σχόλια:

  1. Ολοφάνερο!
    Δεν νοιαζόμαστε για τις εκλογές όσοι μπαίνουμε σε αυτή τη σελίδα, χαχα!
    Αντε!
    Ας μας φωτίσει το Αγιο Πνεύμα σήμερα να γίνουμε πιο συνειδητοί πολίτες.
    Αλήθεια κ. Μέσκο με τους μουσουλμάνους που είναι και γ...τους φονταμενταλιστές και έχουνε πλημμυρίσει την Αθήνα πώς αισθάνεστε;
    Μου περνάνε κάτι...διαβολικές σκέψεις για τους προγόνους που αγωνίστηκαν να τους διώξουν απο την πατρίδα μας-το 1821- και που οι ...πολιτισμένες ντιρεκτίβες μας τους φέρανε πίσω!
    Ρε μπας και ήτανε ρατσιστές , ηλίθιοι οι πρόγονοι;
    Και γω το σούργελο επι χρόνια τους σεβόμουνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο παλαιός Κωσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο Μητσοτάκης υπήρξαν αρχηγοί του κράτους μας αν και έλεγαν και τα δυσάρεστα. Άρα δεν μπορεί να είμαστε τόσο προβληματικοί στο να ακούσουμε την αλήθεια.
    Νομίζω ότι στα προβλήματα που θέτεις δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις εμμονές του λαού αυτού.
    Δεν συμβαίνει οι γνώμες του λαού αυτού να έχουν επιρεαστεί συχνά από καλά συντονισμένες δράσεις των ΜΜΕ;
    Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να λογαριάσει κανείς τις διαφορετικές ελίτ που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας και τις μεταξύ τους κόντρες και τα οράματά τους. Ο αγαπημένος σου υψηλός κλήρος είναι μια (αλλά μία μόνο) τέτοια ελίτ.
    Το ερώτημα που μου γεννούν τα όσα γράφεις είναι: α) τι είδους ελίτ πείθουν του έλληνες σήμερα;
    β) τι εμπειρία έχουν οι έλληνες από συμμετοχή σε συλλογικότητες όπου η δική τους βιωμένη εμπειρία/σοφία της ζωής να μπορεί να ακουστεί και να επιρεάσει την διοίκηση των συλλογικοτήτων αυτών.
    Σε επίπεδο εκκλησίας/ενορίας το ερώτημα για εμένα είναι: μπορεί να υπάρξει βαθύς δίάλογος στις ενορίες;
    Για να θυμηθούμε τη χθεσινή ημέρα:η παρουσία του Αγίου Πνεύματος πιστοποιείται από τη γλωσσολαλία: καθένας ακούει τη δική του μητρική γλώσσα, αγγίζεται από λόγια που ξεκινούν από ξένους και φτάνουν στη μητρική του γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Βασίλη
    Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα από όσα λες. Η δική μου ανάλυση, που είναι αναγκαστικά απλουστευμένη, δεν αναφέρεται ούτε σε αιτίες ούτε σε αφορμές, αλλά στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που αναδεικνύει τις αιτίες και παράγει τις αφορμές. Επιπλέον εκφράζω την προτίμησή μου σε πολιτικούς και πολιτικές που δεν καθορίζονται από τις δημοσκοπήσεις!
    Πάντως πουθενά δεν είχα υπ' όψιν μου τον υψηλό κλήρο. Αυτός είχε πάντα την ελάχιστη επίδραση. Πολύ περισσότερο στα σύγχρονα χρόνια.
    Για τα υπόλοιπα ας απαντήσουν άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κ. Βασίλη Κόλλια
    οι νεοέλληνες σήμερα ακολουθούν το φιλοσοφικό δόγμα του όποιος διορίσει το παιδί τους, ό,τι φάνε και ό,τι πιουνε και λοιπα και λοιπά που δεν θα τα αναφέρω γιατί είμαι... χαμηλοβλεπούσα κυρία...
    Και βέβαια τα μήντια κάνουν την ακατάπαυστη πλύση εγκεφάλου αποβλακώνοντας τον καθένα μας, οσον δύνανται.
    Στις ενορίες ΔΕΝ υπάρχει διάλογος.
    Μακάρι και να γινόταν.
    Οι ενορίες λειτουργούν σαν ανοργασμικές κυρίες που εκτελούν τα συζυγικά τους καθήκοντα επειδή πρέπει αλλά επι της ουσίας ΚΑΜΙΑ συζήτηση.
    Για τις ενορίες το θέμα είναι να πέφτει ο παράς (στα πορτοφόλια των ιερωμένων) και να μην αραιώνει το ποίμνιο -το κατάλληλο για άρμεγμα.

    Καμιά ελιτ δεν συγκινεί κανέναν, μην ψάχνεις.

    Ακόμη και ο Γιανναράς μουσειακό είδος κατάντησε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ναυάγιο έχω περισσότερο την αίσθηση παρά την γνώμη το προκάλεσε μια ψυχολογία, μείξη μοιρολατρίας και στρουθοκαμηλισμού που εκφράζουμε παράλληλα με την υπεροψία και έναν σχεδόν εγγενή παραλογισμό. Χαρακτηριστικότατη η αποστροφή του Μάρκου Ευγενικού, «και αν μας πάρουν οι Τούρκοι σε 100 χρόνια ο Θεός θα τους καταστρέψει».
    Ας πούμε ότι αφορά το παρελθόν. Μια τραγική στιγμή στον επιθανάτιο ρόγχο μιας μεγάλης αυτοκρατορίας.
    Σήμερα;
    Ο Στέλιος Ράμφος, σε ένα κείμενό του στην Καθημερινή απ’ αφορμή τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου (14/12) αναρωτιέται:
    «Πώς τόσος μηδενισμός σήμερα στην «ευρωπαϊκή» Ελλάδα;»
    Και προτείνει την εξής απάντηση.
    «Ως γνωστόν η ανατολική χριστιανική παράδοσι αρνείται στον ασκητικό πυρήνα της τον πολιτισμό, αφού θέλει να σώζεται ο άνθρωπος εκτός κόσμου. Αντιθέτως η δυτική χριστιανοσύνη άρχισε τον 12ο αιώνα να συμφιλιώνεται με τον φυσικό κόσμο και να περιλαμβάνει στα μέσα για την εξύψωση του ανθρώπου τον παράγοντα του πολιτισμού. Με τον πολωτικό ψυχισμό που διαμορφώνει η εσχατολογική πίστι της Ορθοδοξίας, τα αισθήματα της υπερβατικής λυτρώσεως και η δίψα της θείας δικαιοσύνης τρέπονται εύκολα σε παράφορη αποκαλυπτική πεποίθησι που κάνει τον άνθρωπο υπερευαίσθητο με τον εαυτό του και τρυφερό με την καταστροφή. Το δείχνει το ρωσικό προηγούμενο του 19ου αιώνα και το απιρρωνύουν οι φωτιές των Αθηνών – μεταπολιτευτικό παραπροϊόν συνδυασμού ιδεολογικής ορμής και πνευματικής ένδειας, που συν τω χρόνω μετατράπηκε σε αγωνιώδες άρπαγμα από τον δικό του μακρόβιο επιθανάτιο ρόγχο».

    Δεν βιάζομαι να συμφωνήσω, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί μια αφορμή για προβληματισμό. Αν μια από τις πρωταρχικές αιτίες βρίσκεται στον προσανατολισμό του ανατολικού μοναχισμού, ίσως πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μολονότι το θέμα που τίθεται είναι πολιτικό, θα ήθελα να πω δυο λόγια για αυτόν τον κακόμοιρο ορθόδοξο προτεστάντη.
    Όποιος διαβάσει εκκλησιαστική ιστορία καλά, θα καταλάβει μια απλή αλήθεια:Η ιδέα πως η ορθοδοξία κατέχει την αλήθεια από την αρχή και οι Πατέρες με ένα consesus την υποστηρίζουν ανεξάρτητα από τόπο και εποχή, υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.
    Η ιστορία φανερώνει μια αφάνταστη ποικιλία στην ερμηνεία, στην παρουσίαση, στην έκφραση της χριστιανικής αλήθειας. Π.χ. Σήμερα λέμε:Τα μυστήρια είναι επτά. Αυτό δεν το λέει κανένας Πατέρας. Συνήθως αριθμούν δύο ή τρία. Όσα και οι προτεστάντες. Το "επτά" υιοθετήθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγο το 13ο αιώνα πριν από τη σύνοδο της Λυών υποχωρώντας σε παπικό αίτημα (Για να τον βοηθήσει ο Πάπας ο αυτοκράτορας υπέγραφε ο,τι να 'ναι). Έπειτα το επανέλαβαν οι θεολόγοι της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι όμως αντέγραφαν την Κατήχηση του Canensius, ιησουίτη θεολόγου, καί έτσι έμεινε αυτή η εντύπωση μέχρι σήμερα, πως τα μυστήρια είναι επτά.
    Ασφαλώς υπάρχει ένα πλάισιο και αυτό είναι το σύμβολο Νικαίας - Κωνσταντινουπόλεως, όμως από κει πέρα υπάρχει μεγάλη ελευθερία.
    Όταν λοιπόν κάποιος χαρακτηρίζει μια θέση ως προτεσταντική, ας έχει υπ'όψει του ότι μπορεί να είναι ακραιφνώς ορθόδοξη. Απλώς για ιστορικούς λόγους να επικρατεί στην πλειονότητα των ιερωμένων μια εσφαλμένη πεποίθηση. Όμως, άλλως έχουν τα πράγματα εάν τα εξατάσουμε αυστηρώς ακαδημαϊκά. Επομένως, δεν σημαίνει πως κάποιος είναι προτεστάντης αν υποστηρίζει ιδέες που ερείδονται τόσο στην Γραφή όσο και στους Πατέρες ή αν προχωρεί πιο μακρυά από τις πατερικές θέσεις σε θέματα που οι Πατέρες δεν ανέλυσαν για καθαρά ιστορικούς λόγους (όπως τί είναι η μεταβολή των τιμίων δώρων), εφόσον διαμένει στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας και συναινεί στα ουσιώδη.
    Άρα μάλλον είχε δίκαιο ο συνομιλητής σας κ. Μέσκο και ίσως να σφάλλεται στην περί εκκλησίας άποψή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Domenico
    Η πορεία της ιστορίας επηρεάζεται από πλήθος γεγονότων. Δεν θέλω να απλοποιήσω τα πράγματα, αλλά να δείξω πτυχές που επιμελώς αρνούμαστε να δούμε. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του κ. Ράμφου, έχοντας υπ' όψιν πλήθος δεδομένων. Γράφω αυτά που γράφω όχι για να αποφανθώ, αλλά για να κινήσω το ενδιαφέρον υποψηφίων ερευνητών. κατ' εμέ το θέμα δεν είναι ο ανατολικός μοναχισμός μόνο, αλλά η συνολική δομή της ορθόδοξης εκκλησίας και διδασκαλίας, μια δομή που δεν έχει μελετηθεί ακόμα εξω-θεολογικά.
    Πιστεύω ότι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται βαθιά χωμένο, και κρυμμένο στο παρελθόν και όσο δεν βγαίνει στην επιφάνεια της συνειδητότητας θα ακυρώνεται κάθε προσπάθεια δημιουργικής μας ένταξης στο παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Σπύρο
    Δεν καταλαβαίνω γιατί αποκαλείς τον συνομιλητή μου κακόμοιρο. Εγώ δεν έχω τέτοια άποψη γι' αυτόν, πόσο μάλλον που συμφωνούσα με τις απόψεις του.
    Δεν μπορώ επίσης να καταλάβω πως του δίνεις δίκιο, ενώ ούτε ήσουν παρών ούτε έγραψα γιατί ακριβώς συζητούσαμε. Συμπεραίνω ότι θέλεις οπωσδήποτε να έχω άδικο.
    Πουθενά δεν γράφω τις δικές μου απόψεις για το τι είναι η Εκκλησία. Λέω τι θεωρεί η Ορθόδοξη Εκκλησία ότι είναι Εκκλησία.
    Η ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι μια κατασκευή, αλά φούρνο του Χότζα, που να λέει ο καθένας, εγώ νομίζω ότι ορθόδοξη εκκλησία είναι αυτό και ο άλλος το άλλο. Δεν έπεσε σήμερα από τον ουρανό, έχει ιστορία, έχει παρελθόν έχει και παρόν, τα οποία είναι καταγεγραμμένα με πολλούς τρόπους. Η εκκλησία αυτή έχει σαφώς ορισμένα όρια. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μένει μέσα σε αυτά, όμως είναι αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό να επαναχαράζει από μόνος του τα όρια αυτά, και να θεωρεί ότι είναι τα γνήσια όρια της εκκλησίας. Μια τέτοια συμπεριφορά την θεωρώ αυτοεξαπάτηση.
    Γιατί σε κάθε περίπτωση θα έρθει π.χ. η κ. Σαλογραία και θα σου πει, κύριε οικοιοποιείσαι κάτι που δεν σου ανήκει! Προσωπικά και πιστεύω συνολικά η ελληνική κοινωνία θα της δώσουν δίκιο. Την Ορθόδοξη Εκκλησία θα κληρονομήσουν αυτοί οι οποίοι θα μένουν πιστοί στο πνεύμα της και όχι αυτοί που την αλλάζουν κατά βούληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Domenico
    με όλη τη συμπάθεια σας θαυμάζω που μπορείτε και καταλαβαίνετε τι γράφει ο κ. Ράμφος.
    Εγώ παρότι τον συμπαθώ ως άνθρωπο, με τα γραπτά του, παθαίνω ένα εγκεφαλικό στραμπούληγμα, και...τανυέμαι , τανυέμαι να καταλάβω τι λέει, χωρίς να το κατορθώνω ή πανάθλια.
    Τι πρόβλημα είναι και αυτό με τους κουλτουριάρηδες άντρες!
    Πώς συννενοείσθε μεταξύ σας απορώ και εξίσταμαι!
    Εμείς οι γυναίκες πατάμε πιο καλά στο χώμα, είμαστε πρακτικές και προσγειωμένες και θέλουμε λύσεις που μας φ τ ι ά χ ν ο υ ν την καθημερινότητά μας, στην π ρ ά ξ η, χωρίς πολλές αφηρημένες λέξεις στα αυτιά μας.
    Ταπεινή δική μου άποψη για τον τόσο μηδενισμό στην ε υ ρ ω π α ι κ ή ελλάδα, είναι η μείωση του Φοβου του Θεού(με την έννοια της Απώλειας βαθιάς Πίστης και της αίσθησης της Ιερότητας που υπήρχε παλιότερα)μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.
    Φρόντισαν καλά πρώτα και κύρια οι παπάδες με τα άθλια πεπραγμένα τους, γι αυτή την απαξίωση, βεβαίως.
    Προσωπικά, κόβω τις φλέβες μου ευχαρίστως για το Χριστούλη, αλλά άμα βλέπω παπά ή Δεσπότη στο πεζοδρόμιο(με ελάχιστες άγιες εξαιρέσεις) αλλάζω πεζοδρόμιο και πάω όσο μακρύτερα μπορώ για να ΜΗ τους συναντήσω.
    Και αν αυτή είναι αντίδραση μιας ώριμης κυρίας που ανατράφηκε ΜΕΣΑ στην Ορθόδοξη Εκκλησία,ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ, καταλαβαίνετε ποια θα είναι η αντίδραση των ευφυών νέων μας;
    Τέτοια και ακόμη χειρότερη.
    Εχουμε ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Α Σ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΙΚΟΎς ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Τ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΤΑ ΑΛΛΑ συνιστούν ΑΠΛΑ μπουλσιτάρισμα για να περνάει η ώρα και να τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι ΔΕΝ είμεθα ως οι λοιποί των ανθρώπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυαγαπημένε τους κ. Μέσκο
    (όλο και σε κάποιους θα είστε πολυαγαπημένος)
    τι εννοείται όταν λέτε να μελετηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και διδασκαλία εξω-θεολογικά;

    Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι των ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΟ!
    Αν υπάρχει ένας Προσωπικός, Εραστής Θεός μέσα στο Σύμπαν(ΠΟΥ ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ)και που έχει την Ανωμαλία να γουστάρει κβαντικούς εναγκαλισμούς με ανθρώπους- εν ελευθερία- τότε, ανάμεσα σε Κείνον και στο εκάστοτε και εκασταχού πρόσωπο, άλλος παρατηρητής ΔΕΝ είναι δυνατόν να παρέμβη.

    Ας πούμε, εγώ έχω έναν έρωτα με τον άνδρα μου και μια σχέση χρόνια αγαπητική.
    Φαντάζεστε ότι μπορεί να μπεί ανάμεσά μας ένας αντικειμενικός δήθεν παρατηρητής που θα μπορέσει να αποφανθεί -επιστημονικά πάλι δήθεν, για την μεταξύ μας σχέση και τις συναισθηματικές ποιότητες που ανταλλάσσουμε;

    ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΙΤΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ!
    (Επειδή ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, ΘΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ...)
    Αν δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέει παρατηρητής ανάμεσα σε δυο συζύγους και να αποτιμάει π ο ι ό τ η τ ε ς σχέσεων, είναι το ίδιο Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν να μελετηθεί εκ των Ε Ξ Ω Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, της σχέσης του ανθρώπου με τον Κύριο Ιησού Χριστό, το
    Σωτήρα ημών.
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΙΩΝΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ Ή ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΜΗΠΩς ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΤΙ Λ Α Θ Ο Σ.
    ΔΙΟΤΙ -ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΞ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΠΟΙΚΊΛΗΣ-ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Τ Η Ρ Ε Ι ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ
    Κ Α Θ Α Ι Ρ Ε Ι ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΡΥΠΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΟ ΛΕΠΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ, Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ , ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΕΊΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ ΕΙΤΕ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ,
    ΝΑ Τ Η Ρ Η Σ Ο Υ Ν ΤΙΣ Ε Ν Τ Ο Λ Ε Σ , επειδή ΣΕ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΆΔΙΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ , ΑΥΤΗ Η
    Τ Η Ρ Η Σ Η ΕΧΕΙ Π Ο Ν Ο , ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ Υ Π Ο Μ Ε Ι Ν Ο Υ Ν ΤΟΝ ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑς, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ
    ΤΗΣ ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ
    Ε Ι Ρ Η Ν Η Σ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ'αρχάς μπορεί και να ήμουν παρών στη συζήτηση. Έπειτα το ότι ο προτεστάντης ορθόδοξος είναι κακόμοιρος είναι δεδομένο. Αλλά ναι, ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο φούρνος του Χότζα και απορώ πως δεν το έχετε ακόμη καταλάβει. Οι απόψεις της είναι ποικίλες, διάφορες, αντικρουόμενες. Με βάσει αυτά που λέτε θα πρεπε προ πολλού να 'χαν κατάδικαστεί διάφοροι:Αγουρίδης, Βασιλειάδης, Γιανναράς κ.α. Αφορίστηκε κανένας τους; Όχι. Άρα μήπως τα όρια είναι πολύ πιο ευρεία και χαλαρά; Ξέρω ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν κληρονομήσει την εκκλησία από τον παπούλη τους και τους ανήκει. Θεωρούν πως είναι οι αυθεντικοί εκφραστές της παραδόσεως. Χαρακτηριστική περίπτωση νεύρωσης. Μην ανησυχείτε κ. Μέσκο η Εκκλησία δεν θα πέσει ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν. Απλώς κάνουν πολύ θόρυβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Σπύρο
    Η ΟΡΘΟ-ΔΟΞΗ Εκκλησία ειναι ΣΩΜΑ και ΑΙΜΑ Χριστού.
    Οποιος είναι ΚΥΤΤΑΡΟ ΖΩΝΤΑΝΟ σε αυτο το ΣΩΜΑ και ΑΙΜΑ Χριστού ανήκει στην ΟΡΘΟ-ΔΟΞΗ Εκκλησία.
    Πώς προσδιορίζεται το ζωντανό κύτταρο;

    Απο την ΤΗΡΗΣΗ των ΕΝΤΟΛΩΝ.

    Μόνο με την τ ή ρ η σ η των Ε ν τ ο λ ώ ν ΠΡΟΧΩΡΕΙ το π ρ ό γ ρ α μ μ α της Σ ω τ η ρ ί α ς .
    Είναι απλό.
    Απο τη χρήση του υπολογιστή σας και μόνο θα έπρεπε αυτό, αναλογικά να το καταλαβαίνετε...
    Οταν πατάτε τη ΛΑΘΟΣ εντολή στον υπολογιστή, το πρόγραμμα ΔΕΝ θα προχωράει μακάρι και να κοπανάτε τα πλήκτρα σας μέχρι την αιωνιότητα και να αυτοαποκαλείτε τον εαυτό σας, χρήστη του προγράμματος.
    Η π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α π ά ν τ α θα σας δ ι α ψ ε ύ δ ε ι.
    Τα ονόματα που είπατε, ΔΕΝ ανήκουν στην
    Α κ α ι ν ο τ ό μ η τ η ΟΡΘΟ-ΔΟΞΗ Εκκλησία των Α γ ί ω ν και των Μ α ρ τ ύ ρ ω ν που
    έ ζ η σ α ν ως Επώδυνο, πλην Αναστάσιμο
    Σ ώ μ α και Α ί μ α Χριστού!
    Είναι απλά ΒΌΛΕΜΕΝΟΙ κουλτουριάρηδες,λύκοι μέ ένδυμα προβάτου, επιφανειακά φέροντες το όνομα του Χριστιανού, έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας, την δε δ ύ ν α μ ι ν αυτής ηρνημένοι όπως γράφει σοφά και ο άγιος Α π ό σ τ ο λ ο ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς κ. "Σαλογραίαν"
    Με συγχωρείτε, αλλά με ποια εξουσία τα λέτε αυτά; Όταν Συνοδικώς η Εκκλησία όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά ούτε καν μπαίνει στην διαδικασία να ερευνήσει, με ποια αρμοδιότητα, με ποια πληρεξουσιότητα, από ποια θέση χαρακτηρίζετε αδελφούς αιρετικούς;
    Εκτιμώ το πάθος σας για την αλήθεια αλλά εξετάστε την περίπτωση να είστε υπερβολική και άδικη.
    Συμφωνώ με τα όσα αναφέρετε για την τήρηση των εντολών. Διαφωνώ με την προτεραιότητα των εμπειριών. Η θέση στην εκκλησία μας δεν κρίνεται από τις εμπειρίες εκάστου, αλλά με την τήρηση της ενολής της αγάπης (Ματθ. 7, 21-23).
    Τέλος θα μου επιτρέψετε να πω πως αυτή η στάση οδήγησε τον κ. Μέσκο να γράψει όσα έγραψε. Είναι μια στάση πολεμική, άκαμπτη και φανατική, που εν τέλει δυσφημεί την Εκκλησία του Χριστού. Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε πιο προσγειωμένα το λόγο του Θεού και τους Πατέρες μας; Σας παρακαλώ να προβείτε σε μια πιο ιστορική ανάγνωση των πηγών της Αποκάλυψης και θα διαπιστώσετε την αφάνταστη ποικιλία της Παραδόσεώς μας.
    Έρρωσθε εν παντί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ εν Κυρίω Σπύρο
    όταν η Σύνοδος είναι πουλημένη και στέκει φιμωμένη απο ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, δεν θα στέρξει ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΟ ΠΡΟΒΑΤΟ- το Χριστεπώνυμον πλήρωμα- να ακολουθεί πουλημένη και προδότρα Σύνοδο
    (μόνο ΔΙΟΤΙ η Επίσημη Ελλαδική Εκκλησία ΥΠΕΓΡΑΨΕ το Καταστατικό του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, ως ΜΕΛΟΣ,
    και συγκατατέθηκε το 1965 στην Αρση των Αναθεμάτων δια του Αρχιμασώνου και Αρχιοικουμενιστή Πατριάρχου Αθηναγόρα, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΠΛΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ- ΟΠΕΡ ΣΥΝΙΣΤΑ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΔΕ Ο ΜΕΣΚΟΣ και απεχώρησε με αξιοπρέπεια)
    αυτόματα, λέω, αυτή η υπογραφή και συμμετοχή, την ΚΑΘΙΣΤΑ -την επίσημη Ελλαδική Εκκλησία- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αιρετίζουσα
    ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΘΛΙΑ ΣΥΝΟΔΟ,
    Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ
    Ε Π Ι Β Ά Λ Λ Ε Τ Α Ι!

    Δεν έχουν το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ της Φώτισης, αδελφέ Σπύρο, οι Συνοδικοί αλλά ΚΑΙ οι ΠΙΣΤΟΙ ΛΑΙΚΟΙ που ΤΑΙΖΟΥΝΕ τους
    Συνοδικούς με την εργασία των τιμίων χεριών τους,ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ - ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ- μπορούν, ΛΈΩ, λοιπόν, ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ, σε περιπτώσεις κρίσεων, να δογματίσουν και να ΔΙΑΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΠΡΟ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ αιρετικών ποιμένων.
    (Το δικαίωμα το δίνει ο κανόνας της Πρωτοδευτέρας)
    ΑΝ λειτουργούσε η Κρατική Ελλαδική Εκκλησία και ως Ορθόδοξη, θα έπρεπε να είχε καλέσει σε ΑΠΟΛΟΓΙΑ τον κ. Μέσκο, απο τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πάνυ αιρετικό του βιβλίο Ο πλανήτης της Θεολογίας, όμως, δεν το έκανε. ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ.
    ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ευθαρσώς Ο ΜΕΣΚΟΣ, ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ.
    Ε λοιπόν!
    ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΤΖΩΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο το ΚΚΕ υπέρ της ανυπακοής. Αλλά και οι παλαιοημερολογίτες.

    Η ομοιότητα μου φαίνεται μεγαλύτερη όσο περισσότερο το σκέφτομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανδρέα :-)
    Η α ν υ π α κ ο ή
    είναι
    ε ν ί ο τ ε
    π ο λ ύ
    μ ε γ ά λ η
    α ρ ε τ ή και απαιτεί...Λεμπλεμπίδιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όλες οι σέχτες, ακόμα και αυτή των... Επαναστατών, νομίζουνε πως είναι ήρωες.

    Και το... άδοξο τέλος όλων των άλλων σεχτών του παρελθόντος δεν τους κάνει να προβληματιστούν για την δικιά τους πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @salograia
    Πράγματι μπορεί να έχετε δίκιο, και η αιτία αυτού που ονομάζει ο κ. Ράμφος «μηδενισμό» γιατί εγώ θα μιλούσα για «απόγνωση», που προέρχεται από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους μπορεί να έχει σαν αφορμή τον τρόπο με τον οποίο η Ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα, επηρέασε την κυρίαρχη κουλτούρα στην κοινωνία. Και το λέω αυτό, γιατί ο κ. Ράμφος συνδέει την ελληνική εμπειρία με τις αντιλήψεις που κυριάρχησαν στη Ρωσία το 19ο αιώνα. Οι αντιλήψεις αυτές, προήλθαν από τον κύκλο του Ντοστογιέφσκι και είχαν σαν κεντρικό πυρήνα τη σκέψη πως «εμείς οι ορθόδοξοι, έχουμε έναν υψηλότερο πολιτισμό από τη βάρβαρη Δύση», -το λέω κάπως χοντροκομμένα-. Απετέλεσε τον πυρήνα του πανσλαβισμού, αλλά οδήγησε τους Ρώσους σε μία πορεία προς τον εκσυγχρονισμό έστω και αν ήταν «αντιδυτική».
    Εκείνο που υποθέτω ότι εννοεί ο κ. Μπέσκος, τον οποίο άλλωστε δεν γνωρίζω, όταν λέει «εξω-θεολογικά», είναι ότι δεν έχει μελετηθεί στην Ελλάδα η επίδραση της θρησκείας και της εκκλησίας, στην κοινωνική οργάνωση στην πολιτική ζωή και στην οικονομία. Εκείνο δηλαδή που έκανε ο Μαξ Βέμπερ, αναλύοντας την επίδραση του καλβινισμού, στην δημιουργία του καπιταλισμού. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της Θεολογίας, αλλά άλλων κοινωνικών επιστημών, όπως η Πολιτική Επιστήμη. Κάποτε όλα αυτά βέβαια τα λέγαμε «Φιλοσοφία».
    Δεν βλέπω όμως γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση το «θρησκευτικό βίωμα» την εμπειρία.
    Κάτι που αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να προσθέσω, είναι ότι ίσως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εκκλησία σαν ένα "μέρος" που μπορεί κάποιος να οργανώσει «σαφάρι αγίων». Είναι άνθρωποι σαν και εμάς που επιλέγουν μια συγκεκριμένη πορεία, και αρκετοί απλώς μια δουλειά, μπορεί να τη συνεχίζουν, ή και να την αλλάζουν. Ανάλογα με τους στόχους που έχει θέσει ο καθένας από εμάς στη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Σπύρο
    Η Εκκλησία είναι ήδη, κληρονομικώ δικαίω στα χέρια αυτών που (μάλλον υπερβολικως) ονομάζεις Ταλιμπάν. Αν νομίζεις τόλμησε να την διεκδικήσεις! Όλοι όδοι χαράζουν κατά βούληση τα όρια, το κάνουν μόνο κατά φαντασία. Οι ψυχολόγοι θα μας πουν το γιατί. κανείς δεν έχει το θάρρος να βγει επονύμως και να πει: Οι "ταλιμπάν" δεν είναι ορθόδοξοι, για αυτόν και τον άλλο λόγο, και η ορθοδοξία είναι αυτό ή το άλλο, γενικό ή ειδικό, αφηρημένο ή συγκεκριμένο, εν πάσει περιπτώσει κάτι τι... Ο Μανώλης με τα λόγια, κάνει ανώγεια και κατώγεια!
    @ Domenico
    συμφωνώ και πάλι με όσα λές, και μάλιστα αυτό ακριβώς εννοώ όταν μίλησα για εξω-θεολογική μελέτη της ορθοδοξίας. Δεν είπα για αντι-θεολογική. Θεωρώ όμως ότι για να κάνει κανείς μια τέτοια μελέτη πρέπει να ξέρει καλά την θεολογία.

    Γενικότερα αρχίζω να πείθομαι ότι αυτή η Εκκλησία για την οποία όλοι κόπτονται, απλά δεν υπάρχει και θα ήταν καλό κάποιος καταρτισμένος ψυχολογικά να μας εξηγήσει γιατί συζητάμε για κάτι που δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ΑΝΔΡΕΑ το έγραψε και ο Ανδρέας ο άλλος ο μακαριτάκος ο Κάλβος: θέλει α ρ ε τ ή ν και
    τ ό λ μ η ν η Ελευθερία.
    Και οι Σπαρτιάτες μια σέχτα ήτανε αν τους κοιτάξουμε με τα σημερινά δεδομένα της Παγκόσμιας Θέασης Πραγμάτων, αλλά για κοίτα που ακόμη και σήμερα γράφονται γι αυτούς βιβλία και κυκλοφορούν ταινίες που συγκινούνε τα πλήθη...
    Και ο Χριστός με τους 12 Απόστολους ένα τίποτα ήτανε στον καιρό τους, αλλά για κοίτα π ω ς μας έκαναν Ανθρώπους με πολιτισμό και παιδεία και Πως επηρέασαν ελεημόνως την απονομή δικαιοσύνης.
    Θέλει κ ό τ σ ι α , Ανδρέα μου, να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, να μη λες ψέματα, να μην πλουτίζεις παράνομα, να σε νοιάζει ο πόνος του Πλησίον...
    Το είπε και ο μέγας ποιητής μας ο Καβάφης που ντρεπόταν για τα προσωπικά πάθη του:
    Τιμή σε κείνους που στη ζωή τους όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπημένε μου κ. Μέσκο
    το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει -όταν θα το
    δ ο ύ μ ε την ώρα του θανάτου μας, θα είναι
    α ρ γ ά για διορθωτικές κινήσεις...
    Οι ψυχολόγοι τους οποίους επικαλείσθε είναι πιο πολύ για τα σίδερα απο τους άθλιους παπάδες που μπορεί κανένας να συναντήσει.
    Επιμένω, ότι ο καθένας πιστεύει αυτό που η βαθύτερη θέλησή του και οι εμπειρίες του, του ε π ι τ ρ έ π ο υ ν να πιστέψει.
    Το τι θα α π ο κ α λ υ φ θ ε ί στον καθένα μας, εξαρτάται απο το πόσο θα ε φ α ρ μ ό σ ε ι τις εντολές του Κυρίου.
    Δεν είσαι καλός Θεολόγος επειδή είσαι οξυνούστατος κουλτουριάρης παπάς. Απαγε!
    Καλός Θεολόγος είσαι όταν έχεις
    ε φ α ρ μ ό σ ε ι με ακρίβεια επιπέδου νανομέτρων τους θείους νόμους στη ζωή και στην ψυχή σου.
    Τότε Α π ο κ α λ ύ π τ ο ν τ α ι στα μάτια σου Α λ λ ε ς Π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ ε ς .
    Τότε μιλάς με άλλη γ λ ώ σ σ α...αποκτάς άλλα μάτια και αυτιά και άλλη Ζ ω ή, φίλε Domenico

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς κ. Μέσκον
    Φίλτατε, οι "Ταλιμπάν" δεν έχουν τίτλους κυριότητος επί της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι στα όρια του σχίσματος μιας και υιοθετούν απόψεις των σχισματικών παλαιοημερολογιτών. Δεν χρειάζεται να διεκδικήσω τίποτε. Είμαι πιστό μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πειθαρχώ στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Πατριαρχείου μας, ανεξάρτητα αν πολλές φορές έχω διαφορετικές απόψεις. Αυτοί φέρουν το βάρος απόδειξης ότι είναι μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι παλαιοημερολογίτες. Βάσει του 13ου κανόνα της ΑΒ Συνόδου υπόκεινται σε καθαίρεση οι ιερείς και σε αφορισμό οι λαϊκοί και οι μοναχοί, μιας και κατηγορούν ανεύθυνα επισκόπυς και δη τον Πατριάρχη μας επί αιρέσει. Η πλειονότης των Ελλήνων Ορθοδόξων είναι προοδευτικότατη και φίλα προσκείμενη στις μεταρρυθμίσεις διότι εμφορείται από κοινή λογική, κάτι που εν γένει δεν χαρακτηρίζει τον παλαιοημερολογιτισμό . Στην Εκκλησία διεξάγεται αγών για αλλαγή και είναι κρίμα που καταθέσατε τα όπλα, αν και απολυτως σεβαστό.
    Προς καν "Σαλογραίαν"
    1) Ποιος κανόνας της ΑΒ Συνόδου εκχωρεί τέτοιο δικαίωμα; Κανένας! Όλοι λένε το αντίθετο. Παρακαλώ από τούδε και εξής να είστε ακριβής. Δεν έχετε να κάνετε με παλαιοημερολογίτικο όχλο.
    2) Ποιός σας είπε ότι εμείς πληρώνουμε τους επισκόπους; Οι επίσκοποι της εκκλησίας της Ελλάδος πληρώνονται βάσει του Ν. 4684/1930 και 1811/1988 με σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας από την εκμετάλλευση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Αφήστε τις ρητορείες της αριστεράς.
    3) Απορώ και εξίσταμαι με την έπαρσή σας και την αυθαιρεσία να σέρνεται ονόματα επισκόπων και Πατριαρχών στην λάσπη. Εκμεταλλεύεστε την επιείκεια της Εκκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά ομολογώ πως πέρα από αντικανονική η συμπεριφορά σας είναι και απρεπής. Αν δεν δας αρέσει η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ο δρόμος είναι ανοιχτός:Μπορείτε κάλλιστα να προσχωρήσετε σε μια από τις αναρίθμητες ομάδες των σχισματικών παλαιοημερολογιτών και να θερπεύετε την ψωρίαση με εξορκισμούς. Αλλά το να κάθεστε επί θρόνου υψηλού και επηρμένου και να κατηγορείται ως αιρετικό όποιον δεν συμφωνεί με την ιδεολογία σας είναι εξωφρενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημένε εν Κυρίω Σπύρο, επειδή κάνει ζέστη, και επειδή σε βλέπω συγχυσμένο, θα απαντήσω, αλλά λίγο αργότερα.
    Μη μου στενοχωριέσαι χρυσούλι μου και μεις όλα θα τα βρούμε, μεταξύ μας...

    Φιλάκια!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Σπύρο
    Αυτοί που κατέχουν την Εκκλησία κληρονομικώ δικαίω δεν είναι παλαιοημερολογίτες, από που σου ήρθε αυτό. Είναι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι η Εκκλησία είναι σαν τον φούρνο του Χότζα. Είναι αυτοί που ελέγχουν τους ναούς, τα μοναστήρια, εκλέγους τους επισκόπους και χειροτονούν τους ιερείς, ρυθμίζουν τα της λατρείας. Από αυτούς σε χωρίζει χάσμα μέγα. Αν όμως εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι ο γιαλός είναι στραβός, ...δικαίωμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς καν "Σαλογραίαν"
    1) Σπύρος: Ποιος κανόνας της ΑΒ Συνόδου εκχωρεί τέτοιο δικαίωμα; Κανένας! Όλοι λένε το αντίθετο. Παρακαλώ από τούδε και εξής να είστε ακριβής. Δεν έχετε να κάνετε με παλαιοημερολογίτικο όχλο.

    Σαλογραία: Ανεφέρθητε στην απάντησή σας στον 13ο κανόνα της ΑΒ Συνόδου. Αν διαβάζατε λίγο πιο κάτω μέχρι τον 15ο της ιδίας Συνόδου «...Οι γαρ δι αίρεσιν τινά παρά των Αγίων Συνόδων ή Πατέρων κατεγνωσμένην, της προς τον πρόεδρον κοινωνίας εαυτούς διαστέλλοντες, εκείνου δηλονότι την αίρεσιν δημοσία κηρύττοντος και γυμνή τη κεφαλή επ’ Εκκλησία διδάσκοντος, οι τοιούτοι, ου μόνον τη κανονική επιτιμήσει ουχ υπόκεινται προ συνοδικής διαγνώσεως εαυτούς της προς τον καλούμενον επίσκοπον κοινωνίας αποτειχίζοντες, αλλά και της πρεπούσης τιμής τοις ορθοδόξοις αξιωθήσονται. Ου γαρ επισκόπων αλλά ψ ε υ δ ε π ι σ κ ό π ω ν και ψευδοδιδασκάλων κ α τ έ γ ν ω σ α ν...
    Εξαιρετικά είναι και τα σχόλια στον κανόνα του Αγίου Νικοδήμου, του Ζωναρά, του Βλαστάρεως αλλά και του Αριστηνού. Απορώ πως σεις λάτρης της λογίας «θεολογίας» τα διεξήλθατε απαρατήρητα και μας προτρέπετε να μελετήσουμε «θεολογικώς» το θέμα...

    Θέλετε και άλλον κανόνα; Είναι οι διατάξεις του ΛΑ Αποστολικού κανόνα: Ει τις πρεσβύτερος καταφρονήσας του ιδίου επισκόπου...μηδέν κατεγνωκώς του επισκόπου εν ευσεβεία και δικαιοσύνη...όπου και ο Ζωναράς ερμηνεύει ότι δικαιολογείται η διακοπή μνημοσύνου όταν ο επίσκοπος σφάλη περί την ευσέβειαν και πράττει «παρά το καθήκον και το δίκαιον»

    Και μη βιαστείτε να μου πείτε ποιός και ποιά αίρεση διατύπωσε γυμνή τη κεφαλή. Χωρίς να πλατειάσω επιγραμματικά θα σας αναφέρω τις εξής συνοδικές αποφάσεις:
    Ένταξη της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως οργανικού μέλους στο ΠΣΕ (= άρνηση μοναδικότητας της Εκκλησίας. Αν δεν πιστεύετε εμένα διαβάστε τα από τον π. Θεόδωρο Ζήση που είναι και Καθηγητής Θεολογίας που σας μαραίνει τόσο...)
    Άρση αναθεμάτων (= έσφαλλε η Εκκλησία που αναθεμάτισε τους αιρετικούς φράγκους...Δεν είναι δηλαδή Στύλος και Εδραίωμα της Αληθείας...στην πυρά ο άγιος Μάρκος..παρεσύρθη υπό του αρχεκάκου όφεος κατά...Βαρθολομαίον..)
    Συμφωνία Σαμπεζύ Μπαλαμάντ ένωση με μονοφυσίτες (υλοποιείται στο «Πατριαρχείο» Αντιοχείας με σχετική εγκύκλιο που δίνει οδηγίες για τα συλλείτουργα ορθοδόξων και μονοφυσιτών).
    Θέλετε κι άλλα; Η Ραβέννα είναι πολύ νωπή (διακοινωνία στην πράξη!)

    2) Σπύρος: Ποιός σας είπε ότι εμείς πληρώνουμε τους επισκόπους; Οι επίσκοποι της εκκλησίας της Ελλάδος πληρώνονται βάσει του Ν. 4684/1930 και 1811/1988 με σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας από την εκμετάλλευση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Αφήστε τις ρητορείες της αριστεράς.

    Σαλογραία: Τώρα ποιός ασκείται στην ρητορεία; Το κράτος αγαπητέ δεν είναι επιχείρηση ούτε και έχει δραστηριότητες επιχειρηματία. Διαχειρίζεται τα χρήματα του λαού. Από τους φόρους που συλλέγει και τα λοιπά έσοδα πληρώνει : σχολεία δρόμους κτλ. Αληθεύει ότι η μισθοδοσία του κλήρου (του νομοταγούς μόνον...) ανελήφθη υπό του Δημοσίου μετά την απαλλοτρίωση μέρους της Εκκλησιαστικής περιουσίας την οποία μοίρασε στους ακτήμονες (πρόσφυγες κτλ). Σιγά μην την αξιοποίησε και από τα έσοδα πληρώνει...Είναι κανείς τόσο αφελής να πιστεύει κάτι τέτοιο; Ή έχετε εσείς να αναφέρετε (με στοιχεία εννοώ) κανενός είδους ισοζύγιο του τύπου: Έσοδα από αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας τόσα. Έξοδα για μισθοδοσία δεσποτάδων και παπάδων κτλ τόσα, έτσι για να δούμε το ισοζύγιο;...(ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 3) Σπύρος: Απορώ και εξίσταμαι με την έπαρσή σας και την αυθαιρεσία να σέρνεται ονόματα επισκόπων και Πατριαρχών στην λάσπη. Εκμεταλλεύεστε την επιείκεια της Εκκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά ομολογώ πως πέρα από αντικανονική η συμπεριφορά σας είναι και απρεπής.

    Σαλογραία(γλωσσοπάνα): Δεν εκμεταλλεύομαι καμιά επιείκεια σας διαβεβαιώ. Ούτε και η συμπεριφορά μου είναι αντικανονική. Σύμφωνα με τα αναφερθέντα στο 1 κανονικότατη είναι η συμπεριφορά μου, και λίγα λέω. Εδώ δεν ντρέπεται ο Βαρθολομαίος να συμπροσεύχεται με παπαδίνες και ιμάμηδες και Ινδιάνους , να χαζεύει τα δερβισάκια που χορεύουν στα δείπνα για τους...Θεάρεστους Ολυμπιακούς αγώνες, να «συνευλογεί» με καρδινάλιους και με τον ίδιο τον πάπα δίνοντας το μήνυμα: Κολιός –σαρδέλλα στην ίδια τη βαρέλα...Και θέλετε να ντραπώ εγώ;;; και είμαι απρεπής εγώ;; Κουνήστε λίγο τον εγκέφαλό σας, να φύγει η σκόνη!

    Σπύρος : Αν δεν δας αρέσει η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ο δρόμος είναι ανοιχτός:Μπορείτε κάλλιστα να προσχωρήσετε σε μια από τις αναρίθμητες ομάδες των σχισματικών παλαιοημερολογιτών και να θεραπεύετε την ψωρίαση με εξορκισμούς. Αλλά το να κάθεστε επί θρόνου υψηλού και επηρμένου και να κατηγορείται ως αιρετικό όποιον δεν συμφωνεί με την ιδεολογία σας είναι εξωφρενικό.

    Σαλογραία(και γ...τις γλωσσοκοπάνες): Και βέβαια ο δρόμος είναι ανοιχτός! Και η ελευθερία θέλει πρωτίστως αρετήν και κατόπιν τόλμην. Και δεν κατάλαβα την δική σας αυθεντία να ορίζετε το ποιός είναι σχισματικός και ποιός όχι. Ποιός σας την έδωσε αγαπητέ αυτή την εξουσία; Μήπως η ψυχολογία του όχλου: Το δίκαιο είναι εκει που είναι οι πιο πολλοί; Και πάλι ποιοί είναι οι παλαιοημερολογίτες και τι έχουν κάνει; Εγώ έχω μάθει μόνο για καινοτόμους που έσχισαν την Εκκλησία αλλάζοντας αυθαίρετα με την σύμπραξη στρατιωτικής χούντας το εορτολόγιο της Εκκλησίας. Αντί να ονομάζετε λοιπόν τους νεοημερολογίτες νεοημερολογίτες ή νεοεορτολογίτες προσπαθείτε να κολλήσετε παρατσούκλια σε αυτούς που έμειναν πιστοί σε ότι παρέλαβαν (δηλαδή παρέμειναν Ορθόδοξοι) έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σφετερισμό του τίτλου του Ορθόδοξου ή του μέλους της Εκκλησίας της Ελλάδος;
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, αγαπητέ (όχι ως ΝΠΔΔ...) είναι όπου ορθοτομείται ο Λόγος της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Ακόμα κι αν δεν είναι πολλοί και είναι μόνο δυό τρέις...Αλήθεια, για εντρυφείστε λίγο στον Βίο του ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ του ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ! Όλοι με μας κοινωνούν του έλεγαν! Όλα τα Πατριαρχεία (τα Ρωμέϊκα...). Τί είσαι σύ.. Η Εκκλησία;; Και ο μακάριος είπε Ναί! Εγώ είμαι η Εκκλησία!
    Και η 6η Σύνοδος αναθεμάτισε Πατριάρχες και Πάπα και όλους όσοι κυνήγησαν τον Άγιο...(Βέβαια το πολιτικο-εκκλησιατικό κατεστημένο δεν του συγχώρησε τη στάση του...Μέχρι σήμερα θα δυσκολευτείτε να βρείτε ναό, ιδιαίτερα μεγάλο, αφιερωμένο στον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή..Που για την Ορθή ομολογία του, ως γέροντας, ό άρχοντας αυτός του Πνεύματος και της κοινωνίας πέθανε με φριχτά βάσανα και με κομμένη τη γλώσσα εξόριστος...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προς καν Σαλογραίαν,
    Κατ'αρχάς, τα γεγονότα που επικαλείσθε αφ'ενός είναι αποτελέσματα Συνοδικών αποφάσεων δεν έγιναν από έναν ή από δύο επισκόπους και αφ'ετέρου δεν υπάρχει ουδεμία αίρεση. Ουδείς, κήρυξε "γυμνή τη κεφαλή" αίρεση αντιτριαδική ή αντικειμένη στις επτά οικουμενικές συνόδους.Η Συμμετοχή σε διαλόγους δεν είναι αίρεση, εκτός αν δεν εννοείται την έννοιαν, πράγμα πολύ πιθανόν. Θα σας διευκολύνω όμως : "Αίρεση είναι η απόκλιση από την ορθή διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία περιέχεται στην Αγ. Γραφή και στην Ιερά Παράδοση, όπως διατυπώθηκε στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, και η εμμονή σ'αυτήν ή η προσχώρηση σε μια από ήδη καταδικασμένη αιρετική ομολογία" (Π. Μπούμη Κανονικόν Δίκαιον σελ. 243). Συνεπώς, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του χωρίου του 15ου κανόνα της ΑΒ, διότι ελλείπει το στοιχείο της αντικειμενικής υποστάσεως. Κα Σαλογραία μάθετε να διαβάζετε τους κανόνες επί τέλους. Σας ανέφερα τους νόμους στους οποίους ερείδεται η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τί απαντήσατε ;Τίποτα. Θέλετε στοιχεία μισθοδοσίας;Είναι στην διάθεσή σας από το Υπουργείο οικονομικών. Το ότι οι παλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί είναι αυταπόδεικτο διότι αποσχίσθησαν από την Εκκλησία της Ελλάδος και έκτοτε οι πολλές τους ομάδες ικετεύουν για αναγνώριση ανά τον κόσμον. Το γεγονός ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας και τα σωματεία σας με τον Άγιο Μάξιμο πρέπει σοβαρά να σας ανησυχήσει. Δεν αρνούμαι πως υπάρχουν και στην Εκκλησία της Ελλάδος κάποιοι που πρόσκεινται στον παλαιοημερολογιτισμό (π.χ. π. Θεόδωρος Ζήσης). Κανονικά θα έπρεπε να έχουν την τύχη του κ. Σωτηρόπουλου, αλλά η Εκκλησία είναι επιεικής και αναμένει τον εκούσιο σωφρονισμό των.
    Παρεπιπτόντως, κ. Μέσκο τα όσα γράφει η κα Σαλογραία φανερώνει ποιά είναι η μερίς εκείνη που δεν δέχεται την ποικιλία στις απόψεις :οι παλιοημερογίται και οι συμπαθούντες αυτούς Ταλιμπάν.
    Βεβαίως, κα Σαλογραία και έχετε το δικαίωμα να ανήκετε σε οποιοδήποτε σωματείο, αστική εταιρεία, Ίδρυμα ή απλή ένωση του ΑΚ με όση "αρετή" και "τόλμη" θέλετε (πάντα μου άρεσαν από τον παλαιοημερολογίτικο όχλο οι πομπώδεις εκφράσεις), αλλά αν νομίζετε ότι αυτό είναι η Εκκλησία του Συμβόλου Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως τότε έχετε υποπέσει σε error in objecto.
    Βεβαίως, κα Σαλογραία και έχετε το δικαίωμα να κάνετε πορείες για τον Πάπα, το 666, το Π.Σ.Ε. να γελοιποιήστε στα μάτια του ελληνικού λαού και όχι μόνον, αλλά η αξίωσή σας ότι είστε η ακαινοτόμητη Εκκλησία είναι πολύ αστεία.
    Ο ελληνικός λαός γελά με την οπισθοδρομικότητά σας, σας βλέπει με συμπάθεια, σαν καρικατούρα, σαν κακομοίρηδες, άπλυτους (η αρετή της αλουσίας) κουρελήδες να σέρνεστε στα πεζοδρόμια ανεμίζοντας λάβαρα και κραδαίνοντας σταυρούς και χαμογελά με το κατάντημα του ανθρώπου. Ξέρω-ξέρω εσείς νομίζετε ότι είστε το μικρό ποίμνιο και άλλα τέτοια ηρωϊκά. Όχι κα Σαλογραία τα σωματεία σας είναι για τα βραδυνά δελτία ειδήσεων για να γελά ο κοσμάκης και να ξεχνιέται. Εσεις νομίζετε ότι δίνετε μαρτυρία για την αλήθεια και εγώ σας λέω: Πρέπει να το πιστεύετε αυτό. Πρέπει να πορρώνεστε με αυτό. Πρέπει να παθιάζεστε με αυτό. Αλλιώς, πώς θα βαστάξετε μπροστά στο καθρέπτη την μαρτυρία του για μια μίζερη ζωή; Κι όμως ο Χριστός ήρθε για να μας δώσει ζωή περίσσεια!
    Καλά ξεμπερδέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Σπύρο...

    Σπύρος είπε...
    Προς καν Σαλογραίαν,
    Κατ'αρχάς, τα γεγονότα που επικαλείσθε αφ'ενός είναι αποτελέσματα Συνοδικών αποφάσεων δεν έγιναν από έναν ή από δύο επισκόπους και αφ'ετέρου δεν υπάρχει ουδεμία αίρεση.

    Σαλογραία :Kαλά είμεθα με τα καλά μας;;;Επειδή έγινα από συνόδους είναι καλά καμωμένα; Η Εικονομαχική σύνοδος που αναθεμάτισε τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό η και αποκληθείσα στην εποχή της οικουμενική είχε καμμά υπόσταση; ...ή η σύνοδος που αναθεμάτισε τον Μέγα Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο με πολλούς επισκόπους από πολλές επαρχίες της Βασιλεύουσας είχε κάποια νομιμοποίηση στη συνείδηση της Εκκλησίας; Έλεος κε Σπύρο μας...

    Σπύρος: Ουδείς, κήρυξε "γυμνή τη κεφαλή" αίρεση αντιτριαδική ή αντικειμένη στις επτά οικουμενικές συνόδους.Η Συμμετοχή σε διαλόγους δεν είναι αίρεση, εκτός αν δεν εννοείται την έννοιαν, πράγμα πολύ πιθανόν. Θα σας διευκολύνω όμως : "Αίρεση είναι η απόκλιση από την ορθή διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία περιέχεται στην Αγ. Γραφή και στην Ιερά Παράδοση, όπως διατυπώθηκε στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, και η εμμονή σ'αυτήν ή η προσχώρηση σε μια από ήδη καταδικασμένη αιρετική ομολογία" (Π. Μπούμη Κανονικόν Δίκαιον σελ. 243). Συνεπώς, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του χωρίου του 15ου κανόνα της ΑΒ, διότι ελλείπει το στοιχείο της αντικειμενικής υποστάσεως. Κα Σαλογραία μάθετε να διαβάζετε τους κανόνες επί τέλους.

    Σαλογραία: Μόνο εγώ θα πρέπει να τους μάθω ή και σεις πρέπει να τους βλέπετε με περισσότερο σεβασμό. Τέλος πάντων επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη και στα ολίγα κολυββογράμματα που κατέχω ανατρέχω και στους έγκυρους ερμηνευτές (ευτυχώς που δεν τους τσουβαλιάσατε και αυτούς στους αδαείς και απρόσεκτους..τρίζουν τα κόκκαλα των Αγ. Νικοδήμου και του Ζωναρά αγαπητέ Σπύρο...Η αμφισβήτηση της μοναδικότητας της Εκκλησίας δεν είναι αίρεση δηλαδή καθ υμάς;;; Η αθέτηση της Παραδόσεως ουδέν εστί σύμφωνα με την λογιοσύνη σας; Δηλαδή εγώ αν σηκωθώ και πω δεν ξανακάνω τον σταυρό μου, δεν χρειάζεται καλά θα κάνω; Είναι δογματική αθέτηση το σημείο του Σταυρού. Ποιά σύνοδος πότε τον θεσμοθέτησε;; Η Παράδοση αγαπητέ. Λεει εν συνόδω αγαπητέ η Αγία Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος (αυτή που συνήλθε μετά την Εικονομαχική «οικουμενική»... «..Πάντα τα παρά την παράδοσιν πραχθέντα ή μετά τάυτα πραχθησόμενα ανάθεμα...». «...Πάσι τοις αιρετικοίς ανάθεμα...» Τώρα ο κ. Βαρθολομαίος όχι ανάθεμα αλλά αδελφόν καλεί τον πάπα και πρώτον τη τάξει...Συνοδικώς βεβαίως..Συνοδικώς και ο κ. Αθηναγόρας κήρυξε πλανωμένη την Εκκλησία θεωρών πλανηθέντα τον Μ. Φώτιον! Να τους χαίρεστε τους ούτω αποφαινομένους συνοδικώς και να έχετε την βεβαιότητα ότι στοιχείτε στο Κυριακόν ρητόν: Ει τυφλός τυφλόν οδηγεί, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σπύρος: Σας ανέφερα τους νόμους στους οποίους ερείδεται η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τί απαντήσατε ;Τίποτα. Θέλετε στοιχεία μισθοδοσίας;

    Σαλογραία: Μην κάνετε παρακαλώ πως δεν καταλαβαίνετε: Σας ζήτησα στοιχεία ισοζυγίου: Τόσα για μισθοδοσία-αξία κατασχεθείσης εκκλησιαστικής περιουσίας = χρεωστικό για το Δημόσιο. Τέτοια στοιχεία περίμενα από σας που μιλάτε με τόση βεβαιότητα. Και λίγη επιφυλακτικότητα στις δηλώσεις σας, δεν θα σας έβλαπτε...

    Σπύρος: Είναι στην διάθεσή σας από το Υπουργείο οικονομικών. Το ότι οι παλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί είναι αυταπόδεικτο διότι αποσχίσθησαν από την Εκκλησία της Ελλάδος και έκτοτε οι πολλές τους ομάδες ικετεύουν για αναγνώριση ανά τον κόσμον.

    Σαλογραία: Αυτό το αυταπόδεικτο είναι συντριπτικό επιχείρημα...Αλλά δεν απαντήσατε: Οι αποκαλούμενοι υφ υμών «παλαιοημερολογίται» εις τι παρεχάραξαν την παράδοση ή την πίστη της Εκκλησίας; Ο παλαιών Πατρών γερμανός ήτο τελικώς παλαιοημερολογίτης;

    Σπύρος: Το γεγονός ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας και τα σωματεία σας με τον Άγιο Μάξιμο πρέπει σοβαρά να σας ανησυχήσει.



    Σαλογραία: Τώρα τα σωματεία σας πείραξαν; Η λεγόμενη εκκλησία της Ελλάδος είναι ΝΠΔΔ...Είναι μεγάλη διαφορά από τα ΝΠΙΔ;; (εκτός βέβαια του κρατικού κορβανά...και των Κοινοτικών επιδοτήσεων..)

    Σπύρος: Δεν αρνούμαι πως υπάρχουν και στην Εκκλησία της Ελλάδος κάποιοι που πρόσκεινται στον παλαιοημερολογιτισμό (π.χ. π. Θεόδωρος Ζήσης). Κανονικά θα έπρεπε να έχουν την τύχη του κ. Σωτηρόπουλου, αλλά η Εκκλησία είναι επιεικής και αναμένει τον εκούσιο σωφρονισμό των.

    Σαλογραία: Καλά θα κάνει να τους αναθεματίσει για την χλιαρότητά τους. Αλλά μάλλον την δουλειά τους κάνουν αυτού του είδους οι «παλαιοημερολογίτες»: Γαυγίζουν χωρίς να δαγκώνουν, δίνοντας άλλοθι στους καινοτόμους. Αυτοί είναι «τζάμπα μάγκες...». Να σας θυμίσω (αν δεν είσθε πολύ νέος) ότι επί χούντας την καλύτερη αντιπολίτευση την έκανε το συγκρότημα Λαμπράκη (Νέα, Βήμα κτλ) δίνοντας άλλοθι...ελευθεροτυπίας στους συνταγματάρχες...Δεν λέω ανταμείφθηκε γι αυτό ενώ κάποιοι χουντικοί έπνεαν μένεα εναντίον του συγκροτήματος... Η κατάσταση όμως ήταν πάντα υπό καλό έλεγχο....

    Σπύρος: Παρεπιπτόντως, κ. Μέσκο τα όσα γράφει η κα Σαλογραία φανερώνει ποιά είναι η μερίς εκείνη που δεν δέχεται την ποικιλία στις απόψεις :οι παλιοημερογίται και οι συμπαθούντες αυτούς Ταλιμπάν.
    Βεβαίως, κα Σαλογραία και έχετε το δικαίωμα να ανήκετε σε οποιοδήποτε σωματείο, αστική εταιρεία, Ίδρυμα ή απλή ένωση του ΑΚ με όση "αρετή" και "τόλμη" θέλετε (πάντα μου άρεσαν από τον παλαιοημερολογίτικο όχλο οι πομπώδεις εκφράσεις), αλλά αν νομίζετε ότι αυτό είναι η Εκκλησία του Συμβόλου Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως τότε έχετε υποπέσει σε error in objecto.

    Σαλογραία: Καλά, όταν μιλάτε ex cathedra κρίνοντας με επί πλάνη οικτρά με συγκλονίζετε...

    Σπύρος: Βεβαίως, κα Σαλογραία και έχετε το δικαίωμα να κάνετε πορείες για τον Πάπα, το 666, το Π.Σ.Ε. να γελοιποιήστε στα μάτια του ελληνικού λαού και όχι μόνον, αλλά η αξίωσή σας ότι είστε η ακαινοτόμητη Εκκλησία είναι πολύ αστεία.

    Σαλογραία: Προσωπικώς δεν με ενδιαφέρουν οι πορείες: Η Αλήθεια δεν ορθοτομείται δια της βίας ή της φωνασκίας. Ο Κύριος είπε: Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω..Και το Πνεύμα του Θεού παραγγέλλει: Ανθρωπον αιρετικόν μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπτε ο τοιούτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ΣΠΎΡΟ, ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Σπύρος: Ο ελληνικός λαός γελά με την οπισθοδρομικότητά σας, σας βλέπει με συμπάθεια, σαν καρικατούρα, σαν κακομοίρηδες, άπλυτους (η αρετή της αλουσίας) κουρελήδες να σέρνεστε στα πεζοδρόμια ανεμίζοντας λάβαρα και κραδαίνοντας σταυρούς και χαμογελά με το κατάντημα του ανθρώπου.

    Σαλογραία: Πάντως είναι προτιμότεροι οι «κακομοίρηδες άπλυτοι» (διαβάστε τι σούρνανε και σε πολλούς Αγίους και δή στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο για την..βρωμιά του και τα ..χνώτα του που βρωμάγανε απ την πείνα....κατά τους μπράβους της καλής Αυγούστας...) από τους συμβιβασμένους φρεσκοπλυμένους και αρωματισμένους οικουμενιστές και τους συνοδοιπόρους τους, τους έχοντας μόρφωσιν ευσεβείας την δε δύναμιν αυτής ηρνημένους..Λίγη Χριστιανική ταπείνωση δεν βλάπτει πάντως...Ιδιαιτέρως συνεισφέρει στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Αυτή την ψυχραιμία φαίνεται να την απωλέσατε...

    Σπύρος: Ξέρω-ξέρω εσείς νομίζετε ότι είστε το μικρό ποίμνιο και άλλα τέτοια ηρωϊκά. Όχι κα Σαλογραία τα σωματεία σας είναι για τα βραδυνά δελτία ειδήσεων για να γελά ο κοσμάκης και να ξεχνιέται.

    Σαλογραία: Καλά Κε Σπύρο μου...Πολλά βραδυνά περάσαμε γελώντας με Γιοσάκηδες και Παντελεήμονες και Βατοπαιδινούς...και παιδεραστές και απατεώνες...Όλοι τους νεοημερολογίτες (άντε να κάνουμε σκόντο στους βατοπαιδινούς που είναι...παλαιοημερολογίτες...). Στους παλαιοημερολογίτες κολλήσατε;;; Στου κρεμασμένου το σπίτι μιλάνε για σκοινί;;;;

    Σπύρος: Εσεις νομίζετε ότι δίνετε μαρτυρία για την αλήθεια και εγώ σας λέω: Πρέπει να το πιστεύετε αυτό. Πρέπει να πορρώνεστε με αυτό. Πρέπει να παθιάζεστε με αυτό. Αλλιώς, πώς θα βαστάξετε μπροστά στο καθρέπτη την μαρτυρία του για μια μίζερη ζωή; Κι όμως ο Χριστός ήρθε για να μας δώσει ζωή περίσσεια!

    Σαλογραία: Σημασία δεν έχει το τι λέω ή το τί πιστεύω εγώ! Σημασία έχει το τί λέει η Εκκλησία. Και ο Λόγος του Θεού ου δέδεται! Αλοίμονο στις προσκυνημένες συνειδήσεις οι οποίες θέλουσι «δικαιούν εαυτούς...»


    Σπύρος: Καλά ξεμπερδέματα.

    Σαλογραία: Αντεύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προς καν Σαλογραίαν
    Επειδή ο διάλογος ματαξύ μας εχει λάβει ομολογιακό χαρακτήρα. Και επειδή μεταξύ μας υπάρχει χάσμα ούτως ή άλλως. Όπως ξεκαθαρίσατε την θέση σας ως παλαιοημερολογίτρια, θα μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω την δική μου:
    1. Εκκλησία δεν είναι μόνο η ορθόδοξη είναι και η ρωμαιοκαθολική και οι προτεσταντικές ομολογίες εφόσον ομολογούν το σύμβολο της Νικαίας Κωνσταντινουπόλεως και δέχονται δύο μυστήρια το Βάπτισμα και την θεία Ευχαριστία.
    2. Η Ένωση των Εκκλησιών είναι αυτό που επιθυμώ με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, διότι πιστεύω ότι οι διαιρέσεις ανάγονται πρωτίστως σε αίτια ιστορικά που τώρα έχουν εκλείψει.
    3. Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο πορεύεται σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση και χαίρομαι γι'αυτό. Ασφαλώς, η Εκκλησία μας πρέπει να εκκαθαριστεί και να εκκαθαρίζεται από τα παράσιτα που παραβαίνουν τις ηθικές επιταγές του Ευαγγελίου, αλλά και να μεταρρυθμιστεί άμεσα, ώστε να αποβάλει κάθε στοιχείο οπισθοδρομικό από τους κόλπους της και να διαλεχθεί εναργέστερα με τον κόσμο.
    4. Επί της βάσεως αυτής εργάζομαι κι εγώ με τις πενιχρές μου δυνάμεις. Θεωρώ τον παλαιοημερολογιτισμό αντίπαλο που μπορεί και πρέπει να πολεμηθεί.
    Με σας δεν έχω πρόβλημα και μάλλον διάκειμαι συμπαθώς δίοτι ούτως ή άλλως δεν ανήκετε στους κόλπους της εκκλησίας μας. Πρόβλημα αποτελούν οι συμπαθούντες τις απόψεις σας και επιμένουν να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δύο είναι οι δρόμοι για αυτές τις ψυχές ή θα αλλάξουν μυαλά ή θα φύγουν από την Εκκλησία της Ελλάδος. Είμαι απολύτως βέβαιος πως ο χρόνος και ο επικείμενος χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
    Έρρωσθε εν παντί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κύρία Σαλογραία, καντε μια βόλτα απο αυτό το site:http://roides.wordpress.com/
    αληθευουν όσα λέγονται? θα μ΄ενδιέφερε η αποψη σας.

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Σπύρο
    Συγνώμη, αλλά εκπροσωπείτε επίσημα την εκκλησία της Ελλάδος?
    Ο στόμφος και ο τρόπος με τον οποίο γράφετε και αποφαίνεσθε σχετικά με το ποιος πρέπει να μείνει ή να φύγει από την Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει σαν να την εκπροσωπείτε ή τουλάχιστον να παίζετε σημαντικό ρόλο σ΄αυτην.
    Μήπως έχουμε την τιμή να ομιλούμε με κανέναν Μητροπολίτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Προς καν Σαλογραίαν

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα θέματα:
    1. Αίρεση είναι μόνο η απόκλιση από το δόγμα. Καμμιά από τις εκκλησίες που μετέχουν στο Π.Σ.Ε. δεν αποκλίνει από το δόγμα εκτός από ορισμένες εκκλησίες που δεν ασπάζονται τον όρο της 7ης οικουμενικής. Υπάρχουν όμως τρόποι να συμφωνήσουμε και με αυτές.
    2. Συνεπώς, δεν είναι κατ'ουδένα τρόπο αιρετικοί. Προκειται απλώς για διαφορετικές παραδόσεις.
    3. Το Filioque θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεί ως πρόσκομμα, μετά όμως από την Β΄Βατικάνεια Σύνοδο δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μένει ανοιχτό το θέμα του Πρωτείου του Επισκόπου Ρώμης. Σύντομα θα επιλυθεί και αυτό.
    4. Τα αναθέματα είναι σαφώς σχετικά και εξετάζονται εντός των ιστορικών των πλαισίων. Πρόκειται για μία προσφιλή μεσαιωνική πρακτική που δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.
    5. Το πρόβλημα με τον παλιοημερολογιτισμό - εντός και εκτός Εκκλησίας της Ελλάδος - είναι ότι αδυνατεί να εντάξει τα κείμενα της Γραφής, τους Πατέρας, τους κανόνες των Συνόδων εντός των ιστορικών των πλαισίων και τοιουτοτρόπως να ξεχωρίσει αυτό που αποτελεί ουσιώδες στοιχείο και αναλλοίωτο από αυτό που αποτελεί επουσιώδες και υποκείμενο σε αλλαγή. Αυτό δε συμβαίνει διότι απουσιαζει από αυτόν τον χώρο η ακαδημαϊκή θεολογία. Μοιραία υποπίπτουν οι ακόλουθοι του παλαιοημερολογιτισμού σε απλουστεύσεις - γενικεύσεις που εξυπηρετούν ψυχολογικές ανάγκες.
    Έρρωσθε εν παντί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κ. Ανώνυμε,
    Τα όσα λέω και γράφω ερείδονται στα επίσημα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί πλέον θεμελιώνονται στα πρακτικα του Π.Σ.Ε και των Οικουμενικών διαλόγων. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ο οποιοσδήποτε μπορεί να επαναλάβει κείμενα που δημοσιεύονται. Και όταν ο οιοσδήποτε μιλά για την Εκκλησία καλό είναι να έχει υπ'όψει του τι επίσημα και διεθνώς υποστηρίζει.
    Όσο για τους παλαιοημερολογίτας δεν είναι μυστικό ότι είναι εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για τους συμπαθούντας, είπαμε, ο χρόνος θα δείξει. Δεν χρειάζεται το λειτούργημα του επισκόπου για να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι ήδη από της επισκέψεως του Ρωμαίου Ποντίφηκα στην Αθήνα ετοιμάζοντο να αποχωρήσουν από τους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Περί του ύφους μου, με συγχωρείτε δεν έχω πρόθεση να φανώ snob ούτε κατ'ουδένα τρόπο να σας θίξω, αλλά έτσι έχω συνηθίσει να γράφω λόγω του λειτουργήματός μου, αν σας ενοχλεί, απλώς προσπεράστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το ότι οι παλαιοημερολογήτες έχουν τα δικά τους ψυχολογικά προβλήματα είναι άλλο θέμα.

    Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής.

    Μια ματιά στα ιστορικά έγγραφα μπορεί να πείσει τον καθένα ότι ο τρόπος που οι ορθόδοξοι αντιμετώπισαν τους αιρετικούς, ή μάλλον, ο τρόπος που οι μεν αντιμετώπιζαν τους δε και αντιστρόφως, είναι σε γενικές γραμμές ο εξής:

    Εμείς λέμε ακριβώς ότι είπαν οι Απόστολοι και οι σύνοδοι (ακόμα και όταν μιλάμε για τις... εικόνες!), εσείς καινοτομείτε και από πίσω σας κρύβεται ο Σατανάς που θέλει να οδηγήσει τον λαό του Θεού στην... απώλεια.

    Τώρα με ποιο δικαίωμα έρχεται κάποιος αυθαίρετα να πει ότι οι παλιές διαφορές ανάγονται πρωτίστως σε αίτια ιστορικά;

    Αυτό είναι μια αυθαίρετη προσέγγιση. Μπορεί να έχει όλα τα δίκια του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει συνέχεια με την έως τώρα Ορθόδοξη παράδοση.

    Με ποια κριτήρια μπορεί κανείς να αναθεωρήσει τόσο ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει θεολογία και να ισχυρίζεται πως υπάρχει συνέχεια με αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα; Δηλαδή μπορεί μια εκκλησία να αλλάξει πορεία έτσι απλά, χωρίς καμία εξήγηση για τη νομιμότητα αυτής της αλλαγής πλεύσης;

    Επαναλαμβάνω, δε διαφωνώ με τις αλλαγές πλεύσης. Αλλά το θέμα της συνέχειας και της συνέπειας είναι σημαντικό. Αλλιώς ορίζουμε εμείς κάθε φορά το τι είναι Ορθόδοξη Εκκλησία ανάλογα με το τι γνώμη έχει η πλειοψηφία σε κάθε εποχή και αναθεωρούμε αυτάπ ου έλεγε πριν η Εκκλησία κατά το δοκούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Υπάρχει και κάτι ακόμα που θα ήθελα να σχολιάσω...

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κρατά μια αρκετά παράξενη στάση. Από τη μια πλευρά με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει πως οι διαφορές μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας είναι... οντολογικές, και πως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συμμετέχουν στους διαλόγους για να διαφωτίσουν τους εν πλάνει αιρετικούς, και από την άλλη δίνει την εντύπωση ότι δεν πολυπιστεύει ότι υπάρχει καμία διαφορά και πως αποδέχεται τους Καθολικούς ως κανονική εκκλησία.

    Και επειδή δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται μέσα στο μυαλό του, μένω στις εντυπώσεις που δίνει, ή, πιο σωστά, που ο κόσμος παίρνει από αυτόν.

    Έτσι από τη μια οι επίσημες δηλώσεις του είναι πιστές σε αυτά που ξέραμε παραδοσιακά, και από την άλλη άνθρωποι όπως ο Σπύρος νιώθουν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο πορεύεται σταθερά προς την κατεύθυνση της Ένωσης με βάση ότι οι διαφορές ήταν κυρίως ιστορικές.

    Πραγματικό μπέρδεμα! Συντηρητικός που θέλει να κάνει διάλογο και συμπεριφέρεται διπλωματικά και με ευγένεια χωρίς να κάνει πίσω ούτε πόντο από τις παραδοσιακές θέσεις;

    Προοδευτικός που έχει κρυφή agenda και δε μιλάει ευθέως δια τον φόβο των... Ορθοδόξων;

    Άντε βγάλε άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Σπύρο
    Τόχει η μοίρα μου να με παρεξηγούν...Πότε ομολόγησα ότι είμαι «παλαιοημερογίτρια» την στιγμή που Εκκλησία είναι Μία!
    Εγώ δήλωσα και δηλώνω ΟΡΘΟΔΟΞΗ τουτέστιν ακολουθούσα «ό,τι πάντοτε, παντού και υπό πάντων επιστεύθη...» Ας όψονται οι παραχαράσσοντες τα παραδεδομένα στο να εύρουν προσδιορισμόν δι εαυτούς...
    Όσο για το αν είναι εκκλησία η παπική σε αυτό έχω διαφωνία όχι προσωπική μου αλλά πειθόμενη στο τι λέγουν οι Πατέρες μας (πιστεύω, σεβόμενος εαυτόν να μην απαγγέλετε ενσυνείδητα ούτε το «Πιστεύω» ούτε και το «Δι’ευχών»...
    Θα ήτο σχιζοφρενική αντίφαση με την πίστη σας).
    Τώρα τι να σας πω Κύριε Σπύρο μου.
    Να μου λέτε ότι δεν υπάρχουν πράγματι αιρέσεις στους παπικούς και είναι θέμα ιστορίας...
    Αν ήταν έτσι θα είχε δίκαιο ο κ. Μέσκος για το ότι, όλα είναι παραμύθια της χαλιμάς...
    Αν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Μέγας Φώτιος, ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, οι Αγιορείτες Πατέρες οι επί Λατινόφρονος Βέκκου μαρτυρήσαντες είναι θύματα της πολιτικής ή δημιουργοί πολιτικής τότε αυτό δεν είναι εκκλησία αλλά ...στρουμφοχωριό...
    Ούτε όμως ο κ. Μέσκος έχει δίκηο, ουτε και η Εκκλησία είναι φούρνος του Χότζα ή σωματείο του οποίου η γραμμή αλλάζει ανάλογα με το ΔΣ...
    Ο δρόμος του Οικ.Πατριαρχείου και του ΝΠΔΔ Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει σχέση με την Απαξ τοις Αγίοις Παραδοθείσα Πίστη οπότε ας πορεύεται μετά των ραββίνων και των Ιμάμηδων, μάγων και λοιπών σατανολατρών.
    Ο Κύριος είπε: Την ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν..ουχ ως ο κόσμος...
    Κόσμος είναι τα ΝΠΔΔ...κτλ ιδρύματα που υποστηρίζει το ΥΠΕΞ
    Ευχαριστώ για τα καλά σας συναισθήματα απέναντί μου.
    Ευτυχώς για μένα που το κριτήριο του ποιός είναι εντός Εκκλησίας δεν το καθορίζουν οι μισθοδοτικές καταστάσεις ή ο χωροφύλακας της γειτονιάς (όχι πιά...).
    Μη χαίρεστε για τον χωρισμό γιατί τότε θα δείτε τα λεφούσια τις παρατάξεις στους νεοημερολογίτες...έτσι και εκλείψει το ΝΠΔΔ και γίνει ΝΠΙΔ θα γίνει κλαυθμός...
    Αλλά μην ανησυχείτε, δεν συμφέρει ακόμα κάτι τέτοιο τους πολιτικάντηδες...
    Έχουν ακόμα να αρμέξουν..πάντα θα υπάρχουν ασπόνδυλοι ερωτευμένοι με την εξουσία του..ΝΠΔΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Όσον αφορά τα περί χωρισμού Εκκλησίας και κράτους, θα συμφωνήσω και εγώ στα λεχθέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Σπύρο
    Δεν ξέρω πώς κερδίζετε εσείς το ψωμάκι σας, εγώ πάντως το κερδίζω με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχω φιλήσει καμια κατουρημένη ποδιά στη ζωή μου, και ευχαριστώ για τούτο τον Κύριο.
    Οφείλω να ομολογήσω, όμως, ότι ύπήρξα απίστευτα χαζοβιόλα στη νεανική μου ηλικία, τουτέστιν αρκούσε να δω ένα ρασοφόρο, και μου ρχοτανε σχεδόν λιγοθυμιά απο την ευλάβεια
    (ναι, ναι, τόσον βούρλον υπήρξα, δε γελάτε κότες; )
    Νόμιζα-το όρνιο-σχεδόν, ότι έβλεπα το Μωυσή αυτοπροσώπως, φέροντα ανα χείρας τις πλάκες του Νόμου.
    Καθώς όμως κυλάγαν τα χρόνια και άρχισα να
    π α ρ α τ η ρ ώ καλύτερα το παπαδόσογο, και έφυγε η πολλή τσίμπλα της αγαθομάρας απο τα καστανοπράσινα στοχαστικά ματάκια μου(χιχι!) και πάψαν τα μαλλάκια μου να ανεμίζουν ανακατωμένα στην τρελή νοτιά, τότε σιγά σιγά κατάλαβα, ότι όπως είπε και κάποιος αγιώτατος, μάλλον, πολλοί εισιν οι λέγοντες, ολίγοι δε οι ποιούντες.
    Ακολούθως...
    η συνειδητοποίησή μου, προχώρησε στη διαπίστωση, ότι ε λ α χ ι σ τ ό τ α τ ο ι είναι οι ποιούντες, τουτέστιν οι Ε φ α ρ μ ό ζ ο ν τ ε ς, θ υ σ ι ά ζ ο ν τ α ς έως και της καρδιάς τους το αίμα...
    Και τα τελευταία πέντε χρόνια, δυστυχώς, κατάλαβα, ότι όχι μόνο οι περισσότεροι ρασοφόροι είναι απίστευτα πολυπρόσωποι και υποκριτές, αλλά επίσης κατάλαβα ότι πολλοί λαικοι άνθρωποι, είμαστε π ο λ ύ καλύτεροι απο πολλούς ρασοφόρους.
    Αυτη η τελευταία συνειδητοποίηση, πράγματι, με λ ύ π η σ ε βαθύτατα.
    Και επειδή η ανθρώπινη βλακεία είναι μια ποιότητα που δεν ξεπαστρεύεται εύκολα, αργά μέν αλλά ψηλαφητά , έφτασα και στην αλήθεια του γεγονότος ότι: οι λ α ι κ ο ί είναι κ α λ ύ τ ε ρ ο ι απο τους π α π ά δ ε ς, επειδή α π λ ά έχουνε μεγαλύτερη δυνατότητα ε λ ε ύ θ ε ρ η ς κίνησης και ε π ι λ ο γ ή ς(γι αυτό και ο Μέσκος, έγινε λαικός, τελικά, διότι ανέκαθεν ήθελε να είναι ο κ α λ ύ τ ε ρ ο ς !)
    Τουτέστιν, άπαξ και γίνεις άγαμος παπάς π.χ. όσος σαρκικός πειρασμός και να σε βαρέσει κατακέφαλα, εσύ πρέπει να παριστάνεις τον υπεράνω...και αν ενδώσεις στο πάθος, να συνεχίζεις να ιερουργείς –διότι, αδελφοί εν Κυρίω, απαιτείται μεγάλος ηρωισμός να κρεμάσεις τα πετραχήλια όπως προστάζουν οι κανόνες...και κανείς δεν τον έχει...
    Απο την άλλη μεριά, εμείς οι λαικοί, που μας τρέφει η τίμια εργασία μας και που ενισχύουμε με τη σέσουλα και ναούς και εκκλησίες, πάμε στις εκκλησίες διότι
    γ ο υ σ τ ά ρ ο υ μ ε (έστω και αν υποφέρουμε απο κακόφωνο ψάλτη, ή ξεροκέφαλο ιερέα) και αν πάψουμε για χιψι λόγους να γουστάρουμε και αντί για εκκλησίας αρχίσουμε να συχνάζουμε σε άλλα καψουροστέκια, τη σημερινή εποχή κανένας κύριε Σπύρο μου , δεν είναι σε θέση θα φέρει το χωροφύλακα(σκασάκια σας κάνω εδώ...) ούτε το Λουθηροκαλβίνο για να μας εξορίσει και να μας μαστιγώσει, Δόξα στον Κύριο, αλλελούγιααα!
    Εγώ πάω στην εκκλησία επειδή θ έ λ ω και πάω, ενώ ο καημένος ο κύριος Μέσκος, απο ένα σημείο και μετά δ ε ν ηθελε καθόλου να πάει(του είχε σπάσει τα νεύρα το ξυπνητήρι, υποθέτω, χώρια τα άλλα...) όμως έπρεπε να πάει, γιατί αν έβγαζε τα ράσα στα πενήντα του, με τι τρόπο θα κέρδιζε το ψωμάκι του;
    Ευτυχώς που υπήρχε το πτυχίο της Θεολογίας,να η Θεία Πρόνοια, που μας αγαπάει όλους και δεν εγκαταλείπει κανέναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Προς κον Ανδρέαν
    Οι προ της νεωτερικότητος θεολόγοι εμελέτουν τα έργα ανιστορικώς. Από τον Διαφωτισμόν και μετά η ιστορική κριτική κατέστη απαραίτητος και γι' αυτό παρατηρείται αλλάγη "πλεύσεως" όπως επισημαίνετε. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι απάιτησις ακαδημαϊκή. Το ότι Ο Πατριαρχης φοβείται τον διασυρμόν από μερίδα Ορθοδόξων είναι βέβαιον.
    Προς καν Σαλογράιαν τε και κον Μέσκον
    Με συγχωρείτε αν σας ηδίκησα αλλά αυτήν την εντύπωσιν μου εδώσατε. Ανακαλώ πάραυτα αν δεν είναι αληθές. Θεωρώ προσέτι ότι ο χωρισμός ασφαλώς θα δημιουρήση πολλά σωματεία, ου μην αλλά θα ξεκαθαρίσουν και αρκετά πράγματα. (Υπάρχει μια εξαίρετος μονογραφία επ'αυτού του καθ. Χρήστου Ανδρούτσου την οποίαν και σάς συστήνω, καλείται "Εκκλησία και Πολιτεία"). Πρέπει να αναλάβομεν την διακινδύνευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν είπα ότι είναι κακό. Ότι δεν νομιμοποιείται με βάση την ορθόδοξη παράδοση είπα.

    Νομίζω ξαναερχόμαστε σε αυτό που έχει πει ο κ. Μέσκος. Πολλοί, επειδή νομίζουν πως κάτι είναι αληθινό, νομίζουν πως είναι και ορθόδοξο. Αλλά δεν πάει έτσι το πράγμα.

    Και κάτι άλλο.

    Σχετικά με το Πιστεύω ως ελάχιστο κριτήριο του ποιος είναι ΟΚ και ποιος όχι.

    Έχω ακούσει και εγώ πως π.χ. Χριστιανός είναι όποιος δέχεται το Πιστεύω της Νίκαιας και τον Όρο της Χαλκηδόνας.

    Αλλά αυτά είναι αυθαίρετα πράγματα.

    Καταρχάς, οι ίδιες οι σύνοδοι δεν τα είπαν αυτά. Έπειτα, το Πιστεύω και ο Όρος έρχονται με θεολογικές... βαλίτσες. Το τι ακριβώς εννοούσαν οι πατέρες με αυτά είναι κάτι που θέλει... τόμους για να εξηγηθεί.

    Δεν είναι το Πιστεύω πέντε γραμμές και τελείωσε. Τι σημαίνει το ένα βάπτισμα που λέει το Πιστεύω, γιατί οδηγεί σε άφεση αμαρτιών, γιατί χρειαζόμαστε αυτή την άφεση, τι εννοεί όταν λέει ότι ο Χριστός ήρθε να μας σώσει, κλπ κλπ, όλα αυτά δεν είναι επιταγές κενές που μπορεί καθένας να γράψει πάνω ό,τι θέλει. Έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, συγκεκριμένο context. Δεν μπορούμε να τα βγάζουμε από το context τους και να τους δίνουμε άλλο νόημα!

    Επιπλέον, οι ίδιες σύνοδοι που έδωσαν το Πιστεύω και τον Όρο έδωσαν και ένα σωρό κανόνες άλλους. Πως διαλέγει κάποιος το Πιστεύω πχ ως κριτήριο και αγνοεί τους άλλους κανόνες;

    Και, τέλος, το ότι αυτά δεν αρκούσαν γίνεται φανερό από το ότι έγιναν και άλλες σύνοδοι οι οποίες έδωσαν και άλλους ορισμούς και άλλους όρους και εξήγησαν τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια και αυτά θεωρούνται εξίσου έγκυρα με το Πιστεύω...

    Το ίδιο και για τα Μυστήρια. Λέτε 2. Έλα όμως που ο αριθμός δεν αρκεί. Και εκεί το νόημα που δίνουμε σε αυτά έχει σημασία...

    Όσον αφορά στον φόβο των... Ορθοδόξων, θα έλεγα πως δε δικαιολογεί τη διγλωσσία. Γιατί περί διγλωσσίας πρόκειται αν μιλάς για φωτισμό των μη Ορθοδόξων και για οντολογικές διαφορές και πιστεύεις άλλα...

    Όχι πως λέω ότι είναι δίγλωσσος ο Πατριάρχης. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του και δεν μπορώ να έχω γνώμη.

    Αλλά και μόνο ότι λέει αυτά που λέει επίσημα, έστω και αν φοβάται τον διασυρμό όπως λέτε, αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει πως η επίσημη στάση της Ορθοδοξίας είναι η συντηριτική και όχι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι προοδευτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πρός κον Ανδρέαν
    Δυστυχώς, μια θορυβοποιούσα μερίς εμπνέει φόβον. Η θέσις του Πατριάρχου μας είναι λεπτή και οφείλομεν να την κατανοούμεν. Τουλάχιστον εγώ τον κατανοώ. Δεν είδατε αγαπητέ τι συνέβη εις την Θεσσαλονίκη;
    Αυθαίρετη η ιστορική προσέγγισις δεν είναι. Είναι επαρκέστατα τεκμηριωμένη. Εις αυτό που διαφωνώμεν είναι η θέσις των Πατέρων εις την Εκκλησίαν. Εσείς, αν εννοώ ορθώς, θεωρείται τας εξηγήσεις των Πατέρων οιονεί δεσμευτικάς και απολύτους, έχοντας διαχρονικό κύρος. Εγώ θεωρώ την ουσία των ως σημαντική, το πνεύμα της διαρκούς προσλήψεως της φιλοσοφίας και της επιστήμης της εποχής των ως μέγιστο πνευματικό ιερούργημα και υπόδειγμα δια το τι δεον ποιειν. Σας βεβαιώ φίλτατε ότι δεν είμαι μόνος εις αυτήν την πεποίθησιν. Είναι στάσις ακαδημαϊκή, επισήμως διακηρυσσομένη από τους ταγούς της Εκκλησίας μας. Τώρα αν μία μερίς δεν την δέχεται ως ορθόδοξον είναι θέμα χρόνου και εργασίας κατηχητικής. Το δε νόημα των μυστηρίων καίτοι διακρατεί μίαν ουσίαν μεταδόσεως της χάριτος και μετοχής παραλλάσσει ανά τους αιώνας. Συγκρίνατε φερ'ειπείν επ'αυτού τα έργα του Ειρηναίου Λυώνος και του Νικολάου Καβάσιλα. Άλλη θεολογία. Αυτη όμως είναι η γοητεία της θεολογίας. Η ελευθερία της ερμηνείας μιας αληθείας άπαξ παραδοθείσης. Έπεται λοιπόν πως αφ'ου ανά τους αιώνας οι Πατέρες ήσαν ελεύθεροι να διατυπώνουν διαφόρους και ποικίλας γνώμας επί των αυτών ζητημάτων έχομεν και ημείς το δικαίωμα και καθήκον να ερμηνεύσωμεν με ελευθερίαν μεν, πιστοί εις τα ουσιώδη δε. Ελπίζω να μην σας σκανδαλίζει η άποψις αυτή. Η πρόθεσίς μου πόρρω απέχει του σκανδαλισμού.
    Έρρωσθε εν παντί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Υπάρχουν δύο θέματα εδώ. Ένα ως προς τη μεθοδολογία και ένα ως προς το περιεχόμενο.

    Όσον αφορά στη μεθοδολογία, ναι, οι πατέρες ερμήνεψαν με τον δικό τους τρόπο τις γραφές και τις συνόδους. Είναι αυτό που λέει ο κ. Μέσκος δημιουργική φαντασία των πατέρων. Πράγματι, ήταν πολύ δημιουργικοί.

    Αλλά...

    ... δεν το παραδέχονταν ότι έκαναν ελεύθερα ερμηνεία. Η μέθοδός τους, σύμφωνα με αυτούς, δεν ήταν η ελεύθερη προσωπική ερμηνεία, αλλά το να μένουν πιστοί σε όλα όσα παρέλαβαν και οι προηγούμενοι πατέρες είπαν.

    Έτσι η συζήτηση δεν μπήκε ποτέ σε μηδενική βάση, αλλά πάντα είχε να κάνει με το "τι πραγματικά είπαν" οι προηγούμενοι πατέρες. Και κάνανε ένα σωρό ερμηνείες των προηγουμένων για να δείξουν ότι οι προηγούμενοι πίστευαν τα ίδια που λένε αυτοί και όχι αυτά που λένε οι αντίπαλοί τους.

    Άρα εδώ έχουμε μια αλλαγή στη μέθοδο, μια αναγνώριση της δημιουργικότητας των σύγχρονων θεολόγων που δε νομιμοποιείται από την παράδοση.

    Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το περιεχόμενο.

    Ναι, υπάρχουν αρκετές διαφορές από πατέρα σε πατέρα, αλλά υπάρχει και ένα κοινό πλαίσιο το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Και η δημιουργία ενός κόσμου φανταστικά καλού και όχι αυτής της βίαιης δημιουργίας είναι μέρος του κοινού πλαισίου. Το ίδιο και η ανάγκη να είναι κάποιος Ορθόδοξος για να σωθεί. Κλπ.

    Άρα και όσον αφορά στο περιεχόμενο έχουμ πρόβλημα νομιμότητας για τις καινούριες απόψεις και αντιλήψεις που εκφράζουν μερικοί Ορθόδοξοι θεολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κυριε Σπύρο μου
    με ξετρέλανε τόσο πολύ το ΟΥ ΜΗΝ ΑΛΛΑ που μας πετάξατε, που θέλω να σας γνωρίσω απο κοντά το ταχύτεροοοο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ ΣΠΎΡΟ
    ΜΙΑ ΤΟ ου μην αλλά, ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟ οιονει, τρίτη η ζέστη, πάει! ξεμπουντουλώθηκε το μυαλό μου!
    Μήπως άμα τα γράφατε με όχι τοσο καθαρεύουσα του μεσαίωνα, θα ηταν καλύτερα, χρυσούλι μου; Να κατανοούμε και μεις οι νεότεροι; Ευχαριστώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ενώ το "ξεμπουντουλώθηκε" νομίζετε είναι περισσότερο κατανοητό από την καθαρέυουσα; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κον Ανδρέαν
    1) Ναι, τω όντι έχουμε αλλαγή εις την μέθοδον. Δεν εννοώ όμως την λέξιν "νομιμοποίησιν". Προφανώς, αι μέθοδοι του 20ου είναι διάφοροι του 4ου αιώνος. Αλλά φίλτατε και η μέθοδος του Ιωάννου Χρυσοστόμου είναι διάφορος του Γρηγορίου Νύσσης. Ο μεν ανήκει εις την κατά γράμμαν εξηγητικήν σχολήν, ο δε αλληγορεί τα πάντα. Ουδαμού παραπέμπουν εις αλλήλους ή σε προγενεστέρους, συστηματικώς, εν είδει αυθεντίας. Αι επικλήσεις των προγενεστέρων Πατέρων ξεκινούν από τον 8ο αιώνα οπότε και πάσα πρωτότυπος θεολογική γνώμη απουσιάζει από την Ανατολική Εκκλησία. Ενδεχομένως να κάνω λάθος ως προς τας ημερομηνίας, η ουσία είναι πως η άντλησις κύρους από παλαιάς αυθεντίας είναι αρκετά μεταγενέστερη από τους Καππαδόκας, την Αντιοχειανή και την Αλεξανδρινή Σχολή.
    2)Το ότι η ερμηνεία των ήτο απόπειρα τεκμαίρεται από το πατερικόν λόγιον του Γρηγορίου Νύσσης Εις την Εξαήμερον :"Οὐ γὰρ δόγμα τον λόγον ποιούμεθα, ὥστε ἀφορμήν δούναι τοῖς διαβάλουσιν" (Περί της Εξαημέρου PG 44,68 C)και από συναφή χωρία (πρβλ. Βασιλείου Καισαρείας PG 29,25 a και 33b).
    3)Ασφαλώς, ουδαμού και ουδαμώς αμφεσβητήθη η αρχέγονος δικαιοσύνη, διότι το κοσμοείδωλο της εποχής το επέτρεπε. Ημείς όμως το αμφισβητούμεν διότι οίκοθεν νοείται ότι το κοσμοείδωλον έχει αλλάξει.
    4)Όσον αφορά το περί της ανάγκης του είναι τίνα Ορθόδοξον διά την σωτηρίαν, αν δεν πλανώμαι ο ιερός Αυγουστίνος είπε την περιώνυμον εκείνην φράσιν:"Γνωρίζουμε που είναι η Εκκλησία, δεν γνωρίζουμε που δεν είναι". Τελώ εν γνώσει ότι έρχεται εις αντίθεσιν με το του Αγ. Κυπριανού " Extra ecclesiam nulla salus" αλλά αυταί είναι αι απόψεις των Πατέρων.
    5) Νομίζω ότι το κακόν το ξεκίνησε η εν Τριδέντω Σύνοδος η οποία δια πρώτην φοράν ωμίλησε διά Consesus Patrum, και οι ημέτεροι δουλικώς το αντέγραψαν (όπως και άλλα σημεία της Συνόδου) από φόβον έναντί των Διαμαρτυρομένων.

    Λυπούμαι εάν γίνομαι σχολαστικός, αλλά ωρισμένα ζητήματα δεν επιλύονται ούτε με συνθήματα ούτε με απλουστεύσεις.

    Φιλτάτην Καν Σαλογραίαν
    Φοβούμαι ότι εάν με γνωρίσετε εκ του σύνεγγυς θα απογοητευτείτε οικτώς. Εξάλλου, τί μας θέλετε εμάς τους οικουμενιστάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @Σπύρο
    Τους οικουμενιστές, σας θέλουμε προκειμένου να σας αλείψουμε με πίσσα και πούπουλα και να σας βάλουμε ανάποδα πάνω στο γάιδαρο καβάλα, αλλά...πού τέτοια δυνατότητα σήμερααα! :-)
    Μόνο ο Παύλος Μάτεσις, περιέγραφε τέτοια υπέροχα σκηνικά στο Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. κ. Άνωνυμε
    Το Σπύρο για κανα δικαστή , τον κόβω με τόσα οιονεί και ου μην αλλά...
    (ούτε ο Βυζαντινοτέτοιος της τυφλεόρασης στη χιουμοριστική σειρά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ να ήτανε...)αλλά πες πες τον συμπάθησα εν τέλει!
    Κάτι ήξερε ο άγιος Γιάννης ο Θεολόγος που έγραφε στους Οικουμενιστές ούτε καλημέρα να λέμε!
    Στο site που αναφέρεις δεν πήγα ακόμη διότι, έτρεχα σήμερα ολη μέρα..οταν πάω θα σου πώ...
    Ευχαριστώ για την αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Όσο αόριστη και ασαφής είναι για τον αναγνώστη η συζήτηση για το τι θέμα και με ποιά δικαιολογητικά, υποστήριζαν τη γνώμη τους οι συνομιλητές, άλλο τόσο είναι και τούτο : " ... ψάξτε να βρείτε αν ποτέ η Ορθόδοξη Εκκλησία ομολόγησε σε κάτι, οτιδήποτε, έκανε λάθος ". Τα θεολογικά θέματα δεν αφορούνν σε αοριστολογίες. Είναι πάντα συγκεκριμένα. Αν θα θέλατε σοβαρή συζήτηση οφείλατε να γίνεται σαφής ως προς τι ακριβώς θέλετε. Και ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αποφθέγγεται πάντοτε εν συνόδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ Kyprianos
    Οι θέσεις μου είναι πολύ σαφείς αλλά είναι καταγεγραμμένες στα τρία τελευταία μου βιβλία και δεν έχει νόημα να τις επαναλαμβάνω σε μια τέτοια συζήτηση. Η ερώτηση που κάνω είναι απολύτως συγκεκριμένη και αν εσείς ξέρετε την απάντηση ευχαρίστως να την ακούσω.
    Και εγώ ξέρω ότι η εκκλησία λέει για τον εαυτό της ότι αποφαίνεται εν συνόδω. πλην όμως όπως θα καταλαβαίνετε πολλοί έχουν διαφορετική άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εάν οι θέσεις σας ήταν σαφείς δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να καταφεύγεται σε συγγραφή βιβλίων, ώστε κάθε φορά, με κάθε νέο σας πόνημα, να μας εξηγείται αυτά που δεν μπορέσατε να μας εξηγήσετε στο πρώτο, μετά στο δεύτερο, έπειτα στο τρίτο κ.ο.κ. Αντιλαμβάνεστε, ότι το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιδεινώνετε τη δική σας σύγχυση και να την μεταδίδετε σε όσους έχουν την περιέργεια να σας παρακολουθήσουν. Επειδή δε ο στόχος σήμερα είναι η ... επανίδρυση της εκκλησίας (παρένθεση, κατά τα πολιτικά πρότυπα τύπου επανίδρυση το κράτος ή τον μαρξισμού κλπ) τούτο δε ερείδεται,κατά τα φαινόμενα,στο ήδη αναφερθέν : "Γνωρίζουμε που είναι η Εκκλησία, αλλά δεν γνωρίζουμε που δεν είναι", θα είχα να πω σε σας και στους όμόφρονες με σας τούτο: Το ανωτέρω ισχύει για όσους δεν έχουν ιδέα από Εκκλησία ή αμυδρά κάτι έχουν ακούσει ή συμπεριφέρονται ωσεί εν Εκκλησία. Αυτοί όμως που κάποτε ήταν στην Εκκλησία,γνωρίζουν που είναι η Εκκλησία, και μετά σήκωσαν "το δικό τους μπαϊράκι", κατά το λεγόμενο, για να φτιάξουν μια εκκλησία από αυτές που "δεν γνωρίζουμε τι δεν είναι Εκκλησία", απατούν και απατώνται. Αυτοί όλοι είναι οι extra ecclesiam. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Παρέλειψα βέβαια και αυτό : "Και εγώ ξέρω ότι η εκκλησία λέει για τον εαυτό της ότι αποφαίνεται εν συνόδω. πλην όμως όπως θα καταλαβαίνετε πολλοί έχουν διαφορετική άποψη". Η Εκκλησία δεν αποφαίνεται για τον εαυτό της. "Έδοξε τω αγίω Πνευματι και ημίν", αναγράφεται στα πρακτικά των Συνόδων. Αν τώρα κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη,ε,δημοκρατία έχομεν. Αλλά σύνοδον ου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη ότι όποιος σκέπτεται και γράφει έχει ...σύγχυση. Είμαι ευτυχής που έχω τέτοια σύγχυση!
    Τώρα τα σχετικά με την Εκκλησία θα πρέπει να τα συζητήσετε με άλλους, εμένα δεν μου πέφτει λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Αυτό που θεωρήσατε ενδιαφέρον, αφορά σε ό,τι έχει σχέση με θέματα θεολογικά και εκκλησιαστικά, που πολλοί τα ακουμπάνε ... μεταξύ τυρού και αχλαδιού : "Λέτε να μας φωτίσει το άγιο Πνεύμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πράγματι η θεολογία είναι ας πούμε η δουλειά μου. Δεν μου πέφτει λόγος στα της εκκλησίας. Η δράση της εκκλησίας, οι απόψεις της, οι συνέπειές τους στην κοινωνία κλπ. είναι αντικείμενο των ενδιαφερόντων μου, όχι όμως για να διορθώσω, να αλλάξω ή ότι άλλο τα της εκκλησίας. Αυτό είναι πιθανόν δική σας δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Είναι γνωστές αυτές οι μεθοδεύσεις και εμφανείς, για όσους βλέπουν πίσω από τα γράμματα, οι στόχοι. Άλλο πράγμα η Εκκλησία και έτερο η Θεολογία! Λαμπρά!! Αυτά μαθαίνουν τα παιδιά για να μη γίνουν Ταλιμπάν. Δεν γίνονται, μην ανησυχείτε. Βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέρον να κάνουν "χαβαλέ" καίγοντας την Αθήνα. Και μετά ψαχνόμαστε, σαν τον κ. Ράμφο, "γιατί τόσος μηδενισμός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Λατρεμένε τους κ. Μέσκο
    (ολο και σε κάποιους θα είστε λατρεμένος, δεν θα κουραστώ να το λέω)

    Επιτρέψτε μου με ΟΛΟ το σεβασμό να σας θυμίσω ότι δεν γίνεστε καλός δάσκαλος κατάδυσης, επειδή παίζετε στα δάχτυλα τη ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ περί κατάδυσης.
    Καλός δάσκαλος κατάδυσης γίνεστε αν εχετε καταδυθεί ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΑΡΚΑ, ΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑς...
    Το αυτό συμβαίνει με ΟΛΕΣ τις τέχνες και
    ΚΥΡΙΩΣ με τη ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
    Εντάξει.
    Αλλο το τι λέμε στους άλλους για να βγάζουμε το ψωμάκι μας με αξιοπρέπεια και άλλο ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    Λοιπόν θΕΟΛΟΓΟΣ προς τον παρόν ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!

    ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΤΑ ΘΕΙΑ,
    ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΑ.

    Εσείς είστε ένας απλός , ΠΑΡΑΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ Θεολογών και ουδέν έτερον, προς το παρόν.

    ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ,
    ΜΗ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΧΩΡΙΣ ΤΥΦΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΑ,
    ΜΕΤΑ-ΝΟΩΝΤΑΣ
    ΚΑΙ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Ζ Ο Ν Τ Α Σ
    Ο Λ Ε Σ
    ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ
    ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ,
    Τ Ο Τ Ε
    Μ Π Ο Ρ Ε Ι
    Η Χ Α Ρ Η
    ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ο Σ
    ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΚΡΑΤΑΙΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 21ου αιώνα.
    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
    ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Να,πάλι,που ξέχασα κάτι. Και ο Στάλιν, απόφοιτος των θεολογικών σεμιναρίων ήταν. Αλλά εσείς τον ξεπεράσατε. Είσαστε και απόφοιτος εκκλησιαστικών σεμιναρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Φιλτάτην καν Σαλογραίαν
    Θα μας αλείψετε με πούπουλα και πίσσαν; Ας είναι. Ημείς σας αγαπάμε διά το πάθος σας.

    Λυπούμαι αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω μίαν συζήτησιν κειμενομένη εντός συνθημάτων και προσωπικών επιθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Σπυράκο, κουλάρησεεεε!
    Κάνει ζέστη και πετάμε και καμιά κρυάδα, γιατί δεν αντέχω πολλούς κουλτουριάρηδες μαζεμένους, εδώ μέσααα!
    Και γω σε αγαπάω, βρε!
    Πάρε να διαβάσεις και τη ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Μάτεσι, θα σπασεις τρελή πλάκα,αλήθειαααα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Βέβαια όταν η ακαδημαϊκή θεολογία γράφει αυτά :" "... ο ιερός Αυγουστίνος είπε την περιώνυμον εκείνην φράσιν:"Γνωρίζουμε που είναι η Εκκλησία, δεν γνωρίζουμε που δεν είναι". Τελών εν γνώσει ότι έρχεται εις αντίθεσιν με το του Αγ. Κυπριανού : Extra ecclesiam nulla salus" και "αυταί είναι αι απόψεις των Πατέρων" (sic) τότε και το άγιο Πνεύμα την άποψή του μας διαμηνύει και άλλο Εκκλησία, άλλο Θεολογία. Αυτή είναι η συμβολή της ιστορίας στη θεολογία της νεωτερικότητας (καλύτερα, της μετα-νεωτερικότητας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Κον Κυπριανόν
    Είναι γνωστόν ότι ορισμός της Εκκλησίας εις τους Πατέρας δεν υπάρχει. Υπάρχουν μεταφορικαί εκφράσεις και παρομοιώσεις. Είναι δε αρκούντως κοινότοπον ότι ουδείς Πατήρ ησχολήθη με την Εκκλησιολογίαν. Π.χ. Εις το έργον "Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως" ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός ουδέν διαλαμβάνει περί Εκκλησίας. Συνεπώς, το θέμα είναι ανοικτόν.
    Η άποψις του Αγίου Αυγουστίνου περί μιάς ευρυτέρας Εκκλησίας πρέπει να μελετηθεί. Φαινομενικώς αντιφάσκει με τον Κυπριανόν Καρθαγένης. Ουσιαστικώς όμως ουχί. Διότι η έννοια Ecclesia εις τον Κυπριανόν εμπεριέχει την Εκκλησίαν ως την εννοεί ο Ιππώνος Αυγουστίνος.
    Δεν εννοώ την ένστασίν σας διά την ακαδημαϊκήν θεολογίαν και την συμβολήν της Ιστορίας.
    Η Θεολογία είναι υπόθεσις σοβαρά. Δεν δύναται πας τις να εκφέρει κρίσεις δίχως επισταμένην μελέτην και σαφή γνώσιν της Ιστορίας.
    Αν εννοείται κάτι άλλο ως θεολογίαν, ήτοι την κατά την μετοχήν εις τας ακτίστους ενεργείας του Θεού γνώσιν των κεκρυμμένων μυστηρίων, σιγώ, διότι δεν έχω ιδέν περί τοιούτου μυστικού, αποφατικού δρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Πρώτον,αν η Θεολογία είναι σοβαρή υπόθεση, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για απόψεις. Η ακαδημαϊκή θεολογία, που δεν είναι σοβαρή υπόθεση, μπορεί να αναφέρεται σε απόψεις. Και δεύτερον, αν αρνείσθε ότι η Θεολογία δεν είναι άλλο τι από μετοχή στις άκτιστες ενέργειες του Θεού - ερήμην οπωσδήποτε της εκ Δυσμών υποβόλιμης αποφατικής οδού - τότε δεν υπάρχει κανείς λόγος να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός. Αν δεν υπήηρχε η μετοχή στις άκτιστες ενέργεις του Θεού, η Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας θα ήταν απλά θέμα ακδημαϊκών συζητήσεων. Ενδεχομένως και ενδιαφερόντων ιστορικών ερμηνειών πολλών αποκλίσεων, ποικίλων τάσεων και ευάριθμων αποχρώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κυπριανέ
    ωραία το έθεσες το θέμα. Στη σωστή του βάση, επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αγαπητή salograia. Όπως καταλαβαίνεις η ακαδημαϊκή θεολογία έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Δεν την απασχολεί (πώς θα μπορούσε;) η του Θεού Πατρός, και Λόγου του Θεού,και αγίου Πνεύματος Θεού Θεολογία.Η Θεολογία αυτή είναι συνεκτική, ενοειδής διότι ως αρχή έχει την εκ του Πατρός εκπόρευση του αγίου Πνεύματος και δι΄ Αυτού λαλείται. Δεν είναι άλλη η θεολογία του Πατρός, άλλη του Υιού και άλλη του αγ.Πνεύματος. Δεν είναι άλλη η Θεολογία του Θεού και άλλη η Θεολογία της αγίας Τριάδος. Μια είναι και κατ' επέκταση, δεν είναι άλλη η θεολογία της Εκκλησίας. Οι ακαδημαϊκοί θεολόγοι των κλάδων, δεν θέλουν έτσι τα πράγματα.Όπως θέλουν διαφορετικές εκκλησίες, θέλουν και διαφορετικές θεολογίες φτάνοντας στο σημείο να διαχωρίζουν εκκλησία από θεολογία. Γι' αυτό προτιμούν να γράφουν για "απόψεις" των εκκλησιαστικών πατέρων. Αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι άλλη ενδεχομένως είναι η άποψη του αγ.Πνεύματος,άλλη του Υιού και διαφορετική του Πατρός. Κατά τα άλλα είναι Ορθόδοξοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Kυπριανέ
    και πάλι ωραία το συνέχισες το θέμα...εγώ μια απλή (μη) νοικοκυρά γυναίκα είμαι αλλά ομολογώ ότι όταν διάβασα το βίο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, πολύ ζωντανά δοσμένον απο τον καθηγητή της Θεολογικής Στυλ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, τότε κατάλαβα - το βόιδι- τη σχέση ε μ π ε ι ρ ί α ς και Ο ρ θ ή ς
    Θ ε ο λ ο γ ί α ς.
    Αν δεν ε φ α ρ μ ό ζ ε ι μέχρι θ α ν ά τ ο υ τις ΕΝΤΟΛΕΣ ο Θεολογών, δεν φ ω τ ί ζ ε τ α ι ο νούς και δεν κατανοεί τα Μυστήρια της Αγίας Τριάδος...
    Στο ΒΑΘΜΟ που εφαρμόζει ο καθένας, φωτίζεται και ...κατανοεί και σε κείνο το επίπεδο, ΜΟΝΟΝ, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να Θ ε ο λ ο γ ε ι .
    Τώρα ο αγαπημένος μου κ. Μέσκος, επειδή φόρεσε τα ράσα καμια εικοσαριά χρόνια
    ( και κ ο υ ρ ά σ τ η κ ε απο το πολύ μπουρ μπουρ των ίδιων και των ίδιων προσευχών)
    ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ΕΦΑΡΜΟΣΕ(ας γελάσω πικραμένα) και ΑΡΑ ότι νομιμοποιείται να θεολογεί απο καθέδρας σαν ειδήμων- διότι υπήρξε ατσίδας στην απομνημόνευση κειμένων- και νομίζει ότι έπιασε την α λ ή θ ε ι α απο τα σημαντικότερα σημεία της εμπασπεριπτώσει..πλήν...πλανάται πλάνην οικτράν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Κον Κυπριανόν
    Η ακαδημαϊκή θεολογία είναι σοβαρά υπόθεσις. Το ότι απλώς το αρνείσθε δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Σεβάσμιαι κεφαλαί καθηγητών ελευκάνθησαν ερευνώντες τα κείμενα των Γραφών και των Πατέρων. Νυχθημερόν αφοσιώθησαν εις την έρευναν και εκοπίασαν όσον ουδείς. Μνημονεύω τον αοίδιμον Π.Ν.Τρεμπέλαν, τον Ι. Καρμίρη, τον αείμνηστον Σάββαn Αγουρίδη, τον πολιόν Νικόλαο Ματσούκα. Λυπούμαι που επιπολαίως πετάτε τα σοφά των συγγράμματα εις τον κάλαθον των αχρήστων χαρακτηρίζων την ακαδημαϊκήn θεολογία μη σοβαρά.
    Οι Πατέρες δεν μελετώνται απροϋποθέτως και ωσάν το Κοράνιον. Τα έργα των εγράφησαν εις χρόνον και τόπον συγκεκριμένον και εντός ενός συγκεκριμένου ιστορικού περιγύρου, δεν εστάλησαν με Fax. Αν τα αγνοήσωμεν όλα αυτά τότε ούτε θα τους κατανοήσωμεν, αλλά και το πνεύμα των έργων των θα προδόσωμεν. Την ορθήν ανάγνωσιν των τε Γραφών της τε πατερικής Γραμματείας υποδεικνύει η ακαδημαϊκή θεολογία που λοιδορείτε. Άλλως, θα εκτοξεύομεν χωρία διά να καλύψομεν τας προειλημμένας θέσεις μας. Μία άγονος διαδικασία προσφιλή εις ωρισμένους "πνευματικούς κύκλους", η οποία όμως δεν αντεχει εις σοβαράν κριτικήν.
    Ουδείς διεφώνησεν περί της αξίας της μυστικής θεολογίας. Ο γράφων είναι ταπεινός θαυμαστής της. Αλλ' επειδή δεν θεωρεί τον εαυτόν του μυστικόν θεολόγον και άνθρωπον νηπτικής θεωρίας αρνείται να καταφεύγει εις αυτήν οσάκις δυσκολεύεται να απαντήση. Διότι αυτό πράττουν όλοι όσοι κατά τον ένα ή άλλον τρόπον στριμώχνονται εις τον διάλογον, πετούν ένα "πατερικό βίωμα" και έχουν την αίσθησιν ότι υπόλοιποι χάσκουν ενεοί. Μεταφέρουν δηλαδή το αντικείμενον του διαλόγου από την ιστορίαν και τα κείμενα εις την ασκητικήν εμπειρίαν που δεν υπάρχει τρόπος να ελεγθή. Δολία η μέθοδος de dicto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αυτά τα ασπάζομαι και εγώ. Έχω περιγράψει ότι μια μέθοδος διαφυγής από τα δύσκολα είναι να ταυτίζει κανείς τον όρο θεολογία με ένα μικρό του μέρος και να τοποθετεί αυτό το μέρος σε περιοχή εκτός ελέγχου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κον Μέσκον
    Είναι μία στάσις που έχει καταστή κουραστική. Εις έναν διάλογον που διεξήχθη εις τον "ορθόδοξον Τύπον" ένας καθηγητής εστρίμωξε με σοβαρότατα επιχειρήματα εκ της Πατερικής Γραμματείας τους αντιπάλους του, και εκείνοι άνευ επιχειρήματος ήρχισαν να φλυαρούν περί των εμπειριών των Πατέρων. Κατά την γνώμην μου δεν απέδειξαν τίποτα μ' αυτήν την ευσεβοφανή φλυαρίαν, αλλ' όμως ένιοι έσπευσαν να τους συγχαρούν επι τη σοφία των. Κάποια στιγμήν οφείλομεν ν' απαγκιστρωθώμεν από αυτήν την νηπιώδη μέθοδον, η οποία υποσκάπτει κάθε πρόοδον είτε εις την συζήτησιν είτε εις την εκκλησίαν εν γένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @Σπύρο
    αυτά που λέτε ισχύουν για όποια άλλη επιστήμη πλην της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ Θεολογίας που δεν στηρίζεται σε λογικά -διανοητικά επιχειρήματα, αλλά στο ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ...
    Οι διανοητικοί ακροβατισμοί όσο σοφοί και να είναι δεν μου λύνουν εμένα του πρόβλημα του Πόνου και του Θανάτου, ΑΝ ο Χριστός ΔΕΝ
    Αναστήθηκε, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΜΕΣΚΟΥ...

    Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό;

    Συνήθως δεν το καταλαβαίνουν άνδρες που δεν έχασαν προσφιλή πρόσωπα, και βαυκαλίζονται ότι τυγχάνουν σοφολογιώτατοι όταν καταφέρουν να κατατροπώσουν ΔΙΑ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ τον αντίπαλο.
    Παρότι γυναίκα, δούλεψα και γω για χρόνια σε αυτό το στρατόπεδο.
    Επρεπε, δυστυχώς, να δω ανθρώπους να χάνονται, ανθρώπους να πονούν για Απώλειες, ώστε να ταρακουνηθώ που κανένα μου επιχείρημα δεν τους άγγιζε και δεν τους παρηγορούσε, πέραν εκείνου της του Χριστού Αναστάσεως και του εν Κυρίω θανάτου...
    Οπως έλεγα και αλλού, δεν είμαστε μόνο διάνοιες όσο ευφυείς και να φαινόμαστε...

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

    Οποιος συζητάει χωρίς να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ το ρόλο των συναισθημάτων στην εξαγωγή ακόμη και επιστημονικών συμπερασμάτων, βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά απο την αληθινή Γνώση του κόσμου και των πραγμάτων του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Φιλτάτην καν Σαλογραίαν,
    Προσωπικώς δεν παραγνωρίζω την αξία των συναισθημάτων και διαρρήδην πιστεύω στον Αναστάντα Κύριό μας.
    Όμως όταν διαλεγόμεθα είναι αδιέξοδος η επίκλησις των συναισθημάτων, των εμπειριών ή και της προσωπικής πίστεως. Αυτά όλα είναι σεβαστά, όμως δεν βοηθούν ούτε εις το να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, ούτε ν'αποδειχθή η ακρίβεια και η αλήθεια των ισχυρισμών εκατέρωθεν.
    Δεν είναι ότι δεν θέλω ν'ακούσω εμπειρίας. Κάθε άλλο, ενδιαφέρομαι πολύ. Όμως αυτό θα προϋπέθετε μίαν άλλου είδους συζήτησιν, μάλλον μίαν ακρόασιν μετά σεβασμού και όχι σχολιασμόν και αντιδικίαν.
    Έρρωσθε εν παντί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Σπύρο, θα τρελαθούμε , κύριέ μου εντελώς!

    Για κοίταξέ με, καλά!
    Οταν οι Μυροφόρες, είδαν τον άδειο τάφο του Χριστούλη τι έκαναν; πήραν ύφος Σκωτσέζου λόρδου και είπαν στον Πέτρο:
    -O-ου dear!
    Νομίζω ότι καλόν θα ήτο να διεξαγάγωμεν μίαν ήρεμον συζήτησιν επάνω εις το εάν είναι εφικτόν ή όχι το θέμα της Nεκραναστάσεως, αλήθεια, θα ήθελες, dear και ένα φλιτζάνι τσάι;
    (στις 5 το απόγευμα θα περίμενε να του το πεί κατάλαβες; )
    Ο Πέτρος, που ήτανε ψαράς αυθόρμητος, λαικός άνθρωπος, ξυπόλυτος, βρωμοπόδαρος, θα την κοίταξε άγρια και θα της είπε:
    Τι λες μωρή Μυροφόρα;
    Ελα στα συγκαλά σου! Εδώ μας πετσοκόψανε το Λατρεμένο μας,τα Γουρούνια οι Φαρισαίοι, εδώ είμαστε βουτηγμένοι στο Πένθος, τι αηδίες για τσάγια έρχεσαι να μου προτείνεις;
    Φτιάξε, μωρή ένα καφέ Λουμίδη πεντάπικρο και ΠΑΡΑΤΑ τις ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ , ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΑΑ!

    ΕΤΣΙ λες να διεξήχθη ο διάλογος Σπύρο μου;

    Σε επίπεδο κρυόπυγων κουλτουριάρηδων κυρίως απο τη μεριά της Μυροφόρας που έφερε την είδηση,
    Ή
    είχαν γουρλώσει-ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΟΓΧΕΣ- τα μάτια της γυναικούλας, είχανε σηκωθεί ΌΡΘΙΑ τα μαλλιά της, είχε κοπεί η αναπνοή της, είχε τρελαθεί η Μακάρια απο τη ΜΕΓΑΛΗ, ΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΤΗ ΧΑΡΑ;
    Αν έγινε κατά την πρώτη υπόθεση ο διάλογος, αν η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,
    ΤΗ ΦΤΥΝΩ ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΣΤΗ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ.

    (ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΩ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΟΤΑΝ ΕΔΟΓΜΑΤΙΣΕ ΠΕΡΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ.
    ΑΥΤΟ ΣΠΥΡΟ ΗΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
    Μ Ε Τ Α Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Α Σ.
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.)

    ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΚΟΣ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ Ο ΜΕΣΚΟΣ;
    Διότι Ο κερατάς ο άλλος ο συμμοναστής
    (δεν ξέρω και ποιος είναι και πώς τον λένε, αλλά το κατάλαβα ότι αυτός θα ήταν η πέτρα του σκανδάλου)
    ΠΟΥ ΤΟΥ παράσταινε ΤΟΝ ΑΓΙΟ,
    ΤΟΝ Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Ε !
    (ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Η ,
    Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α στη ζωή σου , Σπύρο μου;)

    ΚΑΙ ΤΟΝ Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Ε, ΔΙΟΤΙ Ο ΚΕΡΑΤΑΣ
    ( πάλι θα το ξαναπώ και θα ΜΕΤΑΝΟΗΣΩ ΜΕΤΑ για τα παλιόλογα)

    Δ Ε Ν Ε Φ Ά Ρ Μ Ο Ζ Ε!

    ΑΝ Ο ΣΥΜΜΟΝΑΣΤΗΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΝΑΠΟΔΕΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΚΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΕΥΡΕΙ ΜΕΤΑ ΔΗΘΕΝ εγκεφαλικά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ...ΑΝΤΕ...σταμάτα να σκέφτεσαι με το αιθεροβατούν στυλ του Βυζαντινοτέτοιου της τυφλεόρασης.
    ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ , ΟΛΟΙ,
    ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

    ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

    ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Κον Σπύρο,

    Ούτε και ο δικός σας ισχυρισμός :"Σεβάσμιαι κεφαλαί καθηγητών ελευκάνθησαν ερευνώντες τα κείμενα των Γραφών και των Πατέρων. Νυχθημερόν αφοσιώθησαν εις την έρευναν και εκοπίασαν όσον ουδείς. Μνημονεύω τον αοίδιμον Π.Ν.Τρεμπέλαν, τον Ι. Καρμίρη, τον αείμνηστο Σάββα Αγουρίδη, τον πολιόν Νικόλαο Ματσούκα",σημαίνει απολύτως τίποτα. Πέραν του ότι διαπράττει το τόλμημα να τοποθετεί στην ίδια μοίρα όλους τους ανωτέρω, θα παρατηρούσα ότι μόνον εκείνοι που "έπονται τοις αγίοις πατράσι" εκφεύγουν από του να χαρακτηρισθούν ακαδημαϊκοί. Για τον Ν. Ματσούκα θα αρκούσε αυτό που είχε γράψει ο μακαριστός Θεόκλητος Διονυσιάτης ( "ματσούκι" χρειάζεται στον Ματσούκα, είχε πει, και τον κατέτασσε στην ομάδα των νεο-Νικολαϊτών). Για τον Σ. Αγουρίδη, αρκεί να θυμίσουμε ότι κατά δική του υπόδειξη και παγκόσμια πρωτοτυπία, συνέστησε στους μάρτυρες του Ιεχωβά να ονομάζονται "χριστιανοί" μάρτυρες του Ιεχωβά, προφανώς, κατά τα κελεύσματα της κακόδοξης θεολογίας της "θεωρίας των κλάδων", που δεν την απέρριπτε ούτε και ο Ι.Καρμίρης. Τουλάχιστον, ο Π. Τρεμπέλας απ' ό,τι γνωρίζω, δεν υπήρξε εισηγητής θεολογικών καινοτομιών. Κάποια άλλα πράγματα, "εκκλησιολογικά" όπως τα ονομάζει η ακαδημαϊκή θεολογία και αφορούν στον τελευταίο, μπορεί να υπάρχουν. Οι άλλοι όμως δόξασαν (σε εισαγωγικά) την θεολογία με άφθονες δικές τους απόψεις, αφού ο σκοπός τους ήταν η ένωση των εκκλησιών. Είναι και ο δικός σας άλλωστε.
    Έπειτα γράφεται : "Οι Πατέρες δεν μελετώνται απροϋποθέτως και ωσάν το Κοράνιον. Τα έργα των εγράφησαν εις χρόνον και τόπον συγκεκριμένον και εντός ενός συγκεκριμένου ιστορικού περιγύρου, δεν εστάλησαν με Fax". Προηγουμένως δε, έχετε φροντίσει να αναθεματίσετε την εν Τριδέντω σύνοδο : "Νομίζω ότι το κακόν το ξεκίνησε η εν Τριδέντω Σύνοδος η οποία δια πρώτην φοράν ωμίλησε διά Consesus Patrum, και οι ημέτεροι δουλικώς το αντέγραψαν (όπως και άλλα σημεία της Συνόδου) από φόβον έναντί των Διαμαρτυρομένων".
    Δεν με ενδιαφέρει η εν Τριδέντω σύνοδος και δεν γνωρίζω αν την απορρίπτεται σεις στο σύνολό της.Το σημαντικό εδώ είναι αυτό το Consensus Patrum, που θεωρείτε "κακόν" (sic). Αν όμως καταλαβαίνω καλά, το γεγονός ότι υιοθετήσαμε αυτό, και μόνο αυτό, εμείς οι Ορθόδοξοι , δεν σημαίνει ότι πλήρως υιοθετούμε όλες τις παπικές κακοδοξίες. Είπαν κάτι σωστό, όπως και ένα σωρό σωστά πράγματα είπαν κι έγραψαν οι δικοί μας φιλόσοφοι και πολλοί άλλοι. Δεν σημαίνει αυτό με κανένα τρόπο ότι "δεν ξέρουμε που δεν είναι εκκλησία" και άρα, ας αναγνωρίσουμε ως εκκλησίες την παπική, την προτεσταντική, την ... ιεχωβιτική, που ετοιμάζεται, και πλήθος άλλες.
    Αυτό το ενοχλητικό για σας Consensus Patrum, για τους Ορθοδόξους σημαίνει συμφωνία Αγίας Γραφής και Ιερής Παράδοσης. Αυτό το υπόδειγμα μας άφησε ο Θεός Λόγος και λόγος του Θεού. Μια απλή ανάγνωση των Ευαγγελίων, των Πράξεων, των Επιστολών, αλλά και αυτής της Αποκάλυψης, το αποδεικνύει κι εκεί ακριβώς, μέσα στα πλαίσια αυτά, κινήθηκαν οι εκκλησιαστικοί πατέρες. Σεις όμως αυτό δεν το κάνετε και δεν το θέλετε - οι ακαδημαϊκοί θεολόγοι εννοώ. Εκείνοι που σας δίδαξαν τη νέα θεολογία (των κλάδων και των αδελφών εκκλησιών) δεν το επιθυμούν και δεν έχουν καμία απολύτως τύψη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αθετούν τις υπογραφές και τις αποφάσεις τους. Όπως αθέτησαν τις υπογραφές των επτά Οικουμενικών Συνόδων (μετά την προσθήκη του Filioque)έτσι και τώρα.Δεν τους είναι απαραίτητο, για την νέα θεολογία που εισηγούνται,να αθετήσουν και την (αλάθητη ;) υπογραφή - απόφαση του Consensus Patrum. Ο κάθε θεολόγος σήμερα έχει την (εγκεκριμένη) άποψή του, αρκεί αυτή να προωθεί και να προβάλει την ένωση των εκκλησιών. (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Συνέχεια στον Κον Σπύρο,

    Κατά συνέπεια,ως προς εμέ,την ορθή ανάγνωση των Γραφών της πατερικής Γραμματείας δεν την υποδεικνύει η ακαδημαϊκή θεολογία την οποία και λοιδορώ,για να παραφράσω τα δικά σας λόγια. Και συνεχίζοντας την παράφραση λέγω ότι "εκτοξεύετε (σ.σ τα δικά σας) χωρία δια να καλύψετε τας προειλημμένας θέσεις σας. (Σ.σ. Είναι)μία άγονος διαδικασία προσφιλής εις ωρισμένους "πνευματικούς κύκλους", η οποία όμως δεν αντέχει εις σοβαράν κριτικήν". Την "σοβαράν κριτικήν" δεν την θέλετε. Επειδή ξέρετε ότι δεν αντέχει η "θεολογία" σας στην αγιοπνευματική Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας, το έργο των οποίων προσπαθείτε να εξουδετερώσετε με την ιστορική σας νεοτερικότητα.
    Όπως βλέπετε,συμμορφώθηκα με αυτό που θέλατε.Δεν επικαλέσθηκα βιώματα και εμπειρίες.Σεις θεωρείτε άξιο προσοχής κάθε κείμενο δυνάμενο να ελεγχθεί με βάση τα ίδια συμπεράσματα των ιστορικών σας μελετών. Αν είναι έτσι τα πράγματα και είσαστε σε θέση σήμερα να μας εξηγείτε πώς είχαν τα διαδραματιζόμενα των εποχών που μελετάτε, θα είμαστε λίαν ευτυχείς αν μας λέγατε πώς είσαστε τόσο βέβαιοι,και ποιος σας το είπε,ότι το πρόκριμα των ημερών είναι η ένωση των εκκλησιών.Το αίτημα που αναπέμπει η Ορθόδοξος Εκκλησία "υπέρ της των πάντων ενώσεως",είναι αίτημα εκφερόμενο μέσα από μια συγκεκριμένη Εκκλησία,που έχει σαφώς τις δικές της προϋποθέσεις. Δεν είναι αίτημα άνευ προϋποθέσεων ακόμη και όταν υπάρχει ως πρόσχημα το της αγάπης άλλοθι : "Τριττήν είδεν η πείρα την της αγάπης αρχήν και εξ αναλόγου τρισσά τα πρώτα.΄Εστιν αγάπη αισθητική,δηλαδή των αισθήσεων,πρός άττα τινά αισθητά,όρεξις περιπαθής ούσα καταθυμίου τινός,εξ ού και άλογά τινά αγαπά. Έστι δε και ετέρα αγάπη ψυχής έφεσις λογική πρός τι νομιζόμενον αγαθόν,επιτυχίας είνεκα δια το αγαθόν.Η μέντοι γε τριττή νοερά μεν εστί,πλήν εκ του Πνεύματος του ζωοποιού.Θέλξις υπερφυής ωθεί το καλόν εν καρδία αθελήτως,πυρέσσουσα και ενεργούσα εν τη του άκρου καλού θεωρία,δήλον δε ότι του Θεού" (Καλλίστου του Πατριάρχου,Κεφάλαια περί προσευχής).
    Όπως είπαμε,όμως,η ακαδημαϊκή θεολογία αρκείται στο να είναι θαυμαστής της Νηπτικής (και όχι μυστικής) Θεολογίας.Δεν την απασχολεί η θεωρία Θεού. Άλλα την ενδιαφέρουν περισσότερο, ζητήματα πρακτικά του τύπου "ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων" και επιδίδεται σ΄ αυτόν το καλόν αγώνα. Θυμίζει όμως αυτός ο αγώνας το ρηθέν "περιάγετε την θάλασσαν και την ξηράν ποιήσαι έναν προσήλυτον,και όταν γένηται,ποιείτε αυτόν υιόν γεέννης διπλότερον υμών". Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε παράδειγμα ... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Κον Κυπριανόν,
    Προφανώς σας ενοχλεί η ιστορία και η κριτική διότι γκρεμίζονται αι ψυχολογικαί σας βεβαιότηται. Το Consesus Patrum υπάρχει μόνον επειδή θέλετε να υπάρχη, διά ν'αποδειχθή ότι απ'αρχής όλοι λένε τα ίδια. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Ουσιαστικώς είσθε εις την ιδίαν γραμμήν με τον κον Μέσκον, έχετε την αυτήν ειδωλοποιημένη εικόνα και διά τας Γραφάς και διά τους Πατέρας, μόνον που ο κος Μέσκος την αρνείται διότι την θεωρεί κατασκεύασμα, υμείς όμως την αποδέχεσθε ακρίτως διότι μετά θα χρειασθή να σκεφτείτε ο ίδιος... Μη γενοιτο! Οι καθηγηται προφανώς έχουν διαφορετικάς απόψεις, όμως άπαντες είχον την αυτήν αφοσίωσιν εις την ΕΡΕΥΝΑΝ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ εντός των πλαισίων της εποχής των. Δεν έπρατταν όπως μερικοί που χάσκουν διά την ανύπαρκτην σοφίαν γερόντων που αυτοσχεδιάζουν εις τον ρόλον του πνευματικού.
    Αν μελετήσετε κάποτε ιστορίαν, που σας το εύχομαι, τότε θα εννοήσετε πόσον σχετικαί είναι αι διαιρέσεις, πόσον επηρεάζονται από την πολιτικήν και θα δώσετε δ;iκαιον εις τον Οικουμενικόν μας Πατριάρχην που εργάγεται υπέρ της ενότητος.
    Αυτά τα πομπώδη "αγιοπνευματική θεολογία" πείτε τα εις τινά άλλον, ή στειλτε τα εις τον "Ορθόδοξον Τύπον" να τα αναγινώσκουν αι γραίαι και αι σαλογραίαι, διότι ημείς δεν "ψαρώνομεν"!
    Και αναζητήσατε δι όλίγον και θα δείτε πως ολόκληρην την Σύνοδον εν Τριδέντω έχουν αντιγράψει δουλικώς οι ημέτεροι ως ο Δοσίθεος Ιεροσολύμων και ο Πέτρος Μογίλας εξ ου και ναι μεν αντιτίθεθε εις τον Πάπαν ομολογιακώς, διότι είναι ανάγκη να διαφέρομεν, ουσιαστικώς όμως θεραπεύετε την αυτήν σχολαστικήν θεολογίαν. Όμως οι χριστιανοί δεν αναμένουν πότε θα εγερθείτε από τον μακάριον ύπνον σας. Εργάζονται να αρθούν αι παρεξηγήσεις του παρελθόντος και να εύρομεν μίαν κοινήν συνισταμένην. Δεν αναμένομεν την έγκρισιν σας, ούτε και την θέλομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κύριον Σπύρο,
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Εμείς "τα μωρά και τα ασθενή του κόσμου" περιμένουμε να μας φωτίζουν και όχι την ακαδημαϊκή σημερινή θεολογία. Που δεν είναι σε θέση να δεί το απλούστατο εξαγόμενο της ιστορικής μελέτης : Η Ιστορία ή μας διδάσκει πώς να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας ή πως να τα συνεχίζουμε, διαπράττοντας ακόμη μεγαλύτερα. Εσείς προτιμάτε το δεύτερο. Το αστείο της υπόθεσης, τραγικό στην πραγματικότητα, είναι, ακόμη, ότι δεν βλέπετε, οι ανακαινιστές και διορθωτές της Ιστορίας, τον "βόθυνον" που χάσκει κάτω από τα πόδια σας, και φθάνετε στο σημείο να εκκακίζετε τους δικούς σας προσήλυτους, επειδή προτίμησαν την γέενναν. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Σεις με τους προσήλυτους και ομόφρονες με σας, πέφτετε στο λάκκο που σκάψατε. Ας είναι καλά οι Γιανναράδες, Ματσούκες,Αγουρίδηδες και ο ακαδημαϊκός "πατριάρχης" τους, Αμίλκας Αλιβιζάτος.Δειγματοληπτικώς τα ονόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Κον Σπύρο,

    "Και αναζητήσατε δι όλίγον και θα δείτε πως ολόκληρην την Σύνοδον εν Τριδέντω έχουν αντιγράψει δουλικώς οι ημέτεροι ως ο Δοσίθεος Ιεροσολύμων και ο Πέτρος Μογίλας εξ ου και ναι μεν αντιτίθεθε εις τον Πάπαν ομολογιακώς, διότι είναι ανάγκη να διαφέρομεν, ουσιαστικώς όμως θεραπεύετε την αυτήν σχολαστικήν θεολογίαν".
    Εσείς λοιπόν οι ιστορικοί της νεωτερικότητας με θεολογικό μανδύα,που σας ενοχλούν τα αγιοπνευματικά, αναζητήσετε αναμίξ στον Πλάτωνα,στον Αριστοτέλη και σε άλλους ημετέρους φιλοσόφους, την ιστορικότητα της θεολογίας. Μιλήστε για φιλοσοφία και αφήσετε στην άκρη τη θεολογία.Τι την θέλετε; Έπειτα δε, μη διστάσετε να αναγνωρίσετε και την "εκκλησία" του Δωδεκαθέου, που θα την συμπεριλάβει ο φαναριώτικος "μπαξές". Γιατί όχι;
    Τελικά μένω με την απορία : Ποιος "ψαρώνει" ποιόν στον μεταξύ μας διάλογο; Εγώ ή εσείς, που προσφεύγετε σε πεζοδρομιακές εκφράσεις - χάριν ελαφρολαϊκού στολισμού των γραφομένων σας, θα μου απαντήσετε - δεν ξέρω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Σπυράκο ξεχάστηκες.
    Είπες λαικούρες( ότι δεν ψαρώνεις) και ξέχασες να γράψεις στον Κυπριανό εκείνο το έρρωσθε!
    Αχαχούχααα!
    Σε πειράζουνε , μαύρε μου, αι γραίαι και αι Σαλογραίαι αλλά και αι Μυροφόροι γραίαι αμαθείς κατά κόσμον και σαλογραίαι αποκαλούντο απο τους συγκαιρινούς τους και μη κάτι γιαγιάδες αγράμματες πλην ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΕς και ευλαβέστατες, εσύ Σπύρο μου, ένα νωχελικό Γιουσουφάκι θα ήσουνα σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @Κυπριανέ μου , λατρεμένο μου, μην κουράζεσαι...
    Ο φίλτατος Σπύρος αδυνατεί να σε καταλάβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αγαπητή Salograia,
    Αν δεν λυπόμουν τον Μέσκο, και πλήθος άλλων τύπου Μέσκου,δεν θα με απασχολούσαν οι σπορείς και τα σπυριά.Όμως έχει κακοφορμίσει η κατάσταση. Δες και τι γράφουν ανοηταίνοντες :"Προφανώς σας ενοχλεί η ιστορία και η κριτική διότι γκρεμίζονται αι ψυχολογικαί σας βεβαιότητες". Αντιγράφουν τον Γιανναρά,που υποτίθεται είναι καλός ψυχολόγος! Ιατρική δεν σπούδασε,Ψυχιατρική δεν έμαθε,άρα πως είναι σε θέση να γνωρίζει τους ψυχοδυναμικούς μηχανισμούς άμυνας του εγώ, μου απαντάς σε παρακαλώ; Κάτι θα διάβασε από άσχετους ψυχολόγους και έγινε ικανός γνώστης της ψυχής.
    Θεωρούν άλλοθι ψυχολογικό τις βεβαιότητες που οι πιστοί έχουμε. Αλλά αν ρωτήσεις αυτές όλες τις έμμισθες κεφαλές, που εδώ και χρόνια τώρα αλωνίζουν σε εφημερίδες,περιοδικά,τηλεοράσεις και ραδιόφωνα το απλό τούτο: Για ποιές βεβαιότητες κύριοι μας λέτε; Τι νομίζεις θα σου απαντήσουν; Θα ξεροβήξουν και τη γλώσσα θα καταπιούν.
    Γιατί βεβαιότητες δεν υπάρχουν.Και δεν υπάρχουν,διότι η μοναδική βεβαιότητα,όπως αυτή του θανάτου, αναιρέθηκε.Τη σχετικότητα και αυτού ακόμη του θανάτου καταγγέλουν οι πατέρες της Εκκλησίας μαχόμενοι κατά των αιρέσεων. Τότε για ποια ψυχολογικά άλλοθι βεβαιοτήτων μας μιλούν; Για εμάς είναι αβέβαιος και σχετικός ο θάνατος, επομένως, ας ψάξουν καλύτερα "το μέσα μυαλό",αν τους έχει μείνει καθόλου,και ας δώσουν αυτοί την "περί ψυχολογικών βεβαιοτήτων" απάντηση. Εμείς δεν ψάχνουμε την ιστορία για βεβαιότητες.Μας ενδιαφέρουν εκείνες μόνο που είναι ικανές να αναποδογυρίζουν τα πρωτεία και τα αλάθητα των βέβαιων διαδόχων του αποστόλου Πέτρου,αν καλώς με εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Εξαιρετικά αφιερωμένο στους αναγνώστες του "Ορθοδόξου Τύπου", στους θαμώνες των πνευματικών συναντήσεων των Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας και στους Μουτζαχεντίν του Παλαιού Ημερολογίου:
    "Συνήθως η επίκληση της ορθοδοξίας γίνεται με καύχηση για την πιστότητα στο γνήσιο και αυθεντικό. Και η καύχηση σημαίνει απαίτηση για κοινή αναγνώριση και σεβασμό των παραδεδομένων, αλλά και των ανθρώπων που τα συντηρούν και τα εκπροσωπούν. Έτσι η ορθοδοξία φτάνει να λειτουργεί σαν μέσο για τη δικαίωση όχι τόσο ιδεών συντηρητικών, όσο συντηρητικών ανθρώπων -χρησιμεύει συχνά για την ψυχολογική επικάλυψη της ατολμίας ή της πνευματικής στειρότητας. Όσοι δεν τολμούν ή δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο μέσα στη ζωή, προσκολλώνται φανατικά σε κάποια ορθοδοξία. Αντλούν κύρος, αυθεντία και τελικά εξουσία ως εκπρόσωποι και διαχειριστές της γνησιότητας - υπερασπιστές των τύπων, ερμηνευτές του γράμματος. Τελικά μεταβάλλουν την όποια ορθοδοξία σε "προκρούστεια κλίνη", όπου ακρωτηριάζουν τη ζωή για να την προσαρμόσουν στις απαιτήσεις του δόγματος".
    (Χρ. Γιανναρά "Αλφαβητάρι της πίστης" εκδ. Δόμος σελ. 223-224)
    Υγιαίνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Kυπριανέ μου
    Σε διάβασε και ο αγαπημένος μου και συμφωνεί απολύτως μαζί σου.
    Και επίτρεψέ μου, να ξεφύγω λίγο απο το δικό σας επίπεδο που δεν μπορώ να το φτάσω και να μιλήσω απλά ως πρακτική γυναίκα που την ενδιαφέρουν πολύ χειροπιαστά πράγματα, όπως ένα νόστιμο ταχινόρυζο με τσακιστές ελιές- σε καιρό νηστείας- μια βόλτα στην παραλία, μια αγκαλίτσα με κάτι διαθέσιμο για αγκαλίτσα(μπορεί να είναι άντρας, γυναίκα, σκύλος, περιστέρι, γατούλα, ό,τι δίνει ο Κύριος κατά περίσταση...)
    Στην εποχή που ζούμε , που είναι εποχή
    Αντί-Λόγου (Αντι-Χρίστου τη λένε άλλοι)μας πολεμάει ο Εξαποδώς με όλων των ειδών τα επιχείρηματα
    (Μορφωθήκανε και οι εξαποδοί, που να πάρειιι!!!):-)
    Οι εξαποδοί(το γράφω για τους απληροφόρητους) είναι νοερές οντότητες, με το δικο της χαρακτήρα η καθεμία και με ιδιαίτερες γνώσεις και...ειδικότητες, ανάλογα με τους ανθρώπους.
    Τους φαντάζομαι περίπου όπως ο ΤΟΛΚΙΝ περιγράφει τους δαίμονες στον ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ , τόσο ασχημομούρηδες-η κακία τους κατάντησε έτσι- τους κακόμοιρους.
    Πολλοί εξαποδοί, μπαινοβγαίνουνε κάθε μέρα στις διάνοιες των ανθρώπων και τους υποβάλλουν στρεβλές ιδέες και συναισθήματα που οι άνθρωποι τα περνούν για δικά τους.
    Αυτή είναι μαρτυρία όλων των Α γ ί ω ν της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και μαρτυρία απο Λευκούς μάγους που ξέφυγαν απο το Ισιο Δρόμο και ασχολούνται με την επίκληση πνευμάτων προκειμένου να α σ κ ο ύ ν εξουσία επι απροφυλάκτων ψυχών...
    Τώρα κάποιοι διανοούμενοι ορθολογιστές του Κερατά(ίσως τύπου Γιανναρά) το ξέρω, θα με χλευάσουνε, αλλά α δ ι α φ ο ρ ώ , διότι έχω
    ε μ π ε ι ρ ί ε ς που μου επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις μου, και αν εγώ νιώθω΄άφατη χαρά και βεβαιότητα, τι με νοιάζουν τα φληναφήματα του κάθε Σπύρου;
    Ερρέτωσαν!
    Για πολλά χρόνια , χλεύαζα και γω όσους άκουγα να λένε τέτοια που γράφω αυτή τη στιγμή.
    Τους κατέτασσα σε κάποια ψυχιατρική υποπερίπτωση και προσπερνούσα. Ομως...συναντώντας περιστατικά, γεγονότα, βιβλία, ανθρώπους, αναθεώρησα και πλέον, ακούω π ο λ ύ π ρ ο σ ε κ τ ι κ ά όποιον έχει κάτι σχετικό να μου καταθέσει.
    Ας αναφέρω κάτι απλό χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, διότι ο Άγιος Θεοφάνης ο Εγκλειστος, συμβουλεύει όταν κουβεντιάζουμε με αντιφρονούντες να ΜΗ λέμε τα προσωπικά μας, και τελικά κατάλαβα οτι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος γι αυτη την πρακτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. (συνέχεια Προς Κυπριανό...)

    Ερχόμουν μια μέρα απο το ναό, μετά απο Θεία Λειτουργία, όπου είχα προσέλθει και στο Μυστήριο της Θείας Μετάληψης.
    Είχα στην ψυχή μου Λιακάδα και ένα απαλό αεράκι να με δροσίζει...
    Και τι μου είπε τότε ο αντάρτης λογισμός;

    -Μανδάμ, νιώθεις καλά, μετά τη Θεία Λειτουργία, διότι...αυθυποβάλλεσαι!

    Ηταν πολύ κακός λογισμός.
    Σαρκαστής, σαν κάτι Ανώνυμους...
    Με τρύπησε με την πιρούνα του, με έκανε να αισθανθώ αμήχανη.
    Το είπε, το ξανάπε, όσο περπάταγα:
    -Νιώθεις υπέροχα επειδή
    α υ θ υ π ο β ά λ λ ε σ α ι.
    Τίποτα δεν παίρνεις στη Θεία Λειτουργία, και στη Θεία Μετάληψη.
    Είσαι μια αγαθοβιόλα του (ΜΗ) κερατά που σε εκμεταλλεύονται οι υποκριτές παπάδες στους οποίους ακουμπάς τον οβολό σου, τον κερδισμένο με τον τίμιο κόπο σου...
    Αυθυποβάλλεσαι!

    Αυτά έλεγε ο λογισμός και γω περπάταγα ήσυχα απο το ναό προς το σπίτι και μετά απο το σπίτι προς το κέντρο της πόλης.
    Και όπως περπάταγα με την Ειρήνη διάχυτη μέσα μου και το λογισμό -στο πίσω μέρος του μυαλού μου, σαν κακομαθημένο μαθητή σε τάξη να φωνάζει αρκετά ώστε να τον προσέξει ο δάσκαλος- τότε...έγινε ένα σκηνικό, ένα συναπάντημα στον εξωτερικό κόσμο, που αυτό το λογισμό, τον έκανε σκόνη!
    Δεν θα πώ το σκηνικό, υπακούοντας στον Αγιο Θεοφάνη τον Έγκλειστο, όμως θα αναφέρω , ότι η συγκίνησή μου, η κατάπληξή μου για τις παρεμβάσεις του Θεού και μ έ σ α και έ ξ ω μας , είναι ότι πιο σ υ ν α ρ π α σ τ ι κ ό μπορεί να βιώσει η ανθρώπινη παρουσία, και να αλλοιωθεί στον π υ ρ ή ν α της με την καλήν αλλοίωσιν του Παναγίου Πνεύματος του Παρακλήτου, του Θησαυρού της Οικουμένης απάσης...
    Οταν στον άνθρωπο, δίδεται τέτοια
    π ρ ο σ ω π ι κ ή και συνάμα
    α ν τ ι κ ε ι μ ε ν ι κ ή φ ω τ ε ι ν ή πληροφορία, τότε , ό,τι και να του πούν οι Αντί-Χριστοι, περνάει απο πάνω του σαν φευγαλέο άγγιγμα , βρώμικης κατσαρίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Κον Σπύρο,

    Υγιαίνετε κι εσείς, αλλά με αυτά που διαβάζετε και με το απόσπασμα που μου παραθέσατε, μάλλον δύσκολο βλέπω να πιάσει τόπο η ευχή μου.
    Μου δώσατε να διαβάσω ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο,που ο συγγραφέας του είχε το θράσος να τιτλοφορήσει ως "Αλφαβητάρι της πίστης" ! Τόσο βέβαιος ήταν,πως μπορούσε αυτό να το κάνει !! Δεν θα ασχοληθώ με όλα αυτά,που δίκην αφορισμού και εντελώς αυθαίρετα,γράφει. Θα γράψω ότι για άλλη μια φορά λυπάμαι. Λυπάμαι,που δεν βρέθηκε κανείς μέσα από τους κύκλους της ακαδημαϊκής θεολογίας,αλλά και εκτός αυτής,να βάλει στη θέση του αυτόν τον επηρμένο συγγραφέα. Και λέξη προς λέξη,παράγραφο προς παράγραφο,να καταστήσει σαφές ότι αυτό το βιβλίο είναι το "αλφαβητάρι της αθεΐας". Η διαφθορά και η διάβρωση των ακαδημαϊκών μας,φαίνεται ότι έχει προχωρήσει πολύ βαθιά.Είναι το αλφαβητάρι μιας αιρετικότατης πίστης,όπου το μόνο που καταφέρνει,είναι να προάγει στην αθεΐα με μια βλάσφημη πίστη. Συλλήβδην,θεωρεί όλους τους πιστούς ψυχικά ασθενείς και τούτο το αποδίδει στο ότι"δεν τολμούν ή δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο μέσα στη ζωή". Αποσιωπά, ποιο είναι αυτό το καινούργιο και οπωσδήποτε, "το καινούργιο" είναι γι΄αυτόν ό,τι "έκαστος έχει κατά διάνοιαν έχει". Κι΄αυτό γράφεται από έναν υποτιθέμενο θεολόγο και απευθύνεται σε αμαθείς στην πίστη! Παλαιώθηκε λοιπόν η πίστη.Καιρός να τη "φρεσκάρουμε" με γραφές ως αυτή, που κρίνατε κατάλληλη να μου προσκομίσετε.
    Αυτά να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας και για όλους όσους εκπορεύονται μέσα από τις σκοτεινές στοές της Βιβλικής Εταιρείας και του εποπτεύοντος βρετανικού συμβουλίου.Αν δεν είχατε αυτούς τους προστάτες δεν θα σας ήξερε κανείς.Δέσμιοι όντες της προτεσταντικής και της παπικής ουνίας σας έχουν εκχωρηθεί όλες οι θέσεις και από εκεί, ανώδυνα,ακίνδυνα και ανεμπόδιστα,κατηγορείτε όλους τους άλλους σαν Ταλιμπάν,Μουτζαχεντίν κλπ. Ποιοι;Εσείς που δεν ξέρετε να ξεχωρίσετε τη θρησκευτική διάσταση του όρου Ορθοδοξία.Την ανακατεύετε με άλλου τύπου "ορθοδοξίες",την πετάτε στους αναγνώστες και πλέον,γράφετε "αλφαβητάρια πίστης".
    Θα περίμενα δικά σας επιχειρήματα σε όλα όσα σας έχω γράψει. Ξέρω γιατί αποφεύγετε να απαντήσετε.Η ακαδημαϊκή θεολογία και οι δικοί της άνθρωποι, είναι εκ του κόσμου και θέλουν την εκκλησία να είναι κι αυτή εκ του κόσμου.Εμείς οι υπόλοιποι,είμαστε όπως ακριβώς ήταν και είναι η Εκκλησία : "Εν τω κόσμω, αλλ΄ουκ εκ του κόσμου".Αυτή είναι η διαφορά μας.Οι Γιανναράδες είναι αυτοί που θέλετε.Άλλωστε,είναι γνωστό :"Κατά τάς επιθυμίας τάς ιδίας εαυτοίς επισωρεύσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι την ακοήν,και από μέν της αληθείας την ακοήν αποστρέψουσιν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ο Δαρβίνος και η ακαδημαϊκή πίστη.

    Η σχέση του Δαρβίνου με την ακαδημαϊκή θεολογία δεν θα μπορούσε να μην είναι αρμονική.Αυτό προκύπτει,όταν κανείς διαβάσει το φιλόδοξο βιβλίο,που είχε σκοπό να μάθει το "ταλιμπανικό" Ορθόδοξο εκκλησιαστικό πλήρωμα,τη νέα περί πίστεως αλφαβήτα,και έχρισε τον συγγραφέα του ως νέο εκκλησιαστικό πατέρα!Λέω για το "αλφαβητάρι της πίστης" του Χ.Γιανναρά.

    Γράφει λοιπόν ο ακαδημαϊκός πατήρ τα εξής :"Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο,εικόνα του Θεού,επειδή υπάρχει ως δυνατότητα απόκρισης στην ερωτική κλήση του Θεού" για να συνεχίσει τις διανοητικές του εμβαθύνσεις με τα ακόλουθα : "Η διαφορά του ανθρώπου από τον πίθηκο δεν βρίσκεται στην ποσοτική διαφοροποίηση της αρτιότητας των ψυχοσωματικών λειτουργιών,αλλά στην ποιοτική διαφοροποίηση (...) την υπαρκτική του απάντηση στην κλήση που του απευθύνει ο Θεός για ζωή".
    Πιό κάτω αρχίζουν τα πράγματα και ξεκαθαρίζουν. Διαβάζουμε :"Η βιβλική εικόνα για την πλάση του ανθρώπου (...) δηλώνει όχι οπωσδήποτε την βιολογική καταβολή,αλλά σίγουρα την αρχή της προσωπικής αυτοσυνειδησίας και ταυτότητας και ελευθερίας και αυτοδιαχείρισης". Όντας δε σίγουρος ο συγγραφέας για όλους αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς επί χάρτου,οδηγείται στο αναπόφευκτο συμπέρασμα:"Αν αυτή η αρχή συνδυάζεται και με τη βιολογική εμφάνιση του ανθρώπινου είδους ή αν παρεμβάλλεται σε κάποιο κρίκο της αλυσιδωτής εξέλιξης των ειδών,η αλήθεια της βιβλικής και εκκλησιαστικής ανθρωπολογίας δεν αλλάζει".

    Διερωτάται ο αναγνώστης αν ήταν απαραίτητο να γράψει όλους αυτούς τους στοχασμούς,αφού για την αλφαβήτα πρόκειται, και δεν μας έλεγε απλά,αυτό με το οποίο ήθελε να καταλήξει: "Η αρχή της προσωπικής αυτοσυνειδησίας και ταυτότητας κλπ.κλπ, είναι αδιάφορο αν συνδυάζεται με τη βιολογική εμφάνιση του ανθρώπου ή αν παρεμβάλλεται σε κάποιο κρίκο της αλυσιδωτής εξέλιξης".
    Αν το έκανε θα εκτίθετο.Διότι η παραπέρα τοποθέτηση και διασαφήνιση της αρχής του "συνδυάζω" θα αποκτούσε χρώμα και αυτό δεν το θέλει. Το προσπερνά με ένα διαζευκτικό " ή" γνωρίζοντας ότι ο αδαής (για αλφαβητάρι ο λόγος πάντα) θα προτιμήσει το "παρεμβάλλω". Το συνδυάζω είναι θεολογικά άτοπο μερικές φορές και ανθρωπολογικά (βιολογικά) δυσερμήνευτο. Απαιτεί και ταυτότητα (...).
    Οπότε καταλήγουμε στο "παρεμβάλλεται",και σύμφωνα με αυτά που γράφει(:ο Θεός απευθύνει ερωτική κλήση στον άνθρωπο,ο άνθρωπος έχει ποιοτική και όχι ποσοτική ψυχοσωματική διαφοροποίηση από τον πίθηκο)το ερωτικό κάλεσμα βρίσκει άμεση ανταπόκριση και αποδοχή από τον αναγνώστη (και τον κάπως ποιοτικά ώριμο πίθηκο).
    Η συνέχεια είναι ότι η αρχή, αποκλείει αφενός το "συνδυάζω" και αφετέρου, αποκλείεται από την οπωσδήποτε άωρη βιολογική εμφάνιση.Χρειάζεται η εμβόλιμη εξέλιξη, κάποιος κρίκο της αλυσιδωτής διαδικασίας, η έναρξη της οποίας, καταχρηστικά, είναι το "είπε και εγένετο".Τα υπόλοιπα περιττεύουν. Κι έτσι,ο Θεός απευθύνει την "ερωτική"(sic) κλήση προς τον ωριμάσαντα πίθηκο και ο πίθηκος γίνεται άνθρωπος. Αλλά ποιός ο λόγος να απευθύνει την "κλήση" ο Θεός προς τον πίθηκο; Δεν θα γινόταν άνθρωπος, ακόμη και άνευ "ερωτικής κλήσης", αφού ήδη είχε γίνει η έναρξη; Είναι ή δεν είναι,όλα αυτά τρικυμία εν κρανίω;
    Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το "αλφαβητάρι" παρεμβάλλει έναν κατασκευασμένο θεό από τον εξελιχθέντα πίθηκο και τούτο το βιβλίο,σαφώς δεν συνδυάζεται με την Ορθόδοξη αλφάβητο,που αγράμματοι γονείς και δάσκαλοι μας έμαθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Να καή ο κος Γιανναράς εις την πλατείαν Νέας Σμύρνης (δηλονότι κατοικεί εκεί κοντά)ως αιρετικός. Εν συνεχεία να καή και ο κος Μέσκος διότι τόλμησε να σκεφθή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Κον Σπύρο,

    "Να καή ο κος Γιανναράς εις την πλατείαν Νέας Σμύρνης ". Αυτά είναι δικά σας λόγια και να τα θυμίζετε στους ομοίους σας προτεστάντες και παπικούς.Μακράν ημών οι πυρές.Αν αυτή και μόνο είναι η κριτική σας,που μπορείτε να μου κάνετε,τότε, μπράβο σε σας και σε όλους όπως εσείς.Με ένα σύνθημα τελειώσατε.Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Είναι τόσον αφελής η ακαδημαϊκή θεολογία (σ.σ.καταχρηστικά το θεολογία) ώστε δεν βλέπει που την οδηγεί η παπική-προτεσταντική αφροσύνη.Ανακάλυψαν την ιστορικότητα και ερμήνευσαν τα πάντα! Το μόνο που δεν ερμήνευσαν είναι το αλάθητο κόλπο του παπισμού.

    Ο κάθε πάπας για την εποχή του και για τις όποιες ex cathedra αποφάνσεις του, παραμένει αείποτε αλάθητος! Όταν περάσει η εποχή και η μόδα,το (τα) αλάθητο εκείνης της περιόδου έρχεται η νέα ιστορικότητα (λέγεται και νεωτερικότητα) να το σκεπάσει με κάποιο άλλο και να του δώσει άφεση. Και γίνονται όλα λάστιχο.

    Διερωτάται λοιπόν κανείς τι την θέλουν,και σε τι εξυπηρετεί,αυτού του είδους η "θεολογία" ; Μα είναι προφανείς οι λόγοι. Ο σοφός και πολύς Ρουσό είχε πει : Ακόμη κι αν δεν υπάρχει θεός,εμείς πρέπει να τον εφεύρουμε.Αυτό κάνουν οι υποδυόμενοι την θεολογία και τον Θεόν εμπαίζοντες ακαδημαϊκοί και μη. Φτιάχνουν,εφευρίσκουν καλύτερα,ένα Θεό κατάλληλο για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα.Ελατήριο τον κάνουν.Σήμερα λέγουν (αλαθήτως) αυτό και έπειτα κάτι άλλο, με περιορισμένης διάρκειας αλάθητη ισχύ φυσικά.
    Η ιστορικότητα όλα τα εξηγεί,όλα τα συγχωρεί.Εκτός από τους "ταλιμπάν".
    Φαίνεται,αυτούς προτιμά η ακαδημαϊκή θεολογία. Αυτούς έχει μόνιμα στο μυαλό της.Μην εκπλαγείτε λοιπόν όταν τους βρείτε πάλι μπροστά σας.Όχι όμως με Σταυρό και Εικόνες. Κάτι άλλο θα κρατούν και θα σας βάλουν να το προσκυνήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Κον Κυπριανόν
    Έχετε δικαίωμα κύριε να πιστεύτε ό,τι θέλετε, να θεωρείτε εαυτόν νέον Εφέσου Μάρκον Ευγενικόν, Να επικαλείσθε αγιορείτας, να έχετε πάρει διαζύγιον από την ακαδημαϊκή σκέψιν,να αγνοείτε την ιστορίαν και να ερμηνεύτε αυθαιρέτως την τε Γραφήν τους τε Πατέρας προστρέχων εις "Τσιτάτα". Έχετε δικαίωμα. Ινα μη είπω έχετε υποχρέωσιν ψυχολογικήν να διατηρείτε τοιαύτας ανοήτους βεβαιότητας. Όμως να τελείτε εν γνώσει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και το σεπτόν Πατριαρχείον της Κωνσταντινουπόλεως έχει διαφορετικήν θέσιν. Είσθε εν ανυπακοή "γυμνή τη κεφαλή". Και αν νομίζετε πως με τους τραμπουκισμούς σας, ωσαν τους εν Θεσσαλονίκη θα φοβηθώμεν, είσθε γελασμένος. Η Ένωσις θα πραγματοποιηθή και η Εκκλησία θα εκσυγχρονισθή είτε το θέλετε είτε όχι, διότι ο καιρός επέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Εγώ θα σας θυμίσω αυτό που είχε πει ο αγ.Μάρκος ο Ευγενικός: Όσο μακρύτερα φεύγω από τους Λατίνους τόσο πιο κοντά είμαι στο Θεό. Ως προς την ένωση,δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου αλώνεται η Εκκλησία από την αίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ο παπισμός έχει καταδικαστεί επισήμως ως αίρεση.

    Οσο και να προσπαθουν οι ακαδημαικοί να πάρουν ετεροχρισμένα εκδίκηση από τους ψαράδες, έχω να τους προτείνουν να φροντίσουν να βρουν καμιά βαρκούλα και να τραβήξουν κατά Ιταλία μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή