Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ο χορός των Δερβίσηδων



Το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγα δύο φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Κυρίως η εκδήλωση του Σαββάτου της οποίας η ιδιαιτερότητα φωτίστηκε δυναμικά από την αντίστιξη σε σχέση με την εκδήλωση της Κυριακής.

Το Σάββατο ήταν μια συναυλία του OMAR FARUK TEKBILEK. Δεν τον ήξερα τον κ. Φαρούκ, ενδιαφέρθηκα για την εκδήλωση επειδή αναφερόταν ότι θα συμμετείχαν περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες και ότι ήταν επηρεασμένος από τους Σούφι. Αυτό με έκανε να δώσω τα όχι λίγα χρήματα και να αγοράσω εισιτήρια μαζί με κάποιο φίλο μου.

Τους Σούφι τους ήξερα, τι θεολόγος θα ήμουν αν δεν τους ήξερα. Είχα επισκευθεί και ένα ξακουστό αρχαίο κέντρο τους, ένα μοναστήρι τους κοντά στην Κομοτηνή. Βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάλογη των χριστιανικών ναών στα βάθη της Μικράς Ασίας. Ήθελα όμως να δω τους Δερβίσηδες, μια που πέρσι που πήγα στην Κωνσταντινούπολη ενώ ήταν στο πρόγραμμα να δούμε μια τέτοια παράσταση για κάποιον άγνωστο σε μένα λόγο δεν την είδαμε. Πήγα λοιπόν με προσδοκία αλλά και αφέλεια, εντελώς απροετοίμαστος για αυτό που επακολούθησε.
Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα, αν και ντρέπομαι θα το πω! Δεν πάει πολύς καιρός που έλεγα μέσα μου, για κοίταξε, υπάρχουν λαοί όπως οι Τούρκοι που δεν προσέφεραν τίποτα στον σύγχρονο πολιτισμό. Η επίσκεψή μου στο Ντολμά Μπαξέ με έκανε να αναθεωρήσω σιωπηλώς, αλλά όταν αυτός ο Φαρούκ έβγαλε αυτό το σαν φλάουτο όργανο, το Ναϊ, εγώ αγάθεψα. Λοιπόν η εκδήλωση κινήθηκε για μένα σε δύο επίπεδα, θα μιλήσω πρώτα για το πιο εύκολο, το πρώτο την μουσική.

Η μουσική με μάγεψε, με τρέλανε δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι θα με κυρίευε έτσι. Σαν να ήταν γραμμένη μέσα μου και το μέσα και το έξω συναντιόντουσαν και φιλιόντουσαν και ας μην είχαν ποτέ ξανά συναντηθεί. Κάτι τέτοια με πείθουν για την αλήθεια της θεωρίας των μιμιδίων, των πολιτιστικών δηλαδή γονιδίων που φέρουμε μέσα μας. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες έχουμε πολλά τέτοια. Γνωρίζω καλά βυζαντινή μουσική, είμαι ένας παράφωνος που μετά από μακροχρόνιο κόπο έφθασε στο σημείο να μην καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι είναι παράφωνος, πάντως ξέρω καλά θεωρία. Κάποια τραγούδια λοιπόν ήταν ακριβώς μελωδίες σαν αυτές που έχω χορτάσει το παλιό καιρό, καθότι εραστής της βυζαντινής ψαλμωδίας…

Όλα αυτά καλά, πλην όμως όχι μοναδικά. Έχω ακούσει και συναυλίες με ελληνική μουσική και με κλασσική μουσική που μου κίνησαν ανάλογα συναισθήματα. Τα γράφω αυτά για να πω τα υπόλοιπα.

Είχα την τύχη να μου δοθεί θέση στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, μπροστά-μπροστά. Έτσι είχα την δυνατότητα να βλέπω τους μουσικούς από πολύ κοντά. Ευθύς κατάλαβα ότι μπροστά μου θα βγουν οι δερβίσηδες. Όταν βγήκαν οι μουσικοί της ορχήστρας αμέσως μέσα μου είπα θα έχει πλάκα. Και αυτό γιατί ακριβώς δίπλα στον ελεύθερο χώρο κάθησε η τελευταία μουσικός που ήταν μια νέα κοπέλα που έπαιζε βιολοντσέλο. Λεπτή, natural blonde, μαυρισμένη στο σολάριουμ, με υπέροχη μαύρη βραδυνή τουαλέτα, με μια λέξη την χαρακτήρισα μέσα μου φίνα! Η αυθεντική προσωποποίηση της κοσμικής Δύσης. Για να δούμε σκέφτηκα πως θα ταιριάξει με την θρησκευτική Ανατολή.

Πράγματι σε λίγο με αργό τελετουργικό τρόπο βγήκαν οι δερβίσηδες και εντέλει ο ένας από αυτούς στέκεται ακριβώς ανάμεσα σε μένα και την μουσικό! Ήμουν πολύ κοντά και μπορούσα να παρακολουθήσω την παραμικρή κίνηση και έκφραση του προσώπου. Ο δερβίσης, ένας μεσήλιξ άνδρας, αρχίζει τον χορό, την περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, πάντα με φόντο την κοσμική Δύση.

Και τότε αισθάνομαι να έρχεται προς εμένα το θρησκευτικό μυστικό ρεύμα και να συντονίζομαι με αυτό. Ξέρω ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν για τι πράγμα μιλώ. Τότε η υπόλοιπη μουσική σαν να χάθηκε, δεν την αισθανόμουν, αισθανόμουν άλλα που δεν λέγονται, όχι γιατί είναι άρρητα, αλλά γιατί είναι απίστευτα. Ο άνθρωπος αυτός, δεν ήταν χορευτής, ήταν κοινωνός αυτής της μυστικής παράδοσης των σούφι, που νόμιζα ότι είχε χαθεί…

Όσες φορές, νομίζω τέσσαρες βγήκε μπροστά μου τόσες φορές με παρέσυρε στον κόσμο του. Έβλεπα την κοπέλα, είμαι βέβαιος, αν και ήταν δίπλα, δεν ένοιωθε τίποτα από αυτά, όπως και ο δερβίσης δεν έδινε σημασία ούτε σε αυτήν ούτε σε κάποιον άλλο. Έβλεπα ότι όταν δεν έπαιζε το όργανο, συνόδευε την μελωδία κτυπώντας το χέρι στο πόδι της, που σημαίνει ότι την συνέπαιρνε, όχι αυτό το κάτι άλλο, αλλά ο ρυθμός, η αισθητική της μελωδίας, της φοβερής μουσικής του Φαρούκ.

Είδα την Δύση και την Ανατολή μαζί, είδα τις δύο όψεις του ανθρώπου, το συναισθηματικό βίωμα και την μυστική εμπειρία να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, αλλά αλίμονο όχι στον ίδιο άνθρωπο. Είδα την υπέροχη Δύση με την φοβερή εκφραστικότητα των αισθημάτων και των συναισθημάτων, που όμως της λείπει το μυστικό βάθος και την σοβαρή Ανατολή που φαντάζει τόσο άχαρη και δυσνόητη, τι καταλαβαίνει αυτός ο παππούς που γυρίζει γύρω γύρω τόσην ώρα, πάλι καλά που δεν πέφτει…

Την άλλη μέρα παρακολούθησα ένα υπέροχο θρησκευτικό έργο, την Δημιουργία, του Χάιντν. Αν είχε και υπότιτλους να καταλαβαίνουμε τα λόγια θα ήταν τέλειο, πλην όμως και έτσι λειτούργησε σαν τέλεια αντίστιξη. Από την μια το θρησκευτικό βίωμα που το προκαλεί το περιβάλλον, η μουσική, οι εικόνες, όλα αυτά τα οποία μας προσφέρουν απλόχερα οι αισθήσεις και από την άλλη το μυστικό βίωμα που μπορεί να βλαστήσει ακόμα και στο πετρώδες έδαφος της σκηνής του Μεγάρου Μουσικής!

Μην είστε άπιστοι!

20 σχόλια:

  1. Κ. Μέσκο μου!
    Πάτε να παλαβώσετε τους αναγνώστες σας, διότι, απο τη μία λέτε ότι ο Χριστούλης δεν αναστήθηκε-κούνια που σας κούναγε-και απο την άλλη, μας προσκαλείτε σε μυστικιστικά βάθη και έκσταση.
    Να σας τα πώ εγώ χύμα πώς τα σκέφτομαι που είμαι μια πρακτική εγγαμη γυναίκα με παιδιά;
    Αν ο Χριστός δεν Αναστήθηκε, αν δεν μπορεί να παρηγορήσει εμένα για το θάνατο των πολυαγαπημένων προσώπων μου, να την βράσω ό λ η την τέχνη των Δερβίσηδων, να βράσω και το Μότσαρτ να βράσω παρέα και όλους τους κουλτουριάρηδες.
    Και να ρωτήσω ευθέως:
    Εχετε αντιμετωπίσει σε προσωπικό επίπεδο, θάνατο προσφιλούς σας, λατρεμένου προσώπου που ήταν για σας ό λ ο το Σύμπαν;
    Αν ναι, τι είπατε στο μυαλό σας και κοντρολάρατε τα απεγνωσμένα σας συναισθήματα;
    Ισως θα με βοηθούσε να μάθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο Χριστός δεν είναι Θεός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Θεός! Σημαίνει ότι οι χριστιανοί δεν έχουν προνομιακή πρόσβαση στο Θείο!
    Δεν θα σας αρνηθώ το δικαίωμα να κάνετε σούπα με ότι θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να με υποχρεώσετε να την ...φάω!
    Προσωπικά έχω αποδεχθεί το γεγονός ότι είμαι άνθρωπος του είδους Homo Sapiens!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να είναι ψύχραιμος και ονειροπόλος κάποιος όσο δεν έχει Προδοθεί απο φιλία ή σχέση και όσο δεν έχει βιώσει Απώλεια των Αγαπημένων του.
    Αν ο Χριστός δεν Αναστήθηκε είναι ματαία η Πίστις ημών, ας φάμε, ας πιούμε, ας απαυτωθούμε όσο βαστάει η καρδιά μας, και όταν χάσουμε τα επίγεια στηρίγματά μας σε αυτό το παράλογο-φαινομενικά-Σύμπαν, ας τινάξουμε και τα μυαλά μας να τελειώνει το παραμύθι!
    Δίχως Αναστημένο Χριστό,είναι Απαραμύθητη η Οδύνη η εκ του Θανάτου προερχόμενη και όλες οι θρησκείες φαντάζουν στα μάτια του ευφυούς νέου σήμερα, ως ράκος αποκαθημένης...ως όπιο των λαών στην καλύτερη των περιπτώσεων, προκειμένου να μας εκμεταλλεύονται σαν πειθήνια πρόβατα οι τετραπέρατοι πλουτοκράτες.
    Αν δεν καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω, πραγματικά είστε ακόμα , ψυχολογικά 20χρονος και πρέπει -πολύ μα πολύ- να προσέξετε μήπως και σας συντρίψει κάποιος τη ρομαντική τη διάθεση, ανεπανορθώτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Salograia
    Αν κατάλαβα καλά, ισχυρίζεστε ότι όποιος έχει προδοθεί από φιλία ή σχέση ή όποιος έχει βιώσει απώλεια αγαπημένου προσώπου μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο του μόνο αν πιστεύει στο Χριστό που αναστήθηκε. Δηλαδή όλοι οι άλλοι χάνονται; Κατά τα λεγόμενά σας, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον αναστημένο Χριστό θα έπρεπε να τινάξουν τα μυαλά τους στον αέρα!!..

    Με όλο μου τον σεβασμό, αναρωτιέμαι...Συνειδητοποιείτε τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, Salograia, που δεν πιστεύει στον Χριστό και την ανάστασή του, και τα καταφέρνει μια χαρά.

    Αυτός ο κόσμος υπήρχε πριν τον Χριστό και συνεχίζει να υπάρχει, χωρίς να τινάζει τα μυαλά του.

    Μήπως δεν είναι όλοι αυτοί ψυχολογικά 20χρονοι, αλλά είναι τα δικά σας μέτρα και σταθμά που έχουν... πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπητοί Λίτσα και Αντρέα
    έχω να παρατηρήσω ότι ο κ. Μέσκος, εν πρώτοις δεν απάντησε στην ευθεία ερώτηση που του έκανα, αν δηλαδή, έχει βιώσει π ρ ο σ ω π ι κ ή Προδοσία ή Απώλεια ζωής πολυαγαπημένων
    Εν δευτέροις, ναι, το παραδέχομαι ότι δεν τινάζουν ό λ ο ι τα μυαλά τους όταν τα βιώνουν αυτά, αλλά αναφέρομαι σε μεγάλη κατηγορία καλοζωισμένων, παρα-μορφωμένων Δυτικών κυρίως
    (για αυτούς μπορώ να μιλήσω, επειδή αυτών η ψυχολογία, μού είναι οικεία, με ινδουιστές και μουσουλμάνους δεν έχω πολιτισμική συγγένεια)
    μικρό-ή μεγαλο-αστών, που τις κόβουν τις φλέβες , ή που επιλέγουν όταν έχουν ασθένειες να αντιμετωπίσουν την ηττοπαθή λύση της κατ' ευφημισμόν ονομαζόμενης ευθανασίας τουτέστιν της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
    Στην εποχή μας, περισσότερο απο ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι, έχουν Πόνο Ψυχικό, και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι το 80% των φαρμάκων που καταναλώνονται παγκοσμίως, είναι ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ.
    Αυτό ΛΕΕΙ πάρα πολλά, για όποιον ε π ι θ υ μ ε ί να ακούσει

    Κ.Μέσκο θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως πάλι:
    Θα ΘΕΛΑΤΕ να έχει αναστηθεί ο Χριστός;

    Η ίδια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μέχρι αυτή τη στιγμή, στο βάθος της ύπαρξής μου, ΔΕΝ θα ήθελα να έχει αναστηθεί ο Χριστός!

    (Ειλικρινά με στενοχωρεί , μου έχει γίνει στενός κορσές , το γεγονός ότι πήγε Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ, μου έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι! Μη ετούτο, μή το άλλο, συχώρα αυτόν, συχώρα τον άλλον, κάνε ελεημοσύνες, μη ρίξεις ποντικοφάρμακο στον καφέ της πεθεράς σου, νήστεψε, προσευχήσου, τρέχα με την τσίμπλα στο μάτι σε Θείες Λειτουργίες, Έλεος, έχω απαυδήσει με τόσα ζοριλίκια!
    Ομως, παιδιόθεν στα βάθη μου έτρεφα μια λ α τ ρ ε ί α για την ΑΛΗΘΕΙΑ, με
    ό π ο ι ο κ ό σ τ ο ς , και ακόμη, δεν μπορώ να παίξω με τα Ιερά και τα Όσια στρουθοκαμηλίζοντας, προκειμένου να γλιτώσω το στρίμωγμα.
    Το βρίσκω πάνυ Α ν έ ν τ ι μ ο. Ελπίζω να το βρίσκω Ανέντιμο , μέχρι το Τέλος.)

    Γιατί γράφω αυτές τις κουλές προτάσεις;
    Για να πώ ότι ανάλογα με τι θα θ έ λ α μ ε να υφίσταται ή όχι, ως ε ξ ω τ ε ρ ι κ ή πραγματικότητα, ε π η ρ ε ά ζ ο υ μ ε και την εσωτερική μας ό ρ α σ η και επομένως είμαστε σε θέση να βγάλουμε δ ι α μ ε τ ρ ι κ ά αντίθετα συμπεράσματα, κοιτάζοντας –υποτίθεται- τα ί δ ι α δεδομένα πραγμάτων.
    Προσωπικά, λοιπόν, δεν έχω βιώσει καμία Απώλεια, ως τώρα αλλά παρατηρώντας προσεκτικά ανθρώπους γύρω μου, οι οποίοι δεν πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού, βλέπω, ότι σε περίπτωση Προδοσίας, τούς είναι έως Αδύνατον να συγχωρήσουν, και σε περίπτωση Απώλειας, εισέρχονται στο Λαβύρινθο των δίχως τέλος ψυχοφαρμάκων.
    Το να στέκεται η ψυχή όρθια με ψυχοφάρμακα
    (επαναλαμβάνω ότι είναι τρομακτικό αυτό το ποσοστό της κατανάλωσης που λένε οι στατιστικές, χώρια το αλκοόλ και τα ναρκωτικά)
    είναι ολοφάνερο σημάδι πως κάτι οζει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας του Δυτικού Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου μας.
    Κάτι όζει και δεν διασώζεται αυτή η οσμή του Θανάτου, με τα ραντίσματα των φτηνών αρωμάτων που χρησιμοποιεί η τέχνη και πολλοί ρομαντικοί θολοκουλτουριάρηδες, ας είναι και πρώην παπάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Salograia
    Αν κάποιος δεν μπορεί να συγχωρήσει, δεν βοηθά τους αδελφούς του, δεν κάνει ελεημοσύνες, δεν αγαπά δηλαδή, δεν οφείλεται στο ότι δεν πιστεύει στον αναστημένο Χριστό αλλά στο ότι δεν έχει ανατραφεί σωστά. Αν στο σπίτι σου αγαπούν, αγαπάς κι εσύ. Αν μεγάλωσες βλέποντας τους γονείς σου να δίνουν, δίνεις κι εσύ. Αν μεγάλωσες μέσα σε περιβάλλον ψυχικής μιζέριας, ψυχικά ανάπηρος θα είσαι κι εσύ και τα παιδιά που θα κάνεις. Έχουμε όλοι συναντήσει (κι εσύ φαντάζομαι) "χριστιανικές" οικογένειες μέσα στην κατήφεια και τη μιζέρια που δεν δίνουν ένα χέρι βοήθειας ούτε ο ένας στον άλλον, πόσο μάλλον σε συνανθρώπους τους.

    Τα ψυχοφάρμακα κυκλοφορούν ευρέως και ανάμεσα στους "χριστιανούς". Ίσως να διαφοροποιούνται από τους άλλους γιατί τους τα συνταγογραφούν ιερείς που έχουν και την επίσημη ιδιότητα του ψυχιάτρου. Αλήθεια, δεν αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν πλέον τόσοι κληρικοί που είναι και ψυχίατροι;

    Μου κάνει εντύπωση που δυσκολεύεσαι τόσο να ξυπνάς το πρωί για να πας στη Θεία Λειτουργία, να νηστέψεις, να κάνεις ελεημοσύνη..Γιατί υφίστασαι τέτοια καταπίεση; Γιατί τόσος κόπος; Τι φοβάσαι; Μήπως να το έψαχνες λιγάκι;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι όπως λέει τα πράγματα η κ. Σαλογραία, φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την πίστη στον Χριστό σαν ένα ψυχοφάρμακο, το οποίο της είναι μεν δυσάρεστο, αλλά φαίνεται ότι το θεωρεί πιο αποτελεσματικό.
    Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν χρειάζονται ψυχοφάρμακα.
    Όσον αφορά εμένα, ποτέ δεν θα καταδεχόμουν να πιστέψω σε κάτι, ούτε τώρα ούτε παλιότερα για να δώσω διέξοδο σε κάποιο αδιέξοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Λίτσα και ποιος μας δίδαξε να ανατρέφουμε τους ανθρώπους σωστά;
    Και αν κάποιος δεν είχε την ευτυχία να ανατραφεί σωστά δεν έχει ελπίδα σωτηρίας;
    Τυχαίνει να έχω δει παιδιά με εξαιρετικούς γονείς που τα ίδια έγιναν πάνυ κακά και αχάριστα και το ανάποδο.
    Μην είσαι τόσο βέβαιη ότι το μήνυμα που στέλνει η οικογένεια , αυτό και λαμβάνεται απο το παιδί.

    Εξαρτώνται πολλά απο την προαίρεση του παιδιού

    Το γιατί κάποιος βαριέται να πηγαίνει στην εκκλησία και να κάνει και όλο τον άλλο πνευματικό αγώνα της εγκράτειας, ελεημοσύνης, συγχωρητικότητας το εξηγούν πολύ καλά οι πατέρες στα κεφάλαιά τους περί Ακηδίας και περί Τρεπτότητος της ανθρώπινης φύσης, στην οποία μέσα παλεύει συνέχεια το Φως και το Σκοτος μέχρι την τελική επικράτηση του ενός ή του άλλου..
    Στην εκκλησία πάω χρόνια υπακούοντας στους κανόνες της , όσο και κουραστικοι να μου φαίνονται διότι βέβαια, όταν ο ψάλτης π.χ. είναι χάλια, γιατί να θες να πας στο ναό με χαρά ; Σκέφτεσαι: θεέ μου πώς ανοίγει το στόμα του και βασανίζει τα αυτιά μας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι ο Κουκουζέλης.Δώσε του μια αφωνία , Κύριε, για να γλιτώσουμε!
    Αλλά ο Κύριος μας αφήνει με τον Κακοφωνίξ να ταπεινωθούμε, και με μύρια άλλα...
    Βάλε με στο ρώσικο ναό της Αναστάσεως στην Αγία Πετρούπολη και δεν θα ξαναβγώ απο κει στον αιώνα! Ποιος στραβός δε θέλει το φως του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Τότε η υπόλοιπη μουσική σαν να χάθηκε, δεν την αισθανόμουν, αισθανόμουν άλλα που δεν λέγονται, όχι γιατί είναι άρρητα, αλλά γιατί είναι απίστευτα."

    Άμα δεν είναι άρρητα, μιλήστε τότε για αυτά! Ακούγεται τρομερά ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι όμως για τους πολλούς. Συγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά, είναι μερικά πάρα πολύ προσωπικά βιώματα που δεν επιτρέπεται να τα πεις κανείς έτσι...ελαφρά τη καρδία, γιατί θα χάσουν την αξία και το βάρος τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ. Μέσκο
    μια και αναφέρετε χορό Δερβίσηδων
    ( είναι πράγματι έργο Τέχνης)
    έχω να θυμίσω ότι τις παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα, στα πλαίσια της καλλιεργούμενης Φιλίας των Λαών -με αφορμή τους Αγώνες- είδα στην Τυφλεόραση τον μακαριστό Χριστόδουλό τους,και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συντρώγοντας, σε ΕΠΙΣΗΜΟ γεύμα με τους αρχηγούς των λοιπών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών
    (σημειώστε ότι ο πάπας δεν είχε στείλει εκπρόσωπο, ούτε συμμετείχε -σαν φτωχός και κομπλεξικός συγγενής στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων όπως οι δικοί μας εξωνημένοι προκαθήμενοι- διότι ο πάπας ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ για το πρόσωπό του τη μοναδικότητα της Αλήθειας και καλά κάνει ο αθρωπάκος βεβαίως, αφού βρίσκει αφελείς και τον προσκυνάνε )
    Λοιπόν σε κείνο το τρομερό συμπόσιο, οι δικοί μας -Ορθόδοξοι τάχαμ- συνέτρωγαν αφού βεβαίως είχαν ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ , με αρχηγούς Μουσουλμάνων και Ινδουιστών και προς διασκέδασίν τους, ενώ τρώγανε με δέκα μασέλες τα παρατεθέντα εδέσματα, τους χόρευαν για να τους διασκεδάζουν-θα τρελαθούμε κυρία μου, που θα λεγε και ο Λαζόπουλος-τους ΧΟΡΕΥΑΝ , λέω, Δερβίσηδες!
    Ναι στο Θεό -που –Δεν- πιστεύετε- Δερβίσηδες!
    ΤΟ ΈΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟ ΜΕGA!
    (Ε! Να μη βάζαμε κοπελιές και χορέψουν και τους... κολάσουμε τους...Παναγιώτατους, α πα πα,πουλάκι μου!)
    Για ΟΝΟΜΑΑΑ!
    Που αν λειτουργούσε η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ -όπως επι αιώνες λειτούργησε και έφτιαξε ΑΓΙΟΥΣ-
    αυτά τα ΛΑΜΟΓΙΑ με τα ράσα,
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ
    και να μας έχουν αδειάσει τον τόπο
    απο τη ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥΣ.

    Με θεωρείτε φονταμενταλίστρια;

    Γουστάρω να είμαι!

    Η ή ΑΛΗΘΕΙΑ έχει ΟΡΙΑ και
    ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
    ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ,
    Η ΑΛΛΙΩΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ,
    ΑΕΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ
    ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ
    ΤΟΝ ΕΡΩΤΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν έχω καμιά αντίρρηση να είστε, αρκεί να μην ζητάτε να είμαστε και εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απόλυτα σεβαστό, κ. Μέσκο.
    Εξάλλου και να θέλατε να είστε, δεν διαθέτετε τις βασικές προυποθέσεις της Ε μ π ε ι ρ ί α ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σαλογραία: " Ή η αλήθεια έχει όρια και πολύ συγκεκριμένους κανόνες που τους σεβόμαστε, ή αλλιώς κύριοι ρασοφόροι, άει και κουρευτείτε και μη μου ζαλίζετε άλλο τον έρωτα"
    Συνυπογράφω το δεύτερο. Όντως οι ρασοφόροι πρέπει να κουρευτούν, να βγάλουν το αναχρονιστικό ράσο, και να πάψουν να "ζαλίζουν" τους ανθρώπους με αντιερωτικά κηρύγματα, διότι η αλήθεια και όρια δεν έχει και συγκεκριμένους κανόνες δεν επιτάσσει. Βρίσκεται παντού :Στο χωρό των Μεβλεβήδων, στην Προσευχή των Πατέρων, στην ιεραποστολή των Προτεσταντών. Ο Χριστός μας το ξέρει αυτό για αυτό αυτούς που η δική μας μισαλλοδοξία απορρίπτει τους δέχεται σαν παιδιά του, "οἱ δέ υἱοί τῆς βασιλείας ἐκβληθήσονται εἰς τό σκότος τό ἐξώτερον" (Ματθ. 8,12)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Σπύρο μου σε έχει πειράξει τουλάχιστον η ζέστη, είναι φανερό...
    Και βέβαια έχει ΟΡΙΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ...
    ΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ, ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΕΣΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ Ο Λ Ο Ι ΤΑ ΡΑΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥΤΖΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΩΜΕΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ ΗΜΩΝ -ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟΟΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καν Σαλογραίαν
    Δεν με έχει πειράξει η ζέστη. Έχω κλιματισμόν.
    Εκ του Ρωμ. 2, 12-16, και το περιστατικόν του εκαντοτάρχου εις τους συνοπτικούς, τεκμαίρεται πως εκτός της stricto sensu Εκκλησίας άνθρωποι αναγνωρίζουν την αλήθειαν και αυτόν τον Χριστόν όστις είναι η Αλήθεια. Εντεύθεν η αλήθεια δεν έχει όρια.
    Ο δε κανών είναι εις, η αγάπη προς τον Θεόν και τους ανθρώπους, όπως επίσης ο Κύριος αναφέρει εις την συνδιάλεξιν μετά του Γραμματέως.
    Δεν εννοώ το συμπέρασμά σας, αλλά εάν εννοείται να αφήσωμεν κατά μέρος τας ακρότητας συμφωνώ και επαυξάνω.
    Αι ακρότηται και το μονοπώλειον της αληθείας οδήγησαν τινας εις να προσηλώσουν εις ατιμωτικόν ξύλον τον Κύριόν μας, ουχί η μετριοπάθεια.
    Υγιαίνετε Ερίτιμε Κυρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χιχιχι!
    Με είπε:
    Ερίτιμε κυρίααααα
    Ευθύμησα πάλι!
    Εχει και κλιματιστικόοοο!
    .............
    Και για να σοβαρευτώ:
    φίλτατε Σπύρο, εμπειρογνώμονα

    (μήπως είσαι και ιατροδικαστής;Το ιατροδικαστής είναι ακόμα χειρότερο απο δικαστής σκέτο. Μωρέ τον Κουτσάφτη, Σπύρο τον λένε; )

    Δεν τεκμαίρεται τίποτα απο αυτά που λες εσύ. Μονος σου τα κατεβάζεις απο το κεφάλι σου.
    Ο Κύριος Ιησούς ίδρυσε την Εκκλησία του ως Σώμα και ως Αμπελώνα.
    Και το Σώμα έχει Ό ρ ι α, και ο Αμπελώνας έχει Φραγμόν.
    Δεν είμαστε σούπα Ινδουιστικής προέλευσης Σπύρο. Δεν ταυτίζουμε το Θεό με το Σύμπαν.
    Δεν είμαστε ειδωλάτρες -πανθειστές.
    Οι άκτιστες θείες ενέργειες δεν αναπαύονται σε καρδιές ακαθάρτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαλογραία:"Οι άκτιστες θείες ενέργειες δεν αναπαύονται σε καρδιές ακαθάρτους..." Προσέξατε κυρία μήπως αι καρδίαι τινών ινδουϊστών, δερβίσηδων, βουδδιστών είναι καθαρότεραι και μείνετε έξω του νυμφώνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή