Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Λίγη ...προϊστορία


Στην ΕΜΕΣΕΘ θέλουμε να δούμε τον προβληματισμό αναφορικά με την σχέση της επιστήμης με την θρησκεία όσο πιο δημιουργικά μπορούμε. Το θέλουμε γιατί το πιστεύουμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια δημιουργική σχέση. Η πείρα μας δείχνει ότι οι δύο χώροι δεν …αγαπούν μια τέτοια σχέση. Αυτό είναι κατανοητό, και για τις δύο πλευρές, όμως οι καιροί αλλάζουν και εν τούτοις οι ανάγκες των ανθρώπων παραμένουν ίδιες. Ίδιες με αυτές των ανθρώπων της εποχής του …Ομήρου! Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι αυτός που επιβάλει μια τέτοια δημιουργική σχέση εις πείσμα της αντίθεσης του “ιερατείου” και των δύο πλευρών.

Μια τέτοια σχέση όμως δεν προκύπτει από το πουθενά. Υπάρχει προϊστορία. Και δεν έχει προϊστορία μόνο στην δύση, αλλά και στον τόπο μας. Θεωρήσαμε λοιπόν ευκαιρία το γεγονός ότι είχαμε την δυνατότητα η πρώτη μας εκδήλωση να αναφέρεται στην προϊστορία αυτή, εδώ στον τόπο μας.

Προσωπικά μου ήταν άγνωστη και την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί επεκτείνεται σε όλον τον βίο του Βυζαντίου αλλά και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Και ναι μεν στην περίοδο αυτή η σχέση …σκιάσθηκε από την αντίστοιχη εξέλιξη στην δύση, στο Βυζάντιο όμως η σχέση ήταν πολύ πιο ζωντανή και αυθόρμητη.

Για όλα αυτά θα ακούσουμε στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της ΕΜΕΣΕΘ που θα γίνει αυτό το Σάββατο στις 28/11/09 12 το μεσημέρι, στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο του Αρμού, Μαυροκορδάτου 11, δίπλα στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο κάτω μέρος της Ακαδημίας, τηλ. 2103304196.

Όσοι λοιπόν πιστοί (δηλαδή ενδιαφερόμενοι είτε για το θέμα είτε για την ΕΜΕΣΕΘ είτε και για τα δύο) προσέλθετε…


2 σχόλια:

  1. Κε Μεσκο,εχω διαβασει ολες τις τελευταιες σας αναρτησεις αλλα προτιμω να διαβαζω τα σχολια ολων αυτων που σοκαρονται με οσα γραφετε η' εναντιωνονται σε αυτα παρα να σχολιασω εγω η ιδια..εγω ουτε σοκαρομαι ουτε απορω.μονο καποιος που εχει βιωσει ολο αυτο και εχει περασει τα σταδια:ενθουσιασμος-ενσωματωση-αμφισβητηση-απογοητευση-αποχωρηση μπορει και δικαιουται να μιλα για ολο αυτο..εμεις απλα ακουμε,διαβαζουμε και προβληματιζομαστε...ηθελα απλα να ρωτησω αν κατι αντιστοιχο-σχετικο με την ΕΜΕΣΕΘ θα γινει και στην Θεσσαλονικη..θα εχουμε την τιμη και την χαρα να σας δεχτουμε στην συμπρωτευουσα;
    Μαρια Λιαγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιθανόν στο μέλλον να υπάρξει ένα παράρτημα της ΕΜΕΣΕΘ και στην Θεσσαλονίκη. Το μέλλον θα δείξει, γιατί μια προσπάθεια σαν την δική μας, που δεν έχει υποστήριξη από κάποιον φορέα, είναι κάπως αβέβαιη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή