Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μαντέλης και Μαντέληδες


Κυριακή πρωί στον Υμμηττό με το ποδήλατο. Ο δρόμος άσφαλτος με ελάχιστη κυκλοφορία από αυτοκίνητα αλλά πολλοί πεζοί και ποδήλατα. Δύο νεαροί περπατούν στην μέση του δρόμου ουσιαστικά καταλαμβάνοντάς τον ολόκληρο. Τους βλέπω και περιμένω να πάνε είτε δεξιά είτε αριστερά. Αυτοί όμως παραμένουν ακλόνητοι στο μέσο. Ε, αφού δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, και πάω να περάσω από δεξιά. Τότε έρχεται φαεινή ιδέα στον ένα να έρθει και αυτός δεξιά και παραλίγο το ατύχημα…

Σκεπτόμουν, αυτοί οι άνθρωποι είναι ληστές, το ίδιο ληστές, μάλλον χειρότεροι από τον Μαντέλη. Ο δρόμος είναι μια δημόσια περιουσία, ένα δημόσιο αγαθό φτιαγμένο έτσι που να μπορούν να τον χρησιμοποιούν με ασφάλεια πολλοί χρήστες. Οι δύο τους, με την αδιαφορία, την ασχετοσύνη, την κακία ή ότι άλλο θέλετε, τον οικειοποιούνται σαν να είναι κατάδικός τους. Και βέβαια παραλίγο με την αμέλιά τους να με στείλουν νοσοκομείο. Πόσοι από εμάς άραγε όταν παρκάρουμε αδιαφορώντας αν αφήνουμε χώρο για κάποιον άλλο, όταν οδηγούμε αδιαφορώντας αν εμποδίζουμε την ομαλή ροή της κυκλοφορίας, όταν δίνουμε αμελώς λανθασμένες πληροφορίες, όταν με την φασαρία που προκαλούμε εμποδίζουμε την ξεκούραση ή την εργασία των άλλων, πόσοι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μικροί Μαντέληδες; Ότι ληστεύουμε το δημόσιο, είτε χώρο, είτε χρόνο είτε χρήμα;

Θα μου πείτε δεν είναι το ίδιο. Και όμως είναι το ίδιο και χειρότερο. Μικρό τμήμα του δημοσίου συμφέροντος διαχειριζόμαστε και προφανώς μικρή ληστεία κάνουμε. Αν μας έδιναν περισσότερο θα κλέβαμε περισσότερο… Την αναισθησία του ότι όλα μας ανήκουν, εμείς να είμαστε καλά και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν την έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας, όπως το αποδεικνύει η καθημερινότητά μας. Και το χειρότερο πιο είναι; Τουλάχιστον ο Μαντέλης έγινε πλουσιότερος, εμείς οι μικροί Μαντέληδες δεν γινόμαστε πλουσιότεροι, μόνο φτωχαίνουμε την χώρα μας… Μια κουλτούρα που την καλλιεργούμε με φοβερή επιμέλεια στα σχολεία μας ανεχόμενοι την συνεχή υποβάθμισή τους για χάρη των μαθητών και εκπαιδευτικών που με την αρνητική παρουσία τους παρεμποδίζουν διαρκώς, συστηματικά και ανεξόδως την ποιοτική λειτουργία των σχολείων. Copy-past και το ίδιο συμβαίνει παντού όπου δεν υπάρχει πραγματική αξιολόγηση, και δεν γνωρίζω κάπου που να υπάρχει κάτι τέτοιο. Αξιολόγηση σημαίνει αμοιβή και ποινή…

Όλοι εμείς οι μικροί Μαντέληδες δεν είναι ότι απλώς ανεχόμαστε τους Μαντέληδες. Όχι το έγκλημά μας είναι ότι ανεχόμαστε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν ξέρουν. Όλους αυτούς που πλιατσικολογούν τον δημόσιο πλούτο και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα γιατί βάζουμε και εμείς το μικρό δάκτυλο στο μέλι…

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι έχω εξοργισθεί, και η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος…

Γνωρίζω από πρώτο χέρι το γεγονός της μίζας, για το Βατοπαίδι, ή τα εκκλησιαστικά.... Δεν μπορεί να μην γνωρίζουν τα ίδια και πολύ περισσότερα οι δημοσιογράφοι που τάχατες τώρα ανακαλύπτουν την διαφθορά, αλλά είμαι έξω φρενών με τους πολιτικούς που κάνουν πως δεν ξέρουν, ή λένε δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όχι κύριοι, το πράγμα πάει ρεφενέ και μην σφυρίζετε αδιάφορα.

Πρέπει όλοι να αποβάλλουμε τον μικρό Μαντέλη που υπάρχει μέσα μας, αλλά να κάνουμε και επανάσταση, να διώξουμε τους ανίκανους. Όχι για να φέρουμε τίμιους, τέτοιοι δεν υπάρχουν, αλλά να φέρουμε ικανούς. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, αλλά διολισθαίνουμε στην χρεοκοπία όχι χάρη στην ανηθικότητα αλλά στο θράσος (λιμάνια, καμποτάζ, φορτηγά, ασφαλιστικά ταμεία που αυτήν την στιγμή εξακολουθούν να δίνουν συντάξεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα) και την ανικανότητα, τα διαρκή είπα ξείπα, αυτών που κυβερνούν. Σε άλλες εποχές θα έπαιρνα τα όπλα, τώρα δεν ξέρω!

Και δεν υπάρχει χρόνος

11 σχόλια:

  1. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, με κάλυψες 100%. Μόνο να πω ότι χαίρομαι πολύ που μπαίνεις στον κόπο να ασχοληθείς. Είναι ελπιδοφόρο ότι κάποιοι, ελάχιστοι δυστυχώς, αντιδρούν έστω κι αν η αντίδαση είναι απλώς να καταθέσουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους! Καλή σου μέρα Αρσένιε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Μέσκος

    Υπάρχουν δύο είδη οργής. Αυτή που παραμένει ένα άμορφο συναίσθημα και βρίσκει διεξόδους εκτός λογικής και αυτή που μορφοποιείται από τη λογική, που συνοδεύεται από κριτική και προτάσεις.

    Εσείς, ευτυχώς, έχετε το δεύτερο είδος της οργής. Αυτή, όχι μόνο είναι θεμιτή αλλά και αναγκαία για να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Μακάρι οι περισσότεροι να είχαν αυτή την οργή. Δυστυχώς, μη έχοντας ασκηθεί στην ανάλυση και τον ορθό λόγο, η περισσότεροι μένουν στην οργή - άλογο συναίσθημα και αυτό δεν είναι ελπιδοφόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Μέσκος Αρσένιος

    Να που τελικά σημερα βγάλατε κ εσεις την οργή που εβγαλα εγω προχθές. Δεν γίνεται να μην εξοργιστεί ενας ανθρωπος με αυτά που βγαίνουν στη φόρα.

    Και εγω μαζι σου (αν τελικά πάρεις τα όπλα). Αλλά ακόμη και αν δεν είσαι εσυ κ εγω αυτοι που θα πάρουν πρώτοι τα όπλα, είμαι σίγουρος πως σε λιγο καιρο, κάποιοι θα το κάνουν κ θα βρεθούν πολλοί (και με το δίκιο τους) να τους ακολουθήσουν.

    Δυστυχώς ανατροφή Μαντέλη, εχει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου μας. Κάνω οτι περνάει απο το χέρι μου να μην είμαι σαν αυτούς. Πιστεύω οτι λειτουργούν σαν εμένα κ άλλοι ανθρωποι. Δεν γίνεται, αργά ή γρήγορα το πολιτισμικό μας ρεζιλίκι πρέπει να τελειώσει. Πρεπει να μάθουμε να ακούμε/βλέπουμε/σεβόμαστε τον διπλανο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με το πνεύμα όσων λες αλλά θα ήθελα να επισημάνω κάτι για τον Μαντέλη: Δεν έκλεψε απλά το δημόσιο. Δωροδοκήθηκε για να μεθοδεύσει μια AΣΥΛΗΠΤΑ μεγαλύτερη κλοπή της Siemens εις βάρος του δημοσίου! Δηλαδή είπε: "Θα τσεπώσω 450.000 και χιέστηκα αν, για να γίνει αυτό, το δημόσιο θα ζημειωθεί εκατομμύρια (δε ξέρω κι έγώ πόσα)..."
    Ακόμη κι αν δημευόταν όλη η περιουσία του, δε θα ξεχρέωνε ούτε το ένα εκατοστό της ζημιάς που έκανε... Το θράσσος του είναι εξοργιστικό... Και είναι εξοργιστικό που κυκλοφορεί ελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίτσα
    Εδώ χάνεται ο τόπος μας, κάτι πρέπει να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανδρέας
    Μόνη η οργή δεν αξίζει και πολλά, αλλά πρέπει να μας κινητοποιήσει στο να αλλάξουμε καταρχάς την δική μας ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργος
    Η αλήθεια είναι ότι αρχίζω να απογοητεύομαι, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Ξυπνάμε πολύ αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρης
    Προσωπικά δεν νομίζω ότι ο Μαντέλης έβλαψε τόσο τον τόπο μας όσο τον βλάπτουν διάφοροι Μαντέληδες που γνωρίζω και συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Μια κουλτούρα που την καλλιεργούμε με φοβερή επιμέλεια στα σχολεία μας ανεχόμενοι την συνεχή υποβάθμισή τους για χάρη των μαθητών και εκπαιδευτικών που με την αρνητική παρουσία τους παρεμποδίζουν διαρκώς, συστηματικά και ανεξόδως την ποιοτική λειτουργία των σχολείων. "
    Ας επιστρέψουμε στην πρακτική δουλειά. Αν κάποτε υπήρξε ευκαιρία να μπει η γνώση ως παίκτης στα ζητήματα του σχολείου (πέρα από την αρχαιότητα, τη συνδικαλιστική αλληλουποστήριξη κλπ κλπ) είναι τώρα. Όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση έχουμε την ευκαιρία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασίλης Κόλλιας
    Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί!
    Το κακό είναι ότι ο Θεός μάλλον πάσχει από βαρυκοΐα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Ας επιστρέψουμε στην πρακτική δουλειά. Αν κάποτε υπήρξε ευκαιρία να μπει η γνώση ως παίκτης στα ζητήματα του σχολείου (πέρα από την αρχαιότητα, τη συνδικαλιστική αλληλουποστήριξη κλπ κλπ) είναι τώρα. Όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση έχουμε την ευκαιρία μας."

    Πριν γίνει αυτό, ίσως πρέπει να σκεφτούμε τι είδος γνώσης χρειάζεται ο σημερινός νέος/ νέα και κατ'επέκταση ο σημερινός Έλληνας/ Έλληνίδα. Ίσως τότε η παιδεία μας και η ζωή μας αποκτήσει κάτι που της λείπει εδώ και αιώνες, κατεύθυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή