Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Χωρίς Σχόλιο


Τι να ΄ναι; Τι να ΄ναι;


Του Νίκου Τζιανίδη

Από τα Νέα της 3/3/2010
ΟΙ ΚΑΠΝΟΙ εμφύλιας σύρραξης στην Ελλάδα ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, τεχνητής ή μη, ο Νεοέλληνας νεόπλουτος βλέποντας να ηττάται, κυρίως, σε κοινωνικό επίπεδο και να υποχρεούται βιαίως σε πισωγυρίσματα οδυνηρά, αγανακτεί και οπλίζεται να βγει στο... Κολωνάκι.

Η σταδιακή μείωση εσόδων, που επέτρεπαν σε πολλούς να διάγουν βίο επίπλαστο, νομίζοντας πως ξαφνικά, εισπράττοντας επιδόματα «έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» και καταναλώνοντας χρήμα πλαστικό πανάκριβο, μεταλλάχτηκαν από φουκαράδες σε χρυσοκάνθαρους αστούς, οδηγεί σε κρίσεις πανικού. Γιατί, σου λέει, ο δημόσιος υπάλληλος της Βουλής να μετράει δεκαέξι μισθούς και εγώ του υπουργείου Οικονομικών να μετράω ψαλιδισμένα επιδόματα. Γιατί να γράφουν υπερβολικές αλήθειες για τον κλάδο μας οι δημοσιογράφοι, λένε οι υπάλληλοι της Βουλής. Κλείσε το πάρκινγκ και πέτα στον δρόμο τους εκπροσώπους του Τύπου. Οι «εκατομμυριούχοι» αγρότες μάς φράζουν τις οδούς προς... τα χιονοδρομικά κέντρα; Κάψτε τους! Οι «κακομαθημένοι» τελωνιακοί από πού κι ώς πού ανακάλυψαν αίφνης τη λέξη απεργία; Ντροπή τους! Και από την αντίπερα όχθη οι «άλλοι», οι εσαεί φτωχοί, μεροκαματιάρηδες βλέπουν και επιχαίρουν. Ο ένας υποβλέπει τον άλλον. Ο μετρών απώλειες, μετράει και τα κέρδη του πλησίον του και τον φασκελώνει.

Όχι πως δεν το έκανε πάντα. Το έκανε με φθόνο, κυρίως. Τώρα το πράττει με μίσος και φθόνο μαζί.

Από γενέσεως ελληνικού έθνους, η κυρίαρχη νοοτροπία και στο πιο ελλειμματικό μυαλό του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας ήταν: εγώ είμαι καλύτερος από τους άλλους, η ατυχία μου με κατάντησε «ανέστιο και πένη». Ο πλούσιος «έκανε τα λεφτά κλέβοντας», ποτέ με την αξία του. «Βρήκε λίρες στα βουνά» ή «έφαγε περιουσίες Εβραίων», είναι τα άλλοθι των αποτυχημένων, όταν έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την πρόοδο του γείτονα.

Και η κατάσταση ολοένα ξεφεύγει. Οι πλούσιοι πλουτίζουν καθημερινά. Και οι πτωχοί (τω πνεύματι) μη αναλογιζόμενοι την ένδειά τους και τη μοίρα τους, μιλούν ωσάν τους δύσμοιρους κατοίκους των παραλίων της Μικράς Ασίας, παραμονές της καταστροφής του ΄22. «Μπόρα είναι θα περάσει».

Δεν έβλεπαν, τότε, ή δεν ήθελαν να δουν ότι η μαυρίλα στον ορίζοντα δεν ήταν μπόρα που θα περνούσε, ήταν σκόνη μακελάρηδων που κατέφθαναν!

4 σχόλια:

  1. - Τί θέλει να πει ο ποιητής ;
    - Τίποτα.
    Υπάρχει μια διάκριση στους πολίτες αυτού του κράτους. Από τη μια ο λαός. Από την άλλη οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι μεν αρχίζουν να μετράν κάθε ευρώ, το φως, τα τηλέφωνα,το νερό κλπ. Οι δε απολαμβάνουν ασυλίας και τα πρόσωπά τους είναι απαραβίαστα.
    Ξέρετε, ένας εφοριακός πρόσφατα αυτοκτόνησε από τύψεις, ενοχές αλλά και εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκε. Ο λόγος: ο έλεγχος στο κανάλι "Alter" και το λάδωμα που πήρε. Πριν αυτοκτονήσει έστειλε ραβασάκι στον Εισαγγελέα καταγγέλοντάς του τα πάντα:Πόσα πήρε ό ένας, πόσα ο άλλος κ.α.
    Ακούσατε τίποτα; Όχι. Γιατί η μαφία που ανέφερα καλύπτει τις βρωμιές της. Θα γίνει τίποτα; Όχι. Γιατί διάκριση εξουσιών δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
    Ο πρωθυπουργός ζητά θυσίες. Καλώς. Ως πατριώτης θα κάνω ό,τι μπορώ. Απαιτώ όμως δικαιοσύνη. Περιμένω...
    Αυτός είναι ο μοναδικός διχασμός στα μάτια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο είναι πολύ κατώτερο της φωτογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την κρίση υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Οι ηθικοί αυτουργοί σήμερα φωνάζουν, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία...
    Στο τελευταίο σοβιετικού τύπου κράτος υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν και αλοίβουν βούτυρο στο ψωμί αυτών που έχουν συμφέρον να μην καταλαβαίνουν. Και εννοώ όλους όσους μιλούν για κεκτημένα για να κερδίσουν κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Zηνάς

    Στη μαφία υπάρχει κ ένας "κώδικας τιμής". Στην ελληνική πολιτική σκηνή τίποτε!Έχουν τεράστιο ταλέντο στο κουκούλωμα.

    Χθες ετυχε να ακούω μια συζήτηση περι τηλεφωνικών παρακολουθήσεων (της εποχής Μητσοτάκη-Παπανδρέου), και με μια περίεργη χαρά, ο τότε υπεύθυνος του ΟΤΕ να λέει "είχε πολύ πλάκα αυτή η ιστορία".

    Αυτή η αντιμετώπιση με άφησε άφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή