Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Διηγώντας τα να κλαις



Έχω μια αρρώστια, που αν με ρωτάτε δεν την θεωρώ αρρώστια, το να θέλω πάντα το κάτι περισσότερο, το κάτι καλύτερο. Καθώς οδεύω …προς το γήρας, σε άλλες εποχές θα ήμουν ετοιμοθάνατος, αρρωσταίνω πραγματικά και δεν αποκρίνομαι στην αρρώστια μου! Ενώ το σκουλήκι με τρώει και λέει, άλλαξέ το, εγώ βαριέμαι και αντιστέκομαι, φοβάμαι και τα έξοδα.
Για χρόνια τρωγόμουν μέσα μου με την επίπλωση του γραφείου μου, αλλά δεν ήθελα να την αλλάξω. Αφού τα έχω αυτά τα έπιπλα …είναι (καταναλωτική) αμαρτία να αγοράσω άλλα. Και το γραφείο διαμαρτυρόταν και στην κυριολεξία με έδιωχνε. Συχνά πυκνά έπρεπε να καταφεύγω σε άλλα μέρη του σπιτιού, κάτι αντίθετο με συνήθειες δεκαετιών.
Φέτος όμως το τόλμησα, νάναι καλά η κρίση που έφερε προσφορές από τις εταιρείες επί-πλων, κάτι χάρισα, κάτι άλλαξα και …εγένετο φως! Αν μου το έλεγε κανείς δεν θα το πί-στευα, όπως υποθέτω δεν θα το πιστέψετε οι περισσότεροι από εσάς. Άλλαξα κάποια έπιπλα και αμέσως το δωμάτιο έβγαλε σωστό …ήχο! Ναι άλλαξε ο ήχος του δωματίου και τότε κατάλαβα ότι επειδή είχε φασαρία, γι’ αυτό και δεν μπορούσα να μείνω πολύ σε αυτό! Και βέβαια δεν εννοώ φασαρία από έξω ή από γύρω, αλλά εσωτερική φασαρία! Φασαρία που προκαλούσαν συγκεκριμένα έπιπλα!
Πάντοτε ήμουν δύσπιστος και ειδικά όσον αφορά τις ιστορίες για φενγκ σούϊ και τα σχετικά ήμουν άπιστος, αλλά αυτό που συνέβη στο γραφείο μου, είναι ικανό να κάνει τον άπιστο πιστό. Δεν ξέρω βέβαια σε τι να πιστέψω και για να πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει. Απλώς για μια ακόμα φορά διαπίστωσα ότι ακούω (τον εαυτό μου) και είπα, αφού ακούω, ας μην κάνω ότι δεν καταλαβαίνω…
Γιατί η ιστορία έχει συνέχεια. Αφού το γραφείο ησύχασε, άρχισε να με ενοχλεί αφόρητα ο υπολογιστής. Ένας σύγχρονος φορητός που τον αγόρασα με φόβο ψυχής γιατί ήξερα τι με περίμενε. Αν τον πετύχεις αθόρυβο έχει καλώς, αν κάνει θόρυβο δεν έχεις καμιά επιλογή. Και ο δικός μου έκανε ένα μικρό θόρυβο, που τον σκέπαζε ο θόρυβος του δωματίου. Όπως καταλαβαίνετε, μετά την αλλαγή, τα πράγματα άλλαξαν. Ο θόρυβος έγινε αφόρητος!
Δεν δίστασα στιγμή, άρχισα να ψάχνω για αθόρυβο επιτραπέζιο υπολογιστή. Παλιός καημός, τι δεν έκανα παλιά για έναν τέτοιο. Όπου όμως ρωτούσα με κοιτούσαν σαν εξωγήϊνο! Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι τώρα υπάρχει εταιρεία που φτιάχνει αθόρυβους υπολογιστές, εννοείται ειδική παραγγελία.
Έκανα τον σταυρό μου και παρήγγειλα ένα. Μετά από δεκαπενθήμερη αναμονή, να έρθει ένα ειδικό εξάρτημα, (που τελικά δεν ήρθε) ένα δύσκολο βράδυ τον παρέλαβα. Και… ήταν (είναι) όντως αθόρυβος! Αυτό είναι θαύμα, αν μπορούσα θα σας κερνούσα! Ένα βάσανο 22 χρόνων εξαφανίστηκε, τόσα χρόνια υπάρχει ένας υπολογιστής στο γραφείο μου, επιτέλους μπορώ να κάθομαι και να σκέπτομαι με ανοικτό τον υπολογιστή…
Θα λέτε, μα τι βλακείες λέει αυτός. Δεν πειράζει, ας πω και μια (τουλάχιστον) βλακεία, μπορεί κάποιος να με καταλάβει… Και δεν είναι απλώς ο θόρυβος, είναι η συχνότητα που έχει ο ήχος του εν λόγω θορύβου και όχι η έντασή του, αυτό μετράει στην εσωτερικότητα του ανθρώπου. Κάποιοι τα έχουν μελετήσει αυτά.
Θέλω όμως να σχολιάσω και τον ίδιο τον υπολογιστή. Με έκανε να αισθανθώ χειροπιαστά τον δρόμο που διήνυσε η τεχνολογία. Επιτέλους είναι ένα μηχάνημα, όπως περίπου θα το ήθελα. Μέσα σε ελάχιστες ώρες τον είχα στήσει, αν και ήταν λειτουργικός ήδη από την πρώτη ώρα. Που η εποχή κατά την οποία είχα δουλέψει 36 συνεχόμενες ώρες για να κάνω να δουλέψει ένα υπολογιστή για τον οποίο είχα δώσει, τότε, 7000 €! (εννοείται σε δραχμές!)
Δεν είμαι και πολύ μεγάλος, το ξέρετε, αλλά είναι τέτοιος ο ρυθμός των αλλαγών που η εποχή προ είκοσι χρόνων, μοιάζει να είναι τόσο αρχαία…
Και να ήταν μόνο η τεχνολογία που αλλάζει…

12 σχόλια:

  1. Καλορίζικα τα έπιπλα και ο υπολογιστής!! Νιώθω απόλυτα τον "πονο" σας! Στη δουλεια μου, τυχαινει δουλευω σε 2 υπολογιστές. Ο ενας ειναι για RIP (εργασιες pre press) και ο 2ος ειναι το κυρίως εργαλείο δουλειάς μου. Περιττο να πω οτι νιώθω σαν αλεξιπτωτιστής ετοιμος για ελευθερη πτώση απο τον θόρυβο των τροφοδωτικών, των External Drives, των εκτυπωτων..Η ησυχία είναι μεγάλη υποθεση! Μονο ο φορητος μου είναι απολυτα αθόρυβος..

    Τελικα βλέπω να κάνω την πατέντα που ειδα στο youtube: στεγανοποιηση του κουτιου με σιλικόνη, κ γεμισμα του κουτιού με λαδι μηχανης.. Ουτε ανεμιστήρες ουτε τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ψάχνω κι εγώ χρόνια! Σε νιώθω απόλυτα! Δώσε μάρκα, μοντέλο, τιμές, τα πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Λιάγκας Γιώργος
    Η ποιότητα του περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι εξαιρετικής σημασίας για αυξημένη απόδοση. Δεν είναι άσχετη η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα στην Ελλάδα από το υποβαθμισμένο περιβάλον εργασίας.
    Πάντως εγώ δίνω έμφαση στους "πνευματικούς" θορύβους και όχι στους "ηχητικούς". Ένας ηχητικός μπορεί να προκαλεί πνευματικό θόρυβο μπορεί και όχι.
    Στον Σοχό είχα μια δική μου πατέντα, είχα ένα έπιπλο κουτί ειδικής κατασκευής που έπνιγε τον θόρυβο, έπιανε όμως πολύ θόρυβο. Τώρα οι κατασκευαστές έχουν έτοιμες τέτοιες λύσεις.
    Αυτό που λες από το youtube είναι fake όπως τόσα άλλα εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος
    Το υπολογιστή τον έστησα στα Multirama του Πειραιά, όπου κάνουν ειδικές κατασκευές. Το κόστος είναι υψηλό και γιατί χρειάζονται ειδικά εξαρτήματα, τροφοδοτικό, επεξεργαστής και κάρτα γραφικών με ψήκτρες χωρίς ανεμιστήρες, αλλά και γιατί επέλεξα σχετικά γρήγορα εξαρτήματα, με κορυφαίο ένα σκληρό δίσκο στερεάς κατάστασης που είναι εξαιρετικά γρήγορος και εντελώς αθόρυβος.
    Για την ώρα όμως δεν έχει έρθει και χρησιμοποιώ δύο άλλους δίσκους που είχα, οι οποίοι όταν γράφουν ακούγονται κάπως, αλλά δεν με ενοχλούν καθόλου "πνευματικά". Όταν λοιπόν έχει απόλυτη ησυχία και δεν κινείται κανείς, αν στήσεις αυτί, ακους ανεπαίσθητα τους ανεμιστήρες του κουτιού.
    Μου είπαν ότι περιμένουν θήκες για τους δίσκους που θα είναι ηχομονωνομένες έτσι ώστε να μην ακούγονται οι δίσκοι όταν δουλεύουν. Αυτό θα πει πρόοδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με αυτά που διαβάζω μου ήρθε μια σκέψη για αυτή την πρόοδο που συχνά πυκνά με ανησυχεί, για να μην πω με φοβίζει.

    Ο άνθρωπος σε σχεδόν κάθε πολιτισμό, με αποκορύφωμα το δυτικό, κυνηγά έντονα τα υλικά αγαθά. Σε αρχικό στάδιο αυτό συμβαίνει για να ικανοποιεί βιολογικές ανάγκες. Όσο αυτές καλύπτονται το επιπλέον αφορά στην κοινωνική και ψυχολογική του υπόσταση.

    Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται όλο και πιο σαφές πως οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πως η πορεία που ακολουθούμε είναι μάλλον αδιέξοδη.

    Η ασκητική παράδοση καταλαβαίνω πως θα είχε να δώσει λύσεις. Είναι αρνησίκοσμη η οπτική της μα αυτό είναι που την καθιστά ωφέλιμη για το θέμα που σχολιάζω.
    Ο άνθρωπος καλείται να αρνηθεί την προσκόληση στην ύλη. Και το κενό που του δημιουργεί ψυχικά η αποστέρηση της ύλης καλύπτεται με την πνευματική πληρότητα, σε διαφορετικό βαθμό τον καθένα.

    Στο σύγχρονο κόσμο η ύλη καλείται σχεδόν αποκλειστικά να καλύψει αυτό το κενό. Δεν είναι χιουμοριστικός ο όρος shopping therapy...

    Στο βαθμό λοιπόν που η κατανάλωση είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τα ψυχολογικά και πνευματικά κενά του σύγχρονου ανθρώπου υπάρχει βιώσιμη προοπτική;

    Υ.Γ. Καλορίζικος ο νέος υπολογιστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ευχαριστώ!
    Νομίζω ότι είναι λάθος να αντιθέτει κανείς την ύλη και το πνεύμα. Ο άνθρωπος δεν καλείται να αποκοληθεί από την ύλη αλλά να την διαχειρισθεί λελογισμένα.
    Παρά ταύτα δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ρεαλιστικές λύσες πέραν αυτών που (τυχόν) θα μας προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία.
    Η αλλαγή εσωτερικής στάσης αφορά την προσωπική μας υπόσταση και αν θελήσει κανείς να την γενικεύσει καταλήγει σε αποτρόπαια δικτατορία.
    Δεν μπορώ να είμαι και πολύ αισιόδοξος...
    Πλην όμως το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Mέσκος Αρσένιος
    Προσωπικά, οι ηχητικοί θόρυβοι με ενοχλούν/εμποδίζουν να λειτουργήσω πνευματικά. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει σε πολύ κόσμο.
    Solid State Drive;Εξυπνη λύση! Αλλα ακριβή!
    Ενας απο τους λόγους που ερωτεύτηκα το MacBook Pro είναι οτι είναι χαρακτηριστικά ήσυχος - χωρίς ειδικές κατασκευές! Χάρην τουτου, πιστεύω οτι η Apple με κερδισε απο πολλές απόψεις, κ δύσκολα στο μέλλον να καταφύγω σε αγορα PC.Nα κανω shut down σε λιγότερο απο 2 sec, ειναι φοβερό! Οπως κ να φορτώνω Photoshop σε 8 sec..Το Swon Leopard όντως πετάει! Με συγχωρείτε που ξέφυγα απο το θέμα!
    @Ανώνυμος
    Δεν πιστεύω οτι τα εσωτερικά κένα που νιώθει κάποιος, μπορούν να γεμίσουν με αγορές-υλικά αγαθά του στυλ shopping therapy..Αυτη η therapy το μονο που καταφέρνει να κάνει είναι να δώσει στιγμιαία χαρά, κατι σαν "αναλγητικό"που σου διώνχει τον πόνο για λίγη ώρα. . Toυλάχιστον έτσι συμβαίνει σε μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Λιάγκας Γιώργος
    Δεν πιστεύω πως κανείς το πιστεύει αυτό, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο λίγο και επιζητούμε συχνές αλλαγές... Στα ρούχα, στα κινητά, στους υπολογιστές, στα αυτοκίνητα, στη διακόσμηση και οτιδήποτε άλλο.
    Αυτό δεν φαντάζομαι πως είναι βιώσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Λιάγκας Γιώργος
    Η αιώνια μάχη PC MAC! Για χρόνια είχα και από τα δύο και κατέληξα στο PC... Το Photoshop φορτώνει σε 10 sec...
    Τα εσωτερικά κενά μπορεί να αντιμετωπισθούν προσωρινά με τέτοια ημίμετρα και αυτό κάποιες φορές δεν είναι άσχημο. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσον έχει αίσθηση της πραγατικότητας κανείς. Κατά πόσο καταλαβαίνει και αποδέχεται ότι παίρνει ένα απλό Depon και ότι χρήζει ουσιαστικής θεραπείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Μέσκος Αρσένιος
    Εγω πάλι για χρόνια είχα μονο PC, κ τα ελυνα-εδενα ανα πασα ώρα κ στιγμή(κ φυσικα κατάντησα Ηardware advisor για φιλους κ γνωστους!).. Εχω ριξει πολύ ιδρώτα..
    Η αλήθεια είναι πως δεν μ αρεσει η λέξη μάχη!Ευγενής άμιλλα προς όφελος του user θα ελεγα.
    Παρατήρησα πως οι τιμες στους Mac (απο τη στιγμή που "φορέσανε" επεξεργαστές Intel) εγιναν αρκετα προσιτές. Το δε λειτουργικό του ειναι πολυ πιο "εξυπνο" σε σχέση με τα Windows. Αυτα ειναι προσωπικες εκτιμήσεις φυσικά. Για ενα καλο Pc πρεπει να δώσει καποιος πολλα λεφτα για να το στήσει σωστα, κ πάλι θα τρώει τα "κολλήματα" του. (η μαμα Microsoft ξερει..)
    Ο καθενας κανει οτι σηκώνει η τσέπη του και ότι του είναι πιο πρακτικό. Αλλα ειλικρινα μετα απο 20 χρονια PC, o Mac με κερδίζει καθημερινα.Και πραγματικα με χαροποιεί αυτο το γεγονός! Οπως καθες φορά που αγοράζω νεο φακό για το σώμα της φωτ/κης μηχανης ενα πράγμα!

    ΥΓ. To Configuration του Μac ειναι 4Gb RAM, Intel Core 2 Duo 2.26Ghz & 250GB HDD.
    Σε PC με αντιστοιχο Set up, το Photoshop δεν φορτωνει σε 8 sec! (αυτα περι μαχης! χαχα!)
    Στο γραφειο μου εχω Core 2 QUAD 6GB ram k 2ΤΒ HDD, το Phostoshop θελει 12sec!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμένα μου είναι πολύ δύσκολο να κολήσω πάνω σε ένα κλειστό σύστημα, όπως είναι η Apple. Είναι θέμα ψυχολογικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μεσκος Αρσενιος
    Σωστή παρατήρηση. Προς το παρον δεν νιώθω εγκλωβισμένος. Αντιθετως το διασκεδάζω αφάνταστα! Κ πάλι τονίζω πως ο καθένας κάνει αυτό που του αρέσει και τον εξυπηρετεί καλύτερα. Αλλιμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή