Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τα μιμίδια των Ελλήνων

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην (κακή) επίδραση της ορθόδοξης παράδοσης στην σύγχρονη πραγματικότητα και στην συμβολή της στο τωρινό αδιέξοδο. Στο κέιμενο που ακολουθεί εξηγώ αρκετά αναλυτικά το τι ακριβώς εννοώ και επίσης παρουσιάζω μια πρώτη επιχειρηματολογία. Γράφτηκε για λογαριασμό του περιοδικού Ηνιοχείν στο δεύτερο τεύχος του, όπου υπάρχει εκδομένο.
Είναι ένα κείμενο πολύ μεγαλύτερο από αυτά που γράφω εδώ αλλά έκρινα ότι δεν μπορούσα να το κόψω. Όποιος έχει ενδιαφέρον και κουράγια ας το διαβάσει.

Εκεί που θεωρούσαμε ότι είμαστε μια προνομιούχα γενιά, μια γενιά που δεν θα δει πόλεμο, πρώτη στην ιστορία του τόπου μας, μας προέκυψε η κρίση. Ένας ιδιότυπος πόλεμος στον οποίο όμως, και ευτυχώς, δεν πεθαίνει κανείς. Πλην όμως οι συνέπειες και οι αλλαγές που επιφέρει η κρίση μόνο με αυτές ενός πολέμου μπορούν να συγκριθούν. Όπως λοιπόν και ο πόλεμος έτσι και η παρούσα κρίση θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας. Με αυτήν την έννοια είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλους εμάς που αυτήν την στιγμή παρακολουθούμε με ανησυχία, οργή και φόβο τα τεκταινόμενα.


Για να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία πρέπει, μεταξύ ενδεχομένως και αρκετών άλλων, να μπορέσουμε να αναδιφήσουμε στις αιτίες της κρίσης έτσι ώστε να επιφέρουμε τις αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές. Σε αυτό όλοι συμφωνούν και διαρκώς γράφονται άρθρα και άλλα κείμενα στα οποία συζητούνται οι αιτίες της κρίσης. Λέγονται πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μπορεί κανείς να διακρίνει μια σημαντική σύμπτωση απόψεων. Πλην όμως μια πιο προσεκτική ματιά φανερώνει ότι η σύμπτωση περιορίζεται στην περιγραφή του φαινομένου και όχι σε μια ουσιαστική αιτιολόγησή του.

Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μιλούν για την προβληματική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, για τις πελατειακές σχέσεις, για την μειωμένη παραγωγικότητα, για την υποβαθμισμένη παιδεία, για τον κατακερματισμό της ελληνικής κοινωνίας σε τάξεις που δεν διστάζουν να κανιβαλίσουν η μία την άλλη, για το βόλεμα, τον νεοπλουτισμό, την απάτη και τις εύκολες λύσεις, την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι όσοι μιλούν για τα θέματα αυτά, μιλούν σαν να αναφέρονται στις αιτίες της κρίσης, στις αιτίες που οδήγησαν την χώρα μας να γίνει ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης και στην καταβαράθρωση των οικονομικών προοπτικών μας.

Όμως όλα αυτά δεν είναι αιτίες αλλά περιγραφές. Το να μιλούμε π.χ. για τις πελατειακές σχέσεις ως μια από τις αιτίες της κρίσης, δεν συνεπάγεται ότι κατανοούμε την αιτία της κρίσης, απλά μεταθέτουμε το πρόβλημα κατά ένα επίπεδο. Θα έχουμε μπει στην ουσία του θέματος αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις βαθύτερες και ενδεχομένως ιστορικά αρχαιότερες αιτίες ένεκα των οποίων οι πελατειακές σχέσεις είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα προαναφερθέντα, που λογίζονται ως αιτίες της κρίσης. Θα φθάσουμε στα αίτια μόνο αν μπορέσουμε να φέρουμε στο φως τις αφετηρίες των γεγονότων που εντέλει καθιστούν όλα αυτά, κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας.

Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται η εξήγηση του ότι, όπως λέει η παροιμία, μικρός ήμουν και γέρασα και συνέχεια ακούω για τα ίδια πράγματα, βρίσκεται η εξήγηση γιατί όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις μας υπόσχονται ότι θα διορθώσουν αυτά τα οποία τώρα μας αναγκάζουν να διορθώσουμε οι ξένοι, και όλοι οι πρωθυπουργοί τα εξήγγειλαν πολλές φορές κατά την θητεία τους, και όμως αντ΄ αυτού πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Το να ονοματίζεις τα πράγματα είναι καλό για να τα εξορκίσεις, αλλά δεν βοηθά από μόνο του στο να λυθούν τα προβλήματα.

Το ερώτημα λοιπόν που θέλω να θέσω είναι για ποιον λόγο η κοινωνία μας έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα διαχρονικά, από την απαρχή του ελληνικού κράτους. Μια απάντηση που λέγεται εύκολα και με ποικίλους τρόπους είναι ότι οι Έλληνες έτσι είμαστε. Ή το ισοδύναμο, αυτή είναι η ελληνική κοινωνία. Και πράγματι όσον αφορά την περιγραφή έτσι είμαστε οι Έλληνες και η κοινωνία μας. Γιατί άραγε; Μήπως φταίνε τα γονίδιά μας; Πολλά λέγονται ωσάν πράγματι να φταίνε τα γονίδιά μας, ωσάν αυτό που συμβαίνει να έχει νομοτελειακό χαρακτήρα.

Βέβαια δεν θα κουρασθώ για να αποδείξω ότι δεν φταίνε τα γονίδιά μας, το κάνουν άλλοι που ερευνούν την σχέση των γονιδίων με την συμπεριφορά και μας λένε ότι δεν υπάρχει δεσμευτική εξάρτηση της συμπεριφοράς μας από τα γονίδιά μας. Κάνω όμως και μια άλλη απλή σκέψη που μου λέει ότι δεν φταίνε τα ελληνικά γονίδια. Παρατηρώ δηλαδή ότι και σε άλλους λαούς και άλλες κοινωνίες που, χωρίς αμφιβολία, δεν έχουν ελληνικά γονίδια, εμφανίζονται τα ίδια φαινόμενα και τα ίδια προβλήματα. Σύμφωνοι λοιπόν, δεν είναι τα γονίδια, αλλά τότε τι είναι; Γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως μια εξήγηση, πρέπει να προχωρήσει η σκέψη και ο προβληματισμός μας ένα βήμα παραπέρα.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διερευνήσουμε εις βάθος τα αίτια της κρίσης. Αν δεν μπορούμε να τα αναζητήσουμε στο επίπεδο της βιολογίας είναι εύλογο να τα αναζητήσουμε στον χώρο του πολιτισμού. Στην κατεύθυνση αυτή νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έννοια του μιμιδίου, μια έννοια που εισήχθη από τον εξελικτικό βιολόγο Richard Dawkins, κατά αναλογία της εννοίας του γονιδίου στο πολύ γνωστό βιβλίο του Το εγωιστικό Γονίδιο . Το μιμίδιο χρησιμεύει ως εργαλείο περιγραφής και εξήγησης του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο πολιτισμός και οι ιδέες .

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχήμα, υπάρχουν συμπαγείς ομάδες πληροφοριών, ιδέες, αντιλήψεις, πιστεύω, προλήψεις και ότι άλλο συνθέτει τον ανθρώπινο πολιτισμό, οι οποίες έχουν δική τους ανεξάρτητη ζωή και οι οποίες “αγωνίζονται” για να αναπαραχθούν, να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν στους ανθρώπινους πολιτισμούς. Τα μιμίδια διαδίδονται μέσω του λόγου στον νου των ανθρώπων και επηρεάζουν άμεσα την συμπεριφορά τους. Η ιδέα αυτή είναι ιδιαίτερα γοητευτική και συνιστά ένα ισχυρό ερμηνευτικό εργαλείο για πολλά κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα, και για τον λόγο αυτό έχει ενθέρμους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα. Αντανακλώντας μια γενικότερη τάση να επεκτείνεται η χρήση στοιχείων της εξελικτικής βιολογίας σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, και τα μιμίδια εφοδιάζονται με εξελικτικά χαρακτηριστικά προκαλώντας βέβαια και αντίστοιχες επιστημονικές διαμάχες και εντάσσεις.

Αν και δεν είναι εύκολο να έχει κανείς σαφή άποψη και θέση για τις διαμάχες αυτές, ωστόσο μπορεί να κρατήσει αυτήν καθεαυτή την έννοια του μιμιδίου, όχι αναγκαστικά με τον οντολογικό χαρακτήρα της αλλά με τον ερμηνευτικό περιγραφικό χαρακτήρα, την ιδέα δηλαδή ότι συγκεκριμένα δομημένα πολιτιστικά στοιχεία κυκλοφορούν στο νου μας και μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας με τρόπο όχι άμεσα αισθητό. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι βεβαίως και τα γονίδια των ελλήνων δεν σχετίζονται με την σύγχρονη κρίση, και επίσης μπορούμε να πούμε ότι, βεβαίως, τα μιμίδια των ελλήνων σχετίζονται άμεσα, αν δεν ευθύνονται απολύτως για την κρίση.

Ποια όμως είναι αυτά τα μιμίδια των Ελλήνων τα οποία ευθύνονται για την κρίση; Αυτά είναι στοιχεία της πολιτιστικής μας παράδοσης τα οποία κυκλοφορούν μέσα μας και καθορίζουν τις συμπεριφορές μας, τις συμπεριφορές που όλοι αναγνωρίζουν ως αιτίες της κρίσης. Θα έχουμε λοιπόν φθάσει στην πηγή των προβλημάτων μας όταν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα μιμίδια αυτά, και θα έχουμε σοβαρές πιθανότητες ξεπεράσματος της κρίσης όταν θα μπορέσουμε να τα “απενεργοποιήσουμε” με τις κατάλληλες διαδικασίες και μεθόδους. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η “ανακάλυψη” και “εξουδετέρωση” των εν λόγω μιμιδίων αποτελεί όρο ζωής της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Κατ’ αρχάς παρατηρούμε ότι αναζητούμε μιμίδια τα οποία μας έρχονται από το μακρινό παρελθόν γιατί είναι ευκολοδιάκριτο το γεγονός ότι οι απαρχές της κρίσης είναι τόσο παλιές όσο και το ελληνικό κράτος. Εφόσον τα μιμίδια δρουν ήδη από τις απαρχές του κράτους μας, αυτό συνεπάγεται ότι αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν στον ελληνικό πληθυσμό πολύ πριν ιδρυθεί αυτό και επομένως τουλάχιστον κάποια από τα μιμίδια τα ένοχα για την κρίση προέρχονται από ελληνική μεσαιωνική παράδοση. Όπως κάθε άλλη πολιτιστική παράδοση έτσι και αυτή αποτελείται από ένα σύνολο μιμιδίων.

Η χρήση της εννοίας του μιμιδίου μας επιτρέπει να καταλάβουμε το γεγονός ότι στοιχεία της παράδοσης μπορούν να επιβιώνουν ανεξάρτητα και έξω από αυτήν. Με άλλα λόγια αντιλήψεις, απόψεις και ιδέες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια μιας παράδοσης μπορούν να επιβιώνουν και έξω από αυτή, ακόμα και όταν αυτή σαν συγκροτημένο σύνολο έχει πάψει να υπάρχει. Θα έλεγε κανείς ότι τότε ακριβώς είναι πιο ενεργά γιατί τότε δεν γίνονται αντιληπτά και με αυτήν την έννοια γίνονται και πλέον επικίνδυνα. Και αυτό γιατί αν ένα σύνολο ιδεών, ένα δηλαδή μιμίδιο, μεταδοθεί και φθάσει μέχρις εμάς, έξω και ανεξάρτητα από το πλαίσιο το οποίο το γέννησε, τότε μπορεί να συνιστά δηλητήριο το οποίο πρέπει να εξουδετερωθεί άμεσα.

Χρησιμοποιώντας την έννοια του μιμιδίου ως ερμηνευτικό και περιγραφικό εργαλείο μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία του πολιτιστικού παρελθόντος μας και να τα κρίνουμε και ενδεχομένως να τα απορρίψουμε, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε και να απορρίψουμε συνολικά το πολιτιστικό παρελθόν μας που τρόπον τινά συγκροτεί την ταυτότητά μας. Με άλλα λόγια μπορούμε να εργασθούμε για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της ταυτότητάς μας, χωρίς να χρειάζεται να απαρνηθούμε συνολικά το παρελθόν μας, κάτι που θα ήταν άδικο και ατελέσφορο.

Σήμερα η ελληνική μεσαιωνική παράδοση σαν ενεργό συστατικό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, όμως συστατικά της μιμίδια μπορούν κάλλιστα να επιβιώνουν και να προσδιορίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, και, καθώς συνιστούν πολιτιστικά στοιχεία ενός παρελθόντος που είναι ασύμβατο με το σύγχρονο παρόν, να δρουν ως ιοί, ως μικρόβια που αρρωσταίνουν την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μια τάση η οποία μας αποτρέπει από το να ανιχνεύουμε αυτά τα κατάλοιπα του παρελθόντος τα οποία δηλητηριάζουν το παρόν. Και αυτό γιατί καταφεύγουμε στο ένδοξο παρελθόν προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις αποτυχίες του παρόντος. Έτσι είμαστε μια κοινωνία που έχει ελάχιστη διάθεση να δει κριτικά το παρελθόν το οποίο σε όλες τις εκδοχές του ιεροποιείται και καθαγιάζεται. Αυτό συνιστά καθοριστικό εμπόδιο στο να αναζητήσουμε, να βρούμε και να απενεργοποιήσουμε τα μιμίδια τα οποία μας δηλητηριάζουν. Έτσι εξηγείται γιατί η αναζήτηση των αιτίων της κρίσης σταματά πολύ κοντά στην επιφάνεια, και αποφεύγει τα οδυνηρά ζητήματα που μας θέτει το παρελθόν.

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση πρέπει να υπάρχουν πολλά μιμίδια τα οποία να συνιστούν τις ρίζες της σύγχρονης κρίσης. Πραγματικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο το να θελήσει κανείς να τα αναζητήσει, να τα αναδείξει και να προτείνει τρόπους απενεργοποίησής τους. Είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί συστηματική και εκτεταμένη μελέτη της πολιτιστικής μας παράδοσης. Εκ προοιμίου μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι πολλά τέτοια μιμίδια κρύβονται στην ορθόδοξη θεολογική παράδοση και διδασκαλία, μια και αυτή αποτελεί ένα από τους κυριότερους, αν όχι ο κυριότερος, πυλώνας της ελληνικής πολιτιστικής μεσαιωνικής παράδοσης.

Στην συνέχεια θα εξετάσω ένα τέτοιο μιμίδιο και θα συζητήσω τους τρόπους με τους οποίους δηλητηριάζει το παρόν μας και με ποιες διαδικασίες ευθύνεται για συγκεκριμένα προβλήματα της κοινωνίας μας. Συγκεκριμένα θα συζητήσω τον κεντρικό πυρήνα της Ορθοδοξίας, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο μεσαιωνικό ελληνικό παρελθόν. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αντίληψη ότι η εκκλησία της βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι αυτή και μόνο αυτή που έχει την ορθή δόξα περί της θεότητας, η ιδέα ότι αυτή γνωρίζει την μοναδική αλήθεια για τον Θεό. Πρόκειται για ένα μιμίδιο που υποβάλει στο υποκείμενο που το φέρει την ιδέα ότι μπορεί αυτός να γνωρίζει την Αλήθεια με ένα μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε όλοι οι άλλοι να κάνουν λάθος, και ας το ονομάσουμε το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας. Προφανώς όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι λαοί και όλες οι παραδόσεις έχουν τέτοιες τάσεις, όμως στην Ορθόδοξη παράδοση αυτή η πίστη συνιστά την ίδια την ουσία της και είναι κατοχυρωμένη με διάφορους θεολογικούς τρόπους. Όλες οι Οικουμενικές Σύνοδο είχαν αυτόν τον στόχο.

Πρέπει να επισημανθεί και να τονισθεί ότι στις μέρες πολλοί ορθόδοξοι θεολόγοι θα ήθελαν να αρνηθούν το γεγονός ότι αυτό το μιμίδιο συνιστά την ουσία της πίστης τους. Βέβαια αν κανείς εξετάσει τα πράγματα εκ του σύνεγγυς δεν θα δυσκολευθεί να διαπιστώσει την προσχηματικότητα αυτής της άρνησης, όμως αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Και αυτό γιατί οι εν λόγω αντιλήψεις επηρεάζουν ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού και δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία το τι πρεσβεύουν σήμερα οι θεολόγοι. Αντιθέτως δεν νομίζω ότι θα τολμούσε κανείς να διαφωνήσει στο ότι κατά τον μεσαίωνα και την περίοδο της τουρκοκρατίας το μιμίδιο αυτό συνιστούσε τον πυρήνα της Ορθοδοξίας και επομένως ήταν κεντρικό συστατικό της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης. Τότε όμως τις αντιλήψεις αυτές τις ασπαζόταν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και επομένως το μιμίδιο αυτό κυριαρχούσε στον ελληνικό πληθυσμό και βέβαια έκανες ότι μπορούσε για να επιβιώσει…

Η χρήση της εννοίας του μιμιδίου μας απαλλάσσει από την ανάγκη να συζητήσουμε την ουσία του θέματος, αν πράγματι μπορεί μια τέτοια αντίληψη να ευσταθεί ή όχι. Αυτή η συζήτηση έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους τα θεολογικά ερωτήματα είναι κρίσιμα ερωτήματα. Άσχετα λοιπόν από το υπόλοιπο θεολογικό πλαίσιο το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας είναι αρκετά ευδιάκριτο ότι επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. Πράγματι η ιδέα ότι αυτός ξέρει την μόνη αλήθεια …για όλα, είναι ένα ευδιάκριτο στοιχείο της συμπεριφοράς του σύγχρονου έλληνα, ιδέα που εκβάλει φυσιολογικά στην ιδέα της μοναδικότητας, το ότι δηλαδή ο καθένας μας είναι ο μόνος και μοναδικός γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σύμπαν.

Στην διαπίστωση αυτή εύκολα κανείς καταλήγει απλά παρατηρώντας την συμπεριφορά των συμπολιτών μας και συχνά πυκνά όλοι μας την στηλιτεύουμε. Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει η αυτή, κάτι που θα πρέπει να μας οδηγεί στην ιδέα ότι μάλλον δεν ανιχνεύουμε σωστά την αιτία του κακού. Η ιδέα του μιμιδίου μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το θέμα. Το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας έχει σαφώς θρησκευτική και θεολογική αφετηρία, πλην όμως είναι ξεκάθαρο ότι τώρα αυτονομείται από το θρησκευτικό και θεολογικό πλαίσιο. Όταν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να επιβιώσει. Την φροντίδα αυτή την αναλαμβάνει η θρησκεία και η θεολογία της.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην περίπτωση κατά την οποία το φυσικό του περιβάλλον αποσυντίθεται, οπότε δεν μπορεί να τραφεί εκ του φυσικού. Δεν υπάρχει πλέον μια παντοδύναμη Εκκλησία με την θεολογία της για να του εξασφαλίζει τα προς το ζην! Τότε για να επιζήσει πρέπει να “λάβει” έκτακτα μέτρα. Πρέπει να κάνει τους ανθρώπους τους οποίους επηρεάζει ανίκανους να αντιληφθούν την δική του αδυναμία. Επειδή θα ήταν εντελώς ασύμφορο και επομένως αδύνατο να καταστρέψει την ικανότητα σκέψης τους και την δυνατότητα όρασης και κατανόησης, τουλάχιστον στον χώρο της ελληνικής παράδοσης ακολούθησε άλλη τακτική. Εκπαίδευσε τους ανθρώπους στο να αποδέχονται τον διαχωρισμό των λόγων από τα έργα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εύκολα να ζουν ταυτόχρονα σε δύο κόσμους, ένα αυτόν της φαντασίας, όπου το εν λόγω μιμίδιο ζει και βασιλεύει και το άλλο, αυτόν της πεζής πραγματικότητας όπου ο άνθρωπος ζει την διάψευση της πίστης του, αλλά όμως δεν την χάνει !

Έτσι βλέπουμε ότι το εν λόγω μιμίδιο επιζεί γιατί στην πραγματικότητα έχει απενεργοποιήσει ένα άλλο μιμίδιο, το μιμίδιο του αληθεύειν. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει γιατί μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας η οποία στηλιτεύεται διαρκώς και διαχρονικά, παρόλα αυτά παραμένει ακμαία και νεάζουσα και συνεχίζει να υπονομεύει τις όποιες προσπάθειές μας να προσαρμοσθούμε με επιτυχία στην σύγχρονη πραγματικότητα. Για να επιζήσει το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας, δεν έχει παρά να απενεργοποιεί το μιμίδιο του αληθεύειν. Στην πραγματικότητα μόνο αν ενεργοποιήσουμε ξανά το μιμίδιο του αληθεύειν θα μπορέσουμε να πάψουμε να ζούμε την δική μας αλήθεια σαν την μοναδική στον κόσμο, θα εξουδετερώσουμε το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας. Επειδή όμως όλα αυτά είναι αλληλένδετα ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο.

Ο άνθρωπος ή η ανθρώπινη ομάδα στην οποία δρα το μιμίδιο της κατοχής της Αλήθειας και ταυτόχρονα έχει απενεργοποιημένο το μιμίδιο του αληθεύειν είναι φυσικό και αναμενόμενο να εμφανίζει ιδιότυπη εγωπάθεια και μια διαρκή διαφοροποίηση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα που τελικά εκβάλουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές κατακερματισμού της κοινωνίας και μεγιστοποίηση της ανευθυνότητας και της ολοκληρωτικής αποφυγής της πάσης φύσεως ουσιαστικής αξιολόγησης. Το ψέμα και το φαίνεσθαι είναι οι κυρίαρχες συμπεριφορές που θεωρούνται αυτονόητα θεμιτές αρκεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντά των ομάδων. Τέτοιες συμπεριφορές παρατηρούνται σε όλες τις κοινωνίες, σε κοινωνίες όμως που κυριαρχούν τα εν λόγω μιμίδια είναι και κοινωνικά αποδεκτές και για τον λόγο αυτό εξαιρετικά μαζικές.

Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι το πρόβλημα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας είναι, για την ελληνική κοινωνία, πρώτιστα θέμα πολιτιστικό καθώς η απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης έχει ως πρώτο θύμα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να εστιαστεί πρωτίστως σε αυτά τα επίπεδα και σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθούν τα κλασσικά οικονομικά εργαλεία. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αυτά τα δεύτερα διαρκώς αποτυγχάνουν, στην ελληνική πραγματικότητα, όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα γονιδίων, αλλά πρόβλημα μιμιδίων, και επομένως αυτή η ίδια η ζωή μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε. Ένα πολιτιστικό πρόβλημα καθώς έχει έντονα ψυχολογικό χαρακτήρα, παίρνει τον δρόμο της επίλυσής του όταν έρχεται στο φως της συνειδητότητας.

Είναι λοιπόν καθήκον των διανοουμένων να αναδείξουν, να συζητήσουν και επανατοποθετήσουν το πρόβλημα της σχέσης των έργων και των λόγων, το πρόβλημα του αληθεύειν σε νέες βάσεις, να διακρίνουν ποιες ιδέες και ποιες αντιλήψεις που έχουν καλλιεργηθεί και κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία, τόσο του μεσαίωνα, όσο και την σύγχρονη, μας έχουν καταστήσει επιρρεπείς στο να ανεχόμαστε το ψέμα στην ζωή μας. Αν η θερμοκοιτίδα που εξέθρεψε το εν λόγω μιμίδιο ήταν η εκκλησιαστική θεολογία, θα πρέπει να δούμε τις επιβιώσεις της σήμερα και κυρίως τις μεταλλαγές της, έτσι ώστε να ακυρώσουμε τις αρνητικές της δράσεις, αλλά και να καλλιεργήσουμε αυτές τις στάσεις ζωής που μας καθιστούν συνεπείς και υπεύθυνους, τίμιους απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους.

Στα παραπάνω ουσιαστικά περιγράφω μια μέθοδο, μια διαδικασία η οποία πρέπει να επαναληφθεί και για όσα άλλα μιμίδια μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι κρύβονται πίσω από την νεοελληνική καχεξία, να δούμε τις αλληλεπιδράσεις τους και τις συνέπειές τους και εν τέλει να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τους κατάλληλους τρόπους. Τέτοια μιμίδια έχουν εκτραφεί σε αφθονία στο θρησκευτικό αλλά και στο ιστορικό παρελθόν μας και καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη στην αγιοποίηση του παρελθόντος. Δεν θα μας αφήσουν εύκολα να τα απενεργοποιήσουμε, ο αγώνας για την επιβίωσή τους είναι άλλωστε το δομικό συστατικό τους, αλλά μοιάζει να είναι η αναγκαία και ενδεχομένως μοιραία μάχη για την επιβίωση του σύγχρονου ελληνισμού.

1. Richard Dawkins, Το εγωιστικό Γονίδιο, Κάτοπτρο 1976, σελ. 356 κ.ε.


2. Πολύ κατατοπιστικό είναι το σχετικό άρθρο στο λήμμα memes της Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Memes όπου μπορεί να δει κανείς και την σχετική συζήτηση που προκαλεί η ιδέα του μιμιδίου στην επιστημονική κοινότητα.

3. Αυτήν την εργασία του εν λόγω μιμιδίου περιγράφω εκτενώς στο βιβλίο μου Ο Πλανήτης της Θεολογίας, σελ. 151 κ.ε.

39 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ΄
    ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;
    ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΠΙΜΕΝΩ...ΓΙΑ ΟΛΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΡΟΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΠΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ...ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ.
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος
    Οι ελληνες της Μ. Ασίας κ του εξωτερικού τι πολιτισμό κουβαλούσαν; Διαφορετικό απο αυτόν που κουβαλάμε εμείς; Μαλλον όχι.
    Αν σηκωθω και μεταναστεύσω, πάλι το ιδιο θα είμαι.
    Σε βαθος χρόνου θα αλλάξω (αν θελησω να δεχτω τις επιρροές των αλλων). Συνήθως οι Ελληνες φημηζόμαστε για την "ακαιρεότητα" μας, στο να μη δεχόμαστε οτιδήποτε αλλο έξω απο εμας..

    Είδαμε τα "χαϊρια" της ανατολικης θεολογίας.
    Μόνιμη προπαγάνδα για οτιδήποτε δυτικό, για οτιδήποτε τεχνολογικό και για οτιδήποτε "out of the box". Ακόμη και σήμερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερικά προβληματάκια στο σκεπτικό του post:
    Α. Κι ο συντάκτης του, οικοδεσκότης εδώ, Έλληνας είναι, άρα κατατρύχεται από το ίδιο μιμίδιο της φανταστικής παντογνωσίας. Μάλιστα η θητεία του στην Εκκλησία έχει επιδεινώσει αυτή την τάση του, αν δεχτούμε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τέτοια τάση.
    Β. Το ίδιο και οι Δυτικοί αδελφοί μας, πρώην ή ακόμη χριστιανοί (κάποτε Ορθόδοξοι, μετά ετερόδοξοι), έχουν το ίδιο πρόβλημα, γι' αυτό και οι Διαφωτιστές & οι φίλοι της δυτικής επιστήμης σήμερα π.χ. θεωρούν πως κατέχουν την αλήθεια και με βάση αυτή τη φαντασίωση κρίνουν το χριστιανισμό.
    Γ. Η Ορθοδοξία ΔΕΝ ισχυρίζεται ότι κατέχει την αλήθεια, και μάλιστα ως θεσμική Εκκλησία, αλλά ότι ο άνθρωπος προσωπικά προσεγγίζει το Χριστό (Αλήθεια) ως πρόσωπο. Ίσως βοηθήσει αυτό: http://o-nekros.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html.
    Χαιρετώ με σεβασμό.
    Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιμούδης Δημήτριος28 Νοεμβρίου 2010 στις 5:46 μ.μ.

    @ ΘΡ
    Συγνώμη αλλά το Συνοδικό της Ορθοδοξίας αναφέρει ότι η αλήθεια αποδέδεικται και έτσι φρονούμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος
    Όπως πάντα όταν κανείς δεν έχει επιχειρήματα πετάει λάσπη προσπαθώντας να μειώσει αυτόν που μιλά.
    Στ'αλήθεια ποιος μας λέει ότι η Ορθοδοξία δεν ...κατέχει την Αλήθεια δηλαδή δεν γνωρίζει με μοναδικό τρόπο τον Χριστό-Ᾱλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν η θεωρία περί μιμιδίων αληθεύει.Θεωρώ όμως ότι η διάσταση ανάμεσα σε λόγια και έργα είναι χαρακτηριστικό της βυζαντινής μεσαιωνικής θρησκευτικότητος. Σας θυμίζω πως η Ειρήνη "η ευσεβής" κατά τον Θεοφάνη, η οποία επέδειξε ζήλο πρωτοφανή για να αναστηλώσει τις εικόνες, διέταξε το 797 να τυφλώσουν τον υιό της Κωνσταντίνο. Και αντί οι Πατέρες να ξεσηκωθούν δικαιολόγησαν αυτήν την επαίσχυντον πράξιν. Έτσι ο "Άγιος" Θεόδωρος Στουδίτης σ'ένα γράμμα του στον ύπατο Δημήτριο γράφει ότι η τύφλωση του αυτοκράτορα ήταν η αρμόζουσα τιμωρία από έναν δίκαιο Θεό κι εκφράζει την έκπληξή του που άκουσε ότι μερικοί λυπήθηκαν "Διὰ τὸν δεύτερον Ἠρώδην"! Η βυζαντινή Ιστορία είναι γεματη από τέτοιες κραυγαλέες αντιφάσεις. Γι' αυτό και σήμερα ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ελλαδική εκκλησία είναι βουτηγμένη στην διαφθορά αδιαφορούμε και θριαμβολογούμε περί Ορθοδοξίας. Γι' αυτό και νεώτεροι θεολόγοι πασχίζουν να διαχωρισουν την θεολογική αλήθεια από την ηθική. Δεν το κάνουν σκεπτόμενοι ιδιοτελώς, είναι γνήσια τέκνα της βυζαντινής παράδοσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιμούδης Δημήτριος30 Νοεμβρίου 2010 στις 4:08 μ.μ.

    Δεν ξέρω αν ισχύει η θεωρία των μιμιδίων αλλά ακούγεται λογικότατη. Την ασυμφωνία λόγων και πράξεων την έζησα στο πετσί μου πολύ καλά απ την ολιγοετή ανάμειξή μου με την εκκλησιαστική διοίκηση.Το κακό ήταν ότι στην αρχή ούτε καν έβλεπα αυτή τη διάσταση, ήμουν εκπαιδευμένος να βλέπω τα πράγματα όχι όπως πραγματικά είναι αλλά όπως θέλουμε ή φανταζόμαστε ότι είναι.Όταν άρχισα να την βλέπω την απέδωσα στην αδυναμία των υπευθύνων να εφαρμόσουν τα "δέοντα". Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Γι αυτό δεν με εκπλήσσει το κήρυγμα της Κυριακής από το Δεσπότη για την απαξία του πλούτου, ένας άνθρωπος που απολαμβάνει σαφώς ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο από τους ακροατές του, πρέπει να αποδείξει στους ακροατές του την απαξία του πλούτου, ε.. δεν γίνεται.

    @Ζηνάς
    Μάλλον τα συναισθήματα δεν έχουν καμιά αξία εμπρός στην δογματική ακρίβεια, πόσο μάλλον τα γυναικεία. Επομένως η αξιολόγηση των πραγμάτων γίνεται αλλιώς. Και μάντεψε ποια θεωρία κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή. Εξάλλου υπάρχει και μια θεωρία στην Ορθόδοξη παράδοση που λέγεται "θεία Οικονομία", επιτρέπει και δικαιολογεί τα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντική η επίδραση της ορθόδοξης παράδοσης, η οποία έρχεται από το παρελθόν, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ως αποφυγή της πάσης φύσεως αξιολόγησης, από τους τυχόν προβληματισμούς των σημερινών θεολόγων ή θεολογούντων.
    Το τι κάνει ο παπάς ο Δεσπότης ή ο θεολόγος αφορά ελάχιστους, η αναξιοκρατία όμως και η πελατειακή σχέση που σχεδόν νομιμοποιούνται από την κουλτούρα μας, μας έχει καταστρέψει όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
    Η ΕΙΡΗΝΗ Η ΕΥΣΕΒΗΣ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΩΣ ΕΠΑΙΤΗΣ.
    Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΠΑΥΛΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ (ΒΕΒΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ).
    ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΣΥΝΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα η ενασχόληση με το παρελθόν αντί να τρέχουμε στο μέλλον, αυτό αφορά εκείνους που έχουν άποψη,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μου αρέσουν οι φτηνές δικαιολογίες. Η Ειρήνη μετανόησε... Και λοιπόν; Όταν ήταν στην ακμή της δεν το θεώρησε ασυμβίβαστο με την χριστιανική της ιδιότητα, αλλά και με την ιδιότητά της ως μάνα, να τυφλώσει το παιδί της. Μετά που εκθρονίστηκε το 'παιξε μετανοούσα Μαγδαληνή. Πολύ αργά. Όταν ο υπερευσεβέστατος αυτοκράτωρ Μιχαήλ Παλαιολόγος ανέκτησε την Πόλη από τους Φράγκους (1261) είπε μαζύ με τον λαό, μπροστά στην Πύλη της Πόλης, ενώπιον της εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας 1300 "Κύριε ελέησον"! Με το που μπήκε στην Πόλη ετύφλωσε τον Ιωάννη Λάσκαρη, αυτοκράτορα της Νικαίας! Βέβαια, και σε άλλους λαούς λαούς έγιναν τα ίδια και χειρότερα. Αλλά δεν ελέγονταν προηγουμένως χίλια τρακόσια "Κύριε ελέησον"!
    Πάθος για το δόγμα, αδιαφορία για την ηθική. Να, η κακή κληρονομία του Βυζαντίου.
    Στην ίδια γραμμή συνεχίζουν πολιτικοί και κληρικοί στην Ελλάδα. Μεγαλόστομες διακηρύξεις, λόγια, λόγια, λόγια, και ηθική συνέπεια πουθενά! Έρχονται μετά και οι θεολόγοι και σου λένε πως αυτά είναι savoir vivre σημασία έχει η "αλήθεια".

    Η όλη λογική είναι σαφώς προνεωτερική. Από τον Διαφωτισμό και μετά έχουμε επικέντρωση στην εμπειρία, στην πράξη, στο απτόν, στην ηθική. Η αξία του ανθρώπου δεν προσμετράται από αυτά που λέει, αλλά από όσα κάνει. Μια θεωρία δεν αναγνωρίζεται ως άξια προσοχής παρά μόνον αν έχει αντίκτυπον στην εμπειρική πραγματικότητα.
    Η δική μου άποψη είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι κατά βάθος διανοητικά καθηλωμένος στον βυζαντινό Μεσαίωνα. Σκέφτεται και ενεργεί σαν παιδί. Δεν έχει ωριμάσει ακόμη για να περάσει στην νεωτερική σκέψη.Η ορθόδοξη εκκλησία είναι ένας παράγοντας που τον καθήλωσε σ' αυτήν την ανωριμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος
    "Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα η ενασχόληση με το παρελθόν αντί να τρέχουμε στο μέλλον".
    Νομίζω ότι μόνο αν κατανοήσουμε σωστά το παρελθόν μας θα βαδίσουμε στο μέλλον με επιτυχία. Οι πολλαπλές αποτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας φωτίζονται επαρκώς όταν κανείς γνωρίσει το παρελθόν. Τότε καταλαβαίνει τις ιδέες, (μιμίδια) που μας καταδικάζουν στην ματαιοπονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζηνάς
    "Πάθος για το δόγμα, αδιαφορία για την ηθική. Να, η κακή κληρονομία του Βυζαντίου." Μου αρέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αρσένιο

    Οι Έλληνες βρίσκονται σε συνεχή πολιτισμική επαφή με τη Δύση απο το τέλος του 18αιωνα. Επίσης βρίσκονται σε επαφή με πολλούς λαούς χάρη στην εμπλοκή τους με το εμπόριο στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα μιμίδια για τα οποία μιλάς μπορούν να έλθουν απο παντού και να κάνουν ποικίλους συνδιασμούς. Ακόμα και αν είναι μια καλή θεωρία πως θα συντάξεις την αρχαιολογία τους; Πως θα πεις "φταίνε αυτά που πήραμε απο εδώ και όχι αυτα που πήραμε απο εκεί ή ο συνδιασμός τους"; (εννοώ αν δεν έχεις μια καλύτερη θεωρία για την κοινωνική σταθερότητα και την κοινωνική αλλαγή, που προφανώς δεν έχεις) Ακόμα περισσότερο τι σημασία έχει πρακτικά; Αν μιλάμε για κάτι που έχει να κάνει με τους έλληνες τώρα;

    Επίσης έχω να σου προτείνω κάτι. Αν νοιώθεις πράγματι ότι οι ιδέες αυτές που εκφράζεις έχουν βάρος γιατί δεν δοκιμάζεις να τις παρουσιάσεις εκεί όπου μπορούν να τις κρίνουν επαρκώς: σε κάποιο συνέδριο πολιτικής ιστορίας. Ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός μπορείς να το προτείνεις ως "ίδέα" και ίσως υπάρξει θετική ανταπόκριση.

    Αυτή τη στιγμή γράφεις πράγματα που σαφώς δεν είναι εκλαίκευση (δεν έχεις την εκπαίδευση για να πεις ότι εκλαικεύεις σε τέτοια ζητήματα). Είναι υποθέσεις μια κάποιας ευλογοφάνειας που όμοιες μπορούν να γίνουν πολλές και καταλήγει να είναι κύρηγμα στους ήδη προσηλήτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ζηνάς

    "Η δική μου άποψη είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι κατά βάθος διανοητικά καθηλωμένος στον βυζαντινό Μεσαίωνα. Σκέφτεται και ενεργεί σαν παιδί. Δεν έχει ωριμάσει ακόμη για να περάσει στην νεωτερική σκέψη.Η ορθόδοξη εκκλησία είναι ένας παράγοντας που τον καθήλωσε σ' αυτήν την ανωριμότητα. "

    Κατάλαβα. Είχαν δίκιο οι της δικτατορίας απλώς δεν ήταν οι κατάλληλοι για το γύψο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σιμούδης Δημήτριος2 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:05 μ.μ.

    @Ζηνάς
    Συμφωνώ μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βασίλης Κόλιας
    "Οι Έλληνες βρίσκονται σε συνεχή πολιτισμική επαφή με τη Δύση απο το τέλος του 18αιωνα."
    Ευτυχώς δεν ήταν ποτέ όλοι οι Έλληνες ...ορθόδοξοι και έτσι η χώρα μας έχει τα θετικά που έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για όλα φταίει το γεγονός ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι οπλισμένος εκ φύσεως, με τη δυνατότητα να φαντάζεται πράγματα, που είναι εκ φύσεως πάνω από τις δυνάμεις του ανθρώπου... Με ή χωρίς την Ορθοδοξία, ο άνθρωπος υπήρξε πάντα ένα ακοινώνητο "κοινωνικό όν"...Κανένα σχήμα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ευρύτερη ευτυχία... Επιπλέον, μακάρι οι κοινωνίες να ενεργούσαν σαν παιδιά. Απεναντίας, ενεργούν σαν ανέραστοι, ξερόλες, αυθεντίες ενήλικες...Η όψη αλλάζει. Η ουσία είναι παντού ίδια. Γιατί δεν το βλέπουμε όμως "θετικά";Η φύση έχει φροντίσει για μας ομοιπαθητικά. Η ασχήμια της ζωής, ομορφαίνει τον θάνατο. Παράλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οταν πας κόντρα στη φύση,η φύση εκδικείται.
    Η εκκλησια (ανα τους αιωνες) εβαλε ενα λιθαράκι (μάλλον πολλα λιθαράκια) στο να κανει τους ανθρωπους να πηγαινουν "κοντρα" με τον εαυτό τους, με τη φύση τους, με τα συναισθήματα τους.
    Φύτεψε φοβίες, φύτεψε ενοχές, κ άλλα πολλά.
    Εχει φυσικά κ λύσεις (πχ για το σκανδαλο Βατοπαιδιου, ο Ανθιμος ειπε να κλειστουν σε ενα δωματιο οι εμπλεκόμενοι ιερεις, κ να κάνουν μετάνοιες). Ουδεν σχολιον..

    Πιστευω λοιπον οτι στην τερατογέννεση που ακούει στο όνομα συγχρονη Ελλάδα, η εκκλησία δεν ήταν αμέτοχη. Κ εξακολουθεί να θέλει να εχει λόγο κ εξουσία επάνω της και επάνω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η φύση εκδικείται και χωρίς να της πας κόντρα... Τί της κάναμε και μας έχει αφήσει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, πάνω σ΄ένα τυχαίο πλανήτη, μέσα σ'ένα αχανές σύμπαν, στο έλεος του Κανενός;
    Τα "θρησκευτικά" και τα "εκκλησιαστικά" ήρθαν να βολέψουν, ή να σπάσουν την ρουτίνα της απελπισίας ... Παίξαμε και χάσαμε...
    Μετά τα γονίδια και τα μιμίδια, καιρός ν' αναζητήσουμε τα "SOSίδια"!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΠΡΟΣ ΖΗΝΑ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ.
    ΑΛΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Παράλογη
    Oσο πιο νωρις "χωνεψουμε" οτι ειμαστε πλασματακια οπως κ η υπολοιπη φυση τοσο το καλυτερο. Οσο πιο κοντα ερθουμε στη φύση κ νιωσουμε μερος της τοσο πιο ομορφα θα δείχνουν ολα γύρω μας. Και δεν θα νιωσουμε καμια μοναξια στο ελεος του κανενα.

    Πιστευω πως η δυστυχια μας ξεκιναει απο την αναγκη για το κατι παραπανω. Δεν ειμαστε ευχαριστημενοι με αυτο που ζουμε, με αυτο που εχουμε κ φανταζομαστε δικαιοσυνη, απολαβες, εξουσιες, γαληνη, ξεκουραση κλπ σε "αλλους κοσμους".

    Κ ετσι χανουμε αυτον τον κοσμο ( ο οποιος κατα τη γνωμη μου ειναι υπεροχος, κ θα μπουρουσε να ειναι ακομη καλυτερος αν τον σεβομασταν οσο του αξιζει). Εμεις τον εχουμε αναγκη (αυτον τον κοσμο), οχι αυτος.

    Η θρησκειες ειναι σαν τα φαρμακα. Οσο πιο πολυ πονας, τοσο ποιο πολλα θα σου δωσουν.. Κ τοσες περισσοτερες παρενεργειες θα εχεις μετα.. Το χειροτερο δεν ειναι να "πας απο την αρρωστια" αλλα να πας απο τις παρενεργειες..

    Η απελπισια, ειναι ότι χειρότερο.
    Δεν υπαρχει λόγος για απελπισια.

    Ενα καλο SOSιδιο ειναι η πιστη στις δυναμεις σου. Εμενα μου αρκει αυτο.
    Ολοι θα πεθανουμε.
    Κ προσωπικα δεν πιστευω πως θα συναντηθουμε καπου ξανα. Κ νιωθω μια χαρα με αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμον,
    Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Γιώργο

    "Όταν πας κόντρα στη φύση σε εκδικείται".
    Αν ακολουθούσαμε τη φύση τα αγόρια θα έκαναν οικογένεια στα 16 και τα κορίτσια στα 14, θα σπάζαμε τα μούτρα του άλλου όταν πραγματικά μας είχε σκάσει κλπ κλπ Εκτός αν βάλει κανείς και όλο τον πολιτισμό μέσα στη φύση (ως ανάπτυγμα του "φυσικού" μας εγκεφάλου) οπότε η φράση παύει να έχει νόημα γιατι πλέον εξ ορισμού δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στη φύση

    @ Ζηνά

    Δεν είναι τόσο εύκολο. (και δεν το λέω αυτό για να διαφωνήσουμε). Το θέμα της οικονομίας ή της μετάνοιας εμφανίζεται και αλλού και νοιώθω αμηχανία να ξιολογήσω ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστάσεις πολύ διαφορετικές απο αυτές που μου είναι οικείες
    Ο αυτοκράτορας Ασόκα αφού έχει ξεσκίσει κάτι κοντινούς λαούς, και όντας Βουδιστής (δεν θυμάμαι αν ήταν ήδη ή έγινε μετά), στήνει μια στήλη στην οποία αναγνωρίζει το λάθος του. Είναι ασήμαντο ή υποκριτικό αυτό; Δεν θα βιαζόμουν να το πω.
    Ο Βολταίρος είχε αντλήσει μέρος της τεράστιας περιουσίας του απο επενδύσεις που περιελάμβαναν δουλεμπόριο.
    Καθένας απο εμάς που χρησιμοποιεί κινητό ή φορητό έχει συνεργασθεί με τη διεφθαρμένη κατάσταση που βγάζει στο Βόρειο Κογκό το μίγμα τανταλιού κοβαλτίου που χρειάζεται σε κάποια κράματα. Η Ειρήνη τύφλωσε το γιό της για να ζήσει ως αυτοκράτειρα (υποθέτω, δεν κοιταξα τι έκανε η ίδια). Εμείς δεν δεχόμαστε κακά σε άλλους για να ζήσουμε τη ζωή μας (έτσι όπως νοιώθουμε ότι έχει αξία να τη ζει κανείς); Εμείς δεν προσπαθούμε να είμαστε ηθικοί; Δεν ισχυρίζεται μάλιστα ο Δυτικός πολιτισμός του οποίου μετέχουμε ότι ποτέ η ηθική δεν έφτασε σε τέτοια τελειότητα όσο σε αυτό ακριβώς τον πολιτισμό; (δεν μιλάω εδώ για τους μεταμοντέρνους)

    Είμαστε αυτόματα υποκριτές καθώς ζούμε σε αυτή τη σύνθετη κατάσταση;

    Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι (για εμένα): αν οι άνθρωποι βρισκόμαστε πάντα (τουλάχιστον άνθρωποι όπως εγώ) με λασπομένο το χυτώνα της ψυχής μας (γιατί έτσι είναι η ζωή) σε τι συνίσταται ηθική δραστηριοποίηση με νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η Εκκλησία, μπορεί να είναι η "κατασκήνωση" μεσ' την οποία φιλοξενούνται τα προβλήματα που γεννάει η "απουσία" του Πατέρα, όμως πράγματι, δεν έχει σχέση με τον Προσκοπισμό...
    Έχει σχέση με τον "Προσκοπτισμό" και τον "Προσκομματισμό", καθώς α) "σκοντάφτει" πάνω στα ίδια τα ψέματά της, (τα οποία και αποτελούν τη βάση της ύπαρξής της) και β) λειτουργεί "ανασταλτικά", εμποδίζοντας κάθε διαδικασία εξέλιξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης του υπαρξιακού αδιεξόδου του Ανθρώπου..
    Ευτυχώς που έχει σκαρφιστεί και το "κόλπο" με τα δάκρυα, γιατί έχουμε πολλά να ρίξουμε!! Τα "SOSίδια" παρακαλώ!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Βασίλης Κολλιας
    Οτι η φύση σου δίνει την δυνατότητα να τεκνοποιήσεις απο την εφηβεία αλλα δεν το κανεις, δεν πας κόντρα στη φύση. Ειναι θεμα πολιτισμικό ή κοινωνικο (αλλοι λαοι το κανουν). Το να ευνουχιστείς όμως ή να μαχεσαι εναντίων των ορμών που εχεις θεωρώντας τες σατανικες επιδράσεις, μαλλον είναι λαθος.

    Το να σπάς τα μούτρα του αλλου ειναι καλή λύση κ ακρως αυθεντική. Θα είχα σπάσει πολλά μουτρα πολιτικών κ όχι μόνο. Αυτο θα μας έκανε αυθεντικούς, αλλα οπως ξέρεις η βία στη φυση υπάρχει μονο για επιβίωση. Για τιποτε αλλο. Οποτε ακομη κ αυτο που λες ειναι κόντρα στη φύση. Η οργη ο θυμος ολα αυτα ειναι αντιδράσεις που πρεπει να μάθεις να τις ελεγχεις. Αλλιως θα σου σπασουν κ τα δικα σου μουτρα.

    Νομιζω πως επειδη ειμαστε οι "κεφαλες" τις δημιουργίας, εχουμε την αντιληψη οτι ειμαστε κ κατι παραπανω απο την υπολοιπη ζωη του πλανητη. Κ ψάχνουμε να βρούμε την αρχη κ το τελος μας. Δεν νομιζω. Προσωπικα διαφωνω με αυτη την τοποθετηση. Σιγουρα ειμαστε διανοητικα η ελιτ των πλασματων, αλλα εκει ειναι τα ορια μας.

    Ισως Βλεπω τα πραγματα εντελως πεζα (αν νομιζεις κατι τετοιο, δεκτο) αλλα με βολευει πολυ αυτη η τοποθετηση.Και δεν κυνηγαω ουτε φαντασματα αλλα ουτε και περιμενω μεσσιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Λιάγκα Γιώργο
    Σε ποιές δυνάμεις μας να πιστέψουμε, αν εξ'ορισμού δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από απλά πλασματάκια σαν όλα τα άλλα;
    Όχι δεν είμαι απελπισμένη. Ερωτευμένη είμαι με την Ζωή και απαιτώ από αυτήν να έχει την αξία που της πρέπει. Ξέρω να προσαρμόζομαι στην πραγματικότητα, να ζητάω λίγα, να χαίρομαι την στιγμή και να απολαμβάνω απλά πράγματα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αναχθεί σε κοσμοθεωρία. Είναι σαφές ότι αποτελεί μια λύση ανάγκης που μάλιστα δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να εφαρμόσουν...
    Από φόβο μην απελπιστούμε γινόμαστε απελπιστικοί.
    Η ρεαλιστική εξοικείωση με την ιδέα του θανάτου μπορεί να μας απαλλάσει από ορισμένες νευρώσεις, μπορεί όμως να είναι και από μόνη της μια νεύρωση...Προσωπικά, θέλω να έχω το θάρρος να αμφιβάλλω για το νόημά του, καθώς βρίσκω τον πόθο, για προσωπική παρουσία στον άπειρο χωρο-χρόνο, ιερό.
    @Βασίλη Κόλλια
    Με "λασπωμένο το χυτώνα της ψυχής"... είναι στ'αλήθεια πιο λασπωμένος o δικός σου, από τον χυτώνα της ψυχής αυτών που σε γέμισαν ανόητες ενοχές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ παρ*άλογη
    1. "Προσωπικά, θέλω να έχω το θάρρος να αμφιβάλλω για το νόημά του, καθώς βρίσκω τον πόθο, για προσωπική παρουσία στον άπειρο χωρο-χρόνο, ιερό."

    :)

    2."Με "λασπωμένο το χυτώνα της ψυχής"... είναι στ'αλήθεια πιο λασπωμένος o δικός σου, από τον χυτώνα της ψυχής αυτών που σε γέμισαν ανόητες ενοχές; "

    Μα εμένα με ενδιαφέρει κυρίως ο δικός μου. Αν αυτοί που αναφέρεσαι είναι φίλοι μου και θέλουν να συζητήσουμε τα των δικών τους ΟΚ, αλλοιώς είναι ο δικός τους κόσμος (δεν μιλώ για τις πράξεις που έχουν αποτελέσματα σε άλλους).
    Όπως νοιώθω εγώ οι ενοχές δεν μου αρέσουν όταν είναι δυσλειτουργικές. Αν η ενοχή είναι αναγνώριση της πραγματικότητας και δεν με παγώνει αλλά με βοηθά στο δρόμο μου δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή επειδή στις μέρες μας δεν είναι πολιτικώς ορθό να έχει κανείς ενοχές.
    Και μια τέτοια λειτουργία θα χαιρόμουν να έχει και για άλλους. Δεν θα ήθελα να δω τον τάδε πολιτικό που έκανε κάτι αισχρό να γίνει κουρέλι ή να αυτοκτονίσει ή δεν ξέρω τι απο ενοχές. Αλλά θα ήθελα αναγνωρίζοντας την ενοχή του/της να κάνει κάτι γι αυτό. Να μετανοήσει εμπράκτως δηλαδή.

    Αυτό που νομίζω και εσύ και ο Γιώργος αναφέρεστε είναι το εξής: Μεγαλωμένος με τον α ή το β τρόπο και όντας άνθρωπος, εγώ ο συγκεκριμένος τάδε, αισθάνομαι να βγαίνει απο μέσα μου πηγαία η διάθεση προς το χ. Ο επίσκοπος δείνα μου λέει: πρέπει να ξεριζώσεις απο μέσα σου κάθε σκέψη για το χ. Τι κάνω; Κάνω ή θέλω το χ και νοιώθω ένοχος; Διώχνω το χ και νοιώθω κολοβομένος; (αν υποθέσουμε ότι μπορώ κάν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σιμούδης Δημήτριος7 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:27 π.μ.

    @Βασίλη
    Το πρόβλημα Βασίλη δεν νομίζω ότι βρίσκεται στη σχέση φύσεως και πολιτισμού, νομίζω κανείς δεν ισχυρίζεται το να εγκαταλείψουμε τον πολιτισμό μας για να επιστρέψουμε στη φύση. Το πρόβλημα που συζητάμε είναι στην αποδοχή μιας φιλοσοφίας που ισχυρίζεται ότι αυτή η φύση στην οποία ζούμε όλοι μας δεν είναι η πραγματική (η λίαν καλώς δημιουργημένη από το Θεό) αλλά είναι μια αλλοιωμένη από την αμαρτία (προπατωρική) και γι αυτό πρέπει να ζούμε ή τέλος πάντων να επιδιώκουμε να ζούμε όχι σύμφωνα με αυτή που τώρα υπάρχει αλλά με την (υποτιθέμενη) άλλη (την πριν την αλλοίωση). Ίσως να μην το καταλαβαίνεις αλλά αυτή η διδασκαλία επηρεάζει όλη τη ζωή της Εκκλησίας.Βέβαια πριν από αιώνες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο αλλά σήμερα πως μπορούμε να ισχυριζόμαστε την ύπαρξη αυτής της άλλης φύσεως, της απαλλαγμένης από τα σημερινά της κακά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @παρ*άλογη
    Είπες : Προσωπικά, θέλω να έχω το θάρρος να αμφιβάλλω για το νόημά του, καθώς βρίσκω τον πόθο, για προσωπική παρουσία στον άπειρο χωρο-χρόνο, ιερό.

    Πιστεύω αυτο ειναι η αρχη της "δυστυχίας" σου..
    Εγω δεν βρισκω κανέναν ποθο για παρουσια στο άπειρο. Προτιμώ την παρουσία στο εδω και στο σήμερα(αυριο μπορει να μη ζω).

    Οι δυναμεις που πρεπει να πιστεψεις, ειναι αυτες που σε προικισε η φύση σου. Πνευματικες/σωματικες/ψυχικες.
    Εσυ τι δυνάμεις θα ήθελες; Υπεράνθρωπες; κατι σαν Super hero; Καπου εχεις ενα ταλέντο, μια κλίση, κατι. Use it. Τα αλλα ειναι συμβιβαστικές λύσεις.

    Θες μια πιο "Ψαγμενη" κοσμοθεωρία, οπως ο περισσοτερος κόσμος, κ δεν "βολεύεσαι" με τις απλες θεωριες. Εμενα τα απλα πράγματα μου κάνουν, κ ειναι πιο δύσκολα στην πράξη απο τα πολύπλοκα. Αν θες η ζωη να εχει την αξια που της πρέπει, φρόντισε να την ζήσεις τωρα που μπορεις. Οσο για τον ιερό σου πόθο, η μέχρι τώρα ιστορία της ανθρωπότητας δεν εχει δώσει σαφείς απαντήσεις. Ευχομαι καποιος να καταφέρει να σου απαντήσει κατα τη διάρκεια του βίου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. κ.Κόλλια Βασίλειον,
    Η υποκρισία είναι πασιφανής. Το έγκλημα δεν έχει όμοιό του. Μια μάνα τυφλώνει το παιδί της για να το αποκλείσει από την διαδοχή και οι εικονολάτρες επικροτούν. Τραγικά πράγματα. Κάποιες φορές οι άνθρωποι γίνονται χειρότεροι και από ζώα. Προσωπικά δεν βρίσκω καμιά δικαιολογία ούτε στην Eιρήνη την Αθηναία, ούτε στον Θεόδωρο τον Στουδίτη, ούτε στον Μιχαήλ Παλαιολόγο, ούτε και στον Μέγα Φώτιο, που με όλη του την λογιωσύνη δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την φυλακή και τον βασανισμό του Ιγνατίου για να γίνει Πατριάρχης και το μόνο που τον ένοιαξε ήταν το filioque ! Απολύτως καμιά δικαιολογία!
    Το ότι η Εκκλησία μας τιμά κάποιες από αυτές τις προσωπικότητες ως αγίους ή τους ονομάζει ευσεβείς, δεν με φοβίζει στο να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί προσπαθείτε να τους υπερασπιστείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Ζηνά

    Δεν προσπαθώ να τους δικαιολογήσω. Απο τη μια μεριά είναι η δική μου περιορισμένη γνώση της σχετικής ιστορίας. Απο την άλλη ο δισταγμός μου να κρίνω ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές περιστάσεις απο εμένα και άρα που είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθώ το πλαίσιο στο οποίο πέρνουν αποφάσεις. Μιλάμε για ανθρώπους με πολύ μεγάλη εξουσία και ίσως κανείς σε αυτό το blog δεν έχει παίξει σε αυτή την πίστα.
    Σε ένα πολύ πιο κοντινό επίπεδο ακόμα και ανθρώπους όπως ο Καραμανλής και ο Σιμίτης δυσκολεύομαι (όταν το σκεφτώ αυστηρά ) να τους κρίνω γιατί παίξαν σε άλλη κατηγορία (στη δημοκρατία απο την άλλη υπάρχει μια μορφή κριτικής στην οποία είναι ανοικτοί απο τα πράγματα: όντας στην εξουσία υπόσχονται κάποια πράγματα και κρίνονται σε σχέση με αυτά)

    Όσο για το αν έχει ομοιό του ή όχι, σε χώρους υψηλής εξουσίας γίνονται πολύ σκληρά πράγματα.
    Ο βομβαρδισμός των Παλαιστινιακών καταυλισμών είναι απείρως φρικτότερος απο μια μάνα που τυφλώνει το παιδί της. (Σκεφτείτε όσοι έχετε παιδιά τι σημαίνει να έχεις παιδιά στη Δυτική Όχθη.)


    Λέμε "η εξουσία διαφθείρει". Αλλά το λέμε αφήνοντας κάποιους άλλους να βγάλουν τα κάστανα απο τη φωτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Λιάγκα
    "Εγω δεν βρισκω κανέναν ποθο για παρουσια στο άπειρο. "

    Πάντως η φωτογραφία απο την καταπληκτική παραλία στη Λευκάδα στο blog σου είναι κάτι σαν ένα κινεζικό ιδεόγραμμα για το άπειρο.

    "Οι δυναμεις που πρεπει να πιστεψεις, ειναι αυτες που σε προικισε η φύση σου. "

    Οι φύση σου + οι γονείς σου + οι δάσκαλοί σου+ κλπ. Το ότι κοιτώ μέσα μου και βγαίνει κάτι που αισθάνομαι να έρχεται απο το πουθενά δεν σημαίνει ότι αυτό το κάτι δεν έχει μέσα του όλους τους άλλους με τους οποίους συναλλαχθήκαμε.

    Δεν σε νοιάζει για το άπειρο αλλά θα ήθελες μια ΦΥΣΗ να σου προσφέρει το σταθερό σημείο που έψαχνε και ο Αρχιμήδης για να κινήσει τον κόσμο με το μοχλό του.

    Η Επιστήμη ως ιέρεια που μετατρέπει τη ρευστότητα των εμπειριών σε ΑΛΗΘΕΙΑ για τη ΦΥΣΗ. Οι κατηχηθέντες μεταλαμβάνουν και μετά ξεχύνονται με τη σιγουριά της κατοχής της αλήθειας.
    Υπέροχη εκδοχή. Έχεις αμέσως αμέσως την Αλήθεια, αυτοδικαίωση, πιθανές σταυροφορίες για να κατατροπώνεις ως ήρωας τους εχθρούς (να φωτίζεις τους σκοτισμένους, να ξεγυμνώνεις τους υποκριτές ισχυρούς).

    Τώρα τα περισσότερα απο όσα γράφω παραπάνω είναι 9 στα 10 λάθος αφού ούτε και σε ξέρω Γιώργο. Αλλά προσφέρεσαι για πείραγμα και δεν αντιστάθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ Βασίλης Κόλλιας
    Καλά κάνεις κ με πειράζεις, δεν ενοχλούμαι ουτε παρεξηγούμαι.
    Σταθερό σημείο δεν ψάνχω. (ενα σου λαθος)
    Αυτο που ειμαστε σιγουρα εχει κατι απο ολους τους αλλους με τους οποιους συναλλαχθηκαμε. Αλλα ειναι στο χερι μας τι απο αυτα θα κρατήσουμε κ τι θα πετάξουμε στο καλαθι των αχρηστων. Υπαρχουν καλες κ κακες επιρροες. Ο καθενας διαπλάθει χαρακτηρα με αυτον τον τροπο. Η εκκλησια θεωρει πως απο τα λεγόμενά της τιποτε δεν ειναι για πεταμα. Εγω διαφωνω.

    Η επιστημη ερμηνευει τη φύση. Εξηγει τους μηχανισμους.
    Κ το κανει βασισμενη στις αισθησεις που εμεις εχουμε. Το τι υπάρχει πέρα απο αυτο ειναι αγνωστο. Για ποσο ακομη δεν γνωριζω.

    Το προβλημα Βασίλη δεν ειναι το τι πιστεύω εγω ή τι πιστεύεις εσυ.
    Το προβλημα γίνεται προβλημα οταν μαχομαι να κάνω εσενα να πιστευεις αυτα που πιστευω εγω. Ακομη κ με πολεμο (οποιασδηποτε μορφης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Βασίλης Κόλλιας
    Καταλαβαίνω πως θέτεις το θέμα των ενοχών και συμφωνώ.
    Επιπλέον, εντοπίζεις ένα δίλλημα το οποίο προσωπικά για μενα έχει ως εξής: "Όταν ένας άνθρωπος, κινούμενος από τις φυσικές πνευματικές δυνάμεις του, σκεφτεί ή ονειρευτεί κάτι ανώτερο από τα προφανή (χωρίς να τα υποτιμάει Γιώργο), τί πρέπει να κάνει; Να το ποθήσει ακολουθώντας έτσι την φυσική "κλίση" του ή το "ταλέντο" του, ή να ακρωτηριάσει τις επιθυμίες του προς αποφυγή του απώτερου πόνου;"
    Ο Άνθρωπος δε, δεν ανέπτυξε τυχαία τις πνευματικές του δυνάμεις. Είναι η φυσική αντίδραση απέναντι στο γεγονός ότι "η σκληρή και άκαμπτη πραγματικότητα φιλοξενεί μέσα της την ¨ευαισθησία" που ονειρεύεται να την αλλάξει..."
    @Λιάγκας Γιώργος
    Πως μπορώ να τα βγάλω πέρα μαζί σου; Μετά το Super Hero, κινδυνεύω να με πεις και "ψώνιο"...(και ας μην έχω μπεί στον πειρασμό του Βασίλη να σε πειράξω...)
    Πληροφοριακά, Super Heroes για μένα είναι μόνο όσοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν (σιωπηλά ή μη) με τον ασύλληπτο πόνο και την αδικία. Ακόμα,όλοι όσοι είχαν κάτι να πουν και δεν ακούστηκαν ποτέ...
    Ακόμα, δεν ψάχνω "ψαγμένες κοσμοθεωρίες". Ψάχνω κάτι πιό δύσκολο.Έναν τρόπο "μες τον σεισμό, τον χαλασμό, κάστρο η ομορφιά να μπορέσει να χτιστεί... "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλά σου τα λέει η Παρά*λογη, Γεώργο Λιάγκα, εκεί στο 7:44.

    Το δίλημμα , πιο ξεκάθαρα , είναι ότι ή θα πρέπει κανείς να ονειρεύεται πέρα από τα συνηθισμένα με τίμημα τον ψυχικό πόνο και τη "δυστυχία" ή θα πρέπει να αρκείται στα απλά και προφανή με τίμημα να χάσει την ευκαιρία της "ιερής" ανακάλυψης - δεδομένου ότι η ίδια η φύση μας δίνει αυτή τη δυνατότητα του ιερού πόθου την οποία πρέπει να ακρωτηριάσουμε προκειμένου να δούμε τα πράγματα "απλά".

    Να σημειώσουμε όμως ότι και στα απλά και προφανή, ενίοτε υπάρχει μεγάλη δυστυχία επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Kρίνος και Παράλογη

    Δεν βρίσκω κάτι στα λεγόμενα σας το οποίο με κάνει να διαφωνώ.
    Το δίκό μου "ελλάτωμα" είναι πως πιστευω οτι η "ιερή ανακάλυψη" αναμοχλεύεται ανα τους αιώνες κ δεν μου δίνει κάτι νεο. Αυτά που ο Αρσένιος προβάλλει με τα γραπτά του, μου κετνρίζουν το ενδιαφερον.
    Κ αυτο διότι λεει κάτι πέρα απο τα συνηθισμένα.
    Αλλα και πάλι, δεν είναι του χαρακτήρα μου να ονειρεύομαι τα παραπάνω. Η ζωη ειναι πολύ μικρη για να προλάβω να βρω τις απαντησεις στα αίωνια ερωτήματά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Λιάγκας Γιώργος
    Προσπερνώ το ότι υπονοείς πως τα λόγια μου είναι συνηθισμένα και απαντώ...
    Η "ιερή ανακάλυψη-αποκάλυψη" αφορά το ενεργό παρόν του κάθε ξεχωριστού Προσώπου. Δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις με τις αναμοχλεύσεις ανά τους αιώνες για θέματα προσωπικού πόθου...
    Είναι σαν τον ανεκπλήρωτο Έρωτα. Αν στους αιώνες δεν κατάφερνε κανείς να ερωτευτεί, αυτό τι θα μας έλεγε; Nα απαρνηθούμε τελικά την αναζήτηση του Έρωτα και να ζήσουμε μια (ή πολλές) χλιαρές "αγάπες" μεσ' τον συμβιβασμό;
    Στο παρελθόν δεν ψάχνω παρά μόνο για εμπειρικές γνώσεις. Για το θέμα που συζητάμε, δεν έχει ποτέ υπάρξει οργανωμένη αποστασιοποιημένη προσπάθεια θεώρησης. Για το παρελθόν μου λέει η καρδιά μου μόνο ένα πράγμα: "Μην το εμπιστεύεσαι." Άρα δεν σπαταλώ την πολύτιμη ζωή μου περιμένοντας κάτι από εκέι.
    Κάνω πράξη το δικό σου slogan..."Ζω το Τώρα". Απακγιστρωμένη από την έννοια "ψάχνω για απαντήσεις", αφήνω την ψυχή μου ελεύθερη ν'ανιχνεύσει έννοιες όπως "πρωτόγνωρη αίσθηση αφάνταστου κάλλους με γόνιμες υπαρξιακές προεκτάσεις". Simple as that!
    Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Αρσένιος τα είπε ωραία στο επόμενο θέμα.
    Αντλαμβάνεσαι φαντάζομαι όμως, ότι ο λόγος του απαιτεί βάθος παιδευμένης ψυχής.
    Απλώς όχι τόσο απλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Οταν πας κόντρα στη φύση,η φύση εκδικείται.
    Η εκκλησια (ανα τους αιωνες) εβαλε ενα λιθαράκι (μάλλον πολλα λιθαράκια) στο να κανει τους ανθρωπους να πηγαινουν "κοντρα" με τον εαυτό τους, με τη φύση τους, με τα συναισθήματα τους."

    Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, όμως σας θυμίζω το γεγονός της διαφορετικής συνείδησης του καθενός. Είναι πολλές (ή αρκετές) συνειδήσεις που υφίστανται συνειδησιακό μαρτύριο και έχουν βαρύτερο φορτίο κρίσης και ευθύνης για λόγους που νομίζω ότι γνωρίζετε εφόσον σχολιάζετε στο παρόν ιστολόγιο. Οι περισσότερες ψυχές με τέτοια συνείδηση ακολουθούν συνήθως τον μοναχικό βίο και άλλες αποκτούν εκκλησιαστικά αξιώματα. Ακόμα και αν μας "φορτώνουν" βάρη μερικές φορές, θα κριθούμε στο σύνολο διαφορετικά νομίζω απ' ότι οι συνάνθρωποί μας που έχουν απείραχτη και ακέραιη σκέψη και λογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή