Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά …τα θρησκευτικά δεν μπορούν να μας σώσουν! Είναι πολύ πολύ αργά! Το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά, το έλεγε ένας νέος αγρότης: Θα μείνουμε στα μπλόκα μέχρις ότου να πάρουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας! Διαβάζω ότι οι εφοριακοί ετοιμάζονται για λευκή απεργία, (δεν θα μαζεύουν τους φόρους) οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για απεργίες και νομίζω ότι έπεται η συνέχεια. Κάθε κάστα της ελληνικής κοινωνίας που μπορεί και κρατάει πιστόλι, το βάζει στο κεφάλι μιας άλλης ομάδας, αν όχι στο κεφάλι όλων των άλλων κοινωνικών ομάδων και λέει ή μου δίνετε ότι θέλω ή τραβώ την σκανδάλη. Και η πείρα λέει ότι θα την τραβήξει όσες φορές χρειάζεται για να πάρει ότι “έχει στο μυαλό της!”
Από τότε που θυμάμαι έχω περάσει από πάμπολλες λιτότητες, έχω ακούσει για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, κάθε νέα κυβέρνηση αυτές επαγγέλλεται και σήμερα πάλι μια από τα ίδια… Μόνο που τώρα υπάρχει κάτι νέο, κάτι που δεν το θυμάμαι άλλη φορά, αυτά τα περίφημα spreads. Πρώτη φορά θυμάμαι να αντιλαμβάνομαι ότι για να δανειστούμε έτσι ώστε να πάρουν όλοι αυτό που έχουν στον νου τους, πρέπει να πληρώσουμε τοκογλυφικά επιτόκια και επειδή πολλοί έχουν πολλά στο νου τους, χρειαζόμαστε πολλά δανεικά και πλέον οι τόκοι είναι δυσβάστακτοι.
Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε αγαπητοί μου …συμπολίτες, αλλά βρισκόμαστε υπό …κατοχή! Δεν μας το έχουν πει ακόμα επισήμως, ποια κυβέρνηση (ελληνική) θα μπορούσε να το πει ευθέως, αλλά πλέον είναι πολύ αργά. Και στην κατοχή οι κατοχικές δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για το …μέλλον του τόπου, αλλά για την απομύζηση του τόπου. Θα μας μειώσουν το βιωτικό επίπεδο, χωρίς όμως να νοιάζονται αν μετά από λίγα χρόνια θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Αυτοί θέλουν …αυτό που έχουν στο μυαλό τους, και είναι οι μόνοι βέβαιοι ότι θα το πάρουν.
Περπατώντας στην Αγίου Ιωάννου, τον κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, βλέπω όλο και περισσότερα μαγαζιά ανοίκιαστα. Πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε κανένα. Και σκέπτομαι, και πάλι υπάρχουν υπερβολικά πολλά μαγαζιά… Πως είναι δυνατόν να είναι κερδοφόρα; Υπάρχουν υπερβολικά πολλές μικρές επιχειρήσεις, όσο και υπερβολικά πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και υπερβολικά πολλές ασύμφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Υπερβολικά πολλοί συμπολίτες μας πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά από αυτήν που κάνουν. Επί δεκαετίες βγαίνουν κυβερνήσεις υποσχόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και τέτοιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο απασχόλησης των ανθρώπων, αλλά στο τέλος πάντα τις μεταθέτουν στις περίφημες ελληνικές καλένδες. (βλέπετε έχουμε παράδοση στο σπορ).
Άκουγα τον εκπρόσωπο του βαθέως ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή ότι πρέπει να μην μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για να κινηθεί η αγορά. Πολύ σωστά. Σε μια άλλη χώρα όμως. Στην κατεχόμενη όμως Ελλάδα, οι κατοχικές δυνάμεις δεν νομίζω ότι θα μας αφήσουν να συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε ώστε όλοι να πάρουμε ότι έχουμε στο μυαλό μας! Γιατί κάναμε ένα τραγικό λάθος: το παίξαμε ευρωπαίοι. Το τραγικό λάθος είναι το γεγονός ότι δεν θελήσαμε να γίνουμε ευρωπαίοι, αλλά να το παίξουμε ευρωπαίοι κοροϊδεύοντας τους ευρωπαίους.
Ωραία, όλα δείχνουν ότι είμαστε λίγο πριν κηρύξουμε και επισήμως την χρεοκοπία. Το ερώτημα είναι θα μπορέσουμε άραγε να δούμε τι πράγματι έφταιξε ώστε να έχουμε ένα νέο ξεκίνημα; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!
Συμφωνώ στο ότι δεν θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί. Γιατί μια χώρα που καμαρώνει για τη Δημοκρατική της αρχαιότητα ή για την εκκλησιαστική της ορθοδοξία έχει δημιουργήσει πολίτες που νοιάζονται μόνο για το ατομικό τους συμφέρον. Μόλις τώρα δύο μαθητές ήθελαν άδεια να πάνε στην τροχαία να σβήσουν την κλήση τους γιατί έχουν μέσον. Στη συζήτηση για το σωστό της πράξης η κατάληξη η γνωστή:'Εμείς κύριε θα σώσουμε την Ελλάδα;" Προφανώς πιστεύουμε πως σε κάποιον άλλον ανήκει η ευθύνη αυτή.Προσωπικά με έχουν εξοργίσει και δηλώσεις βουλευτών να δοθούν από 15000 σε κάθε καλλιέργεια. Που να πάρει έχω 15 χρόνια υπηρεσία στην εκπαίδευση, η φορολογική μου δήλωση δεν φτάνει τα 19000 και να δοθούν έτσι 15000; Γιατί; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί κατοχής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε χάσει την εθνική κυριαρχία. Μπορεί να την χάσουμε, αλλά δεν την έχουμε χάσει ακόμα. Προς το παρόν, αυτό που γίνεται είναι μια συνεννόηση εντός ΕΕ για τη χάραξη μιας κοινής γραμμής. Πότε θα χάναμε την εθνική κυριαρχία; Αν δανειζόμασταν π.χ. από το ΔΝΤ με τους δικούς του όρους. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει επομένως ακόμα βαδίζουμε ανεξάρτητα.
Περί δανεισμού:
Τα spreads έφτασαν σε επίπεδα 2001. OK, είναι άσχημη εξέλιξη, και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια πάνω στο ευρώ γίνεται ακόμα πιο άσχημη, αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρο ύψος δανεισμού. Απλά τώρα τα... μάθαμε και μιλάμε όλοι για αυτά ενώ το 2001 αποτελούσαν την ανησυχία του Σημίτη, του Παπαντωνίου και του Στουρνάρα.
Περί βαθέος ΠΑΣΟΚ:
Ο Παπουτσής δε μιλάει από μόνος του. Μιλάει επειδή έχει θεσμικό ρόλο. Εκπροσωπεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν τους εκπροσωπούσε δε θα μίλαγε.
Για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι έχουμε με τη θέληση του Πρωθυπουργού κοινοβουλευτική ομάδα που εκφράζει αντιρρήσεις και συζητά τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα η Βουλή είχε διακοσμητικό ρόλο. Η συμπολίτευση έλεγε σε όλα ναι, η αντιπολίτευση έλεγε σε όλα όχι και το πολύ πολύ να έπεφταν μερικές κορώνες που αναπαράγονταν από τα ΜΜΕ το βράδυ.
Ο Παπανδρέου το είχε πει και από ό,τι φαίνεται το έκανε: Οι εξουσίες γίνονται πραγματικά ανεξάρτητες. Άλλο κυβέρνηση, άλλο κοινοβούλιο, άλλο κόμμα. Και, προφανώς, άλλο δικαιοσύνη.
Τώρα αν έχει δίκιο ο Παπακωνσταντίνου ή ο Παπουτσής δεν ξέρω. Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά ούτε ξέρω όλα τα στοιχεία που αυτοί ξέρουν. Αυτό που ξέρω είναι πως στη δημοκρατία οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα και οι πολιτικοί να έχουν ελευθερία γνώμης. Και όχι να φτάνουμε σε καταστάσεις Γιακουμάτου να ζητάει συγγνώμη που δεν έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή όταν μπορούσε αλλά έλεγε ναι σε όλα τα νομοσχέδια!
Και κάτι τελευταίο:
"Υπερβολικά πολλοί συμπολίτες μας πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά από αυτήν που κάνουν." Πολύ σωστά. Συμπληρώνω μόνο πως αυτές οι δουλειές που θα έπρεπε να κάνουν δεν... υπάρχουν. Άρα μπαίνει και το πρόβλημα πώς θα δημιουργηθούν αυτές οι δουλειές σε μια κοινωνία που έχει μάθει αλλιώς.
Τί έφταιξε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Να με συγχωρείτε, αλλά δεν φταίει που δεν είμαστε ευρωπαίοι. Ίσαμ' ένα σημείο καλά τα πηγαίναμε. Και επειδή τα πηγαίναμε καλά η Ε.Ο.Κ. μας δέχτηκε στην αγκαλιά της. Θα μπορούσαμε και μεις να δουλέψουμε για έναν κόσμο καλύτερο και να ευημερήσουμε. Και μετά ήρθε ο Αντρέας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αντρέας εκμεταλεύτηκε όλες τις αδυναμίες του Έλληνα και έκανε τον λαϊκισμό επιστήμη. Κυβέρνησε πολύ. Τίναξε τα δημοσιονομικά στον αέρα. Ξεφτίλισε το οικογενειακό δίκαιο. Τάϊσε αφειδώλευτα συνδικαλιστές,κόσμο και ντουνιά με λεφτά που είχαν άλλο προορισμό και ξεθεμέλιωσε κάθε άξια.
Οι μετά τον Αντρέα, στα λόγια ήταν αντίθετοι στην πράξη, όμως τον μιμήθηκαν. Είχε μια μοναδική συνταγή για να στεριώσει κάποιος στην εξουσία:Δώσε στον λαό να φάει! "Τσοβόλα δωσ'τα όλα". Έτσι ο Έλληνας αγρίεψε. Από λιγόφαγος και μαζεμένος, ξεχείλωσε και έμαθε να απαιτεί. Μόνο να απαιτεί. Ν' απαιτεί "ό,τι έχει στο μυαλό του". Δεν τον νοιάζει αν γίνεται, αν αντέχει η οικονομία - εξάλλου ποιός Έλληνας ξέρει από οικονομικά - αν έχει χρεωθεί μέχρι το λαιμό. Αυτό τον νέο Έλλήνα, που καμιά σχέση δεν έχει με τον φτωχό, σκληρά εργαζόμενο, τίμιο μεταπολεμικό ανθρωπάκο, τον έφτιαξε ο Αντρέας. Δίκαια λοιπόν δίνουμε σε δρόμους το όνομά του και το τιμάμε. Είναι ο πλαστουργός της κατάντιας μας.
@ Δημήτρης Σιμούδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβάμαι ότι είναι πολύ αργά να αναρωτιώμαστε τι πήγε στραβά...
Φαινομενολογικά τα πράγματα είναι απλά, θέλουμε να παριστάνουμε νομίζοντας ότι είμαστε... Πως αλλάζει αυτό; είναι αφελές να θεωρηθεί ότι μπορώ εγώ ή κάποιος άλλος να δώσει απάντηση. Μόνο προτάσεις ή ιδέες μπορούν να ειπωθούν.
@Ανδρέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισήμως δεν έχουμε κατοχή, αλλά είμαστε υπό κατοχή ...με την απειλή της κατοχής. Φαντάζεται κανείς ότι ο Παπανδρέου (και γενικά το πολιτικό σύστημα) δεν θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των αγροτών αν δεν υπήρχε η απειλή της ...κατοχής;!
Αυτό που συνιστά την διαφορά δεν είναι ότι τώρα μάθαμε για τα επιτόκια, αλλά το ότι μάθαμε για τα επιτόκια επειδή το μέγεθος του δανεισμού είναι τόσο μεγάλο ώστε τα υψηλά επιτόκια είναι απαγορευτικά. Αν το χρέος ήταν μικρότερο η κουβέντα θα έμενε στους κύκλους των ειδικών.
Το τεράστιο κοινωνικό κόστος των πραγματικών λύσεων είναι που συνιστά το αδιέξοδο. Αλλά οι κατακτητές έχουν αποδείξει ότι δεν νοιάζονται για το κοινωνικό κόστος, γι' αυτό θα προτείνω να ...κάνουμε οικονομίες, να βάλουμε κανα ευρώ στην άκρη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται!
Σήμερα λέει ότι βρέθηκαν πολλοί για να μας δανείσουν. Και κάποιοι το λενε πανηγυρικά. Για μένα αυτό σημαίνει ότι πλέον ...η κατοχή επισημοποιείται! Τους πείσαμε ότι θα είμαστε ...καλά παιδιά! Πάλι καλά, γιατί για φαντάσου να κάναν τον δύσκολο!
@Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τρόπος που χειρίζεσαι τον Α. Παπανδρέου μου θυμίζει τους εβραίους και τον αποδιοπομπαίο τράγο τους. Μακάρι να έφταιγε για όλα αυτός, τώρα που είναι πεθαμένος όλα θα πήγαιναν ρολόϊ!
Εγω συμφωνώ με τον κ. Ζηνά. Κάπου εκει στο 80 αρχισε η μεγαλη κατηφόρα..Βεβαια δεν φταεί για όλα ο Αντρέας, αλλα εφταιξε για αρκετα. Και εννοείται πως βρήκε μιμητες.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μέσκος
Θα πηγαιναν ολα ρολόϊ αν πηγαίνανε ρολόϊ και στην προ-Αντρεα εποχη..Αλλα επειδη ρολόϊ ποτε δεν πηγαινε το πραγμα, ο Αντρεας βοήθησε λιγο περισσότερο στον εκτροχιασμό του "τραινου".
Ο κΖηνάς πολύ καλα το έθεσε : ποιος έλληνας ξέρει απο οικονομία τη στιγμή που ειναι χρεωμένος;
Ο κ. Αντρέας τα βλέπει πιο αισιόδοξα τα πράγματα αλλα νομίζω πως η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει. Μακάρι να κάνω λάθος (μας συμφερει εξαλλου)
κ. Μέσκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν δάσκαλος κακών.Οι επόμενοι τον μιμήθηκαν. Κυρίως όμως χάλασε τον Έλληνα. Τον αποθράσυνε. Τώρα είναι δύσκολο να ξαναγυρίσουμε στην λιτότητα και στη σοβαρότητα."Ἑνὸς κακοῦ δοθέντος μύρια ἕπονται".
@ Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως το βλέπω η φτωχή πλην τίμια Ελλάς είναι μύθος. Μπορεί να εξυπηρετεί ρητορικά την αντίθεση σε έναν μεγάλο ηγέτη, αλλά δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα. Όσο για το χρυσό παρελθόν το οποίο χάλασε ο κακός οικονομολόγος Ανδρέας (του οποίου την υπογραφή φέρει το πρόγραμμα σύγκλισης που μας έβαλε στην ΟΝΕ, παρεμπιπτόντως) θέλω να θυμίσω πως το 70 το χρέος υπήρχε αλλά το "έτρωγε" ο πληθωρισμός.
Υ.Γ. Τι είναι αυτός ο Έλληνας τέλος πάντων που τον "χαλάει" ο κακός Παπανδρέου και τον "ξεγελάει" για να τον ψηφίζει τόσες φορές; Γιατί να υποτιμάμε τόσο τον κόσμο και να αναγάγουμε σε σχεδόν υπερφυσικό επίπεδο τον ηγέτη;
@ Μέσκος
Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω. Οι "ξένοι" βλέπουν το ζήτημα λογιστικά. Και οι "λύσεις" που προτείνουν είναι εύκολες συνταγές. Που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της χώρας. Και ούτε μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη στο μέλλον.
Τις ίδιες συνταγές προτείνουν σε όλους. Μείωσε μισθούς και συντάξεις, μείωσε τους δημόσιους υπαλλήλους, αύξησε τη φορολογία. Αυτό είναι λογιστική. Όχι υψηλή πολιτική.
Εδώ νομίζω πως έχουμε ανάγκη πολιτικών λύσεων που λαμβάνουν υπόψη την ιδιοπροσωπία της χώρας και τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και όχι μόνο μερικούς αριθμούς.
Μας φέρνουν π.χ. παράδειγμα την Ιρλανδία. Εκεί η μείωση των μισθών φέρνει μεγάλο όφελος, όχι απλά επειδή μικραίνει ένας αριθμός (κρατικές δαπάνες) αλλά επειδή η οικονομία που είναι εξωστρεφής γίνεται πιο ανταγωνιστική και αυτό φέρνει χρήματα. Εδώ όμως η ίδια λύση δε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Το όφελος θα ήταν πολύ μικρότερο γιατί δε θα είχαμε την αύξηση στην ανταγωνιστικότητα. Αλλά αυτό είναι δουλειά πολιτικού ηγέτη να το κρίνει και όχι προέδρου τράπεζας.
Άλλη η δουλειά του πολιτικού ηγέτη και άλλη των οικονομολόγων. Ένας καλός οικονομολόγος ή διαχειριστής τράπεζας δε θα έκανε απαραίτητα και καλό ηγέτη. Άλλο οι θεωρίες και τα λογιστικά και άλλο η διακυβέρνηση μιας χώρας.
Γι' αυτό ακριβώς σημειώνω θετικά πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι οι δύσκολες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, από τη διαφάνεια και τη διαβούλευση, μέχρι την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλαγές που μακροπρόθεσμα θα μας βάλουν σε πορεία ανάπτυξης. Αλλιώς, θα φτιάξουν τα οικονομικά μεγέθη έλλειμμα και χρέος για (σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων) και η χώρα θα παραμείνει σε οικονομικό τέλμα και στο περιθώριο.
κ. Ανδρέα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείτε που σας αποκαθηλώνω το είδωλο, αλλά ο Αντρέας ήταν ένας μεγάλος απατεώνας!Κολάκεψε όλες τις αδυναμίες μας για να απολαύσει το μόνο πράγμα που τον ευχαριστούσε πιο πολύ από τις γυναίκες, την εξουσία. Για να 'μαι δίκαιος και η Ν.Δ. δεν είχε τίποτα καλύτερους.
Βαρέθηκα τους μύθους για μεγάλους ηγέτες.Προσωπικά δεν θέλω χαρισματικούς ηγέτες να μου λένε:"Μαζί θα προχωρήσουμε". Θέλω ανθρώπους που να κάνουν την δουλειά τους σιωπηλά. Τίποτ' άλλο.
Άμα ακούω για "υψηλή πολιτική" από μια χώρα που χρωστάει της Μιχαλούς, με πιάνει υστερικό γέλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπετε πόσο δύσκολο μας είναι να δούμε το παρελθόν μας; Αυτή η ένταση ανάμεσα στον Ανδρέα και τον Ζηνά δεν εχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με την κουλτούρα της κοινωνίας μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουμε από την ταύτιση με τις απόψεις μας!
Τα υπόλοιπα αύριο!
@Αντρέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη κ. Αντρεά, αλλα όταν το πρόβλημα μας εντοπίζεται στα οικονομικά (ο κ. Μεσκος βλέπει και τη ρίζα του κακού, κ μ'αρέσει πολύ η προσέγγισή του) ειναι λογικό οι Ευρωπαίοι να δουν το θέμα λογιστικά. Αν το δουν κ πολιτικά, τοτε πάει αλλού το θέμα. Και στο κάτω κάτω αν δεν μπορούμε να μαζέψουμε τις τσέπες μας, πως θα κανουμε πολιτική; Ρεζίλικια..
Α, και βαρέθηκα να ακούω για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ απο τους "Μεν και τους Δε". Κανεις τους δεν το κατάφερε μέχρι σήμερα και εχω βάσιμες υποψίες οτι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Πολυ ΘΕΛΩ να τα καταφέρουν, αλλα επιφυλλάσομαι.
Απο λόγια και υποσχέσεις χορτάσαμε, και εγω αλλά και εσείς..
Να δούμε ΈΡΓΑ θέλω. Όχι το ίδιο "εργο" όμως..
Πριν τις εκλογές, "τα ταμεία είναι γεματα, μην τρομάζετε", σήμερα "Δεν υπάρχει σάλιο". Τη λέξη σαλιο (ως εκφραση υψηλής πολιτικής) την προηγούμενη εβδομάδα την πρωτοάκουσα. Αυτό όσον αφορα την πολιτική.
ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; Τι περιέργο πραγμα..Κανεις δεν τολμάει να πει την αληθεια..
Τωρα, τι σόϊ πολιτική είναι αυτη, είναι αλλου παππά ευαγγέλιο..Κλασσικά, ταζουμε και μετά αναιρουμε. Ο Έλληνας αμα του τάξεις και δεν δώσεις γινεται πιο αγριος απο όσο είναι..
Μάλλον η έκφραση "μην τάξεις σε Αγιο κερί και σε παιδί παιχνίδι" θα αλλάξει σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής μας..
@Ζηνάς
Μ αρεσει ο τρόπος που γίνεσαι περιεκτικός με 3-4 προτάσεις.. Πόσοι ηγετες κάνανε τη δουλειά τους σιωπηλά στην Ελλάδα;Εγώ έναν εχω κατα νου.
Μια μικρή συμβολή: να πάψουμε να ανεχόμαστε έλλειψη εντιμότητας στο κοντινό μας περιβάλλον. Όσοι είμαστε εκπαιδευτικοί πχ έχουμε χώρο να το κάνουμε αυτό. (μάλιστα η καλή αρχή είναι από τον εαυτό μας)
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και γιατί να την πληρώσω εγώ; Γιατί να γίνω εγώ κακός;"
- Γίνε κακός μαζί με άλλους. Πχ blog για συντονισμό κατά όσων εκπαιδευτικών δυσφυμίζουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Συντονισμός δράσεων που θα κάνουν τη ζωή δύσκολη στην ανεντιμότητα.
Αποκτήστε εχθρούς (που έτσι κι αλλοιώς έχετε αφου με τη συμπεριφορά τους σας δυσφυμίζουν). Θα δώσει ένταση και περιπέτεια στη ζωή σας.
ΥΓ Η ευκαιρία της κρίσης είναι η ευκαιρία της περιπέτειας. Γιατί να πηγαίνουμε σινεμά να βλέπουμε τις περιπέτειες των άλλων σε κατάσταση κρίσης όταν η ζωή μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε εμείς οι ήρωες;
@ Ανδρέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ θεωρώ, με όσες γνώσεις έχω, την συνταγή των ξένων λανθασμένη γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που ΄πεχει να κάνει περισσότερο με την παραγωγικότητα και την κακή οργάνωση την αλόγιστη σπατάλη και τις υπερβολές. Οι ιδέες του Παπανδρέου είναι πολύ καλές και χωρίς αμφιβολία θα μείνει στη ιστορία για αυτές, ειδικά αν πραγματοποιήσει έστω μερικές από αυτές. Όμως είναι πολύ αργά. Δεν μπορείς να κατεβάσεις το έλλειμα σε τρία χρόνια με αυτές. Αν ξεκινούσε το 2004 τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά δεν είμαστε στο 2004...
Δεν βλέπω λοιπόν φως γιατί το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας πείσει, ούτε κατ' ελάχιστον ότι αν κάνουμε θυσίες θα λυθούν τα προβλήματα και επομένως σε ΄λιγο όλοι θα ξεσηκωθούν εναντίον όλων.
@Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ' αλήθεια το πρόβλημα είναι αν φταίει ο ...Ανδρέας ή όχι; Αν συμφωνήσουμε όλοι ότι φταίει ο Ανδρέας ...θα διορθώσει τα λάθη που έκανε; Να προσωποποιούμε τις ευθύνες, σύμφωνοι, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αναγνώριση των λαθών και των αιτιών που ώθησαν συγκεκριμένους ανθρώπους να πάρουν τις λάθος αποφάσεις. Η άποψη ότι οι άνθρωποι ήταν κακοί και γιαυτό πήραν λάθος αποφάσεις κατά την γνώμη μου είναι σαν να βάζεις τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Είναι μαι τυπικά θεολογική άποψη...
@ Μέσκος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Δεν απογοητεύομαι όμως ακόμα. Ξέρετε, ο Ντενκτάς είχε αποκαλέσει τον Παπανδρέου σε μια εποχή που εδώ τον θεωρούσαν όλοι το καλό παιδί, δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο. Έχω πειστεί πως είναι σκληρός και καλός διαπραγματευτής, και νομίζω πως μπορεί να επιλύσει ακόμα και κοινωνικές κρίσεις.
Μένει να το δούμε και στο εγγύς μέλλον!
Πιστεύω πως η σημερινή συγκυρία είναι η δυσμενέστερη για την Ελλάδα από την εποχή του εμφυλίου.Η οικονομία στο ναδίρ,η κοινωνία σε βαθύτατη κρίση,η θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον μάλλον ανυπόληπτη.Αναμένονται υποχωρήσεις και απώλειες στα λεγόμενα εθνικά θέματα δεδομένου οτι όλα διαπραγματεύονται με όρους ισχύος και η δική μας ισχύς είναι τραγικά φθίνουσα.Η λαθρομετανάστευση, με μαθηματική βεβαιότητα, θα προκαλέσει τέτοιες εκρήξεις που αδυνατούμε και να προβλέψουμε και πολύ περισσότερο να αποτρέψουμε.Εθνοκατάθλιψη λοιπον?Όχι βέβαια!Η κρίση προσφέρει πάντα τη δυνατότητα διεύρυνσης της αυτοσυνειδησίας με επώδυνο όμως τρόπο.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοί είμαστε,από ποιούς προερχόμαστε,που βρισκόμαστε,γιατί βρεθήκαμε σ΄αυτό το σημείο και που θέλουμε να πορευθούμε εν τέλει.Η επιβίωση μας,εάν μας ενδιαφέρει,εάν δεν έχουμε ακόμα καθολικά καταδυθεί σε ένστικτο θανάτου,εξαρτάται απολύτως από οδυνηρή αυτοσυνειδησία,οδυνηρό επαναπροσδιορισμό της ταυτοτητάς μας και από νέες.τολμηρές,ηνιοχικές συνθέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Τσίγκας
@ Κωνσταντίνος Τσίγγας
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία, όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις. Κάποιοι θα χαθούν στην ταραχή της και κάποιοι άλλοι θα γίνουν μεγάλοι και θα γράψουν ιστορία.
κ. Μέσκο
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι άλλες αναλύσεις! Τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα θέλουν απόφαση και πολιτική βούληση για άμεση πράξη. Μην ξεχνάτε "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει".
Όσο για τον Αντρέα, ξαναλέω πως πάτησε σε εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού λαού. Όπως κάποιοι άλλοι πατήσανε σ' αρετές του λαού μας και έκαμαν δουλειά, όχι παπαρδέλες του τύπου "περήφανα νιάτα και τιμημένα γηρατειά".
κ. Γ. Λιάγκα
Χαίρομαι που καταλαβαινόμαστε.
Προσπαθώ να λακωνίζω. Δεν είναι όμως εύκολο.Πρέπει να ζυγώσει κανείς τον λαό πιο πολύ και να διδαχτεί από την σοφία του.
@Ζηνάς
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όσο για τον Αντρέα, ξαναλέω πως πάτησε σε εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού λαού."
Θέλω να ρωτήσω, αυτές οι εγγενείς αδυναμίες (και αρετές) που βρίσκονται; Στο DNA των Ελλήνων ή κάπου αλλού;
Αν γνωρίζεις από βιολογία θα ξέρεις ότι δεν βρίσκονται στο DNA αλλά στο πολιτιστικό υπόβαθρο, κουλτούρα παράδοση κλπ. Η σημασία λοιπόν της πολιτιστικής διάστασης της κρίσης είναι πλέον φανερή.
(Πιστεύω να γνωρίζεις ότι ...δεν είμαι υπουργός οικονομικών, οπότε δεν περιμένεις από μένα έργα! Εγώ μόνο αναλύσεις μπορώ να κάνω, και πιστεύω ότι έχουν και αυτές την χρησιμότητά τους!)
Εγώ να δεχτώ ότι όλα αυτά που γράφονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου ισχύουν. Όμως είναι κάποιος που εμείς επιλέξαμε να μας κυβερνά. Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο γιατί έδωσε χρήματα ή διόρισε "στο δημόσιο πέντε πέντε". Αλλά γιατί "έπειξε" με τους μύθους μας, πως είμαστε το εκλεκτό αλλά "σταυρωμένο" έθνος με την ασύγκριτη παράδοση την αλάνθαστη ορθοδοξία μας το αρχαίο κλέος και όλες αυτές τις φαντασιοπληξίες και άρα οι άλλοι μας χρωστάνε και πάντα θα μας δίνουνε. Και τώρα σταμάτησαν να μας δίνουν. Η χώρα με 250 δις ευρώ δημόσιο χρέος έχει ήδη χρεοκοπήσει
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αρσένιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα τη γνώμη σας, πως θα μπορούσαμε να βγούμε απο αυτή την κρίση;
Κατανοώ ότι αλλαγή του πολιτιστικού χαους που έχουμε αλλάζει μεσω της παιδείας και σε βάθος χρόνου(αφού πρώτα αποδεχτούμε το γεγονός ότι ΟΝΤΩΣ υπάρχει πρόβλημα καιπρέπει να το λύσουμε)
Σήμερα τι πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει;
Εγω νομίζω ότι θα καταφύγουμε (ως κρατος) σε ημίμετρα, διότι δεν υπάρχει δύναμη για να επιβάλει τις αλλαγες που απαιτεί η κατάσταση.
Π.χ. Αγρότες..
Δεν είναι δυνατόν, η κάθε ομάδα επαγγελματία, φορέα κλπ να διαμαρτύρεται με αυτο τον τρόπο. Και εσεις ως εκπαιδευτικός εχετε αιτήματα, και εγω ως γραφιστας έχω, κ ολοι μας..
Διότι όσοι όντως ειναι επαγγελματίες αγρότες περπατάνε σε άλλα μονοπάτια.Οχι σε αυταρχικά.
Σε άλλη χώρα, ενα γερανος θα αρχιζε να πεταει τα τρακτερ αριστερα κ δεξια απο τον δρομο, θα γινότανε κ 5-10 συλλήψεις. Αλλα επειδη φοβούντε την έκβαση μιας τέτοιας ενέργειας (με ότι επακόλουθο θα εχει, κ ξέρουμε όλοι τι θα γινει) αφήνουμε τον καθε ένα να αλλωνίζει..
ΕΛΕΟΣ..Οποιος θέλει κάνει ότι θέλει..Και κανεις δεν τολμάει να ενεργήσει.
Αν θέλετε, μπορούμε να μπούμε στη συζήτηση για τις αδυναμίες των νεοελλήνων. Όμως, η οικονομία είναι εν πολλοίς τεχνικό θέμα. Γι' αυτό και μέχρι την δεκαετία του '80 σχεδόν όλοι οι ισολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι. Φυσικά και ανεργία υπήρχε και εξωτερικό χρέος. Όχι όμως αυτό το ξεχείλωμα!Πρέπει να γίνει δεκτό πως η ευθύνη του Παπανδρέου είναι τεράστια. Αν συμφωνήσουμε σ'αυτό πάμε πιο βαθιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν χρειάζονται χρόνια για τιναχτεί μια οικονομία στον αέρα. Ένας μήνας αρκεί" Ανδρέας Παπανδρέου Μάϊος 1984. Εφημερίδα "Τα Νέα". Το 'πε και το κανε!