Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υπαρξιακή πολιτική


Πολλές φορές έχω ισχυρισθεί ότι στην Ελλάδα η πολιτική είναι μπάσταρδο παιδί της εκκλησίας και ότι ο πολιτικός λόγος είναι κατά βάση θεολογικός. Και ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κατ’ εξοχήν “θεολογικό”. Ακούγοντας τους πολιτικούς μας τις τελευταίες βδομάδες αισθάνομαι, δυστυχώς, πλήρως δικαιωμένος, αλλά και συνακόλουθα τρομοκρατημένος. Πλέουμε ολοταχώς προς αχαρτογράφητες περιοχές γεμάτες υφάλους και σκοπέλους. Δεν νομίζω ότι κανείς γνωρίζει τι θα συμβεί, πάντως δεν θα είναι ευχάριστο, ούτε για τους εναπομείναντες έχοντες ακόμα εργασία…


Το περιγράψει κανείς αναλυτικά αυτό που έχω κατά νου είναι εξαιρετικά επίπονο, όμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης αναλογιών και σχημάτων και εικόνων με την βοήθεια των οποίων εκφράζει με απλό τρόπο την πολυπλοκότητα των φαινομένων, πάντα βέβαια με μια θυσία στην ακρίβεια και την πληρότητα της περιγραφής. Μια τέτοια περιγραφή έκανα στην προηγούμενη ανάρτηση, μιλώντας για την ευτυχία. Αυτή η περιγραφή ισχύει και για κάθε είδους επιτυχία. Μια επιτυχία είναι ένα φαινόμενο συντονισμού. Ο συντονισμός είναι εύκολος για ένα σύστημα με πολλούς βαθμούς ελευθερίας. Στην πράξη όμως υπάρχουν πολλές αποσβέσεις, δηλαδή εμπόδια, που καθιστούν την επιτυχία εξαιρετικά δυσεπίτευκτη.

Ναι, αλλά στο ανθρώπινο είδος πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν το χάρισμα να καθιστούν αυτήν την επιτυχία να φαίνεται ως κάτι το απλό και το εύκολο, έχουν το χάρισμα και την δυνατότητα να ξεπερνούν, με κόπους και βάσανα που δεν φαίνονται στα μάτια των πολλών, τις αποσβέσεις και να κατορθώνουν πολλές φορές το ακατόρθωτο. Αυτό το ιδίωμα του ανθρωπίνου είδους το εκμεταλλεύονται συστηματικά και κατά κόρον όλες οι παραδοσιακές και μη θρησκείες, και στον τόπο μας βέβαια η ορθόδοξη εκκλησία. Δεν έχει κανείς παρά να περιδιαβεί τους ιστότοπους θρησκευτικού περιεχομένου για να καταλάβει πως αξιοποιούν οι θρησκευόμενοι …τους αγίους τους. Η συλλογιστική είναι γενικευμένη και απλή. Αφού ο τάδε το έκανε μπορεί να το κάνει και ο καθένας και αφού ο τάδε ανήκει στην δική μας ομάδα, η συμμετοχή σε αυτήν σου ανοίγει, σχεδόν από μόνη της, τον δρόμο της επιτυχίας και για σένα. Περιττό να πω ότι αυτήν την γραμμή ακολουθούν όλες, οι πάσης φύσεως, ιδεολογίες.

Η κοινωνία μας είναι πλήρως εθισμένη σε αυτήν την συλλογιστική. Η ιδέα του ήρωα και του άγιου είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας, όπως φαίνεται μεταξύ των άλλων και στον …αθλητισμό, όπου για, παράδοξα, πολλούς λειτουργεί τυπικά θρησκευτικά. Εν τέλει η όλη ιστορία καταλήγει στην προσδοκία μιας επιτυχίας, σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο, που θα προέλθει από έναν απρόσκοπτο συντονισμό, με την βαθειά πεποίθηση ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον εμποδίζει και επομένως μπορεί να προκύψει χωρίς κόπο, τον τραχύ κόπο που απαιτείται προκειμένου να εξαλείψει κανείς τις αποσβέσεις.

Από πέρσι λέω με διάφορους τρόπους ότι η προσπάθεια της χώρας είναι καταδικασμένη να αποτύχει για πολιτιστικούς, “θεολογικούς” λόγους. Ο πολιτικός λόγος έχει τυπικά θεολογικά χαρακτηριστικά. Προτείνει λύσεις οι οποίες έχουν, κατά το δυνατόν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες, χωρίς να ασχοληθεί με την προσπάθεια που έκαναν οι χώρες αυτές για να εξαλείψουν τις αποσβέσεις που εμποδίζουν την επιτυχία. Οι πολιτικοί συζητούν, νομοθετούν, υπόσχονται και αποφασίζουν, ωσάν την υλοποίηση όλων αυτών να είναι υποχρεωμένοι να κατορθώσουν κάποιοι άλλοι, ένας άλλος λαός που αποτελείται από …αγίους και ήρωες…

Οι άγιοι και οι ήρωες είναι υπεράνω των νόμων γι’ αυτό και οι νόμοι είναι πάντα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ποιος άραγε δεν είναι …άγιος-θύμα ή δεν αγωνίζεται για το …γενικό καλό;

Η αποτυχία είναι πλέον εμφανής, την καταγράφουν όλοι οι δημοσιογράφοι που θεωρούνται έγκυροι. Προφανώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι δεν μας τα είπαν εγκαίρως! Και τι μας λένε; Αν αποκωδικοποιήσετε τα λεγόμενά τους θα δείτε ότι απλώς απευθύνουν μια προσευχή στον Ύψιστο Θεό της Ελλάδας να παρέμβει και να μας σώσει. Το κακό ότι το έχουν καταλάβει και οι ξένοι δανειστές μας και αυτοί ξέρουν ότι κανένας Θεός δεν θα μας σώσει.

Και τι κάνουν οι πολιτικοί μας; Το μόνο που ξέρουν να κάνουν εδώ και πολλούς αιώνες. Να περιδιαβαίνουν παρακαλώντας ανά την Ευρώπη… Δεν νομίζω να πετύχουν τίποτα γιατί ο εχθρός είναι εντός των πυλών, είναι μέσα στο μυαλό και τις καρδιές μας και γι’ αυτό μισούμε όποιον μας το λέει και αγαπάμε όποιον μας χαϊδεύει τα αυτιά.

Σε επόμενη ανάρτηση θα εξηγήσω τα παραπάνω πιο αναλυτικά, για όσους έχουν την όρεξη και το κουράγια να διαβάζουν μακροσκελή κείμενα.

18 σχόλια:

  1. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολλών ειδών αποτυχίες.

    Για παράδειγμα, μια πηγή αποτυχίας θα μπορούσε να είναι άλλα να λέμε ότι κάνουμε με τα μέτρα του μνημονίου και άλλα να κάνουμε στην πραγματικότητα. Μια άλλη πηγή αποτυχίας θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο χρέος που από τη στιγμή που έσκασε η φούσκα του χρέους δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί ό,τι και να κάνουμε όσο σωστά και να το κάνουμε. Όπως είναι προφανές, οι πηγές της αποτυχίας διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δηλαδή η αποτυχία.

    Η δικιά μου η απορία είναι η εξής:

    Αυτή τη στιγμή και από όλους τους επίσημους φορείς στο εξωτερικό αυτό που λέγεται είναι πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Μνημονίου. Δηλαδή παίρνει τα αναγκαία μέτρα τα οποία και εκτελούνται.

    Το λέει το ΔΝΤ, το λέει η Επιτροπή, το λέει η ΕΚΤ, το λέει η Μέρκελ, το λένε μέχρι και οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι μπορεί να προβλέπουν αποτυχία στο μέλλον αλλά δεν κρίνουν πως δεν πραγματοποιούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ως τώρα.

    Αν όλοι αυτοί που έχουν άμεση γνώση των οικονομικών της χώρας και μας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο λένε ότι κάνουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί και ότι το πρόγραμμα προχωράει όπως συμφωνήθηκε, γιατί μερικοί στην Ελλάδα λένε πως δεν προχωράνε "πραγματικά" οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί;

    Υ.Γ. Λατρεύω τα μακροσκελή κείμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρέας
    Πράγματι οι πηγές της αποτυχίας διαφέρουν, όμως όλες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι αποσβέσεις-εμπόδια που σταματούν-εμποδίζουν τον συντονισμό.
    Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά τα κείμενα και τα άρθρα που δημοσιεύονται θα καταλάβεις το τι συμβαίνει. Και να μην το κάνεις όμως σύντομα θα δεις (θα δούμε)τα αποτελέσματα της αποτυχίας.
    Υπάρχει μια διαρκής αξιολόγηση και έτσι η συνήθης τακτική που και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει, δηλαδή τα λόγια και οι υποσχέσεις φθάνει στα όριά της.
    Η ΕΕ και ΔΝΤ θέλουν να πετύχουμε, δεν θέλουν να αποτύχουμε, για λόγους καθαρά πολιτικούς, όμως ο κριτής είναι οι αγορές που έχουν κριτήρια καθαρά οικονομικά. Δεν τους ενδιαφέρουν οι υποσχέσεις ή οι ψηφισθέντες νόμοι, αλλά το τι γίνεται στην πράξη και η πράξη είναι περισότερο από τρομακτικά απογοητευτική...
    Ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός, φοροδιαφυγή. Το κράτος έχει κάνει γενικευμένη στάση πληρωμών. Δεν βάζει το μυαλό του ανθρώπου το τι συμβαίνει στο δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλιό μου, το πρωί, δεν αναρτήθηκε. Υπήρχε λόγος;

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος
    Σε διπλανή στήλη έγραψα τις προϋποθέσεις για την δημοσίευση σχολίων.΄Το σχόλιό σου δεν τις εκπληρώνει και το διέγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρσένιε, όντως το πράγμα ζόρίζει χαρακτηριστικά. Πριν κανα 2μηνο το ακούγαμε (το κακό), τώρα το ζούμε.

    Οποιος ήταν "νοικοκύρης" θα γλυτώσει τα χειρότερα, οποιος δεν ήταν, θα πληγωθεί άσχημα αν δεν "πεθάνει".

    Κακά τα ψέματα : σε ποιον εμπνέει εμπιστοσύνη σήμερα η Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λιάγκας Γιώργος
    "Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το αστρονομικό ποσό των 185,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το... 80% του ΑΕΠ! Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων, όπως η μερική, τουλάχιστον, διαγραφή του χρέους και η επανεξέταση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Eυρωζώνη, αρχίζουν να συζητούνται από σοβαρά επιτελεία του ευρωπαϊκού κατεστημένου."

    Από την σημερινή Καθημερινή. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "όμως ο κριτής είναι οι αγορές που έχουν κριτήρια καθαρά οικονομικά" Αυτό έχει αποδειχτεί πως είναι μέγα σφάλμα. Τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομικά μόνο σε πολλές θεωρίες. Στην πράξη η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο.

    Αυτό φαίνεται και πολύ απλά στην ελληνική περίπτωση. Ο δανεισμός μας δε σταμάτησε όταν αποκαλύφθηκε η απάτη της δεξιάς κυβέρνησης. Αλλά όταν χρεοκόπησε το Ντουμπάι. Τότε, πανικόβλητες οι αγορές ξύπνησαν από την αυταπάτη τους ότι τα σοβαρά κράτη δε χρεοκοπούν, με αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα, να αλλάξουν ριζικά τη συμπεριφορά τους απέναντι στη χώρα μας.

    Ο ρόλος της ψυχολογίας και ο μύθος του ορθολογιστικού υπολογισμού του κέρδους και της ζημίας είναι γνωστός σε όποιον έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα.

    Πάντως, για να ξαναγυρίσω στο αρχικό μου σχόλιο, φάνηκε χθες πως η Ευρώπη πραγματικά θεωρεί πως κάναμε ό,τι δεσμευτήκαμε και δεν κάνει δηλώσεις ότι εκπληρώνουμε τους στόχους απλά για να κρατήσει τους τύπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανδρέας
    Πράγματι η ψυχολογία παίζει ρόλο, αλλά αυτή δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις της ...εθνικής Ελλάδας, αλλά από τα οικονομικά και πολιτικά στοιχεία.
    Όσο για την απόφαση της ΕΕ "Προβλέπεται ακόμη ότι η ευρωπαϊκή αρωγή και η μείωση των επιτοκίων θα συναρτώνται και από την υλοποίηση του ισχυρού και φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015" κάτι που μόνο εμπιστοσύνη δεν δείχνει. Το ποσό αυτό είναι, διάβασα, μεγαλύτερο από όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν από εποχής Μητσοτάκη μέχρι τώρα και πρέπει να γίνουν σε 4 χρόνια...
    Οι αποφάσεις της ΕΕ είναι πάντα μια σύνθετη υπόθεση!
    Και να μην ξεχνιόμαστε, πάντα θα εύχομαι η αισιοδοξία σου να δικαιωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://blemilo.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html


    κάποιοι τα λένε από τις αρχές φλεβάρη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θανάσης
    Δεν ισχυρίζομαι καθόλου ότι εγώ τα λέω πρώτος, άλλωστε από άλλους τα διαβάζω. Αυτό που λέω εγώ είναι η "θεολογική" διάσταση του προβλήματος, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχει μια βαθύτερη πολιτιστικής φύσης αιτία που παράγει τις κοινωνικές συμπεριφορές που με την σειρά τους τροφοδοτούν τα αδιέξοδα. Και ότι η αιτία αυτή είναι προϊόν της θεολογίας που στο παρελθόν καθόρισε την κουλτούρα του ελληνικού λαού. Και ισχυρίζομαι ότι αν δεν αναδειχθούν οι αιτίες αυτές και δεν συζητηθούν ώστε να γίνουν αντιληπτές και από τον τελευταίο Έλληνα, η προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση θα αποτύχει.
    Εννοείται ότι η σημερινή θεολογία και η σημερινή εκκλησία δεν έχει να κάνει με όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κατανοητό αυτό αλλά το θέμα είναι ότι μάλλον το αγνοούν παντελώς, προ το παρόν τουλάχιστον και όσοι προβάλουν μια κάποια λύση για την επόμενη ημέρα ...και αυτό δεν είναι και τόσο ευχάριστο...

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Μέσκο,
    τα προβλήματα είναι θεολογικά όχι όμως όπως τα εννοείτε. Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε την αληθινή ορθόδοξη θεολογία και την έχουμε επενδύσει με αρκετες δεισιδαιμονίες και φαντασίες που δεν αναγνωρίζεται σχεδόν. Από διάφορα κείμενα σας που διάβασα φαίνεται ότι καίτοι θεολόγος δεν γνωρίζετε τα βασικά ερμηνευτικά κλειδά για να κατανοήσετε την θεολογία και δείχνετε επηρεασμένος από την δυτική αντίληψη περί Θεού και θεολογίας.
    α) Η αγία γραφή δεν ειναι επιστημονικό σύγγραμμα που διαψεύδεται από την επιστήμη. Είναι λόγος περί του Θεού ανθρώπων με διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο, πού προσπάθησαν να διατυπώσουν την εμπειρία του Θεού που είχαν. Σκοπός τους ηταν να διαπαιδαγωγήσουν τους μαθητές τους ωστε να φθάσουν και αυτοί στην ίδια εμπειρία. Αν κάτι είναι επιστημονικό στην α.γ. είναι η μέθοδος που οδηγεί στην εμπειρία του Θεού. Ακόμη, η θεοπνευστία της α.γ. δεν είναι κατά λέξη ούτε είναι θεόπνευστη για τον καθένα.
    β) Η θεολογία κατά τον Ρωμανίδη (που ήταν άθεος από πιστούς γονείς, και από την μελέτη των αγίων πατέρων μας αποκαλυψε την αληθινη ορθοδοξη θεολογία) είναι η γνώση της μεθόδου που οδηγεί τον άνθρωπο στην θεωρία του Θεού. Καί ορθόδοξος θεολόγος είναι ο θεούμενος, αυτός που πέρασε την καθαρση, τόν φωτισμό και αν θελει ο Θεός να του αποκαλύψει τον εαυτό του, να φθάσει στην θέωση. Καί αυτός είναι πνευματικός πατέρας και ξέρει να οδηγήσει τά πνευματικά του τέκνα.
    γ) Ο Θεός δεν είναι τα προϊόντα της φαντασίας μας, αλλά ο Θεός που όταν ο άνθρωπος με κατάλληλη προετοιμασία φθάσει σέ ορισμένη κατάσταση μπορεί να τον δη.
    δ) Το όργανο με το οποίο μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό είναι ο νους, ενώ το όργανο γνώσεως του κόσμου είναι ο εγκέφαλος. Αυτό είναι εμπειρικό γεγονος και όχι φιλοσοφικό.
    ε) Πολλά από αυτά που γράφετε είναι θεολογία του διαβόλου, ο οποίος ερμηνεύει καί τα κείμενα της α.γ. όπως θέλει προκειμένου να πλανήσει τον άνθρωπο. Ίσως αν είχατε έναν πνευματικό που ζούσε ή ήξερε την αληθινή ορθόδοξη θεολογία να είχατε άλλη εξέλιξη.
    Νομίζω ότι χρειάζεται να διαβάσετε αρκετά ακόμη και, κυρίως, να κάνεται πείραμα, όπως ο π. Ρωμανίδης για να διαπιστώσετε την αλήθεια. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, αλλά εγώ είχα την τύχη να παρακολουθήσω τόν Ρωμανίδη στο πανεπιστήμιο 5 χρόνια και εντυπωσιάστηκα από την ευρύτητα της σκέψεώς του και των γνώσεων του και των επιστημονικών.

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία
    Ίσως δεν το κατάλαβες, αλλά το σχόλιό σου είναι άσχετο με την ανάρτησή μου.
    Τα περί Ρωμανίδη φανερώνουν ότι δεν έχεις διαβάσει τα κείμενά μου. Οι ιδέες του Ρωμανίδη έχουν κριθεί και από εμένα αλλά και άλλους θεολόγους και συγκροτούν ένα ξεπερασμένο ιδεολόγημα, χαρακτηριστικό προϊόν του μιμιδίου της κατοχής της αλήθειας...
    Όλα τα ιδεολογήματα είναι αρεστά σε κάποιους. Έχει καλώς, αλλά άλλοι τα απορίπτουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μαρία


    Ουδείς με πραγματικά ευρή πνεύμα δεν θα πρέπει να θέλει να τον θαυμάζουν για τα όσα λέει, παρά μόνο για τα όσα από αυτά που λέει είναι σε θέση ν΄αμφισβητήσει...
    Διάβασα το σχόλιό σου και τρόμαξα...O εγκέφαλός σου πληροφορείται από το νου σου, πως αυτό που βλέπεις γύρω σου, είναι το αποτέλεσμα του ότι ο κόσμος δεν έχει εντρυφήσει αρκετά στην "αληθινή ορθόδοξη θεολογία";;;;;;;;
    Η "απομυθοποίηση" σου λέει κάτι;

    Φοβάμαι μήπως την ώρα που εσύ πηγαίνεις, δίνεις οδηγίες σε αυτούς που έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κυρία 'παραλογη',

    εννοειται οτι η Μαρία εχει απολυτο δικαιο σε αυτα που εγραψε!

    Μου εκανε παντως εντυπωση το σχολιο σας:

    "Διάβασα το σχόλιό σου και τρόμαξα..."

    ***************************************

    Επειδή 'παραλογη', εχω διαβασει και αλλα σχολια σου, εδω στο Ιστολογιο του Μέσκου...

    ...πραγματικα σας το λεω, μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου.... σας διαβάζω και κυριολεκτικα ΤΡΟΜΑΖΩ!

    Αναρωτιέμαι 'πως ειναι δυνατον, ενας ανθρωπος, να γραφει αυτα που γραφει η κυρια αυτη"!

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Μυρμιδόνας

    Άλλους τους τρομάζει το σκοτάδι και άλλους το φως, άλλους η ελευθερία και άλλους ο περιορισμός...

    Η δε συγκέντρωση και μετάδοση στείρων νοημάτων, μέσα από την αποστήθηση εννοιών με φροντιστηριακή επιμέλεια, απέχει μακράν του απόλυτου δικαίου- ευτυχώς!!!

    Η αλήθεια θέλει ψυχή και μαγκιά, γιατί λάμπει μόνο δια της απουσίας όσων ψεύτικα μας παρηγορούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυρία Παράλογη,

    αν κατάλαβα σωστα, αυτο που πιστευεις εσυ πρεσβεύει το φως και την ελευθερια, ενω αυτο που πιστευω εγω, το σκότος και τον περιορισμο;

    *******************************************

    Επισης κυρία Παράλογη, αυτα που ΠΙΣΤΕΥΩ εγω ειναι ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΑΛΑΙΟΛΗΘΙΚΗ ΣΤΕΙΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ - τα οποια νεκρα Νοηματα, απλα Εχω Αποστηθήσει και με την πρώτη ευκαιρια ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΩ;

    ****************************************

    Και τέλος κυρία Παράλογη,

    εσεις εχετε και ψυχή και μαγκιά;

    ΜΠορει ενας άνθρωπος απο μονος του, για τον εαυτο του, να λεει οτι ειναι Μαγκας και εχει γενναια ψυχή;

    Μπορει ενας ανθρωπος, ανεξαρτήτου θρησκειας, ηλικιας, και φύλου να ... 'παινεύει' τα γένια του;

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Μυρμιδόνας

    Αν έλεγα πως οι μπαλαρίνες έχουν γυμνασμένα πόδια, θα σήμαινε πως πιστεύω πως είμαι μπαλαρίνα;;;;;

    Άσε τα γένια και τα χτένια λοιπόν και συγκεντρώσου στο θέμα...Πολίτες και πολιτική αιωρούνται σε υπαρξιακό κενό...

    Τέρμα οι μύθοι και τα ιδεολογικά στεγανά.
    Είμαστε όλοι μέρη του ίδιου προβλήματος που ζητάει επειγόντως μια πρωτότυπη πρακτική και εφαρμόσιμη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή