Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Και τώρα τι;


Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έχουν αποφανθεί: Ότι αρχίζει, τελειώνει! Και όλοι μας ξέρουμε ότι είναι όμορφο αργεί να αρχίσει και γρήγορα τελειώνει! Και εγώ έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να γνωρίζει εκ του ασφαλούς ότι όσο και να αργήσει θα έρθει, και όσο να το επιμηκύνω, …θα τελειώσει!

Λοιπόν το καλοκαίρι ήρθε κι ας άργησε και έφυγε σαν μια γρήγορη παρένθεση, πολύ όμορφη αλλά και με έντονα αντιστικτικό χαρακτήρα σε σχέση με την πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά πέρασα το καλύτερο καλοκαίρι μου το οποίο όμως σκιάστηκε από την έντονη βίωση αυτού που έχω ήδη περιγράψει αρκετές φορές. Βαδίζουμε απτόητοι προς μια καταστροφή και όλοι όσοι προσπαθούν να την αποτρέψουν αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες οι οποίες μας οδηγούν σε αυτήν.

Κοιτώ γύρω μου και βλέπω μια χώρα πλούσια που όμως χρεοκοπεί. Όλοι ψυχανεμιζόμαστε για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι επαγγελματίες της επανάστασης θα προσπαθήσουν να …χαρούν και να μας κινητοποιήσουν, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο. Μόνο που έχω βάσιμες αμφιβολίες για το αν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που δεν πάει άλλο.

Οι διακοπές μου άφησαν μια πολύ πικρή γεύση. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ όμορφος τόπος, ποτέ δεν το ένιωσα αυτό τόσο καθαρά όσο αυτό το καλοκαίρι. Πλην όμως ποτέ δεν ένιωσα τόσο καθαρά όσο αυτό το καλοκαίρι ότι αυτός ο τόπος κατοικείται από ανθρώπους εθισμένους αθεράπευτα με το ψέμα… Το ψέμα μας κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις εκφάνσεις μας, και είμαστε εθισμένοι έτσι που το αποδεχόμαστε ως κάτι το αναπόφευκτο. Βέβαια όλοι έχουμε μια πρόχειρη δικαιολογία για τα ψέματά μας…

Ο καθένας ας οπλισθεί με πολύ ειλικρίνεια και ας ψάξει καλά τον εαυτό του και θα εκπλαγεί με το πόσο πολύ ζει μέσα στο ψέμα. Δεν είναι μόνο ο ψευδής λόγος, αυτόν ίσως οι περισσότεροι τον αποφεύγουμε, είναι οι ψευδείς παραδοχές, οι ψευδείς υποσχέσεις, οι ψευδείς εικόνες που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους, οι ψευδείς δηλώσεις μας για το τι κάνουμε και ποιοι είμαστε, οι ψευδείς δικαιολογίες με τις οποίες δικαιολογούμε τα ψέματά μας…

Και μέσα σε όλα τα …κρυφά ψέματα υπάρχουν άφθονα φανερά που λέμε στην δουλειά μας, στην υπηρεσία μας, στην εφορία, στο κράτος, στην κοινωνία και εν τέλει στον εαυτό μας.

Και τα ψέματα τελειώνουν. Στην περίοδο που ξεκινάει σε λίγες μέρες πρέπει να ζήσουμε με την αλήθεια. Αλλιώς δεν πρόκειται να γλυτώσουμε την περιδίνηση που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια ψεύτικη ή πλασματική οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να έχουμε… Ή θα αληθεύσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε.

Πως είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια επανάσταση όταν το ψέμα είναι εγγεγραμμένο στο πολιτιστικό μας DNA εδώ και αιώνες; Δεν είναι δουλειά οικονομολόγων, το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορούν να λύσουν οι οικονομολόγοι, είναι δουλειά διανοουμένων. Πρέπει όσοι μπορούν να αναζητήσουν τις αιτίες που μας καθιστούν πρωταθλητές σε κάθε είδους απάτες, που καθιστούν όλους εμάς, μηδενός εξαιρουμένου, δεκτικούς της απάτης. Αρκεί βέβαια να χώνουμε και εμείς το δάκτυλό μας στο μέλι…

Τις πάμπολλες φορές που νέοι άνθρωποι μου πούλησαν το ψέμα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ: Σίγουρα πέρασαν και γαλουχήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα…

Πώς να μην έχω τρομερό άγχος τώρα που ξεκινά η νέα χρονιά… Τα ίδια θα κάνω, ότι και πέρσι; Θα μιλάω για ένα Θεό της αγάπης, πιθανόν το μέγιστο των ψεμάτων, και θα μοιράζω εικοσάρια; Ο Θεός να βάλει το χέρι του….

17 σχόλια:

  1. «Θα μιλάω για ένα Θεό της αγάπης, πιθανόν το μέγιστο των ψεμάτων...»

    Ενδιαφέρουσα όσο και σκανδαλιστική άποψη που προσιδιάζει με τη νεοπαγανιστική κριτική. Αναμένω την εμπειρική της τεκμηρίωση από τους υποστηρικτές της, αρχαιόπληκτους και μη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρσένιε σε χαιρετω. Χαίρομαι για την επιστροφή σου στο blog. Χαίρομαι που πέρασες καλά, αλλά δεν χαίρομαι για όλα όσα περιγράφεις.
    Κ δεν χαίρομαι διοτι έχεις δίκιο!

    Ζούμε σε μια χώρα στην οποία αν είσαι αληθινός, είτε λεκτικά είτε στη ζωή σου γενικότερα, σε θεωρούν ακραίο, ωμό, σκληρό, περίεργο/παράξενο κ.α.

    Θέλω να ελπίζω οτι οι νέοι ανθρωποι δεν θα συνεχίσουν αυτό το χάλι. Διαβάζω σε πολλά forums τους ιδιους προβληματισμούς κ την ίδια αγανάκτηση απο όλους. Θέλω να πιστεύω οτι εχουμε πάρει το μήνυμα. Σκοπός είναι να το ερμηνεύσουμε σωστά.

    Αλήθεια για το "μεγαλείο της εισαγωγής σε ΑΕΙ κ ΤΕΙ" τι έχεις να πεις; Ετσι θα πάμε μπροστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά.

    Και ένα πείραγμα: Τι περίεργη σύμπτωση. Τις περισσότερες φορές που κάποιος προτείνει μια λύση για την κατάστασή μας, ένα κρισιμότατο ρόλο στη λύση αυτή παίζει κάποιος όπως ο ίδιος/α. (Εδώ οι διανοούμενοι. Αλλού οι οικονομολόγοι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος
    "Αναμένω την εμπειρική της τεκμηρίωση από τους υποστηρικτές της"
    Το σύμπαν βοά υπέρ της άποψης αυτής και αν κάποιος δεν το ακούει μάλλον έχει αποφασίσει να κλείσει τα αυτιά του. Δικαίωμά του, όπως και είναι δικαίωμα, όσων δεν θέλουν, να μην κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργος Λιάγκας
    Το θέμα πλέον δεν είναι να ερμηνεύσουμε, ή να πάρουμε το μήνυμα... Πρέπει πλέον να πράξουμε και εδώ είναι τα δύσκολα.
    Η εισαγωγή ανθρώπων που έδοσαν λευκή κόλα τα λέει όλα. Πλην όμως τα ξέραμε εδώ και χρόνια και κάναμε πως δεν καταλαβαίναμε. Και συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο γιατί αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι εύκολο ούτε άμεσης απόδοσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασίλης Κόλλιας
    Επίσης
    Δεν είναι σύμπτωση, ο καθένας μιλά για αυτό που ξέρει, όπως εσύ που διαρκώς μας βομβαρδίζεις με τα ...γνωσιακά σου!
    Το ότι οι οικονομολόγοι διαχρονικά έχουν αποτύχει να βελτιώσουν τα οικονομικά μας, δεν μπορεί να είναι σύπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρσένιε δεν θα διαφωνησω καθολου με τα λεγόμενά σου. Βλέπω όμως εργοδότες/επιχειρήσεις/ανθρώπους/πολιτική να μην έχουν ερμηνεύσει κ τόσο σωστά τα μηνύματα.

    Δεν βλέπω ουσία, πόσο μάλλον αμμεσο αποτέλεσμα.
    Αυτο το "ιδιο" στο οποιο αναφέρεσαι ειναι τραγικο κ το βιώνω καθημερινά με τεράστια ερωτηματικά πάνω απο το κεφάλι μου.

    Το κακό ειναι ότι δεν σ'αφήνουν να το αλλαξεις.
    Αυτο το παράδοξο πρέπει να λύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι θέμα πολιτιστικό, οφεἰλεται στο τρόπο με τον οποίο ο μέσος έλληνας τοποθετεί τον εαυτό του απέναντι στην κοινωνία, τους άλλους και το κράτος. Αυτό δεν αλλάζει με εντολές ή απλούς οικονομικούς χειρισμούς.
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνεται προσπάθεια. Όμως αυτή η προσπάθεια θα είναι ελάχιστα επιτυχής, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν αν δεν συνοδευθεί με προσπάθεια αλλαγής του πολιτιστικού "παραδείγματος" της χώρας. Και εδώ έχω αμφιβολίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ εγω εχω αμφιβολιες για την αλλαγη στην οποια αναφερεσαι, μιας κ δεν εχω χειροπιαστες προτασεις αλλαγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό φθινόπωρο Αρσένιε.

    Τώρα για όσα έρχονται όπως γράφεις κι εσύ:

    -Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

    ΥΓ:Τα μπάνια του φθινοπώρου είναι ότι πρέπει

    για την καταπολέμηση των όσων μας στενοχωρούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι τουλάχιστον που περάσατε καλά τις διακοπές σας. Δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω με όλα όσα γράφετε στο άρθρο σας, πάντως να είστε σίγουροι πως δεν ζουν όλοι οι Έλληνες μες στο ψέμα. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ξυπνήσει αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν. Δεν μπορούν γιατί δεν συμπαθούν ούτε τους επαγγελματίες επαναστάτες, ούτε τους αναρχικούς, ούτε τους θεομπαίχτες πνευματικούς ταγούς (τράγους), ούτε τους ψευτοδιανοούμενους που ασχολούνται με αμπελοφιλοσοφίες και όχι με απτά, πρακτικά πράγματα. Στην Ελλάδα έχει λείψει ο πρακτικός λόγος. Ένας λόγος που άλλωτε ακούστηκε από ανθρώπους σαν τον Αδαμάντιο Κοράη και στο εξωτερικό - στην Αμερική συγκεκριμένα - από μέγιστες πολιτικές μορφές όπως ο Benjamin Franklin και ο Thomas Jefferson (εμείς εκείνη την περίοδο βρισκόμασταν σε πακιστανική κατάσταση). Χρειάζονται πρακτικά μυαλά, φιλόσοφοι που μπορούν να αρθρώσουν την αλήθεια, επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενό τους και δεν φοβούνται να πούνε αυτά που πιστεύουν μα πάνω απ' όλα άνθρωποι σεμνοί που μπορούν να ξεχωρίσουν το μήλο απ' το πορτοκάλι το 1 από το 2 και τον κάφρο απ' τον ευγενικό άνθρωπο.
    Δεν θέλω να λέω τα ίδια και τα ίδια. Μερικά άλλωστε τα έχω γράψει. Τι να πει κανείς για το εκπαιδευτικό σύστημα που καταρρέει για τους πολιτικούς που οι περισσότεροι μόνο να τα τρώνε ξέρουν, για τον ελληνικό λαό που δεν είναι απλά κακότυχος αλλά ηλίθιος ; Αυτά τα ξέρουν οι περισσότεροι. Δεν υπάρχει ελπίδα. Όσο ακούμε τις ειδήσεις στις τηλεοράσεις, όσο βρίσκουμε τρόπους να ξεχαστούμε πέφτοντας στον καταναλωτισμό, όσο προσπαθούμε να βγούμε απ' τη μιζέρια μας με τα νοητικά ναρκωτικά των θρησκειών. Ελπίδα δεν υπάρχει. Χρειάζεται πράξη, μια επανάσταση αλήθειας και πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς μετά όλα θα αλλάξουν σε μια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Δεν είναι μόνο ο ψευδής λόγος, αυτόν ίσως οι περισσότεροι τον αποφεύγουμε, είναι οι ψευδείς παραδοχές, οι ψευδείς υποσχέσεις, οι ψευδείς εικόνες που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους, οι ψευδείς δηλώσεις μας για το τι κάνουμε και ποιοι είμαστε..."
    Σωστοοοοός...

    Θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας του προβλήματός μας, της σχιζοφρένειάς μας...
    Και ως εκπαιδευτικός, μπορώ να πω ότι ακόμα το αναπαράγουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    Ρόλοι συνεργασίας, γνήσια μαθηματική σκέψη κι επίλυση ανοιχτών προβλημάτων, αυτοκαθορισμός διαδικασιών και κανόνων, κοινωνικοποιημένη ηθική και όχι θεοκρατική, αυτοαξιολόγηση και τόσα άλλα, άγνωστα ακόμα σε εμάς...
    Φαντάζουν θεωρητικά?
    Καθόλου!
    Είναι ο φυσικότερος τρόπος σκέψης των παιδιών, αυτός που καταστρέφουμε με την εκπαίδευση.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Darcy
    "πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς μετά όλα θα αλλάξουν σε μια στιγμή"
    Μακάρι να γινόταν έτσι τα πράγματα, όλα θα ήταν εύκολα. Πράγματι πρέπει να αλλάξουμε εμείς αλλά πρέπει να έχουμε και πολύ υπομονή και χρόνο γιατί τα πράγματα αλλάζουν πολύ αργά, εκτός και αν πέσει μαχαίρι! Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν εμείς αλλάξουμε και οπλισθούμε με υπομονή, οι άλλοι δεν μας αφήνουν ελεύθερο χρόνο γιατί το έχουν κάνει στο παρελθόν και εμείς το καταχραστήκαμε.
    Βεβαίως και δεν είναι όλοι οι Έλληνες ψεύτες. Υπάρχουν αρκετοί αληθινοί,έτσι ώστε η χώρα να μην είναι μια καθαρά τριτοκοσμική χώρα και αυτό με έκανε παλιότερα αισιόδοξο, τώρα όμως δεν υπάρχει χρόνος και η μόνη λύση είναι να χυθεί αίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέτρος
    "Είναι ο φυσικότερος τρόπος σκέψης των παιδιών, αυτός που καταστρέφουμε με την εκπαίδευση."
    Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω γιατί σύμφωνα με ότι καταλαβαίνω ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κουλτούρας είναι εχθρικό προς την ζωή. Η ζωή απεχθάνεται το ψέμα και σκοτώνει τον ψεύτη, (τι άλλο είναι άραγε η φυσική επιλογή;) εμείς όμως τον θεοποιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Ελλάδα όπως και αλλού υπάρχουν πράγματα που γίνονται στραβά και πράγματα που γίνονται σωστά. Υπάρχουν χώρες που λειτουργούν πιο αποδοτικά και άλλες που λειτουργούν χειρότερα. Πάρα πολλοί άνθρωποι δουλεύουν αυτή τη στιγμή και συνενοούνται επαρκώς καλά για να λειτουργεί αυτή η κοινωνία. Και λειτουργεί. Όχι τέλεια αλλά λειτουργεί (και αυτό ΔΕΝ γίνεται αυτόματα. Γίνεται με κόπο που αξίζει να σεβόμαστε)
    Πυροβολώντας τα πάντα υποβιβάζουμε αυτό που κάνουν. Επιπλέον παρουσιάζουμε την Ελλάδα λες και είναι κάτι το μοναδικά αποτυχημένο. Δεν είναι έτσι.

    Οι συλλογισμοί που βλέπω είναι οι εξής:
    "χρεωκοπήσαμε οικονομικά και άρα"... (ο καθένας προσθέτει ό,τι είναι η προσωπική του εντύπωση) ... "επειδή" (εδώ βάζει κανείς τους αγαπημένους του αντιπάλους).
    Το μόνο πραγματικό δεδομένο είναι ότι χρεωκοπήσαμε οικονομικά. Τα άλλα, μέχρις αποδείξεως, είναι εικασίες. Απόδειξη δεν είναι ούτε η επανάληψη, ούτε το ότι εγώ έχω πειστεί απόλυτα, ούτε η οργή, ούτε η περιορισμένη προσωπική μου εμπειρία.

    Με απλά λόγια είναι τόσο απίθανο άνθρωποι ΄χωρίς ειδική εκπαίδευση στις κοινωνικές επιστήμες να αξιολογήσουν σωστά αυτή την κατάσταση όσο είναι να χτίσει κανείς μια καλή γέφυρα χωρίς να έχει γνώσεις μηχανικού. Άρα η δική μου ευθύνη ως πολίτη (αν έχω το χρόνο και την πρόσβαση σε τετοια δεδομένα) είναι να διακρίνω ποιοί άνθρωποι με την αναγκαία γνώση προτείνουν ερμηνείες και λύσεις και να προσπαθήσω να επιλέξω ανάμεσά τους. Όχι να επιχειρώ να δημιουργήσω απο την αρχή δικές μου ερμηνείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και ευρωπαική αλληλεγγύη

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7980291/EU-austerity-policies-risk-civil-war-in-Greece-warns-top-German-economist-Dr-Sinn.html

    Τι θα συνέβαινε αν ας πούμε στην Ήπειρο γινόταν η χειρότερη κακοδιοίκηση για ένα διάστημα; Θα κινήγαγε η δικαιοσύνη τους υπαιτίους και στη συνέχεια θα έμπαινε μια σωστή σειρά αποφεύγοντας να πληρώσουν υπερβολικά όσοι φταίνε λιγότερο. Τι θα ήταν το αντίστοιχο αυτού που γίνεται τώρα; Κανείς δεν πιάνει αυτούς που συνέβαλαν, οι πιο ξύπνιοι έχουν κανονίσει οδό διαφυγής, θα την πληρώσουν οι περισσότεροι και οι υπόλοιποι (έλληνες άλλων περιοχών) περιμένουν να πέσουν οι τιμές για να αγοράσουν το νησάκι στη λίμνη η τη χαράδρα του Βίκου. Αυτά στο όνομα της ηθικής τάξης, της διδασκαλίας των κακών Ηπειρωτών κλπ.

    Για όσους δεν έχουμε σκοπό (ή τρόπο) να μεταναστεύσουμε είναι πολύ απλό. Θα είμαστε μόνοι μας, εμείς κι εμείς. Ας κοιτάξουμε να δουμε τις καλές πλευρές των συνταξιδιωτών μας, να αφήσουμε τη γκρίνια και να δουλέψουμε μαζί τους γιατί με αυτούς θα τα βγάλουμε πέρα ή θα θαφτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαχαίρια, αίματα τσ τσ τσ

    Και τι άλλο μας λένε τόσο χρόνια. Σπάσανε αυγά, ξανασπάσανε αυγά, γίνανε και ξαναγίνανε ομελέτες, σοσιαλιστικές, πραγματιστικές, φιλελεύθερες. Έγιναν τομές, συγκρούσεις, αλλαγές και νάμαστε πάλι.

    Συμβιβασμό και συνεργασία χρειαζόμαστε και ένα απαγορευτικό για τα πολλά ηθικά κυρήγματα όχι μαχαίρια. Και όχι για να πάμε στο Ευρωπαικό ιδανικό αλλά για να πάμε στο επόμενο εφικτό καλό βήμα για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή