Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων στην Κόρινθο. Παραλία με μια σειρά από καφετέριες, εστιατόρια και άλλα συναφή, εκεί που οι Έλληνες καταθέτουν τα χρήματα που πήραν από …τις επιδοτήσεις. Καθότι Έλληνας και εγώ είπα να κάνω και την δική μου κατάθεση, βέβαια σε light μορφή, κατά το έθος των μνημονιακών ημερών.
Παρατήρηση πρώτη, και βέβαια επαναλαμβανόμενη. Από τα πολλά μαγαζιά της περιοχής ελάχιστα είχαν αρκετούς πελάτες. Τα περισσότερα ήταν άδεια. Ένα ήταν γεμάτο. Είπαμε να πάμε σε αυτό. Εξαιρετική επιλογή. Ήταν μια πιτσαρία που είχε εξαιρετικό ντεκόρ. Ένα ντεκόρ όχι παραδοσιακό αλλά μοντέρνο, το οποίο ήταν πρωτότυπο, όμορφο, διαφορετικό, χωρίς όμως να είναι κιτς. Ευλόγως ήταν γεμάτη, καθώς και οι τιμές πολύ προσιτές, προφανώς προσαρμοσμένες στην εποχή.
Ένα περιβάλλον σύγχρονο, όμορφο θα έλεγα γοητευτικό που με έκανε να ξεχάσω την μιζέρια την ασχήμια και την ανασφάλεια που ζούμε όλοι μας. Όμως κάθε θαύμα κρατά τρεις μέρες, και η εν λόγω αίσθηση μόνο λίγα λεπτά. Γιατί, …ω του θαύματος, μου έρχεται μυρουδιά καπνού! Φυσικά δεν υπήρχε χώρος καπνιζόντων, όμως διαπίστωσα ότι υπήρχαν τασάκια για τσιγάρα… Κοιτώ γύρω μου και βλέπω δίπλα μου, από πίσω κάποιον να καπνίζει του καλού καιρού, το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο.
Άναψαν τα λαμπάκια μου, ήμουν έτοιμος να σηκωθώ να διαμαρτυρηθώ, όταν βλέπω ότι ακριβώς δίπλα στον καπνιστή είναι μια κούνια με ένα μωράκι που …απολάμβανε τον καπνό. Κοιτώ τους γονείς του, δεν ήταν καπνιστές, όμως αδιαφορούσαν πλήρως για το γεγονός ότι το παιδάκι τους ήταν ακριβώς δίπλα στο αναμμένο τσιγάρο… κατάλαβα το λάθος μου και έμεινα στην θέση μου κάνοντας μαύρες σκέψεις…
Και να θέλεις να αγιάσεις δεν μπορείς. Η εικόνα που εξελισσόταν μπροστά μου αντιπροσώπευε με τον γλαφυρότερο τρόπο το πρόβλημα και το αδιέξοδο της πατρίδας μας. Το εξαιρετικό μαγαζί αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την ποιότητα, το πλούτο που όλοι θέλουμε και που προς στιγμή φάνηκε ότι, έστω 200 χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους μας, πλέον είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα.
Το αναμμένο τσιγάρο συμβολίζει το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Την ανομία. Δεν με ενδιαφέρει αν κάνει καλό ή κακό στην υγεία. Το σημαντικό είναι ότι έχει απαγορευθεί πανευρωπαϊκά αλλά και στον τόπο μας. Και παρόλο τον σαφή νόμο, ο καπνιστής τον έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια και ο υπεύθυνος καταστηματάρχης συναινούσε σε αυτήν …την παρανομία! (Τι λέω τώρα…) Όμως παράνομοι και συνένοχοι υπάρχουν παντού και πάντα.
Το βάρος πέφτει σε όλους τους άλλους, εμάς δηλαδή. Αρχικά τους γονείς του παιδιού και στην συνέχεια όλων των άλλων. Η ανομία δεν βαραίνει τόσο τον καπνιστή αλλά όλους τους άλλους. Το πρόβλημα δεν είναι η ανομία, αλλά η απόλυτη ανοχή της από την ελληνική κοινωνία.
Τραγικό και αδιέξοδο. Η ποιότητα που εξέπεμπε το εν λόγω μαγαζί δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ανομίας, σαν αυτό που ανεχόταν ο ιδιοκτήτης και όλοι οι άλλοι, μαζί και εγώ.
Νομίζω ότι πριν περάσει η φετινή χρονιά αυτό θα το αισθανθούμε καυτά στο πετσί μας.
Μου είπε σήμερα μια μαθήτριά μου. Κύριε στην αρχή της (σχολικής) χρονιάς μας είπατε ότι η κρίση θα κρατήσει 2-3 χρόνια και μετά θα έρθει η ανάκαμψη, τι εννοούσατε; Τίποτα πέρα από το ότι, ό,τι και να συμβεί η ζωή συνεχίζεται, κανένα αδιέξοδο δεν την καταβάλει. Και της λέω, εσύ είσαι πολύ νέα, θα προφθάσεις τον νέο κύκλο. Για τον μπαμπά σου και εμένα …δεν ξέρω…
Και πες πως μάθανε όλοι την αξία της υπακοής στους νόμους και τους εφαρμόζουν κατά γράμμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι στην ταβέρνα χαρούμενοι...
Έρχεται μετά ο νόμος της φύσης και καταπίνει με ένα τσουνάμι, την ταβέρνα ολόκληρη μαζί με τους χαρούμενους ανθρώπους...
Ότι παρατηρούμε στις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μας, είναι ένα υποσυνείδητο "δεν έχω διάθεση να προβληματιστώ, γιατί δεν βρίσκω άκρη, άσε με λοιπόν ¨να πάω¨ ευχαριστημένος"...
Άλλωστε,με βάση όσα έχουν ειπωθεί, πως μπορεί ο άνθρωπος από τόσο "μικρός", να γίνει τόσο "μεγάλος" ώστε να Υπολογίζει τον Άλλον;
Y.Γ Και η "απαγόρευση του τσιγάρου" συμβολίζει ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Το κέρδος. Απαγορεύτηκε ΜΟΝΟ όταν το κόστος σε νοσήλεια για ασθένειες που οφείλονταν σε αυτό, ξεπέρασε τα κέρδη που αρχικά απέφερε στα κράτη...
(Προσωπικά απέχω ανέκαθεν φανατικά του καπνίσματος).
@ παρ*άλογη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε Με Ενδιαφέρει Κανένας Να Υπολογίζει Κάποιον Άλλο. Με ενδιαφέρει τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν ποινές. Όταν ο Άλλος ξέρει πως θα πληρώσει πρόστιμο και θα μπει φυλακή, δε θα παρανομήσει με τέτοια ευκολία.
Παρ*άλογη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα ότι ο μικρός πρέπει να γίνει μεγάλος είναι ...μεγάλη πλάνη. Οι κοινωνίες ζουν χάρη στους κανόνες που βάζουν και στους μηχανισμούς επιβολής και τιμωρίας που οργανώνουν. Μια πετυχημένη κοινωνία έχει μια καλή συνταγή κανόνων και ελευθερίας.
Όσο για τους νόμους της φύσης, το φυσικό κακό δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για το ηθικό κακό.
Κινητήρια δύναμη του σύμοαντος είναι το "κέρδος" και αυτό, συμπαντικά παράγεται από τις διαφορές. Εμείς οι άνθρωποι μέσα σε αυτό το αντιφατικό σύμπαν οργανωνόμαστε ώστε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα...
Mα λόγω αυτης της νοοτροπίας, που βρίσκετε σε κάθε μας κίνηση μικρή ή μεγάλη, αμφιβάλλω οτι θα γίνουμε "άνθρωποι".
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να ελπίζω οτι τα σημερινά παιδιά θα αλλάξουν μυαλο. Η επικοινωνια με τον εξω κόσμο (λογω internet), θα βοηθησει σ αυτο.
Απο την παιδεία δεν περιμένω και πολλά.
Αρσένιε, για το κάπνισμα εγώ επαθα άλλο σοκ :
Μπήκα σε μαγαζί οπως εσυ, παντου ελεγε απαγορεύται το κάπνισμα, όλοι καπνίζανε, κ το κατάστημα χορηγουσε άδεια μπουκάλια για να χρησιμοποιηθούν ως τασάκια.(τα τασάκια απαγορεύονται..)
Ως σύγχρονος πολυμήχανος Οδυσσέας, ο Έλληνας καταστηματάρχης σκαρφίζεται διάφορα πράγματα στο βωμό του κέρδους..
Υπάρχουν κ άλλου είδους ανομίες : Η εργασιάκη.
Αν αναλύσω το τι τραβάμε πλεον (ως υπάλληλος στον Ιδ. τομέα), θα αρχίσουμε να κλαίμε με μαύρο δάκρυ.. Την ανομία των "αφεντικών" ποιος την αγγίζει; Κανεις..Αντιθέτως, το κράτος την "Ευλογεί" κ απο πάνω..
"Ωραια" ξεκίνησε η χρονια πάντως..
@Αndreas
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιες λέξεις και να χρησιμοποιείς, οι απόψεις σου εκφράζουν Εσένα.
Δεν μας ενδιαφέρουν λοιπόν...
@Αρσένιε
Οι συνταγές κρίνονται ως καλές ή όχι, με βάση τις ορέξεις των φαγάδων...
Πως μπορούμε να έχουμε την ελάχιστη απαίτηση για κοινωνίες με αξίες, όταν η πίστη στην αξία του ανθρώπου θεωρείται πλάνη;
Η αντιφατικότητα του σύμπαντος καθιστά τις κρίσεις αναγκαίες. Δεν μπορούμε να κερδίζουμε συνέχεια...
Κάθε οργάνωση, οδηγεί στην αποδιοργάνωση και το ανάποδο...Μόνο το συναίσθημα είναι ικανό να σπάσει αυτούς τους κύκλους. Ως στοιχείο όμως που απέχει της πολιτικής και της οικονομίας, δεν χαίρει καμία αναγνώριση.
Ας μη γκρινιάζουμε όταν η ψυχρή λογική μας αφήνει "στα κρύα του λουτρού¨. Γουστάρουμε ταλαιπωρία και δεν το ξέρουμε...
Και δυστυχώς Αρσένιε, η ανομία θα γίνει "νόμιμη"! Μολις διάβασα οτι η κυβέρνηση κατεβάζει νόμο με τον οποίο οι καταστηματάρχες θα πληρώνουν ενα φόρο και θα επιτρέπεται το καπνισμα σε μια πληθώρα μαγαζιών! Η τραγική ειρωνία ειναι οτι το εισόδημα απο αυτον τον φόρο θα "βοηθήσει" το ΕΣΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε για κλάματα!
Ιασων
Γιώργος Λιάγκας
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χρονιά ξεκίνησε ωραία, αλλά τα ...καλύτερα έπονται!
Παρ*άλογη
ΑπάντησηΔιαγραφή"η πίστη στην αξία του ανθρώπου" μια φράση που σηκώνει πολύ νερό και μπορεί να οδηγήσει όπου βολεύει τον καθένα...
Δεν πιστεύω ότι "Κάθε οργάνωση, οδηγεί στην αποδιοργάνωση και το ανάποδο" Από φυσική άποψη κάθε οργάνωση για να διατηρηθεί απαιτεί παροχή ενέργειας και πληροφορίας και η τυχόν διακοπή της παροχής επιφέρει την παρακμή. Σε κοινωνικό επίπεδο τα πρτάγματα είναι μάλλον πιο περίπλοκα.
Ιάσων
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως όμως αυτή η κυβερνητική ενέργεια να είναι πιο ρεαλιστική, αρκεί να εφαρμοστεί, πράγμα ιδιαίτερα απίθανο...
Παράλογη 12 Ιαν,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Y.Γ Και η "απαγόρευση του τσιγάρου" συμβολίζει ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Το κέρδος. Απαγορεύτηκε ΜΟΝΟ όταν το κόστος σε νοσήλεια για ασθένειες που οφείλονταν σε αυτό, ξεπέρασε τα κέρδη που αρχικά απέφερε στα κράτη..."
Α, γειά σου. Καλά δεν το είδε κανείς αυτό ; Δεν παίζει ρόλο το κίνητρο των νόμων ; Ξαφνικά τους έπιασε η ψυχοπονιά για την υγεία του κόσμου.
Ανδρέα, 12 Ιαν,
Α, καλά, εσύ πας γυρεύοντας. Ετοιμάσου να πας φυλακή αν το σπίτι σου ή της γιαγιάς σου κριθεί ενεργειακά ασύμφορο για το περιβάλλον και δεν έχεις τα χιλιάδες μπικικίνια να το αναβαθμίσεις. Να δούμε τότε, μήπως έχεις ανάγκη κι' απ' το τσιγάρο καθώς εκεί στη φυλακή θα στοχάζεσαι, πως στο καλό η καλύβα της γιαγιάς με την καπνοδόχο κατάφερε να βρωμίσει όλο το σύμπαν ενώ οι λαμπτήρες οικονομίας που λένε πως πως είναι άκρως καρκινογόνοι δεν φέρουν ποινή φυλάκισης όπως και τα επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής. ΄Ασε που και ο καπνός του τζακιού είναι καρκινογόνος σαν του τσιγάρου. Να πάνε φυλακή και όσοι εμπορεύονται και έχουν τζάκια στα σπίτια τους. Να γίνει η υδρόγειος μια τεράστια φυλακή να χωράει όλους τους παρανομούντες. Να σου πω , Τζωρτζ Όργουελ έχεις διαβάσει ;
Παράλογη 13 Ιαν,
«@Αρσένιε
Οι συνταγές κρίνονται ως καλές ή όχι, με βάση τις ορέξεις των φαγάδων...»
Χαχαχα......πολύ καλό !!
Αρσένιος 13 Ιαν,
«Δεν πιστεύω ότι "Κάθε οργάνωση, οδηγεί στην αποδιοργάνωση και το ανάποδο" »
Μα δεν είναι θέμα πίστης.
-------------------------------------------------
Παρεμπιπτόντως, καλή χρονιά σε όλους (για να μπούμε και στο μάτι του Αρσένιου που δεν του αρέσουν οι άνευ νοήματος κούφιες ευχές).....!
Αρσένιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέποντας την αλλαγή στο layout του μπλόγκ σου ,
δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ αυτό που κι' εσύ συχνά λες " άλλαξε ο Μανωλιός κι'έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".
Έκανες που έκανες την αλλαγή, χάθηκε να βρεις έναν τρόπο ν' αριθμούνται τα σχόλια για να γίνονται πιο εύκολα οι αναφορές σε σχόλια άλλων και να παρακολουθούνται πιο εύκολα οι συζητήσεις όποτε αυτές προκύπτουν ;
http://arsme.blogspot.com/2011/01/blog-post.html?showComment=1295089930583#c2966669715702790202 (εδώ έκανα δοκιμή μήπως υπάρχει άμεσος τρόπος αναφοράς σε συγκεκριμένο σχόλιο τον οποίον ως τώρα δεν είχα αντιληφθεί. Αλλά απ' ό,τι φαίνεται, το αποτέλεσμα είναι κακό.)
Ο δρόμος που βαδίζουμε είναι τόσο ξεκάθαρα προχαραγμένος, τόσο προβλέψιμος βάσει ιστορίας, που το μέλλον πια δεν φαντάζει τόσο άγνωστο...(παρά μόνο άνοστο...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟδηγούμαστε σε μια νέα τάξη πραγμάτων, (αν και πάλιωσε και αυτή), ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα τάξη Ανθρώπων...
Απέναντι σ' αυτή τη μόνιμη "ε-ντροπή-α", η ελπίδα στο ανέλπιστο είναι μια καλή λύση... η "επινόηση ενός νέου παρελθόντος", ίσως ακόμα καλύτερη...
E, όχι, Παρ*άλογη, και "επινόηση ενός νέου παρελθόντος".....Αυτή τη συνταγή τη δοκιμάσαμε ήδη, τότε με την περι Πτώσης διήγηση και είδαμε τα αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κρίνος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νέο παρελθόν είναι αυτό που θα "δούμε με άλλο μάτι" για να βελτιώσουμε το σήμερα, όχι αυτό που θα "μαγειρέψουμε¨για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα του σήμερα...
Εντάξει, παρ*άλογη, αν είναι έτσι πάω πάσο, αλλά μια φοβία την έχω όσο να 'ναι, με την ωραιοποίηση του παρελθόντος. Για δώσε ένα παράδειγμα πως μπορούμε βλέποντας με άλλο μάτι το παρελθόν να βελτιώσουμε το σήμερα. Εγώ μόνο με κριτική ματιά μπορώ να δω το παρελθόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίνος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλλαγή στο template έγινε χωρίς πολύ σκέψη και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιπλέον δυνατότητες.
Το παρελθόν δεν είναι παρά το απολίθωμα του σήμερα που θα ανακαλυφθεί στο μέλλον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς εκ τούτου, το σήμερα είναι που μπορεί να βελτιώσει το παρελθόν και όχι το ανάποδο...
Να μια νέα "φόρμα"...Ζητείται χαράκτης...
Το σήμερα προηγείται του παρελθόντος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να ψάχνεις στο παρελθόν για λύσεις είναι σαν να προσπαθείς να φτάσεις στον προορισμό σου κάνοντας ποδήλατο ανάποδα...
Η ζωή μας όλη ένα ακροβατικό κόλπο!...Καλή διασκέδαση...
Δεν πιστεύω , παρ*άλογη να κάνεις ταχυδακτυλουργίες με τις λέξεις όπως οι μυημένοι θεολόγοι..........
ΑπάντησηΔιαγραφή" Το σήμερα προηγείται του παρελθόντος" ;
Χμμμμ........μόνο αν δεχθούμε πως το σήμερα είναι το μέλλον του παρελθόντος, και συνεπώς ό, τι σκεφθήκαμε στο παρελθόν για το μέλλον , παρήγαγε το σήμερα. Η σκέψη στο παρελθόν προδιαγράφει το σήμερα προτού η ίδια γίνει παρελθόν.
Αυτό εννοείς, ή τίποτα θεολογομαγειρέματα ;;
@Κρίνος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το πω πιο απλά.
Αν δεν υπάρξει μέλλον, δεν γεννάται το περελθόν...
Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ το σήμερα και το αύριο. Το χθες αποτελεί απλώς την ένδειξη ότι δεν έχουμε πετύχει ακόμα ότι φανταζόμαστε πως μπορούμε να πετύχουμε...
Τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα τα κάνω όχι με τις λέξεις, αλλά με την καρδιά μου, όταν την αφήνω να ελπίζει τα ανέλπιστα...και είμαι μυημένη μονάχα στην θεότρελη πεποίθηση, ότι κάτι όμορφο μας οφείλει αυτός ο κόσμος για την παρουσία μας σ΄αυτόν...
Δηλώνω αμετανόητα "υπαρξιακά απαιτητική", όμως, αν και μαγειρεύω χυλοπίτες σήμερα, απέχω συλλήβδην των "θεολογομαγειρεμάτων"...
παρ*αλογη
ΑπάντησηΔιαγραφή"και είμαι μυημένη μονάχα στην θεότρελη πεποίθηση, ότι κάτι όμορφο μας οφείλει αυτός ο κόσμος για την παρουσία μας σ΄αυτόν"
Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, όμως και το μη αληθινό όταν το ελπίζουμε με επίγνωση, μπορεί να έχει μαγική δύναμη.
Η τραγωδία συμβαίνει όταν μας το επιβάλουν σαν το μόνο δυνατό.
Προτιμώ να σκέφτομαι το "ωραίο" ως πιο δύσκολο, (ή ασύλληπτα πιο δύσκολο), παρά ως λιγότερο αληθινό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πόθος ο ίδιος είναι δύναμη μαγική, και αναπτήσσεται μόνο υπό συνθήκες ανιδιοτέλειας και ελευθερίας της καρδιάς...Κάθε προσπάθεια επιβολής του, τον αναιρεί. Αυτό είναι το τραγικό...