Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Επανάσταση κατά της θεολογικής πολιτικής και σκέψης Ι



Πολλές φορές ισχυρίζομαι ότι το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι η …θεολογική της σκέψη. Το ότι δηλαδή το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται στο γεγονός ότι και οι πολιτικοί μας αλλά και ο κόσμος σκέπτεται και αντιδρά θεολογικά. Πριν από λίγο ήμουν στο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής, για κάποιο θέμα τοπικό θέμα, και ο θεολογικός τρόπος σκέψης και δράσης της κ. αντιδημάρχου με έκανε ακόμα μια φορά να σκεφτώ ότι γεννήθηκα σε λάθος τόπο…

Δεν μου είναι όμως ξεκάθαρο, αν γίνεται καθαρό τι σημαίνει για μένα θεολογική σκέψη, ούτε το γιατί χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο και όχι κάποιον άλλο. Στις σχετικές λοιπόν αναφορές, που είναι ξεκάθαρα όχι θεολογικές, με το όρο θεολογική σκέψη εννοώ μια στάση, ένα τρόπο σκέψης και αντίδρασης απέναντι στα πράγματα. Δεν αναφέρομαι με κανένα τρόπο σε θεολόγους διανοούμενους ή εκκλησιαστικούς ούτε σε θεολογικά ζητήματα. Τα ζητήματα που με απασχολούν είναι καθαρά πολιτικά, όπως π.χ. οι επικείμενες εκλογές. 

Γιατί όμως χρησιμοποιώ τον όρο θεολογική σκέψη; Η απάντηση έρχεται από την ιστορία. Το μοτίβο σκέψης που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία σήμερα, ιστορικά αναπτύχθηκε από τους χριστιανούς θεολόγους  -δεν έχω γνώσεις για να συγκρίνω τις άλλες θεολογικές παραδόσεις-  και στην συνέχεια η ορθόδοξη θεολογική παράδοση απετέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του νεοελληνικού πολιτισμού. Στην ανάλυση που έκανα σχετικά με τα μιμίδια εξήγησα αναλυτικά, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό, αν και το θέμα αυτό απαιτεί περισσότερη μελέτη.

Ταυτόχρονα, παραδείγματα από την χριστιανική διδασκαλία φανερώνουν ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο αυτό το μοτίβο. Βεβαίως κάποιοι ασπάζονται την θεολογική σκέψη, όσον αφορά θεολογικά ζητήματα. Αυτό δεν το κατακρίνω. Αυτό που κατακρίνω είναι η μεταφορά αυτού του μοτίβου σε μη θεολογικά ζητήματα, την μεταφορά της θεολογικής δομής της σκέψης σε μη θεολογικά ζητήματα.

Να μερικά από τα μοτίβα της θεολογικής σκέψης: Η πίστη σε άνωθεν αποκεκαλυμμένες αλήθειες ακόμα και αν αυτές προσκρούουν εμφανώς και προφανώς στην άμεση εμπειρία των ανθρώπων. Π.χ. η διδασκαλία ότι ο Θεός είναι αγάπη, αν και η καθημερινή εμπειρία αποδεικνύει το αντίθετο. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο η θεολογία έχει αναπτύξει μια ποικιλία στρατηγικών και μεθόδων με τις οποίες φανερώνει ότι το μαύρο είναι άσπρο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο σύγχρονος πολιτικός λόγος που ακούω σήμερα ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες τακτικές και μεθόδους προκειμένου να αποδείξει το όποιο ζητούμενο που συνήθως είναι το αντίθετο από την κοινή εμπειρία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον λόγο των πολιτικών, αλλά και των απλών πολιτών…

Για τις μεθόδους αυτές έχω μιλήσει αλλού αναλυτικά, τώρα θα πω επιγραμματικά ότι πρόκειται για κυριολεκτικό βιασμό του λόγου και της λογικής με ένα συνδυασμό μερικών αληθειών και πολλών ψεμάτων και ένα σοφιστικέ παιχνίδι με το νόημα των λέξεων. Π.χ. όπως η λέξη ελευθερία στην χριστιανική θεολογία έχει μαγικές ιδιότητες και διαστάσεις, κάτι το εντελώς ανάλογο συμβαίνει σήμερα με την λέξη ανάπτυξη. 

Στο υπόβαθρο όλων είναι η συστηματική απουσία της κοινής λογικής, του μόνου εδάφους στο οποίο μπορεί να ανθήσει η συνεννόηση των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν όπως ακριβώς υπάρχει μια απίστευτη πολυδιάσπαση στον χώρο της θεολογίας και της Εκκλησίας, ο καθένας λέει και πιστεύει ότι θέλει, έτσι υπάρχει και η ακραία πολυδιάσπαση στον πολιτικό χώρο. Γιατί απλά δεν υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς και ένα κοινό σημείο ελέγχου. 

Αυτές τις σκέψεις τις έκανα ακούγοντας για την καινοφανή διάσπαση του εκλογικού σώματος μπροστά σε προβλήματα ζωής ή θανάτου για τον τόπο μας. Είπα: μονάχα σε μια θεολογική χώρα μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο…


4 σχόλια:

  1. Μα δεν είναι απορίας άξιον , πως για οτιδήποτε ή οπουδήποτε χρησιμοποιήσεις "απλή λογική" να σε θεωρούν αιρετικό/εξωγήινο/αμπελοφιλόσοφο;

    Δεν ξέρω αν αυτό ορίζεται ως "θεολογική χώρα", αλλά είναι ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζω έντονα τα τελευταία χρόνια.

    Εξάλλου πρέπει πάντα να θεωρούμε τους εαυτούς μας "εξυπνότερους" απο τους σχολαστικούς δυτικούς, ασχέτως αν η πραγματικότητα αποδεικνύει τα αντίθετα βάσει του αποτελέσματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοινή λογική υπάρχει μόνο όταν επιβάλλεται,
    ενώ πάντα υποβόσκει ο κοινός παραλογισμός.
    Είναι απάτη η έξοδος από το πρόβλημα.
    Είμαστε εμείς οι ίδιοι το πρόβλημα, ως παράταιρες
    υπάρξεις μέσα σε ένα σύμπαν που μας γέννησε χωρίς
    να το σκεφτεί...
    Και δεν υπάρχουν λύσεις ομαδικές, μόνιμες και δίκαια αποτελεσματικές.
    Για τους ανθρώπους, για τους λαούς του κόσμου όλου,
    η αλήθεια η δικαιοσύνη και η ελευθερία, θα είναι πάντα μιά εξίσωση με άπειρους αγνώστους.
    Άλυτη υπόθεση, σπαζοκεφαλιά μονάχα για τον/τους ιδρυτές του χάους.



    Εκλογές είναι... να βιώνουμε την ανάσταση πολιτικά.
    Πάμε με το στυλό-λαμπάδα και περιμένουμε το" λαός ανέστη"...
    Δεν προλαβαίνουμε να το δούμε όμως, γιατί αμέσως μετά, μπαίνουμε στη σούβλα!!
    Μαντέψτε ποιοί μένουν πίσω και πετάνε τα βεγγαλικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα
    οπου μπερδευεται το κρατος με τον ΘΕΟ αυτα γινονται και ακομη πιο καταστροφικα,
    Βλεπε Κυπρος
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ομως τα διαχωρισε σαφως.
    Οπως και δεν ειπε οτι γυρω σας θα βρειτε αγαπη οπως αναφερετε παραπανω αλλα αδικια και θλιψεις.
    Σαφως εχετε δικιο οταν αναφερεστε στο μπερδεμα του Κυριου με την κοσμικη εξουσια,αλλα αυτο αφορα θεομπαικτες και οχι την παραγματικη Εκκλησια του Κυριου,η οποια οντως περιεχει και ατομα σαν και μενα...Θεομπαικτες δηλαδη.
    Ας ελεει ο Κυριος ολους μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μάλλον διαπιστώνω κάποιου είδους σύγχυση στά γραφόμενα τού συντάκτη!
    Προφανώς θά γνωρίζει πώς στήν ελλάδα μιλούμε γιά ορθόδοξη θεολογία καί όχι απλώς γιά "θεολογία" καί ότι επίσης πολύ ολίγοι γνωρίζουν τά βάθη-σαφώς αποκεκαλυμένα- τής Θεο-Λογίας αυτής καί αυτοί οί ολίγοι στήν θεολογία μας λέγονται Αγιοι!
    Θάταν χρήσιμο ό καλός στοχαστής καί συντάκτης τού κειμένου νά μάς ενημέρωνε μέ κάποια παραδείγματα,ώστε νά δούμε άν όντως αυτό πού γράφει:"Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο η θεολογία έχει αναπτύξει μια ποικιλία στρατηγικών και μεθόδων με τις οποίες φανερώνει ότι το μαύρο είναι άσπρο.",
    ισχύει όντως;
    ή είναι απλώς μία συνειδητή ή ασυνείδητη παραπληροφόρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή