Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Η όχι και τόσο γνωστή πλευρά της ΤΝ

 




Με βάση την προηγούμενη ανάρτηση διαπιστώνω και εγώ το γεγονός ότι οι δυτικές κοινωνίες, και η ελληνική, είναι διχασμένες ανάμεσα σε δύο καταστάσεις: Η πρώτη έχει τις προϋποθέσεις και καρπούται της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και απολαμβάνει διαρκώς περισσότερα αγαθά. Η δεύτερη δεν έχει τις προϋποθέσεις να αξιοποιήσει την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο και μένει διαρκώς πιο πίσω και απολαμβάνει διαρκώς μειούμενα αγαθά. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν καθαρά στατιστικό χαρακτήρα. 

Οι αιτίες είναι διαφορετικές ανάλογα από την οπτική που βλέπει κανείς το θέμα και εγώ προτείνω μια δική μου προσέγγιση. Το χάσμα δημιουργείται και διευρύνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι το φτωχότερο τμήμα των κοινωνιών λαμβάνουν μια δημόσια εκπαίδευση που βασίζεται υπορρήτως στην άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια φύση και επομένως διαθέτει ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Η ομοιομορφία αυτή έχει ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι ένας νέος που μπαίνει στο δημόσιο σύστημα παιδείας έχει ελάχιστες πιθανότητες να λάβει την εκπαίδευση που πράγματι αντιστοιχεί στην δική του ιδιαιτερότητα. Επομένως η εκπαίδευσή του θα είναι εξορισμού ελλιπής και θα μειονεκτεί έναντι ενός νέου που λαμβάνει ανώτερη ιδιωτική εκπαίδευση που συνήθως παρέχει μεγάλη γκάμα διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επομένως είναι πολύ πιθανό να βρεί αυτό που πράγματι χρειάζεται.

Το χάσμα μεγαλώνει και βαθαίνει και εξαιτίας του γεγονότος ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και όσον αφορά την συμβουλευτική υποστήριξη που παίρνει κάποιος. Οι άνθρωποι του ανώτερου τμήματος είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν ότι έχουν ανάγκη υποστήριξης και είναι προσιτό σε αυτούς να πληρώσουν για να την λάβουν. Αντιθέτως οι άνθρωποι του κατώτερου τμήματος είναι πιο πιθανό να μην αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται υποστήριξη και βεβαίως δεν έχουν την δυνατότητα να την πληρώσουν. Έτσι το χάσμα αποκτά πέραν της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης και επιπλέον ψυχολογικό βάθος.

Η ΤΝ είναι κάτι καινούργιο, τουλάχιστον για εμάς τους απλούς χρήστες. Νομίζω ότι αυτό που είναι καινούργιο είναι τα βοηθήματα που αυξάνουν τις γνωστικές και άλλες δυνατότητές μας. Από την μικρή εμπειρία που έχω χρησιμοποιώντας αυτές τις εφαρμογές διαπιστώνω ότι ελλοχεύει ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Της δημιουργίας ανθρώπων που ενώ είναι αμαθείς, νομίζουν ότι ξέρουν επειδή χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία. Έτσι η ΤΝ δίνει άλλες διαστάσεις στον διχασμό που περιέγραψα στα προηγούμενα.

Χάριν συντομίας ας εκφραστώ έτσι: Στην ανώτερη κατηγορία δίνει την δυνατότητα να εκτοξευτεί η ταχύτητα αύξησης των γνώσεων αλλά και τεχνικών δυνατοτήτων. Πράγματι είναι ιλιγγιώδης η ταχύτητα της εξέλιξης, η αύξηση της γνώσης. Στην κατώτερη όμως κατηγορία η ΤΝ δίνει την ψευδαίσθηση της γνώσης και όχι μόνο της γνώσης αλλά και άλλων ικανοτήτων, που σχετίζονται με την τέχνη ή την γλώσσα κλπ. Δημιουργείται λοιπόν ένα τμήμα του πληθυσμού που έχει ελλιπή εκπαίδευση, ελλιπή ψυχική βοήθεια και την εντύπωση ότι “ξέρει”, δηλαδή είναι άνθρωποι αμαθείς που συμπεριφέρονται σαν να ξέρουν.

Δεν υπάρχει πλέον εκρηκτικό μίγμα…

Συνεχίζεται


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου